Umami muualla Facebook

Julkaistu 30. 10. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Herkullinen kirjolohikedgeree

Kedgeree on alunperin intialainen kasvisruoka, josta brittiläiset kolonialistit muokkasivat oman kalaisan versionsa lisäten siihen tavallisimmin savustettua koljaa. Alkuperäisessä intialaisessa kedgereessä oli riisin lisäksi linssejä, joita englantilaisessa nykyversiossa ei ole.

Kedgereestä kuten kaikista muistakin klassisista ruoista on monia versioita, mutta kaikissa on curryn tai kurkuman kullankeltaiseksi värjäämää riisiä, kalaa, persiljaa ja keitettyä kananmunaa, joissakin myös herneitä. Kedgereetä on Britanniassa tarjottu perinteisesti aamiaisruokana, jonka voi tarjota lämpimänä tai kylmänä.



Itse teen kedgereetä lounas- tai päivällisruokana, johon lisään tuoretta kirjolohta paistettuna ja tarjoan sen lämpimänä. Kedgeree maistuu erinomaisesti myös lapsille, ja sen valmistaminen on helppoa ja nopeaa.

Kedgeree

2-3 annosta

noin 300 g nahallista, ruodottomaksi fileoitua kirjolohta
suolaa
mustapippuria myllystä
rypsiöljyä
2 keitettyä (7 min) munaa
1 sipuli
rypsiöljyä
1 1/2 dl basmatiriisiä
1 rkl currya
1 tl kurkumaa
1/2 tl juustokuminaa
2 laakerinlehteä
3 dl vettä
1 annosrasia kasvisfondia
2-3 rkl voita
2 rkl sitruunamehua
noin 1/2 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria myllystä

Kastike

2 dl turkkilaista jogurttia
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1-2 rl juoksevaa hunajaa

Tarjoiluun

sitruunalohkoja

Irrota kirjolohi nahasta ja leikkaa noin 3 sentin viipaleiksi ja kuutioi viipaleet. Kuumenna öljyä pannulla ja paista palat joka puolelta. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä pannu pois liedeltä ja peitä kannella.

Pane munat kattilaan kylmään veteen. Kun vesi kiehuu, ajasta 7 minuuttia ja pane munat jäähtymään kylmään veteen. Kuori ja lohko munat.

Kuori ja hienonna sipuli. Pane öljyä pannulle tai paistokarariin. Paista sipulisilppu kuultavaksi (3 min). Lisää riisi ja mausteet ja sekoita, kunnes riisi on kuultavaa (1-2 min). Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää voi ja sitruunamehu (ja jos haluat, voit raastaa sitruunan kuoren mukaan). Sekoita ja peitä pannu kannella. Vähennä lämpö minimiin ja anna riisin kypsyä 10 minuuttia. Nosta pannu levyltä ja anna riisin seistä kannen alla vielä 5 minuuttia.

Lisää persiljasilppu ja tarkista riisin maku ja mausta tarvittaessa lisää suolalla. Lisää riisiin lohipalat sekä munalohkot. Sekoita varovasti, ettei kalapalat ja munalohkot mene rikki. Rouhi pinnalle mustapippuria.

Sekoita jogurttikastike ja tarjoa kedgereen kanssa. Tarjoa lisäksi sitruunalohkoja.

Kedgeree sitruuna9


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti