Umami muualla Facebook

Julkaistu 7. 7. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Vesa Kankainen 3 kommenttia Ruoka ja juoma

Järvi-Suomen kalaherkkuja

Peilityyni järvenselkä, johon taivas ja saaret kuvastuvat on uskomattoman kaunis näky. Silloin on kiva lähteä kalastelemaan ja nauttimaan luonnon hiljaisuudesta.

Nuotanvedon seuraaminen on mielenkiintoista. Vastapyydettyjen, savustettujen tai paistettujen muikkujen syöminen on yksi kesäni huippuelämyksistä.

img_8489

nuotanveto21

Ennen ruisjauho-suolaseoksessa pyörittämistä muikut ”puhkotaan” eli pään mukana vedetään suolet ulos. Sitten vain jauhotus, rasvaa kuumalle muurikka- tai muulle pannulle ja muikut siihen tirisemään. Porukalta ei mennyt nytkään kauan niiden ”tuhoamiseen”. Kaik män, eikä piisantkaan.

muikunpaisto

Toisen kerran savustimme muikut. Panimme puhkotut muikut 15 minuutiksi  suolaveteen (1 l vettä ja 1 kourallinen karkeaa suolaa) ja valutuksen jälkeen savustumaan. Jos mahdollista savumuikut olivat vielä parempia kuin paistetut. Kaikki tuli syödyksi ruotoineen, pyrstöineen päivineen. Ah, mitä herkkua!

stp81532

Verkosta saimme 1 1/2 -kiloisen kuhan ja samankokoisen säynävän. Säynävä pääsi savustuslaatikkoon ja kuha sai purjo-sipuli-tillitäytteen ja muhi kypsäksi foliopaketissa. Herkuttelimme ne uusien perunoiden, porkkanoiden ja kukkakaalin kera. Ruoka ei siitä paremmaksi muutu!

kalat1

mokkiniemi1


Aiheet: , , , , , , , , ,

3 kommenttia

  1. On se upeaa

    On se upeaa olla kalalla.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    JJP

    19. 7. 2009 5.46

  2. Yllätys oli suuri

    Yllätys oli suuri kun kokeilin savustaa saamani noin 1 kiloisen säynävän. Se oli todella hyvää, aivan herkkua se oli! Tästä lähtien en enää päästä säynäviä takaisin jokeen vaan savustan ne, säynävä on täysin syyttä aliarvostettu kala.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    exco

    19. 7. 2014 8.36

  3. Olen samaa mieltä

    Olen samaa mieltä säynävästä. Savustettuna todella maukasta. Saisipa kalatiskeiltäkin monipuolisemmin kotimaisia kalalajeja. Uunissakin siitä tulisi varmasti hyvää. Esim. uunilahna, puhumattakaan savustetusta lahnasta, on todella herkkua.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Mervi Melasniemi

    24. 7. 2014 15.35

Kirjoita kommentti