Umami muualla Facebook

Julkaistu 21. 11. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Broileria viinikukon tapaan ja karpalovaahtoa

Coq au Vin eli punaviinissä kypsytetty viinikukko on ranskalainen perinneruoka. Meillä kukkoa on harvemmin saatavissa, joten sen voi korvata broilerilla. Siihen voi mainiosti käyttää broilerin koipireisiä ja luullisia rintapaloja, jotka ovat edullisia. Pata saa kypsyä pitkään liedellä tai uunissa, mitä pidempään, sen parempi. Vielä herkullisempaa tästä ruoasta tulee, jos annat broilerin marinoitua ohjeen punaviini-mausteseoksessa muutaman tunnin tai yön yli, marinointiliemi käytetään kypsentämisessä.

 

Pataan tulevan punaviinin ei tarvitse olla kallista, mutta se saisi olla sopivasti hapokas ja täyteläinen.

Raikas karpalovaahto on hyvä ja helppo jälkiruoka tuhdille pataruoalle.



 

Broileria viinikukon tapaan

6 hengelle

1 pakkaus (3 kpl) broilerin koipireisiä, maustamattomia
1 pakkaus (3 kpl) broilerin luullisia rintapaloja, maustamattomia
rypsiöljyä paistamiseen
1 pakkaus (100 g) pekonisuikaleita
1 pussi (250 g) salottisipuleita
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
4 isohkoa valkosipulinkynttä
5 dl punaviiniä, esim. Sauvignon Cabernet
(2-3 rkl brandya)
2 dl vahvaa, suolaista kanalientä fondista tai kuutioista (3 kpl)
2 rkl tomaattipyreetä
1/2 rkl kuivattua timjamia
1/2 rkl fenkolinsiemeniä murskattuna
3 laakerinlehteä
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
3 rkl Maizenaa tummalle kastikkeelle
1 rasia (200 g) pieniä herkkusieniä
rypsiöljyä

Viimeistelyyn

tuoretta timjamia

Tarjoiluun

tummaa riisiä, pakasteherneitä, Provencen yrttisekoitusta
vihreää salaattia ja vinaigretteä

Poista broileripaloista nahka. Ruskista koivet ja rinnat kuumassa öljyssä paistinpannulla ja siirrä pataan tai isoon kattilaan. Ruskista pekonikuutiot ja lisää pataan. Paista kuoritut, halkaistut sipulit pannulla, lisää sokeri ja suola pannulle paistamisen alussa, jolloin sipulit karamellisoituvat, lisää sipulit pataan. Puhdista pannu ja paista karkeasti pilkotut valkosipulin kynnet öljyssä kuultaviksi, älä ruskista. Lisää punaviini, halutessasi brandy, kanaliemi ja mausteet pataan. Lisää Maizena. Puhdista, viipaloi ja paista herkkusienet öljyssä pannulla, lisää pataan. Nosta pata 200-asteiseen uuniin ja kypsennä 1 1/2 tuntia, alenna lämpö 150-asteiseksi ja jatka kypsennystä vielä 45 minuuttia. Lisää valmiin padan päälle tuoretta timjamia. Keitä lisäkkeeksi esim. tummaa riisiä. Lisää kypsään riisiin pari desilitraa kiehautettuja pakasteherneitä ja mausta riisi Herbes de Provencella.

 

Karpalovaahto

6 hengelle

1 pussi (200 g) kotimaisia karpaloita kohmeisina
2 dl turkkilaista jogurttia
3 valkuaista
1 1/4 dl sokeria

Viimeistelyyn

karpaloita
tomusokeria

Ota muutama karpalo erilleen viimeistelyä varten. Soseuta loput karpalot jogurtin kanssa sauvasekoittimella. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi ja lisää sitten sokeri vaahtoon vähitellen samalla vatkaten. Kun vaahto on paksua ja kiiltävää, lisää karpalosose vaahtoon muutamassa erässä nuolijalla sekoittaen. Älä sekoittele liikaa, että jälkiruoka pysyy kuohkeana. Tarjoa pienistä jälkiruoka-astioista tai laseista. Viimeistele annokset muutamalla karpalolla ja sihtaa niille kevyesti tomusokeria.


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti