Umami muualla Facebook

Julkaistu 22. 2. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Hyvää ruokaa pavuista

Kuivatuista pavuista saat liottamalla ja keittämällä tehtyä monenlaisia ruokia. Pavut ovat hyvin edullisia, ja niistä valmistetut ruoat ovat erittäin proteiini- ja suojaravintoainerikkaita. Kuivattujen papujen asemesta voit aivan yhtä hyvin käyttää säilykepapuja, joiden valikoima on varsin hyvä isoissa marketeissa. Säilykepavuille riittää pelkkä huuhtelu lävikössä ennen niiden ruoanvalmistukseen käyttöä.

Erityisesti soijapapu on maailman väestölle äärettömän tärkeä ja monipuolinen ravinto- ja raaka-aine. Kiinalaiset sanovat soijapapua kultaiseksi helmeksi juuri sen ravintoarvon vuoksi. Ravintosisällöltään soijapapu on poikkeuksellisen monipuolinen, samoin kuin siitä valmistetut rouheet. Siinä on proteiineja enemmän kuin missään muussa pavussa, lisäksi siinä on linolihappoja, kuituja, kaliumia, kalsiumia (26-kertaa enemmän lihaan verrattuna!), fosforia, rautaa, sinkkiä sekä runsaasti B-, K- ja E-vitamiineja. Soijaproteiinissa on ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, mikä tekee siitä täydellisen proteiinin lähteen, mikä on kasvisruokavaliossa äärimmäisen tärkeää. Soijapavussa ei ole kolesterolia eikä lihan sisältämiä puriiniaineita, vaan päinvastoin kolesterolia alentavaa ja hermostolle tärkeää lesitiiniä.

Käsittele kuivatut pavut ennen ruoanvalmistusta näin: Liota papuja runsaassa kylmässä vedessä noin 12 tunnin ajan. Kaada pavut lävikköön ja huuhtele ne juoksevan veden alla. Kaada pavut kattilaan ja mittaa päälle runsaasti kylmää vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää 2-3 rkl merisuolaa. Anna kiehua alhaisella lämmöllä vähintään kaksi tuntia, kunnes pavut ovat kypsiä. Kaada pavut lävikköön, huuhdo kylmällä vedellä ja käytä ruoanvalmistukseen. Papuja kannattaa liottaa ja keittää kerrallaan koko pussillinen ja valmistaa niistä joko useampi ruokalaji tai pakastaa ne, joita ei heti käytä. 500 gramman pussi riittää hyvin kolmeen ruokalajiin.

Papu-sipulisalaatti

4-6 annosta
6 dl keitettyjä soijapapuja
1 punasipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
nippu persiljaa hienonnettuna
1 luomusitruunan kuori raastettuna
1/2 luomusitruunan mehu
2 tl juoksevaa hunajaa
noin 1/2 dl rypsiöljyä
mustapippuria myllystä
1 tl suolaa tai maun mukaan

Mittaa pavut kulhoon. Lisää sipulit, persilja, hyvin pestyn sitruunan kuoriraaste, sitruunamehu ja öljy. Mausta mustapippurirouheella ja suolalla. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Säilytä kannellisessa rasiassa jääkaapissa tarjoiluun asti. Voit tarjota papu-sipulisalaattia lisäkkeenä tai muun salaatin aineksena.

Voipapusalaatti

2 tlk Biona voipapuja (Butter Beans)
1 keskikokoinen punasipuli
2-3 valkosipulinkynttä

Kastike

2 rkl rypsiöljyä
1/2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1/2 rkl juoksevaa hunajaa
1 1/2 tl mineraalisuolaa
mustapippuria myllystä
2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
2 rkl persiljaa tai ruohosipulia hienonnettuna

Kaada pavut lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä, valuta. Hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Pane sipulisilppu kulhoon. Mittaa päälle kastikeainekset ja sekoita. Lisää valutetut pavut, sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää halutessasi mausteita. Tarjoa papusalaattia lisäkesalaattina, voileipien päällä, makkaroiden kanssa jne.

Marinoidut voipavut

250 g keitettyjä voipapuja (tai säilykepapuja)

Marinadi

1 dl rypsiöljyä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl vaaleaa balsamietikkaa
1 rkl maketusjauhetta, esim. Steviaa tai
juoksevaa hunajaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
noin 1 tl mineraalisuolaa
mustapippuria myllystä
persiljaa

Sekoita ensin marinadin ainekset ravistellen kannellisessa muovi- tai muussa rasiassa. Lisää pavut ja kääntele rasiaa. Säilytä jääkaapissa. Tarjoa papuja vaikka pienenä alkupalana maissilastujen päällä, salaateissa tai muhennettuna leipälevitteenä.

Tomaattinen paputahna

4 dl keitettyjä soijapapuja
nippu persiljaa hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi
6 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1/2 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1/2 sitruunan mehu
noin 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Pinnalle

extravergine oliiviöljyä
persiljaa

Mittaa tahnan ainekset monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi. Voit tehdä tahnan myös sauvasekoittimella. Siirrä tahna tarjoiluastiaan. Pirskota päälle vähän oliiviöljyä ja ripottele koristeeksi persiljaa. Tarjoa hyvän, tuoreen leivän kanssa tai ruokien lisäkkeenä.

Sitruunainen paputahna

1 tlk (400/250 g) valkoisia säilykepapuja
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1-2 rkl sitruunamehua
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
1/2-1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Koristeluun

sitruunaa
kivettömiä oliiveja
tuoretta korianteria

Huuhdo pavut lävikössä ja mittaa loput paputahnan ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku. Levitä tahnaa tuoreille sämpylänpuolikkaille tai paahtoleiville. Lisää päälle muutama oliivi, pieni pala sitruunaa ja korianterin lehti.

Broileri-papucurry

4-6 annosta
2 sipulia hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
rypsiöljyä
500 g broilerin rintafileetä (tai kalkkunan)
2 rkl inkivääriä hienonnettuna
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl kurkumaa
2 tl chilijauhetta
2 tl korianteria
2 tl jeeraa
1 1/2 tl mineraalisuolaa
6 dl keitettyjä soijapapuja
nippu persiljaa
1 parsakaalinpää

Tarjoiluun

täysjyväriisiä
turkkilaista/kreikkalaista jogurttia

Kuullota sipulit pannulla öljyssä ja siirrä ne lautaselle. Ruskista kuutioitu liha ja siirrä kattilaan. Lisää sipuli, inkivääri, tomaattimurska ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemikuutio ja mausteet sekä suola. Sekoita. Lisää pavut ja persiljanippu. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin puoli tuntia tai pidempään. Leikkaa parsakaali pieniksi paloiksi ja lisää lopuksi kattilaan 5 minuutiksi kiehumaan. Poista lopuksi persiljanoksat. Tarjoa riisin kanssa. Pane tarjolle jogurttikulho, josta jokainen voi ottaa ruokansa pinnalle jogurttia.

Lihaisa papusoppa

noin 6 annosta

700 g karjalanpaistilihoja
rypsiöljyä
1 sipuli kuutioituna
4 valkosipulinkynttä paloiteltuna
1 rkl merisuolaa
4 laakerinlehteä
1/2 rkl kuivattua timjamia
noin 10 maustepippuria
vettä
1 ps (500 g) isoja juureskuutioita, pakaste
2 tetratölkkiä (à 285 g) keitettyjä voipapuja
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 tlk (70 g) tomaattipyreetä
noin 1/2 l vettä
1 lihaliemikuutio
2 tetratölkkiä (à 285 g) voipapuja
mustapippuria myllystä
suolaa
persiljaa

Ruskista lihapalat öljyssä ja siirrä isoon kattilaan. Lisää kattilaan sipulit, suola, mausteet ja vettä sen verran, että lihat ovat kokonaan veden alla. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen kannen alla pari tuntia, kunnes lihapalat ovat mureita. Lisää kattilaan juureskuutiot, tomaattimurska, tomaattipyree ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää liemikuutio. Anna kiehua noin 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat sopivasti al dente. Lisää loppuvaiheessa kuumenemaan lävikössä huuhdotut pavut. Tarkista lopuksi maku ja mausta mustapippurilla sekä tarvittaessa suolalla. Viimeistele persiljalla, sekin tuo keittoon hyvää makua.

 


Aiheet: , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti