Umami muualla Facebook

Julkaistu 10. 1. 2018 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Jauhelihapihvit – edullista hyvää

Jauheliharuoat ovat arjen herkkuruokia, jotka maistuvat kaikille. Lisäksi jauhelihasta valmistat ruokaa edullisesti. Jauhelihapihvit ovat samasta taikinasta kuin lihapullat, mutta ovat vähän nopeampia valmistaa. Tee vain muutama iso pihvi, se riittää mainiosti, kunhan jokainen saa joko 1 ison tai 2 pienempää pihviä.

Sienikastike sopii jauhelihapihveille kuin ”nenä päähän”. Sen valmistat nopeasti joko viljellyistä sienistä tai pakastesienistä. Herkullinen lisäke syntyy herneistä, pavuista ja kukkakaalista, eikä senkään tekeminen vie kuin muutaman minuutin. Lautaselle pitää aina saada jotain vihannesta tai salaattia.

Pidä keittiösi ikkunalla jotain tuoretta yrttiä, josta voit napata muutaman lehden ruokien viimeistelyyn.

Jauhelihapihvit

6 isompaa tai 8 keskikokoista pihviä

1 iso sipuli
rypsiöljyä
400 g sika-nautajauhelihaa
1 muna
1/2 dl kermaa
1/2 dl ruis- tai kauraleseitä
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 tl paprikajauhetta

Sienikastike

1 sipuli hienonnettuna
noin 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/4 l pakastettuja sieniä tai 1 rasia pieniä herkkusieniä
rypsiöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
1 prk Kolmen juuston ruokakermaa
vettä
tilkka soija- tai sienisoijakastiketta
suolaa ja mustapippuria myllystä

Valmista jauhelihapihvit.Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä pannulla. Pane jauheliha kulhoon ja lisää muut ainekset. Sekoita hyvin. Kuumenna öljyä pannulla ja muodosta kämmenillä pihvit pannulle paistumaan. Vähennä keskilämmölle ja käännä pihvit. Kun molemmat puolet ovat ruskistuneet, vähennä lämpöä ja anna pihvien kypsyä hiljalleen sisältä tai loppukypsennä uunissa. Valmista kastike. Paista sipulit ja pilkotut sienet öljyssä pannulla. Sekoita joukkoon jauho. Lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi välillä sekoittaen. Lisää vähän vettä (1-2 dl). Mausta soijakastikkeella, suolalla ja mustapippurilla. Anna kastikkeen kiehua alhaisella lämmöllä hiljalleen muutama minuutti, kunnes kastike hiukan sakenee. Tarkista maku.

Perunoiden asemesta voit tarjota lisäkkeenä erilaisia kasvissekoituksia, jotka ovat herkullisia ja helppoja valmistaa, kun käytät osaksi tai kokonaan pakastevihanneksia.

Herne-papu-kukkakaalipannu

3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
rypsiöljyä
2-3 rkl currya
2 tl kuivattua minttua tai muuta yrttimaustetta
1 ps (200 g) pakasteherneitä
1 ps (200 g) paloiteltuja pakastepapuja
1 pieni kukkakaali
suolaa ja mustapippuria myllystä
tilkka vettä

Kuullota valkosipuli öljyssä, lisää curry ja sekoittele hetki. Kaada pannulle herneet ja pavut sekä pieniksi paloiksi pilkottu kukkakaali. Lisää kasviksille suolaa ja rouhi mausteeksi mustapippuria. Lisää pannulle hiukan vettä. Kuumenna välillä sekoittaen. Kypsennä muutama minuutti, kunnes pavut ja kukkakaalit ovat sopivan kypsiä. Tarjoa jauhelihapihvien kanssa.


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti