Umami muualla Facebook

Julkaistu 1. 11. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Iki-ihanat tanskalaiset voileivät

Tanskalaiset voileivät ovat maailmankuuluja runsaudestaan ja herkullisuudestaan.

Tarjoa katkarapuleivät hyvän lagerin tai kuivan valkoviinin kanssa. Paahtopaistileivän kanssa maistuu tumma olut tai robusti punaviini.

Katkarapu- ja paahtopaistileivät ovat hyviä, näyttäviä ja täyttäviä klassikoita, jotka ovat myös helppoja valmistaa.

katkarapuleipä

Katkarapuleivät neljälle

Majoneesi

1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl vastapuristettua sitruunamehua
1 rkl keltaista Dijon-sinappia
muutama tippa tabascoa
2 keltuaista
oliivi- tai rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi

rapeakuorista maalaisleipää, esim. Fazer
hillosipuleita, esim. Kultakukko
1 kg kuorimattomia katkarapuja
1 tlk vaaleaa parsaa
sitruunalohkoja
tuoretta tilliä

Mittaa korkeaan, kapeaan kulhoon viinietikka, sitruunamehu, sinappi, tabasco ja keltuaiset. Vatkaa ne sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. Lisää öljyä ohuena norona kulhon reunaa pitkin ja vatkaa samalla koko ajan, kunnes seos sakenee sopivan paksuiseksi. Voit tehdä majoneesin myös monioimikoneessa. Jos majoneesista tulee liian sakeaa, sitä voi ohentaa tilkalla sitruunanmehua tai viinietikkaa. Jos et käytä majoneesia heti, lisää sekaan tilkka vettä. Vesi auttaa majoneesin rakennetta säilymään.  Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan. Jos haluat lisämaustaa majoneesin, lisää muut haluamasi mausteet, esimerkiksi valkosipuli ja yrtit.

Leikkaa leipäviipaleet ja levitä niille majoneesia. Hienonna muutama hillosipuli ja lisää majoneesin päälle. Kuori katkaravut ja asettele pyrstöt keoiksi leiville. Lisää paloitellut parsat ja sitruunalohkot sekä tillinoksat.

Paahtopaistileipä

Paahtopaistileivät neljälle

Karamellisoitu sipuli

2-3 keskikokoista sipulia
rasvaa
1 rkl hunajaa
1/2 rkl balsamietikkaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi

tummaa täysjyväleipää
rasvaa
Dijon-sinappia
noin 400 g paahtopaistia ohuina viipaleina
mauste- tai suolakurkkua
lehtipersiljaa tai tuoretta timjamia

Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna rasvaa pannulla ja paista sipulit pehmeiksi. Lisää mausteet. Anna hautua pehmeäksi. Tarkista maku.

Voitele leivät rasvalla ja sinapilla. Asettele päälle paahtopaistiviipaleet. Lisää viipaloitua mauste- tai suolakurkkua. Lisää karamellisoitu sipuli ja koristele lehtipersiljalla tai timjamilla.

 

Paahtopaisti-punasipulileipä

tuoretta leipää
salaattia
paahtopaistia
majoneesia
paistettua punasipulia

Levitä leipäpalalle/paloille suikaloitua, esim. vinaigretellä kevyesti kostutettua salaattia, ohuita paahtopaistiviipale/viipaleita, majoneesia (katso majoneesin ohje katkarapuleivistä) ja paistettua punasipulia (katso karamellisoidun sipulin ohje edellisestä ohjeesta). Nauti hyvän oluen tai aromikkaan punaviinin kanssa.

IMG_3276

Leivät nautittiin kodikkaassa krossa meren rannalla.

Lue lisää Kööpenhaminasta.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti