Umami muualla Facebook

Julkaistu 17. 3. 2017 Teksti Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Hyvää ruokaa jauhelihasta

Jauheliharuoat ovat suomalaisten ja monien muidenkin kansojen suosikkiruokia. Jauhelihasta voit tehdä niin monenlaista – herkullisista kastikkeista erilaisiin kääryleisiin, pihveihin ja murekkeisiin. Myös mausteilla ja jauhelihalajeja vaihtamalla saat runsaasti vaihtelua.

Tavallisimmat jauhelihat ovat naudasta ja siasta, mutta toisinaan marketeista saattaa saada myös lampaan-, karitsan- tai broilerinjauhelihaa. Loka-marraskuussa myynnissä saattaa olla myös hirvenjauhelihaa.

Ohessa sivuillamme julkaistuja jauheliharuokaohjeita, joista sinun on helppo poimia hyviä, kokeiltuja perusohjeita kuin myös erikoisempien ruokien ohjeita.

Umamia elämääsi!

 

Lindströminpihvit ja kermaviilikastike

4 hengelle

2 dl maitoa, ruokakermaa tai kermaviiliä
1 dl korppujauhoja
1 sipuli rasvaa paistamiseen
600 g sika-nautajauhelihaa
2 keskikokoista, tuoretta punajuurta raastettuna
2 munaa
1 tlk (50/35 g) kapriksia
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
rasvaa paistamiseen

Lisäksi

2-3 isohkoa punasipulia
2 rkl tummaa balsamietikkaa
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä
rasvaa paistamiseen

Kermaviilikastike

1 prk kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
2 rkl tuoretta oreganoa tai timjamia tai
1 tl kuivattua yrttimaustetta
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

perunamuusia ja puolukkasurvosta

Kaada maito, ruokakerma tai kermaviili kulhoon ja sekoita siihen korppujauhot. Hienonna sipuli ja kuullota rasvassa pannulla, anna jäähtyä. Lisää kaikki ainekset kulhoon, lopuksi jäähtynyt sipulisilppu. Sekoita taikina hyvin. Kuumenna rasvaa isolla pannulla. Muotoile jauhelihataikinasta reilun kokoisia, paksuhkoja pihvejä ja pane pannulle paistumaan. Vähennä lämpöä ja anna pihvien ruskistua ja kypsyä. Pidä pihvit lämpöisinä esim. alumiinifolion alla, kunnes olet paistanut kaikki pihvit. Kuori, halkaise ja viipaloi punasipulit ja paista pehmeäksi rasvassa pannulla. Mausta ja anna hautua pehmeäksi. Sekoita kermaviilikastike. Valmista perunamuusi esim. pakastemuusiaineksesta. Tarjoa lisäksi puolukkasurvosta.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Sakari Majatie.

lindströminlihapullat1-264x283lindströminkepakot-575x706-264x324

 

Lindströmin lihapullat ja -kepakot

700 g vähärasvaista naudanjauhelihaa
1 iso sipuli tai 4 kevätsipulia varsineen
3-4 etikkapunajuurta
1 purkillinen pieniä kapriksia
2 kananmunaa
suolaa, pippuria

Leikkaa sipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Kuullota pehmeäksi voissa pannulla ja jäähdytä. Valuta kaprikset liemestä ja valuta sekä kuutioi myös punajuuret. Vaivaa kaikki aineet lihan joukkoon tasaiseksi ja notkeaksi taikinaksi. Mausta maltillisesti suolalla sekä pippurilla. Muotoile taikinasta pihvejä, lihapullia tai lihakepakoita, Paista miedolla lämmöllä öljyssä tai vähässä voissa kypsäksi. Tarjoa kuumina, haaleina tai kylminä salaatin ja vihanneslisäkkeiden kanssa.

Ohje ja kuvat Tiia Koskimies.

punajuuri-jauhelihamureke-264x249

Lindströminmureke

4 hengelle

2 dl maitoa, ruokakermaa tai kermaviiliä
1 dl korppujauhoja
1 sipuli rasvaa paistamiseen
700 g sika-nautajauhelihaa
2-3 keskikokoista, tuoretta punajuurta raastettuna
2 munaa
1 tlk (50/35 g) kapriksia
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
rasvaa paistamiseen

Kermaviilikastike

1 prk kermaviiliä
1 rkl sitruunamehua
2 rkl tuoretta oreganoa tai timjamia tai
1 tl kuivattua yrttimaustetta
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

juures-perunamuusia
puolukkasurvosta

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Kaada maito, ruokakerma tai kermaviili kulhoon ja sekoita siihen korppujauhot. Hienonna sipuli ja kuullota rasvassa pannulla, anna jäähtyä. Lisää kaikki murekkeen ainekset kulhoon, lopuksi jäähtynyt sipulisilppu. Sekoita taikina hyvin. Muotoile jauhelihataikinasta mureke leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista noin 45 min. Sekoita kermaviilikastike. Valmista peruna-juuresmuusi esimerkiksi rosamundaperunoista ja porkkanoista sekä lantusta. Tarjoa mureke juuresmuusin, kermaviilikastikkeen ja puolukkasurvoksen kanssa. Salaattina ateriaan käy mainiosti kaalisalaatti.

Pssst!Voit tehdä murekkeelle lisäksi maukkaan sipulilisäkkeen:

Sipulilisäke

2-3 isohkoa punasipulia
2 rkl tummaa balsamietikkaa
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä
rasvaa paistamiseen

Kuori, halkaise ja viipaloi punasipulit ja paista pehmeäksi rasvassa pannulla. Mausta ja anna hautua pehmeäksi.

Katso kaalisalaatin ohje täältä.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

lihamureke-ja-bataatti-575x359

Lihamureke

1 pkt (8 viipaletta) pekonia
1 iso sipuli
5 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
1 dl korppujauhoja
1 1/2 rkl jauhelihamaustetta
1 1/2 rkl pizzamaustetta tai provencen yrttimaustetta
1-2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 1/2 dl maitoa
2 munaa
800 g naudanjauhelihaa

Asettele pekoniviipaleet esim. kapeahkon leipävuoan reunoille ja pohjalle. Valmista mureketaikina. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista ne pehmeiksi tilkassa rypsiöljyä. Mittaa kulhoon korppujauhot, mausteet ja maito. Lisää joukkoon munat ja sekoita hyvin. Lisää sipuliseos ja jauheliha. Sekoita hyvin. Paista pieni koepihvi ja mausta mureketaikinaa halutessasi lisää. Painele taikina sen jälkeen pekoniviipaleilla vuorattuun vuokaan. Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 30 minuuttia (tarkista kypsyys, koska uuneissa on eroja). Tarjoa murekkeen kanssa uunibataatteja, jotka voit paistaa samassa uunissa murekkeen kanssa. mutta voit panna ne uuniin jo aikaisemmin, koska kypsyminen vie pidempään kuin murekkeen. Tarjoa lisäksi Feta-jogurttikastiketta ja puolukkahilloa tai -raakasosetta.

Katso uunibataattien ja jogurttikastikkeen ohjeet täältä.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Itämaiset-lihapullat51-264x396

Itämaiset lihapullat kookosmaitokastikkeessa

4 annosta

2 dl turkkilaista jogurttia
1 dl korppujauhoja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
1 rkl currya
1 tl suolaa
1 iso muna
1 pkt (700 g) jauhelihaa
chiliä myllystä
rypsiöljyä

Kastike

1 tlk kookosmaitoa
1 rkl vehnäjauhoa
6 rkl Satay Cooking Saucea
1 annosrasia lihaliemifondia
vähän vettä

Mittaa jogurtti kulhoon ja sekoita siihen korppujauhot. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä pannulla ja lisää sipulisilput öljyyn. Kuullota sipulit ja lisää pannulle curry. Sekoittele hetki. Sekoita suola, muna ja sipuli-curryseos jogurtti-korppujauhoseokseen. Lisää jauheliha ja rouhi vielä mausteeksi chiliä myllystä maun mukaan (voit käyttää vaihtoehtoisesti chilijauhetta). Sekoita taikina hyvin. Kuumenna öljyä pannulla ja muotoile isohkoja lihapullia pannulle. Paista lihapullat kauniin ruskeiksi. Valmista kastike kattilassa tai toisella pannulla. Kaada kookosmaito valmistusastiaan. Vatkaa vehnäjauho kookosmaidon joukkoon. Lisää Satay-kastike ja lihaliemifondi. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehua alhaisella lämmöllä muutama minuutti. Jos kastike tuntuu liian sakealta, lisää siihen vähän vettä. Tarkista kastikkeen maku. Kaada kastike lihapullille ja anna niiden kiehua kastikkeessa alhaisella lämmöllä muutama minuutti. Tarjoa keitetyn tumman riisin ja kiehautettujen sekä yrttimausteella maustettujen herneiden kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

 

kaneliset lihapullat-575x6731

Kaneliset lihapullat

300 g karitsanjauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl kanelia
2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl korintteja tai rusinoita
1 tl paprikajauhetta
1 vuokaleivän pala
1 muna
2 rkl chiliketsuppia
tuoretta minttua hienonnettuna
suolaa, mustapippuria
auringonkukkaöljyä paistamiseen
sitruunaa

Rouhi pinjansiemeniä pienemmäksi ja hienonna rusinat tai korintit. Hienonna sipulit, murentele leipäpala joukkoon kuullota pannulla öljyssä pehmeiksi ja jäähdytä. Sekoittele sitten kaikki aineet keskenään tasaiseksi lihapullataikinaksi. Käsi on kaikkein paras työväline, puristele taikinaa sormien välissä, jotta aineet sekoittuvat hyvin ja saat siihen sitkoa. Pyörittele taikina lihapulliksi. Paista öljyssä pannulla kypsäksi, pirskottele pinnalle sitruunamehua ennen tarjoilua.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

toscanalaiset lihapullat

Toscanalaiset lihapullat tomaattikastikkeessa

8 annosta

2 vaaleaa paahtoleipäviipaletta tai ranskanleipää
(voit korvata leivän 1 dl:lla korppujauhoja)
2 dl maitoa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
öljyä
2 dl Pecorino-juustoa raastettuna
700 g naudanpaistijauhelihaa
2 munaa
2 tl suolaa
1 dl persiljaa hienonnettuna
mustapippuria myllystä

Paistamiseen

öljyä

Kastike

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
öljyä
2 tlk (à 400 g) tomaattimurskaa, yrteillä maustettua
3 laakerinlehteä
2 tl suolaa
1 1/2 rkl sokeria
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

peruna- tai peruna-juuresmuusia

Leikkaa leipäviipaleista ohuelti reunat ja kuutioi leivät. Kaada maito kulhoon ja sekoita joukkoon leipäkuutiot. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
Kuumenna öljyä paistinpannulla ja kuullota sipulit. Kaada sipuli kulhoon. Lisää raastamasi Pecorino-juusto, jauheliha, munat, suola, persilja ja mustapippuri. Sekoita taikina hyvin. Kuumenna öljyä paistinpannulla. Pyörittele taikinasta normaalikokoisia lihapullia ja paista ne kolmessa erässä kypsiksi. Valmista kastike (voit tehdä sen etukäteenkin valmiiksi). Kuumenna kattilassa tai paistokasarissa öljyä ja kuullota siinä sipulit. Lisää tomaattimurska ja loput ainekset pannulle. Anna kastikkeen kiehua alhaisella lämmöllä kannen alla noin tunnin ajan. Sekoita välillä. Tarkista maku. Kun kastike on valmis, lisää lihapullat kastikkeeseen ja anna niiden hautua kannen alla, kunnes ne ovat kuumenneet. Tarjoa muusin kanssa.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Tiia Koskimies.

Sitruunaiset lihapullat

4 hengelle

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 dl korppujauhoja
2 dl maitoa tai kylmää vettä
700 g naudanpaistijauhelihaa
2 munaa
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Kastike

2 tlk (à 400 g) yrttitomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

täysjyväspagettia
parmesaania tai muuta voimakasta juustoa

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja pane ne kulhoon mikroaaltouuniin noin minuutiksi pehmenemään. Mittaa sitten samaan kulhoon korppuhauhot sekä maito tai vesi ja sekoita. Anna korppujauhojen turvota noin 10 minuuttia. Lisää  kulhoon jauheliha, munat, hyvin pestyn sitruunan raastettu keltainen osa sekä mehu, suola ja mustapippuria muutama rouhaisu. Sekoita taikina hyvin. Muotoile taikina pyöryköiksi ja lado ne leivinpaperille uunipannulle. Kypsennä noin 25 minuuttia. Kuumenna sillä aikaa kattilassa tomaattimurska ja mausta se varovasti suolalla ja mustapippurilla. Pane spagettivesi kiehumaan ja lisää spagetti kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika ja valuta. Lisää valmiit lihapullat tomaattikastikkeen joukkoon ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja mausta kastiketta halutessasi hiukan lisää suolalla. Voit myös tarjota lihapullat ja kastikkeen erikseen. Tarjoa spagetin kanssa. Kata pöytään vastaraastettua parmesaania tai muuta voimakasta juustoraastetta.

Pssst! Jos haluat, voit maustaa puolet valmiista lihapullataikinasta vaikka Herbes de Provence -yrttiseoksella  (noin 1 1/2 rkl) ja paistaa siitä pannulla pihvejä toiselle aterialle. Tarjoa pihvien kanssa vaikka tuoreella mintulla maustettua kermaviilikastiketta ja peruna-juuresmuusia.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

lihapullat ja tomaattipavut-lähi1

Maukkaat lihapullat ja voipapuhöystö

Kaksi pannullista lihappullia

1 iso sipuli hienonnettuna
rypsiöljyä
1 kg naudanjauhelihaa
4 valkosipulinkynttä
1 dl korppujauhoja
1 dl olutta
2 munaa
1 ps (22 g) Santa Maria BBQ rub herbs -mausteseosta
1 ps (22 g) Santa Maria BBQ rub allround -mausteseosta
rypsiöljyä

Pane uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Paista sipulisilppu pehmeäksi rypsiöljyssä. Pane jauheliha kulhoon. Purista joukkoon valkosipulinkynnet. Lisää lihan viereen korppujauhot ja olut. Lisää munat ja mausteet. Sekoita taikina käsin, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet hyvin keskenään. Pyöritä pulliksi ja ruskista ne öljyssä pannulla. Siirrä lihapullat uunivuokaan ja peitä aluminifoliolla. Nosta vuoka uuniin ja anna kypsyä 10-15 minuuttia. Pakasta ylimääräiset lihapullat tai tarjoa ne seuraavana päivänä lounaaksi.

Jättipavut tomaattikastikkeessa

2 tlk Biona voipapuja
1 tlk tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä
1 kasvisliemikuutio
2 tl siirappia tai hunajaa
1 tl Maldon Provence -sormisuolaa
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

yrttejä tai persiljaa hienonnettuna
parmesaania raastettuna

Kaada pavut paistinpannulle. Lisää tomaattimurska, hienonnetut valkosipulinkynnet, liemikuutio, siirappi ja suola. Rouhi päälle mustapippuria. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Tarjoa lihapullien kanssa. Viimeistele annokset yrtti- tai persiljasilpulla ja parmesaaniraasteella.

Ohjeet ja kuva Mervi Melasniemi.

hirvenlihapullat3-264x3271

Hirvenlihapullat

6 hengelle

1 dl korppujauhoja
2 dl punaviiniä
1 dl vettä
1 sipuli hienonnettuna
öljyä
1 1/2 tl suolaa
1 rkl riistamaustetta
1 rkl riistafondia
2 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
mustapippuria myllystä
2 munaa
600 g hirvenjauhelihaa
400 g possunjauhelihaa

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Sekoita korppujauhot, viini, vesi, öljyssä kuullotettu sipuli, mausteet, munat ja jauhelihat tasaiseksi taikinaksi. Pyöritä taikinasta noin 30 isoa lihapullaa ja pane ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Nosta pelti uuniin ja paista 20 minuuttia. Tarjoa palsternakka-perunamuusin, sienikastikkeen ja sokeroitujen puolukoiden kanssa.

Pssst! Voit korvata viinin lihapullissa vaikka kermaviilillä (1 prk). Riistamausteen asemesta voit käyttää muita yrttimausteita.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Pekka Vainonen.

Jauhelihapihvit

6 isompaa tai 8 keskikokoista pihviä

1 iso sipuli
rypsiöljyä
400 g sika-nautajauhelihaa
1 muna
1/2 dl kermaa
1/2 dl ruis- tai kauraleseitä
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 tl paprikajauhetta

Sienikastike

1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 dl sieniä hienonnettuna, pakaste – tai herkkusieniä
rypsiöljyä
2 tl vehnäjauhoja
1 prk Kolmen juuston ruokakermaa
tilkka soija- tai sienisoijakastiketta
suolaa ja mustapippuria myllystä

Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä pannulla. Pane jauheliha kulhoon ja lisää muut ainekset. Sekoita hyvin. Kuumenna öljyä pannulla ja muodosta kämmenillä pihvit pannulle paistumaan. Vähennä keskilämmölle ja käännä pihvit. Kun molemmat puolet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja anna pihvien kypsyä hiljalleen sisältä. Valmista kastike. Paista sipulit ja sienet öljyssä pannulla. Sekoita joukkoon lopuksi jauho. Lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi välillä sekoittaen. Mausta soijakastikkeella, suolalla ja mustapippurilla. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen muutama minuutti.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Jauheliharullat2

Mausteiset jauheliharullat

1 dl korppujauhoja
2 tl suolaa
1 rkl timjamia
1 rkl oreganoa
1 rkl savustettua paprikajauhetta
1 tl mustapippurirouhetta
chiliä maun mukaan
2 dl paseerattua tomaattia
1 iso sipuli hienonnettuna
5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 munaa
rypsiöljyä
1 kg sika-nautajauhelihaa
rypsiöljyä

Sekoita korppujauhot ja mausteet paseeratun tomaatin joukkoon ja anna korppujauhojen turvota hetki. Paista sipuli-valkosipulisilppu pehmeäksi rypsiöljyssä, anna vähän jäähtyä ja sekoita korppujauheseokseen. Lisää munat ja sekoita. Lisää jauheliha ja sekoita taikina käsin, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet hyvin keskenään. Paista pieni koepihvi, että voit tarkistaa maun ja lisätä mausteita halutessasi. Muotoile taikina rulliksi ja voitele ne öljyllä. Asettele rullat halsterille ja grillaa kypsiksi. Tarjoa jauheliharullien kanssa esim. makealla chilikastikkeella maustettua jogurttikastiketta ja hyvää salaattia.

Pssst!Voit tarjota rullia myös hotdog-sämpylöiden välissä mieleistesi lisäkkeiden kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

murekkeet-ja-annos41-533x800

Minimurekkeet

12 kpl

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
1 dl korppujauhoja
2 tl suolaa, Jozo mineraalisuolaa*
2 tl jauhelihamaustetta, Meira
2 tl limemausteseosta, Meira
2 tl paprikajauhetta, Meira
2 dl maitoa
2 munaa
800 g sika-nautajauhelihaa (60/40 %)

Pinnalle

tomaattiketsuppia
korppujauhoja

* Käytä mineraalisuolaa, jossa on 70 % vähemmän natriumia kuin tavallisessa suolassa. Jos käytät tavallista suolaa, lisää sitä vähemmän.

Hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet ja kuullota ne öljyssä. Mittaa kulhoon korppujauhot, maito, kuullotettu sipulisilppu, suola ja mausteet. Sekoita hyvin ja anna seistä muutama minuutti, kunnen korppujauhot ovat turvonneet. Sekoita joukkoon munat. Lisää liha ja sekoita mureketaikina puhtain käsin tasaiseksi. Pyöritä taikina 12 tasakokoiseksi palloksi ja pane ne muffinipellin koloihin. Taputtele pallot tasapintaisiksi. Sivele pullasiveltimellä ketsuppia murekkeiden pinnalle ja ripottele päälle korppujauhoja. Pane uunipellille leivinpaperiarkki ja nosta muffinipelti pellille. Nosta pelti uunin keskiosaan. Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

jauhelihatayte-575x709

Jauhelihatäyte uuniperunoille

4 annosta

1 keskikokoinen sipuli
rypsiöljyä
voita
400 g jauhelihaa, naudan, karitsan tai hirven
metsäistä lihamaustetta myllystä, Meira
mustapippuria myllystä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
2 dl vettä
riista- tai lihafondia

Päälle

persiljaa

Kuori ja hienonna sipuli. Kaada pannulle öljyä ja lisää nokare voita. Kuumenna ja lisää sipulisilppu. Kuullota hetki ja lisää jauheliha. Ruskista jauheliha kevyesti. Lisää mausteita sekä vehnäjauhot ja sekoita. Kaada pannulle kerma sekä vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää fondia maun mukaan. Anna kastikkeen kiehua hieman kokoon ilman kantta. Halkaise perunat keskeltä niin, että puoliskot jäävät alhaalta kiinni toisiinsa. Lisää kuuma täyte perunoille ja ripottele päälle hienonnettua persiljaa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Täältä löydät lisää uuniperunan täytteitä: http://umami.fi/ruoka-juoma/tiia/uuniperunoita-erilaisin-tayttein/

lätyt-1-of-1-264x264

 

Täytetyt letut

Lettutaikina
5-6 kpl lettuja

2 munaa
1/2 dl voisulaa
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl tattarijauhoja
noin 1/2 l maitoa

Tiian jauhelihakastike

1/2 kg vähärasvaista naudanjauhelihaa (7%)
1 sipuli hienonnettuna
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
suolaa
mustapippuria myllystä
2-3 rkl tomaattipyreetä
1 purkki ( tai 2 dl pahvirasia säilöttyjä tomaatteja, mieluiten kokonaisia, voi olla yrteillä/ chilillä maustettua)
1 kasvisliemikuutio tai loraus fondia
1 dl valkoviiniä
( 2 dl raastettua porkkanaa)

Valmista letut. Riko kulhossa ensin munien rakenne. Lisää joukkoon voisula, loraus maitoa ja jauhot. Sekoita taikinapohja vispilällä tasaiseksi puuroksi. Lisää sitten maitoa vähän kerrallaan, jotta saat sopivan paksuisen lettutaikinan. Anna taikinan turvota vartin verran ja paista siitä sitten pannulla ohuita rapeareunaisia lettuja.

Valmista kastike. Paista öljytilkassa ensin sipulit pehmeäksi, lisää jauheliha ja paista murumaiseksi. Lisää tomaattipyree, mausteet, tomaatit, liemi ja valkoviiniä. Keitä hiljaisella tulella vähintään tunti. Kastikeesta tulee sitä parempi, mitä kauemmin se muhii. Jos haluat, voit lisätä kastikkeeseen alkuvaiheessa jo 2 dl raastettua porkkanaa ja maun voimistamiseksi chiliä jauheena tai hakattuna tuoreena.

Täytä letut. Levitä lettu työlaudalle ja sille kauhallinen sakeaa kastiketta. Kääri rullalle ja aseta saumapuoli alaspäin leivinpaperin päälle uunivuokaan. Ripottele pinnalle vahvan makuista juustoraastetta. Gratinoi 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä.

Ripottele pinnalle hakattua persiljaa. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

 

Peruna-lammasgratiini

4 hengelle

1,5 kg kiinteitä perunoita, esim. Siikliä
100 g Feta-juustoa
500 g lampaanjauhelihaa
1 rkl öljyä
1 punasipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
2 tl Provencen yrttimaustetta
suolaa, mustapippuria
1 prk (200 g) ranskankermaa
2 dl maitoa
3 munaa
2 dl raastettua Mustaleima-juustoa

Kuori perunat ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Pane viipaleet likoamaan kylmään veteen, jotta enin pintatärkkelys huuhtoutuu pois. Hienonna sipulit. Valuta ja kuutioi aurinkokuvatut tomaatit. Valuta perunat ja taputtele talouspaperilla kuivaksi. Voitele uunivuoka voilla ja asettele pohjalle perunaviipaleita limittäin. Murenna perunoiden pinnalle Feta-juustoa. Paista jauhelihaa kuumassa öljytilkassa muutama minuutti. Lisää joukkoon hienonnetut sipulit, kuutioidut aurinkokuivatut tomaatit ja yrttimauste. Mausta suolaripauksella ja mustapippurilla. Kaada seos perunoiden päälle vuokaan. Asettele loput perunaviipaleet pinnalle limittäin. Sekoita keskenään ranskankerma, maito ja munat. Kaada seos perunoiden päälle niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää tilkka maitoa tarvittaessa. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paista 200-asteisessa uunissa noin 1 tuntia. Kokeile perunoiden kypsyyttä tikulla. Lisäkkeeksi sopii raikas salaatti, vesi, olut tai punaviini.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Kaali-jauhelihalaatikko

4-6 annosta

2 dl kokojyväriisiä
(tai esikypsennettyjä, rikottuja ohrasuurimoita)
4 dl lihalientä
1/2 kg nauta-sikajauhelihaa tai karitsanjauhelihaa
1 rkl öljyä
800 g valkokaalia
2 isoa porkkanaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1/2 dl siirappia
suolaa, valkopippuria
2 tl meiramia
2 munaa
5 dl maitoa
(tai lihalientä)

Aloita kypsentämällä riisi tai ohra. Keitä mietoa lihalientä esim. kuutioista ja kaada riisit kypsymään. Keitä miedolla tulella kannen alla 20-30 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Paista jauheliha riisin kypsyessä pannulla öljytilkassa murumaiseksi. Mausta hivenellä suolaa ja pippuria. Suola on hyvä lisätä työvaiheiden edetessä pieninä erinä kerrallaan, jotta se ehtii imeytyä raaka-aineisiin ja maut alkavat kehittyä.

Poista kaalista kanta ja suikaloi melko ohuiksi suikaleiksi. Raasta porkkanat ja kuutioi sipulit. Kuullota vihanneksia öljytilkassa. Kaali menee nopeasti kasaan ja isokin erä mahtuu hyvin pannulle. Siirrä pehmenneet vihannekset isoon kulhoon. Sekoita joukkoon kypsä riisi ja jauheliha. Mausta seos siirapilla suolalla ja pippurilla. Maista ja lisää makuja tarvittaessa. Kaada liha-vihannesseos sitten syvään ja laakeaan uunivuokaan tai useampaan alumiinivuokaan. Vispaa kulhossa maito ja munat sekaisin ja kaada vuokaan. Maitoa voi lisätä tarvittaessa. Tarkoitus on, että vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Paista laatikkoa 200 asteisessa uunissa ensin yksi tunti, vähennä sitten lämpöä 150 ja jatka paistamista vielä toinen tunti. Voit peittää laatikon pinnan leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.

Tarjoa laatikkoa puolukkahillon kera. Hyvää ruokahalua!

Pssst! Muista myös kaalisalaatti. Suikaloi kaali, kauli suikaleita hieman työlautaa vasten, jotta ne pehmenevät. Valmista mieleinen salaattikastike.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

kaalikääryleet5-264x335

 Kaalikääryleet

noin 24 kpl

1 kaalikerä

Täyte

1 prk (200 g) kermaviiliä
1 dl korppujahoja
1 isohko sipuli
muutama valkosipulinkynsi
öljyä
500 g sika-nautajauhelihaa
1 1/2 tl suolaa
2 munaa
noin 2 rkl kuivattua yrttisekoitusta, esim. meiramia ja lipstikkaa
1 dl tuoreita yrttejä tai persiljaa hienonnettuna

Voiteluun

3 rkl öljyä
2 rkl soijakastiketta

Kuumenna runsaasti vettä isossa kattilassa. Kun vesi kiehuu, lisää suolaa ja kaalikerät. Vähennä lämpöä, ja keitä kaaleja noin 10 minuuttia. Nosta kaalit lävikköön valumaan, ja irrota sitten varovasti lehdet. Valmista täyte. Kaada kulhoon kermaviili ja lisää korppujauhot sen joukkoon turpoamaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota siinä sipulisilppu. Jäähdytä. Lisää jauheliha, suola, munat ja kuivatut sekä tuoreet yrtit kulhoon kermaviilin joukkoon. Sekoita taikina hyvin. Voit halutessasi paistaa pienen koepihvin maun tarkistamista varten. Ota esille iso uunivuoka tai muu sopiva uuniastia. Kääri täyte kaalinlehtien sisälle ja lado kääryleet vieri viereen vuokaan. Sekoita öljy ja soija keskenään ja sivele sudilla kääryleiden pintaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia. Tarjoa uusien perunoiden, salaatin ja puolukkahillon tai -survoksen kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

jauhelihaborssi1-264x316

Jauhelihaborssi

iso kattilallinen

1 1/2 l vettä
1-2 lihaliemifondikuppia tai -kuutiota
3-4 rkl balsamietikkaa
muutama maustepippuri
3 laakerinlehteä
1 punasipuli
4 valkosipulinkynttä
noin 250 g valkokaalia
noin 150 g lanttua
pala juuriselleriä
pari porkkanaa
5 punajuurta
rypsiöljyä
noin 400 g jauhelihaa
suolaa
mustapippuria myllystä
hunajaa
kuivattua yrttiä, esim. lipstikkaa tai meiramia
ruohosipulia tai persiljaa henonnettuna

Mittaa vesi isoon kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kattilaan fondi, etikka, pippurit ja laakerinlehdet. Anna kiehua hiljalleen. Kuori ja suikaloi sipuli, valkosipulin kynnet ja juurekset. Pane kaikki muut kattilaan kiehumaan, paitsi punajuurisuikaleet. Ota sopivankokoinen, mikroaaltouunin kestävä astia ja pane punajuurisuikaleet siihen. Kypsennä suikaleita mikroaaltouunissa 10 minuuttua ja lisää ne kattilaan. Anna borssin kiehua kannen alla hiljalleen. Kuumenna oliiviöljyä pannulla ja ruskista jauheliha. Mausta jauheliha suolalla ja mustapippurilla. Siirrä jauheliha kattilaan ja sekoita. Anna kiehua vähän aikaa ja tarkista juuresten kypsyys sekä keiton maku. Lisää tarvittaessa balsamietikkaa, että saat borssiin juuri mieleisesi happamuuden ja lisää tarvittaessa vähän hunajaa taittamaan happamuutta. Lisää tarvittaessa myös hiukan suolaa. Muserra kuivattua yrttiä kämmenten välissä ja lisää keittoon. Viimeistele lopuksi ruohosipulilla tai persiljalla. Tarjoa keiton kanssa smetanaa tai paksua jogurttia sekä ruisleipää.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Kaali-jauhelihapata

Kaali-jauhelihapata

8-10 annosta

1 (1 1/4 kg) valkokaali
8 dl vettä
3 porkkanaa
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
1-2 pkt (à 400 g) sika-nauta- tai lampaanjauhelihaa
rypsiöljyä
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl yrttimaustetta, esim. meiramia, rosmariinia ja timjamia 1 tl/laji

Poista kaalista päällimmäiset lehdet ja huuhdo kaali. Leikkaa kaali paloiksi ja suikaloi palat. Jätä pois kova keskusta. Pane kaalisuikaleet isoon kattilaan tai paistokasariin. Lisää vesi. Kuumenna kiehuvaksi kannen alla. Kuori ja viipaloi porkkanat, halkaise ja suikaloi sipulit, hienonna karkeasti valkosipulinkynnet. Lisää ne ja laakerinlehdet kaalin joukkoon. Ruskista jauheliha öljyssä pannulla. Lisää mausteet jauhelihan joukkoon (hienonna yrttimausteet huhmaressa hienoksi ja sihtaa ne teesihdin läpi jauhelihaan). Sekoita jauheliha kattilaan. Anna padan kiehua miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia tai, kunnes kaali ja porkkanat ovat sopivan kypsiä. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Tarkista maku ja mausta halutessasi lisää. Tarjoa padan kanssa ruisleipää ja maitoa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

parempi pastankastike1-264x243

Parempi pastankastike

4 annosta

1 isohko sipuli
muutama valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
700 g jauhelihaa
1 tlk tomaattimurskaa
2 annosrasiaa lihafondia
2 rkl tomaattipyreetä
3 dl täyteläistä punaviiniä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl fenkolinsiemeniä
1 rkl oreganoa
1 tl timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa

Tarjoiluun

spagettia
parmesaania tai muuta italialaista, voimakkaan makuista, kovaa juustoa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne pehmeiksi oliiviöljyssä kattilassa tai paistokasarissa. Lisää jauheliha sipulin joukkoon ja ruskista se. Lisää tomaattimurska, fondi, tomaattipyree, punaviini ja hunaja. Anna kiehua  hiljalleen noin 30 minuuttia tai pidempään. Lisää tarvittaessa punaviiniä, ettei kastike kuivu liikaa. Mittaa mausteet huhmareeseen ja hiero hienoksi. Lisää mausteet kastikkeeseen, rouhi lisäksi mustapippuria ja tarvittaessa suolaa. Tarjoa spagetin kanssa. Raasta tarjolle reilusti juustoa.

Pssst! Kun teet kastiketta, maista sitä usein valmistuksen aikana ja lisää mausteita sekä suolaa juuri omaan makuusi  sopivasti.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Bolognese4-264x262

 

Bolognese-kastike

1 isohko porkkana
1/2 – 1 palsternakkaa
muutama varsi kevätsipulia
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
öljyä
400 g naudanjauhelihaa
1 tkl (500 g) paseerattua tomaattia (eli Passata di Pomodoroa)
3 dl vettä
1 annosrasiaa lihafondia
mustapippuria myllystä
1 rkl basilikaa tai oreganoa

Tarjoiluun

parmesaania

Kuori juurekset ja huuhdo kevätsipuli. Leikkaa juurekset pieniksi kuutioiksi ja viipaloi kevätsipulinvarret. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä pannulla ja lisää kasvikset pannulle. Alenna lämpöä ja paista kasviksia välillä sekoitellen. Siirrä kasvikset sitten kattilaan. Lisää pannulle öljyä tarvittaessa ja ruskista jauheliha. Siirrä se sitten kattilaan. Lisää paseerattu tomaatti ja vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää lihafondi. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin puolituntia. Tarkista maku ja lisää vähän suolaa, jos tarvitaan. Mausta mustapippurilla ja kuivatulla basilikalla tai oreganolla. Keitä kastikkeen kiehuessa pastavesi, mausta se suolalla ja kypsennä tagliatelle, jos käytät tuoretagliatellea, se kypsyy kolmessa minuutissa. Raasta parmesaania ruoan kanssa tarjottavaksi.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

 

Tomaattinen jauhelihakastike

4 annosta

400 g sika-nautajauhelihaa
1 rkl öljyä
1 sipuli
1 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (400 g) kokonaisia kuorittuja säilyketomaatteja
suolaa ja mustapippuria
persiljaa hienonnettuna

Tarjoiluun

spagettia
parmesaanijuustoa raastettuna

Kuori ja hienonna sipuli. Paista jauhelihaa öljytilkassa kunnolla. Lisää joukkoon tomaattipyree sekä sipuli ja jatka paistamista vielä jonkin aikaa. Lisää joukkoon tomaatit ja hauduta kastiketta pitkään alhaisella lämmöllä. Se saa mielellään hautua pari tuntiakin kannen alla, jotta tomaatin maku tiivistyy. Sekoittele ja lisää hieman vettä, jos nestettä haihtuu liikaa. Tarjoa kastiketta esim. spagetin kanssa.

Tämä on jauhelihakastikkeen perusohje. Italialaiseen bolognese-kastikkeeseen lisätään pancettaa, jonka voi meillä korvata muutamalla pekoniviipaleella, porkkanaa ja juuri- tai varsiselleriä sekä valkosipulia. Myös valko- ja punaviini sopivat tähän tomaattiseen jauhelihakastikkeeseen erittäin hyvin. Viinin happo raikastaa lopputulosta. Viiniä lisätään noin desilitran verran.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

 

Kesäkurpitsaspagetti

1 keskikokoinen kesäkurpitsa

Jauhelihakastike

400 g paistijauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
öljyä
noin 2 dl tomaattimurskaa
(voi olla yrttinen, valkosipulinen tai chilillä maustettu maun mukaan)
suolaa, pippuria
tuoretyrttejä maun mukaan

Tarjoiluun

parmesaanijuustoraastetta

Pane kastike ensin muhimaan. Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä pehmeiksi. Lisää jauheliha ja paista muruiksi. Lisää tomaattimurska ja anna seoksen kiehua noin 1/2 tuntia. Loppumausta ja tarjoa kesäkurpitsapagetin kanssa. Pese kesäkurpitsa ja kuori se, jos kuori on kovin kuivan oloinen tai rikkoutunut. Vedä juustohöylällä siitä pitkiä liuskoja, leikkaa liuskat edelleen tagliatelleiksi. Kiehauta suolalla ja sitruunamehulla maustetussa vedessä. Keittoajaksi riittää 3 minuuttia. Valuta ja tarjoa jauhelihakastikkeen ja juustoraasteen kanssa.

On olemassa myös kurpitsalajike, jonka nimi on spagettikurpitsa. Malto on spagettimaista ja sen voi keittää spagetin tapaan. Tämän kurpitsan soisi ilmestyvän kauppoihin muiden kurpitsojen myötä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Lasagne

Lasagne bolognese

6-8 annosta

Bolognese-kastike

4 porkkanaa
1 pienehkö purjo
1/2 fenkoli
muutama valkosipulinkynsi
2 tlk tomaattimurskaa
1 rkl fenkolinsiemeniä
700 g nauta-sikajauhelihaa
2 annosrasiaa lihafondia
mustapippuria myllystä
suolaa
1 rkl oreganoa
1 rkl yrttisekoitusta, esim. Välimeren
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kylmää vettä

Maitokastike

2 rkl rypsiöljyä
1/2 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
suolaa
valkopippuria myllystä

munalasagnelevyjä

Pinnalle

mozzarellaraastetta

Kuori porkkanat, halkaise ja huuhdo purjo sekä fenkoli ja kuori valkosipulinkynnet. Paloittele kasvikset ja hienonna valkosipulinkynnet. Pane ne isohkoon kattilaan. Lisää tomaattimurskat ja huhmaressa hienonnetut fenkolinsiemenet. Lisää tarvittaessa vettä sen verran, että ainekset peittyvät.
Paahda jauheliha ja lisää kattilaan. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja lisää fondi ja mausta mustapippurilla. Sekoittele ja tarkista maku ja lisää sitten suolaa maun mukaan. Anna kastikkeen kiehua kannen alla alhaisella lämmöllä noin puolituntia tai pidempään. Lisää lopuksi yrttimausteet ja tee vehnäjauhoista ja vedestä suuruste. Lisää se kastikkeeseen samalla sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua muutama minuutti ja nosta kattila pois levyltä.
Valmista maitokastike. Mittaa öljy kattilaan ja lisää vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi ja lisää maitoa vähitellen samalla sekoittaen, jolloin kastikkeesta tulee tasaista. Rouhi mausteeksi valkopippuria myllystä. Anna kiehua 3 minuuttia, että kastike sakenee ja jauhot kypsyvät. Lisää suolaa maun mukaan.
Kokoa lasagne isohkoon uunivuokaan. Levitä pohjalle kerros bolognese-kastiketta ja lado päälle kerros lasagnelevyjä. Lisää samanlaisia kerroksia vielä 2-3 ja päälle vielä loput bolognese-kastikkeesta. Kaada päälle tasaisesti maitokastike ja ripottele pinnalle mozzarellaraastetta.
Nosta vuoka 175-asteisen uunin alimmalle ritilätasolle ja anna kypsyä tunnin ajan. Tarkkaile lasagnen ruskistumista ja, kun pinta on kauniisti ruskistunut, peitä vuoka alumiinifoliolla, ettei pinta tummu liikaa tai pala.
Tarjoa lasagnen kanssa salaattia.
Tarjoa jälkiruoaksi vaikka klementiinejä.

lasagne ja salaatti

Ohje ja kuvat Mervi Melasniemi.


Hansin ja Jensin lasagne

8 annosta

Bolognese-kastike

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
öljyä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl oreganoa
suolaa ja mustapippuria
1 ps (250) keittovihanneksia
(vettä)

Juustokastike

1/2 dl öljyä
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
1-2 dl parmesaania raastettuna
1 ps (150 g) mozzarellaraastetta
suolaa ja mustapippuria
12 lasagnelevyä

Valmista bolognese-kastike. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy isolla pannulla ja paista ensin sipulisilppu kuultavaksi. Lisää sitten jauheliha ja ruskista se. Kaada joukkoon tomaattimurska. Lisää tomaattipyree, mausteet ja vihannekset ja tarvittaessa vähän vettä. Kuumenna ja tarkista maku. Valmista juustokastike. Mittaa öljy paksupohjaiseen kattilaan ja lisää jauhot. Kuumenna samalla sekoittaen, kunnes kastike kiehuu. Vähennä lämpöä ja lisää parmesaani sekä puolet mozzarellasta. Sekoita, kunnes juustot ovat sulaneet. Anna kastikkeen kiehua muutama minuutti alhaisella lämmöllä. Kokoa lasagne. Levitä vuoan pohjalle juustokastiketta ja sen päälle 3 lasagnelevyä. Lisää levyille juustokastiketta ja bolognese-kastiketta. Tee samanlaisia kerroksia, kunnes kaikki lasagnelevyt on käytetty. Päällimmäisen kerroksen päälle tulee juustokastiketta. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes lasagnelevyt ovat kypsyneet ja ruoan pinta kauniisti ruskistunut. Pakasta tarvittaessa osa ruoasta sopivina annoksina. Tarjoa lasagnen kanssa salaattia ja kermaviilikastiketta.

Ohje ja kuvat Mervi Melasniemi.

BBQ-hampurilainen

4 annosta

Pihvi

600 g paistijauhelihaa
1 dl Wok’n Roll Hoi Sin -kastiketta
mustapippuria

Hampurilaiseen

4 ciabatta-sämpylää
jääsalaattia
4 ananasrengasta
4 rkl Spice Up! Sambal Oelek Chilitahnaa
1 dl majoneesia tai ranskankermaa
1 dl Spice Up! Makea Mangochutneya

Vaivaa jauhelihaan kastike ja mausta seos mustapippurilla. Muotoile taikinasta neljä pihviä ja grillaa tai paista ne. Halkaise sämpylät ja lämmitä niitä hetki leikkauspinta grilliin päin. Kokoa hampurilainen: aseta sämpyläpuolikkaalle salaatinlehti, hampurilaispihvi, ananasrengas, lusikallinen chilitahnaa, majoneesia ja mangochutneya. Tarjoa välittömästi.

Ohje Fine Foods Oy, kuva Sami Repo.


 

Lammasjauhelihapihvit, veneperunat ja tsatsiki

4 hengelle

2 dl kevytruokakermaa
1 dl korppujauhoja
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
800 g lampaanjauhelihaa
2 munaa
1 rkl juustokuminaa eli jeeraa
mustapippuria myllystä
2 tl suolaa

Veneperunat

4 isohkoa Rosamunda-perunaa
oliiviöljyä
rosmariinia ja timjamia
Santa Maria Forest Blend -mausteseosta myllystä

Kaada kerma kulhoon ja sekoita korppujauhot joukkoon. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne öljyssä pannulla. Yhdistä kaikki jauhelihataikinan ainekset ja sekoita tasaiseksi.  Muotoile taikinasta pihvejä ja asettele ne leivinpaperille pellille. Nosta pelti 200-asteiseen uuniin ja paista 20-30 minuuttia. Pane samaan uuniin ritilälle uunin yläosaan veneperunapelti. Lisää perunoille oliiviöljyä ja ripottele niille timjamia ja rosmariinia sekä reilusti Santa Maria Forest Blend -mausteseosta suoraan myllystä. Sekoita hyvin.

Tsatsiki

4 hengelle

4 dl maustamatonta jogurttia
1/2 tuoretta kurkkua raastettuna
1 valkosipulinkynsi
1 ruukku tuoretta minttua tai tilliä
mustapippuria myllystä
suolaa

Sekoita jogurtin joukkoon raastettu kurkku, josta olet pusertanut liian nesteen ensin pois. Hienonna valkkosipulin kynsi hyvin hienoksi ja hienonna myös minttu tai tilli. Lisää ne jogurttiin. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Tarjoa lampaanjauhelihapihvien ja veneperunoiden kanssa.

Ohjeet ja kuvat Santa Maria.

Liha-makaronilaatikko

200 g makaronia tai pastakuvioita (5 dl)
vettä, suolaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
öljyä
1/2 kg sika-nautajauhelihaa
3-4 rkl tomaattipyreetä
1 tl Provencen yrttimaustetta
mustapippuria, suolaa, soijakastiketta

Munamaito

2-3 munaa
noin 1 l maitoa
1 dl juustoraastetta
ripaus suolaa

Keitä makaronit puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja valuta. Hienonna sipulit ja kuullota öljytilkassa, lisää pieni ripaus suolaa, jotta maut alkavat kehittyä. Lisää joukkoon jauheliha ja paista muruiksi. Lisää joukkoon tomaattipyree ja mausteet ja jatka paistamista vielä hetki. Sekoita jauhelihaseos makaronien joukkoon ja kaada sos voideltuun uunivuokaan. Riko munien rakenne kulhossa, sekoita joukkoon maito ja juustoraaste ja kaada liha-makaroniseoksen päälle. Lisää maitoa jos makaronit eivät peity kunnolla. Ripottele pinnallekin hieman juustoraastetta jos haluat rapean pinnan. Paista laatikkoa 200 asteisessa uunissa noin 40-50 minuuttia. Nauti ketsupin ja maustekurkkujen kanssa.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.


 

Jauheliha-kasvispata

3-4 annosta

500 g naudanjauhelihaa
oliivi- tai rypsiöljyä
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
400 g pakastekasviksia oman maun mukaan
1 tl suola
mustapippuria myllystä
tulista chilimaustetta myllystä
1 tlk Mutti-tomaattimurskaa
1/2 tlk purkin huuhdelientä
2 rkl Mutti-tomaattipyreetä putkilosta
lihafondia tai 1 lihaliemikuutio
2 tl juoksevaa hunajaa

Paista jauheliha öljyssä, lisää paiston aikana sipulisilput ja viimeiseksi jäiset pakastekasvikset. Mausta suolalla, mustapippurilla ja chilillä. Paista sekoitellen jonkin aikaa ja lisää sitten tomaattimurska ja purkin huuhdeliemi. Lisää tomaattipyree ja lihaliemifondi tai -kuutio sekä hunaja. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti, kunnes kasvikset ovat sopivan kypsät. Tarkista vielä maku. Tarjoa sellaisenaan tai täysjyväriisin kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Chili con carne

4 hengelle

700 g naudanjauhelihaa
öljyä
1 chili valinnan mukaan hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
4 valkoipulinkynttä hienonnettuna
500 g tomaattimurskaa
1 tlk (70 g) tomaattipyreetä
1/2 dl makeaa chilikastiketta
1 tlk (380/225 g) kidneypapuja huuhdottuna
vähän vettä
2 lihaliemikuutiota
suolaa
chiliä myllystä

Tarjoiluun

tummaa riisiä tai ohrasuurimoita
limettilohkoja
salaattia

Ruskista jauheliha isolla pannulla tai padassa. Lisää pannulle chili- ja sipulisilput ruskistaminen aikana. Kaada joukkoon tomaattimurska, -pyree, makea chilikastike ja huuhdotut pavut sekä vähän vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää murennetut liemikuutiot. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin puoli tuntia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa sekä chiliä, esim. myllystä rouhittuna. Tarjoa keitetyn tumman riisin tai ohrasuurimoiden ja salaatin kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Chili con carne 2014

Mustapippuri con carne

100 g pekonisuikaleita
1 isohko sipuli
6 valkosipulinkynttä
700 g nauta-sikajauhelihaa
1 tlk (400/240 g) kidneypapuja
1 tetra (500 g) tomaattimurskaa
2 annosrasiaa lihafondia
3 laakerinlehteä
1/2 rkl kokonaisia mustapippureita
1/2 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl kuivattua salviaa
ruohosipulia tai lehtipersiljaa

Paista pekonisuikaleet ja hienonnetut sipuli sekä valkosipulinkynnet isolla pannulla, paistokasarissa tai kattilassa. Lisää jauheliha ja jatka paistamista, kunnes jauheliha on kypsynyt. Lisää huuhdotut pavut ja tomaattimurska. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää fondi sekä laakerinlehdet. Murskaa mustapippurit ja korianterinsiemenet huhmaressa ja lisää ainesten joukkoon. Anna kiehua alhaisella lämmöllä noin puoli tuntia. Lisää loppuvaiheessa salvia. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää makusi mukaan. Viimeistele ruoka joko hienonnetulla ruohosipulilla tai lehtipersiljalla. Tarjoa tumman riisin ja salaatin kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

 

Viininlehtikääryleet

noin 20 kpl

noin 25 isohkoa, tasakokoista viininlehteä
vettä
suolaa

Täyte

700 g lammas- tai sika-nautajauhelihaa
1 rkl välimerenyrttisekoitusta
2 rkl kuivattua minttua
2 tl suolaa
2 munaa
2 dl kreikkalaista jogurttia
1 rkl hunajaa
1 dl korppujauhoja
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
noin 2 rkl oliiviöljyä

Vuokaan

1 ison luomusitruunan kuoriraaste ja mehu
oliiviöljyä
hunajaa
lihalientä (ei suolatonta)

Huuhtele viiniköynnöksenlehdet. Pane ne isohkoon kattilaan ja lisää runsaasti vettä. Kuumenna kiehuvaksi, lisää noin 2 rkl suolaa ja anna lehtien kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Poista vesi ja ja huuhtele lehdet kylmällä vedellä lävikössä. Sekoita täytteen ainekset keskenään, sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä kuullotettuna. Levitä työalustalle viininlehtiä. Poista niistä kovat lehtiruodit. Lisää reilusti täytettä, nosta lehden sivureunat täytteen päälle ja kääri rulliksi  kaalikääryleiden tapaan. Lado rullat vieri viereen uunivuokaan sauma alaspäin. Sekoita keskenään sitruunankuori ja -mehu, sekä noin 1/2 dl oliiviöljyä ja 1/2 dl hunajaa. Kaada seos kääryleille ja lisää lihalientä sen verran, että kääryleet juuri ja juuri peittyvät. Paina leivinpaperipala kiinni kääryleiden pintaan, jolloin se toimii kantena. Kypsennä 200 asteessa noin tunti. Tarjoa kääryleiden kanssa tzatzikia ja tomaatti-yrttisalaattia.

Pssst! Viininlehtiä voit ostaa hyvinvarustetuista marketeista säilykkeenä. Voit tehdä ohjeen mukaisia kääryleitä myös kaalista. Keitä kaalinlehdet ensin sopivan pehmeiksi.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Kaali-jauhelihakeitto

1 keskikokoinen kaali
3 porkkanaa
1 iso punasipuli
2 valkosipulinkynttä
öljyä
noin 600 g luista lampaanlihaa esim. potkaa
(tai lammas- tai naudanjauhelihaa)
suolaa, pippuria
Provencen yrttimaustetta
1 dl lihafondia
2 rkl hunajaa
vettä

Leikkaa kaali pieniksi paloiksi. Kuori ja raasta porkkanat. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota vihanneksia padassa öljyssä kunnes kaali pehmenee ja kutistuu. Huuhtele lampaanpotkat kylmällä vedellä ja pane kattilaan. Kaada päälle vettä niin paljon, että ne peittyvät. Keitä 10-15 minuuttia, jotta vaahto irtoaa. Poimi kiehahtaneet lihat padan joukkoon ja kaada vesi pois. Lisää pataan mausteet, fondi, hunajaa ja vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta pataa hiljaisella tulella vähintään 2 tuntia. Mielellään kolmekin tuntia. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Jos käytät lihaa, jossa on isoja luita, voit nostaa palat liemestä ja poistaa luut sekä kuutioida lihan. Potkapaloista jokainen irrottaa lihat lautasellaan. Jos sinulle käy niinkuin minulle, että kaalipataa jää ja sattumat loppuvat, paista seuraavana päivänä puoli kiloa jauhelihaa muruiksi ja sekoita kaalin joukkoon.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

 

Täytetyt paprikat

1 keltainen ja 1 punainen paprika
(jos paprikat ovat isoja riittää yksi annokseen)

3 dl kypsää täysjyväriisiä
300 g jauhelihaa
1 l kantarelleja
1 sipuli
suolaa, pippuria
juustoraastetta

Halkaise paprikat ja poista siemenet sekä kalvot. Aseta paprikanpuolikkaat uunivuokaan ja esipaista niitä tyhjänä 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Paista jauheliha hienonnetun sipulin kanssa muruiksi. Lisää pilkotut ja puhdistetut sienet. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Keitä riisi lihaliemessä kypsäksi. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään ja lusikoi paprikoihin. Painele täyte tiiviiksi, niin saat mahtumaan sitä enemmän. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta. Paista paprikoita 200 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Halutessasi voit valmistaa tuoretomaattikastiketta lisäkkeeksi. Kuori ja kiehauta tomaatit, mausta balsamietikalla, suolalla, sokerilla ja pippurilla ja soseuta sauvasekoittimella kastikkeeksi.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.


 

Tortillakestit

Katso ohjeet tästä.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Hirvi-suppilovahveropiiras

1 pkt pakastepiirakkataikinaa
1/2 kg hirvenjauhelihaa
1 sipuli
Provencen yrttimaustetta
200 g suppilovahveroita
2 dl kermaviiliä
2-3 kananmunaa
suolaa, pippuria

Sulata taikina ja taputtele se uunivuoan pohjalle. Valmista täyte. Paista liha öljytilkassa muruiksi, lisää joukkoon hienonnettu sipuli ja sienet ja jatka paistamista kunnes raaka-aineet pehmenevät mausta ja jäähdytä. Kaada seos taikinan päälle vuokaan. Sekoita keskenään kermaviili ja munat, mausta ja kaada jauhelihaseoksen pinnalle. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia.

Erilaiset juustot tuovat piiraisiin lisämakua. Jos pidät sinihomejuustosta, Feta- tai vuohenjuustosta, käytä sitä tai jotain muuta juustoa raasteena kasvistäytteisten piiraiden maustamiseen. Jos käytät tuoreita vihanneksia, kaaleja, kesäkurpitsaa, perunaa jne. piiraan täytteenä kiehauta ne ensin lähes kypsiksi ennen piirastaikinalle levittämistä ja täytemassan levittämistä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

lammaspizzat-575x862

Lammasjauhelihapizzat

Taikina

3 dl haaleaa vettä
1 tl kuivahiivaa
½ tl sokeria
6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja tai durum-jauhoja
½ tl suolaa
tilkka auringonkukkaöljyä
Täyte
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl chiliketsuppia
½ kg karitsanjauhelihaa
1 tl sumakkia
1 tl kuivattua minttua
tuoretta lehtipersiljaa tai minttua
1 sitruuna
suolaa ja pippuria

Valmista pizzataikina. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja sitten vähän kerrallaan veden joukkoon. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja jätä kohoamaan. Liinan alle. Vaivaa ilmakuplat pois ja jaa taikina 8 osaan. Kauli pizzoiksi. Sekoita kaikki täytteen aineet hyvin keskenään. Jos sinulla on kiertoilmauuni voit paista kaikki kerralla. Kuumenna 2 uunipeltiä 225 asteisessa uunissa. Sipaise pintaan ohuelti öljyä ja levitä pizzapohjat. Levitä pohjille jauhelihaseos. Paista pohja rapeaksi ja liha kypsäksi 8-10 minuuttia. Purista kypsien pizzojen päälle hieman sitruunamehua, ripottele sumakkia ja heinonnettua lehtipersiljaa tai minttua.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti