Umami muualla Facebook

Julkaistu 11. 11. 2017 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat Pekka Vainonen 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Hirvenlihapyöryköitä ja uuniomenoita

Hirvenmetsästys on täydessä vauhdissa. Hyvin varustettujen myymälöiden lihatiskeiltä on jo saatavissa hirvenjauhelihaa.

Hirvenjauhelihasta voit tehdä juhlavia ja erittäin maukkaita pyöryköitä käyttämällä nesteenä punaviiniä. Jos haluat miedontaa voimakasta riistan makua, käytä hirvenlihan kanssa porsaanjauhelihaa.

Hirvenlihapyöryköiden kanssa maistuvat suppilovahveroista valmistettu muhennos, palsternakalla maustettu perunamuusi, kotimaiset ruusukaalit sekä puolukkasurvos.








Jälkiruokana maistuvat uuniomenat siirappipiparimuruilla täytettynä ja siirapilla valeltuna. Valitse mieluiten hapokkaita omenoita, koska ne hajoavat herkullisesti uunissa. Tarjoa omenat vaniljajäätelön kanssa.

kattauskuva

Hirvenlihapyörykät

6 hengelle

1 dl korppujauhoja
2 dl punaviiniä
1 dl vettä
1 sipuli hienonnettuna
öljyä
1 1/2 tl suolaa
1 rkl riistamaustetta
1 rkl riistafondia
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
mustapippuria myllystä
2 munaa
600 g hirvenjauhelihaa
400 g possunjauhelihaa

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Sekoita korppujauhot, viini, vesi, öljyssä kuullotettu sipuli, mausteet, munat ja jauhelihat tasaiseksi taikinaksi. Pyöritä taikinasta noin 30 isoa lihapullaa ja pane ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Nosta pelti uuniin ja paista 20 minuuttia.

Pssst! Voit korvata viinin lihapullissa vaikka kermaviilillä (1 prk). Riistamausteen asemesta voit käyttää muita yrttimausteita. Jos et käytä fondia, lisää hiukan suolaa.

Sienimuhennos

6 hengelle

1 sipuli hienonnettuna
öljyä
noin 2 l perattuja, huuhdottuja suppilovahveroita tai muita sieniä
3-4 dl ruokakermaa 15 %
2 tl vehnäjauhoja
1/2 dl kylmää vettä
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuumenna iso pannu, paistokasari tai wokpannu. Lisää öljyä ja sipulisilppu. Paista, kunnes sipuli on kuultavaa. Lisää revityt (revi isot sienet suikaleiksi ja jätä pienet kokonaisiksi) suppilovahverot ja paista, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Lisää ruokakerma ja anna kiehahtaa. Sekoita vehnäjauhot veteen ja kaada seos kastikkeeseen samalla sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti välillä sekoittaen. Tarkista maku.

Peruna-palsternakkamuusi

6 hengelle

1-2 palsternakkaa
2 ps (à 500 g) pakasteperunasoseainesta
4 dl palsternakan keitinlientä + vettä
4 dl maitoa
noin 50 g voita
2 tl sokeria
noin 1 1/2 tl suolaa

Kuori palsternakka ja paloittele se kuutioiksi. Pane kuutiot kattilaan ja lisää vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää hiukan suolaa. Keitä pehmeäksi, valuta vesi pois ja ota talteen. Soseuta palsternakkakuutiot haarukalla. Mittaa kattilaan vesi, josta osa palsternakan keitinlientä ja tarvittaessa loput vettä. Lisää maito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää pakastettu perunasoseaines. Sekoita kuumentaen, kunnes sose on kuumaa. Nosta kattila levyltä ja anna seistä kannen alla noin 5 minuuttia. Lisää voi nokareina, sokeri ja suola sekä palsternakkasose. Sekoita kuohkeaksi, lisää tarvittaessa hiukan kuumaa maitoa. Tarkista maku. Kuumenna muusi tarvittaessa.

Pssst! Tarjoa lisäkkeenä vielä huuhdottuja, suolalla maustetussa vedessä keitettyjä ruusukaaleja (tai uunissa paahdettuja ruusukaaleja, katso ohje täältä) ja vihreää salaattia, jossa ohuiksi suikaleiksi leikattua fenkolia ja kostuta salaatti juuri ennen tarjoilua vinaigrettekastikkeella. Survotut, sokerilla maustetut puolukat sopivat mainiosti hirvenlihapyöryköiden kanssa.

Uuniomena 2

Pipariset uuniomenat ja vaniljajäätelö

6 hengelle

6 Granny Smith omenaa tai muita hapahkoja omenoita
150 g siirappipiparkakkuja, esim. Annas pepparkakor
vaaleaa siirappia

Tarjoiluun

vanhanajan vaniljajäätelöä

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Pese omenat. Poista omenoista omenaporalla siemenkodat. Nosta omenat uunivadille. Hienonna piparkakut ja jaa piparimurskaa omenoiden koloihin, jätä piparimuruja myös annosten viimeistelyyn. Kaada omenoille reilusti siirappia ja nosta vuoka uuniin. Kypsennä noin 30 minuuttia. Kokeile tikulla tai veitsenkärjellä kypsyyttä. Pane omenat annoslautasille lisää vähän siirappia omenan päälle. Lusikoi annoksille jäätelöä ja viimeistele piparimuruilla. Tarjoa heti.


Aiheet: , , , , , ,

2 kommenttia

  1. heti kokeilemaan ohjeita

    heti kokeilemaan ohjeita

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    sälli

    17. 10. 2009 10.26

  2. Hirvenlihapullia ei ole

    Hirvenlihapullia ei ole tullutkaan tehtyä.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Acai

    18. 10. 2009 16.50

Kirjoita kommentti