Umami muualla Facebook

Julkaistu 8. 6. 2018 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Readme.fi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Hyvä kirja kasvimaaviljelijälle

Tiina Hälvän ja Marcel Hägglundin kirja Ruokaa omasta maasta on hyödyllinen opaskirja aloitteleville kasvimaaviljelijöille. Kirjassa on tärkeää perustietoa viljelystä, ja runsaasti ruokaohjeita. Tiina Hälvä on kuvannut kirjan kuvat.

Kirjasta keittiöpuutarhuri löytää tarpeellista tietoa maanparannuksesta viljelyä varten. Siinä kompostilla on keskeinen asema. Kirjoittajat kertovat erilaisista komposteista, joita ovat lämpökomposti, matokomposti, sienipohjainen komposti sekä bokashi-komposti ja, miten ne tehdään.

 

 

 

Kun kasvualusta on saatu kuntoon ja lannoitus on hoidettu, aloitetaan kylvö. Jokainen haluaa syödä puhdasta ruokaa, tällöin luonnollinen tuholaistorjunta on hyvä osata, siitäkin kirjassa kerrotaan. Viljelykierto on hyvä toteuttaa, jos puutarhassa on siihen tarpeeksi tilaa. Kierto nimittäin estää tautien ja tuholaisten leviämistä, mikä on tärkeää silloin, kun ei käytetä torjunta-aineita.

Kirjan syntyvaiheista

Tiina Hälvä kertoo muuttaneensa Espoosta Etelä-Ruotsin Skåneen, koska hän halusi elää luonnonläheisesti ja viettää perheineen yksinkertaista ja omavaraista elämää.

Kasvimaa oli ollut toiveissa ja hän ryhtyi tuumasta toimeen. Homma ei aluksi oikein onnistunut, koska hänellä ei ollut tarpeeksi tietoa muun muassa maanparannuksesta. Hän alkoi etsiä tietoa, ja luki Organica-kirjan. Sen innostuttamana Tiina otti yhteyttä Marcel Hägglundiin, kokkiin, joka tiesi kasvimaan perustamiseen liittyvistä asioista. Yhteistyön seurauksena syntyi tämä kirja.

Mervi: Kirja toi mieleeni rakkaita muistoja sukuni puutarhoista ja kasvimaista. Kaikki vannoivat kompostin tehoon viljelyssä. Isäni kasvatti kasvimaallamme erilaisia kaaleja, juureksia, papuja, avolavakurkkuja, kurpitsoja, herneitä, salaattia ja kesäkukkia. Läheiseltä tallilta saatiin luonnonlannoitteeksi hevosen lantaa. Sekin tepsi hyvin. Myöhemmin isälläni oli mökillämme iso komposti, jota hän hoiti kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Ja kasvit kiittivät. Niin mekin, kun popsimme makeita mansikoita ja muita herkkuja.

Kirjan tiedot

Hälvä, Tiina, Hägglund, Marcel
Ruokaa omasta maasta
Kustantaja Readme.fi
Julkaistu 04.2018
ISBN 9789523215788
Sivuja 192
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Nelivärinen


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti