Umami muualla Facebook

Julkaistu 5. 1. 2018 Teksti Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Appelsiinia salaatteihin ja jälkiruokiin

Nyt appelsiiniaika alkaa pian olla parhaimmillaan. Syödään näitä C-vitamiinipommeja  päivittäin. Appelsiini on ruoanlaitossakin hyvä aines, niin jälkiruoissa kuin salaateissa sekä monessa muussa. Vastapuristettu appelsiinimehu on parasta aamujuomaa. Tee appelsiineista  myös hyvää marmeladia.

Kun käytät appelsiinia ruoanvalmistukseen, leikkaa kuori terävällä veitsellä kuten kuvassa. Viipaloi appelsiini tai irrota veitsellä appelsiinilohkot.

välimeren appelsiinisalaatti-001

Appelsiini-sipulisalaatti

2 annosta

1 pieni punasipuli
2 rkl rypsiöljyä
2 tl viinietikkaa
ripaus suolaa
2 appelsiinia
muutama saksanpähkinäpuolikas
muutama kaprismarja

Kuori ja hienonna punasipuli. Pane sipuli pieneen kulhoon ja sekoita joukkoon öljy, viinietikka ja suola. Leikkaa appelsiineista kuoret terävällä veitsellä ja viipaloi appelsiinit. Asettele appelsiiniviipaleet tarjoiluastiaan, lisää pähkinät ja kaprismarjat sekä sipuliseos. Tarjoa liha- ja makkararuokien sekä paistetun kalan kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

punakaali-appelsiinisalaatti6

Mehevä punakaali-appelsiinisalaatti

4-6 annosta

1/4 keskikokoisesta punakaalista
2 tomaattia
2 makeaa appelsiinia

Kastike

3 rkl rypsiöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
noin 1 rkl hunajaa
mustapippuria myllystä

Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Pese ja kuutioi tomaatit. Kuori ja paloittele appelsiinit. Lisää kastikeainekset, sekoita hyvin ja maista. Lisää tarvittaessa kastikeaineksia, että saat itsellesi sopivan maun salaattiin. Tarjoa lisäkesalaattina erilaisten ruokien kanssa.

Pssst! Käytän oheista salaatinkastikeohjettani ainesuhteita muunnellen melkein kaikissa salaateissa. Viimeistelen sen aina maistellen, että suola, happo ja makeus tulevat tasapainoon. Siihen voi lisätä sinappia, chiliä, erilaisia yrttejä ja pippureita yms. omasta mausta ja valmistettavasta salaatista riippuen.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Broilerisalaatti6 lähis

salaattikastike

Broilerisalaatti ja salsa verde

2 annosta

1 jääsalaatti
1/2 vihannesfenkoli
1/2 – 1 suippopaprika
1 appelsiini
2 grillatun broilerin rintafileetä
muutama saksanpähkinä
muutama manteli

Salsa Verde

1 dl paprikatäytteisiä oliiveja
2 tl kapriksia
basilikaa muutama oksa
persiljaa muutama oksa
pieni nippu rukolanlehtiä
1 valkosipulinkynsi
noin 1 tl hunajaa
1 korkillinen valkoviinietikkaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 dl rypsineitsytöljyä

Pese salaatti salaattilingossa ja linkoa kuivaksi. Revi se kahdelle lautaselle. Pese fenkoli, halkaise ja leikkaa hyvin ohuiksi suikaleiksi. Pese paprika, poista siemenet ja leikkaa ohuiksi renkaiksi.  Leikkaa appelsiinista kuoret ja irrota veitsellä hedelmäliha fileinä. Irrota grillatusta broilerista rintafileet ja leikkaa ne viipaleiksi.  Lisää ainekset salaattipedeille lautasille. Lisää muutama saksanpähkinä ja manteli annoksiin.  Valmista salsa verde -kastike. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi. Voit tehdä kastikkeen myös kulhossa sauvasekoittimella. Lisää salaatteihin pienet niput joissa on basilikaa, persiljaa ja rucolaa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

IMG_2585

Appelsiiniherkku

4 annosta

4 appelsiinia
1 prk (200 g) raejuustoa
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 rkl sokeria tai hunajaa
1 rkl vaniljasokeria
1 1/2 dl paahdettuja cashew-pähkinöitä

Kuori ja paloittele appelsiinit. Sekoita raejuusto, rahka ja sokerit keskenään. Lisää seokseen appelsiinipalat, mutta jätä osa koristeluun. Jaa jälkiruoka neljään kulhoon ja ripottele päälle pähkinät, koristele appelsiinilla.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

appelsiinikiisseli2

Appelsiinikiisseli

4 annosta

8 dl appelsiinitäysmehua, esim. Vitafit
1 limetin mehu
3 rkl perunajauhoja
noin 1 dl sokeria
3 makeaa, mehukasta appelsiinia

Mittaa mehu kattilaan. Purista joukkoon limettimehu. Lisää perunajauhot ja sokeri. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli kiehahtaa. Nosta kattila heti levyltä. Kaada kiisseli tarjoilukulhoon ja ripota sokeria pinnalle, ettei kiisseli kuoretu. Kuori appelsiinit ja lohko ne terävällä veitsellä. Leikkaa lohkot paloiksi ja lisää jäähtyneen kiisselin joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Pssst! Jos haluat, vatkaa kerma- tai vaniljavaahtoa kiisselin kanssa tarjottavaksi.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

appelsiinijälkiruoka.s-264x227

Hunajaiset veriappelsiiniviipaleet

1/2-1 veriappelsiinia annokseen
juoksevaa hunajaa
marenkimuruja

Leikkaa appelsiineista ensin kantaosat pois poikittain. Leikkaa sitten hedelmän lihaosaa myötäillen kuori pois, myös valkoinen osa. Leikkaa hedelmälohkot irti kalvojen välistä ja asettele annoslautasille. Valuta päälle juoksevaa hunajaa kylmänä tai lämmitettynä. Ripottele pinnalle marenkimuruja.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

appelsiinimarmeladix-264x305

Appelsiinimarmeladi

1 kg appelsiineja
1 dl vettä
(1 vaniljatanko)
330 g (1 paketti) hillo-marmeladisokeria

Kuori appelsiinit kätevästi veitsellä. Leikkaa ensin päät reilulla viillolla pois. Pane appelsiini pystyyn työlautaa vasten ja leikkaa veitsellä ylhäältä alaspäin hedelmälihaa myötäillen, jotta saat samalla pois myös valkoisen osan. Leikkaa appelsiinit edelleen paloiksi ja poista mahdolliset siemenet ja kovat kalvot. Pane appelsiinit kattilaan, lisää vesi, mahdollinen vaniljatanko ja sokeri. Keitä seosta 5-10 minuuttia. Poista vaniljatanko ja soseuta appelsiinipaloja hieman sauvasekoittimella, jotta saat tasaisemman ja helposti levittyvän rakenteen. Tölkitä marmeladi puhtaisiin lämpimiin tölkkeihin. Jos käytät vaniljatankoa maustamiseen pane sekin tölkkiin maustamaan seosta. Jäähdytä marmeladi ja vie kylmään. Marmeladi hyytyy kiinteäksi kylmässä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

veriappelsiinimarmeladi.s-575x651

Veriappelsiinimarmeladi

2 kg veriappelsiineja
2-3 rkl kuoriraastetta
4-5 dl hillosokeria

Pese appelsiinien kuoret juuresharjalla. Kuivaa ja vuole sitrusraudalla ohuita suikaleita. Voit myös käyttää perunankuorimaveistä ja suikaloida kuoriliuskat sitten veitsellä. Jauha hedelmien liha karkeaksi monitoimikoneessa. Kaada kattilaan ja lisää joukkoon kuorisuikaleet. Kiehauta ja lisää hillosokeri joukkoon koko ajan hämmentäen 1 dl kerrallaan. Appelsiineista tulee noin 1 l hedelmälihaa, käytä siihen 4-5 dl hillosokeria. Keitä hiljalleen 10 minuuttia ja tölkitä puhtaisiin tiiviskorkkisiin tölkkeihin. Kylmässä marmeladi hyytyy levitettäväksi.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Lue lisää appelsiinista.


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti