Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 6. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Sakari Majantie Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Herkkulisäkkeitä uusille perunoille

Varhaisperunoista ei saa kyllikseen. Juuri maasta nostetut tai kaupasta tai torilta ostetut perunat ovat niin makoisia suolalla ja tillinvarsilla maustetussa vedessä keitettyinä. Sipaise perunalle vain voinokare tai keihästä sille sillinpala, ja siinä se on, maan mainio makuelämys! Mutta perunan kanssa maistuvat myös monenlaiset muut lisäkkeet. Ohessa kokoelma Umami.fi:n herkkulisäkkeitä uusille perunoille. Ota tästä vinkit juhannuspöytääsi!

 

peruna22

perunalisäkkeet2

Tillipesto

Tillipestoa voit käyttää tavallisen peston tapaan. Se sopii kalaruokien kanssa sekä tietysti uusien perunoiden kumppaniksi.

1 iso nippu tilliä
1 dl pinjansiemeniä
2 dl parmesaanijuustoraastetta
1 valkosipulin kynsi
1 rs anjovista, esim. Abba
1 tl dijonsinappia
3 rkl oliiviöljyä
(suolaa)
mustapippuria myllystä

Hienonna hieman tilliä ja pane kaikki aineet tehosekoittimeen. Voit ajaa aineet myös sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.

Tomaatti-anjovis-kapriskastike

Tämä kastike sopii hyvin myös grillatun kalan kastikkeeksi.

4 isoa tomaattia
4-5 anjovista
1 valkosipulinkynsi
1 tlk (50/35 g) kaprista
3-4 rkl oliiviöljyä
3 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä

Halkaise tomaatit, poista siemenet ja kuori työlautaa vasten leikkaamalla. Leikkaa lihaosa kuutioiksi. Hienonna anjovikset haarukalla ja sekoita tomaatin joukkoon. Leikkaa valkosipulinkynsi hienoksi ja valuta kaprikset liemestään. Sekoita kaikki aineet keskenään ja mausta pippurilla.

Mummon munakastike

Tämä on perinteinen vihreälehtisen salaatinkastike. Se on mainio lisäke myös uusille perunoille tai savukalalle.

3 keitettyä kananmunaa
2 dl kevytkermaa
1 rkl väkiviinaetikkaa
1 rkl makeaa sinappia
1 rkl sokeria
suolaa
hienonnettua ruohosipulia

Erottele keitetyn kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Hienonna keltuaiset haarukalla ja sekoita joukkoon kerma. Mausta etikalla, sinapilla, sokerilla ja suolalla. Kääntele lopuksi joukkoon suikaloidut valkuaiset ja ruohosipulia. Tarjoa perunoiden, perinteisesti lehtisalaatin tai vaikka savukalan kastikkeena.

Kylmäsavuporolisäke

Tarjoa jokaiselle jotakin eli myös lihaisaa perunan kaveria. Savulihaleikkeleet ovat maukkaita lisäkkeitä perunalle. Kylmäsavuporon voit korvata vaikka palvikinkulla tai savukalkkunalla.

100 g kylmäsavuporoviipaleita
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 pienehkö punasipuli tai 2 salottisipulia
1/2 vihreää paprikaa
200 g tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
1/2 dl persiljaa hienonnettuna
mustapippuria myllystä
(suolaa)
1 rkl pieniä kapriksia

Hienonna kokkiveitsellä lihaviipaleet, valkosipulinkynnet ja puna- tai salottisipuli. Leikkaa paprika pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi. Tarkista maku. Koristele hienonnetulla puna- tai salottisipulilla ja kapriksilla. Anna maustua ennen tarjoilua.

Lämminsavulohilisäke

Savukala kuuluu suomalaiseen kesään ja perunoiden seuraan. Lohen voit korvata vaihteeksi muilla savukaloilla, kuten maukkaalla savusiialla, -lahnalla tai -silakalla.

250 g lämminsavulohta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl ruohosipulia hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
1-2 tl juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Hienonna savukala ja sekoita kaikki ainekset yhteen. Tarkista maku. Koristele ruohosipulisilpulla.

Sinappinen matjessillilisäke

Silli ja uudet perunat kuuluvat yhteen – myös maukkaan seoksen muodossa, johon kermaviili tuo kastikkeellisuutta ja raikkautta.

1 pkt (2 kpl) matjessillifileitä
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 tl täysjyvädijonsinappia
1 tl sokeria
1/2 dl tilliä hienonnettuna

Leikkaa sillifileet pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen. Tarkista maku. Koristele tillisilpulla.

Tee vielä lisäkkeeksi raikas, maukas salaatti ja vinaigrettekastike!

ladatut

ladatut

 

Pssst! Uudet perunat lisäkkeineen ovat juhannusaterian pääosassa. Lisäksi grillataan lihaa ja/tai makkaraa.

Juhannuspöytään katetaan uusia perunoita, maustesilliä/tai -silakkaa ja muita herkkulisäkkeitä perunoiden kanssa tarjottavaksi.em>

Ohjeet Tiia Koskimies ja Mervi Melasniemi.


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

  1. Mukavia ruoka- ja

    Mukavia ruoka- ja käsityöohjeita.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    SummerLe

    7. 8. 2013 10.12

Kirjoita kommentti