Umami muualla Facebook

Julkaistu 20. 8. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Readme.fi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Herkkävatsaisen keittokirja ja Kodin keittokirja

Elina Ovaskainen, Minna Kinnari ja Siiri Kinnari ovat tehneet keittokirjan herkkävatsaisille eli niille, joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä. Kirjassa on 60 FODMAP-ruokaohjetta, jotka ovat gluteenittomia ja maidottomia, eivätkä sisällä punaista lihaa. Ellei kirjan käyttäjällä ole vilja-allergiaa, hän voi korvata gluteenittomat tuotteet tavallisilla viljatuotteilla, kertovat kirjan tekijät.

Oleellisinta FOFMAP-ruokavaliossa on vältää huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka aiheuttavat suolistossa käymistä. Näitä ovat hiilihydraattien sokerit ja sokerialkoholit. FODMAP-sana tulee sanoista Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols eli suomeksi fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit.


Mielestäni kirjassa olisi pitänyt mainita myös se, että ne, joilla ei ole maitoallergiaa, mutta joilla on laktoosi-intoleranssi, voivat käyttää laktoosittomia maitotuotteita, ja ne, joilla ei ole laktoosi-intoleranssia voivat käyttää maitotuotteita. Maito-allergiassa on kysymys siitä, että henkilö on allerginen maidon proteiineille. Lehmänmaidosta tunnetaan yli 20 allergeenia. Niitä on maidon proteiinissa kaseiinissa ja heraproteiinissa, joten vain maitoallergisten tulee noudattaa maidotonta ruokavaliota. Maitoallerginen saattaa saada maidon proteiinista rajujakin oireita. Kuitenkin kyseisessä ruokavaliossa on tarpeen saada proteiinia ja kuitua. Suolistobakteerit tarvitsevat ravinnokseen kuituja. Viljoista kaura, esim. 100-prosenttiset kauraleivät ja kauraleseet sopivat hyvin FODMAP-ruokavalioon. Tavallisimpia vältettäviä ovat muun muassa ruis, vehnä, ohra, valkosipuli, sipuli, josta vain vihreät osat sopivat, omena, päärynä ja vesimeloni. Punaisesta lihasta eivät kaikki saa oireita, mutta sen sijaan pavut ja linssit eivät välttämättä sovi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivän ruokavalioon. Oireet ovat myös yksilöllisiä eli, mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle. Omat kokemukset auttavat selvittämään, mitä tulee välttää ja, mitä voi syödä.

Kirjan tekijöiden mukaan ärtyvän suolen oireyhtymä on Suomessa yleinen vaiva. Kirja syntyi avuksi niille ihmisille ja heidän perheilleen, jotka joutuvat käyttämään FODMAP-ruokavaliota, koska harvat perheet jaksavat tehdä arjessaan monia eri ruokia. FODMAPiin sopivia ruokaohjeita on vain vähän tarjolla, siksi kirjan tekeminen tuntui tarpeelliselta, tekijät toteavat kirjansa johdannossa.

Kirjan ohjeet ovat muuten aivan tavallisia, sellaisia, joita nykyisin tykätään syödä: lasagnea, bolognesekastiketta, makaronilaatikkoa, broileriohjeita, nakkikiusausta, broileriwokkia, kala- ja katkarapuruokia, kasvisruokia ja lisäkkeitä. Kirjasta löytyy myös muun muassa leipä-, sämpylä- ja karjalanpiirakkaohjeet sekä terveellisiä välipalaohjeita. Herkkujakaan ohjeiden joukosta ei puutu, ne ovat erilaisia jälkiruokia kuten marjapiirakoita, smoothieita, pannukakkua, lettuja, puuroja jne.

Sanalla sanoen kirjan ohjeilla voi kokkailla hyvää, edullista kotiruokaa, mikä onkin sitä parasta ruokaa. Varmasti kirjasta on apua arjen ruoanlaittoon, kunhan kirja vain löytää tiensä tarvitsevien keittiöön.

Lue lisää hiilihydraateista Terve vatsa -sivulta.

Kirjan tiedot

Herkkävatsaisen keittokirja
Elina Ovaskainen, Minna Kinnari, Siiri Kinnari
Kuvat Tommi Tikka
ISBN 9789523216785
Sivuja 142
Hinta 35,00 €
Kustantaja ReadMe
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu

Anne McRaen Kodin keittokirja – Pikkujättiläinen on paksu opus, jossa on 501 ruokaohjetta ja piirroskuvia, joista vasta-alkajalle tai ohjetta ensimmäistä kertaa tekevälle selviävät ruoan valmistusvaiheet.

Kirja alkaa suoraan sisällysluettelosta, mutta jokaisen osion alussa on ingressi, josta selviää, mitä ruokaohjeita osiossa on. Kirjassa on alkupala-, keitto-, salaatti-, pasta- & nuudeli-, leipä-, pizza-, piiras- & suolaisten piiraiden-, kala- & äyriäis-, siipikarja-, liha-, muna-, kasvis-, jälkiruoka- ja keksi- & kakkuohjeita. Eli kirja sisältää ruokaohjeita laajasti ja laidasta laitaan.

Kirjan ohjeista löytyy kaikki tutut ja monille ennestään tuntemattomat ruokaohjeet. Itse huomasin ruokaohjeen venetsialaisesta maksasta, jota söin vuosia sitten Venetsiassa. Ihastuin ruokaan heti, siinä maksa kypsennettiin valkoviinissä, mitä kirjan ohjeessa ei kylläkään mainita. Mutta paljon hyvän tuntuisia reseptejä kirjassa on, muun muassa kivoja munakasohjeita, joita isomman koululaisenkin on helppo valmistaa koulun jälkeiseksi ateriaksi. Kasvisohjeet ovat nyt loppukesällä ajankohtaisia, ja niihin löytyy monka kivaa ohjetta. Ja ”rusinana pullassa” ovat kirjan jälkiruoat ja makeat leivonnaiset. Kaikki varmaan tykkäävät suklaamoussesta, jonka ohje löytyi monien muiden herkullisten jälkiruokaohjeiden joukosta. Meille kahvinystäville maistuisi taatusti kirjan ohjeista löytyvä kuorrutettu mokkakakku.

Kirjan tiedot

Kodin keittokirja – Pikkujättiläinen
Alkuperäinen nimi Easy Cooking – 501 recipes
Anne McRae
Suomennos Jade Haapasalo
ISBN 9789523216662
Kirjailija Anne Mcrae
Sivuja 519
Hinta 33,00 €
Kustantaja ReadMe
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti