Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 6. 2017 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Juhannuksen parhaat ruoat

Juhannus on meille suomalaisille juhla, jolloin mennään maalle rentoutumaan, nauttimaan hyvästä ruoasta ja hehkeimmillään olevasta luonnosta.

Juhannuksena tarjotaan perinteisiä herkkuja, joista monen mielestä parhaimmat ovat uudet perunat erilaisten kylmien kalaruokien kanssa. Grillit tietysti myös kuumenevat joka niemen notkossa ja saarelmassa. Raikkaat salaatit kuuluvat myös asiaan. Uusista perunoista valmistettu salaatti maistuu grillatun makkaran kanssa niille, jotka valvovat aamuun asti nauttien valoisasta yöstä. Ota tästä hyvät ohjeet juhannustarjoiluihisi!





Kuva Mervi Melasniemi.

Uudet perunat

Tuo perunat höyryävän kuumina pöytään ja peitä kulho puhtaalla, taitetulla astiapyyheliinalla, etteivät perunat heti jäähdy.

6 hengelle

2 kg kotimaisia uusia perunoita
tillinvarsia
suolaa

Viimeistelyyn

nippu tilliä

Pese perunat putipuhtaiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää perunat, tillinvarret ja suolaa. Keitä kypsiksi. Kokeile kypsyyttä ajoissa, etteivät perunat ylikypsy, jolloin niistä tulee helposti vetisiä.

Pssst! Varaa perunoita myös hyvään perunasalaattiin. Ohje seuraavana.

Maukkain perunasalaatti

8 annosta

Perunasalaatti ei tästä maukkaammaksi muutu. Ohje Mervi Melasniemi. Kuva Sakari Majantie.

1 1/2 kg pieniä, tasakokoisia varhaisperunoita
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 prk (à 200 g) kermaviiliä tai ruokajogurttia
1/2 prk dijonsinappia, täysjyvä
1/2 sitruunan mehu
2 rkl sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 ps (140 g) pekonia
noin 20 kpl varrellisia kaprismarjoja
nippu tilliä hienonnettuna

Keitä puhtaiksi pestyt perunat sopivan kypsiksi. Anna niiden jäähtyä vähän aikaa ja paloittele sitten perunoiden koon mukaan joko puoliksi tai neljään osaan. Lisää perunoille suolaa ja pippuria. Sekoita varovasti, etteivät perunat murskaannu. Mausta kermaviili sinapilla, sitruunamehulla, sokerilla, suolalla ja pippurilla. Tarkista maku. Sekoita kastike perunoiden kanssa. Kuutioi pekoni ja paista se rapeaksi pannulla. Kokoa salaatti tarjoilukulhoon kerroksittain pekonin, kaprismarjojen ja tillisilpun kanssa. Koristele salaatti samoilla aineksilla.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Sakari Majantie.

Graavilohen valmistus

Graavilohen puhdas, merellinen maku hivelee makuaisteja uusien perunoiden kanssa nautittuna.

Esikäsittely

Puhdista lohifilee ruodottomaksi. Nypi kaikki ruodot huolellisesti pois ja leikkaa vatsarasva pois jo tässä vaiheessa.
Karkeata merisuolaa käytetään yleensä (nyrkillinen) eli noin 50 g kalakiloa kohti. Se on reilut 2 ruokalusikallista suolaa. Tässä kypsennystavassa ei voi kitsastella suolan käytössä, suolaa on käytettävä juuri oikea määrä, jotta kala kypsyisi kunnolla. Yksi tapa suolata kalafilee on kastaa pinta karkeaan merisuolaan ja karistella ylimääräiset suolarakeet pois.

Sokerin käyttö

Suola kovettaa kalan pinnan. Sokeria käytetään pehmentämään suolan vaikutusta. Jotkut kalastajat käyttävät jopa suolaa ja sokeria yhtä paljon! Itse ripottelen sokeria vain estääkseni pinnan kovettumista.

Lisää lohen pintaan runsaasti  hakattua suomalaista kesätilliä ja valkopippuria, joka ei värjää kalan pintaa.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Uusille perunoille graavisiikaa ja lämminsavulohta

Me suomalaiset rakastamme kalapöytää, joten voit tarjota halutessasi useita kalalajikkeita, varsinkin, jos sinulle tulee juhannusvieraita.

Graavaa siikafileet samalla tavalla kuin lohi, katso edellinen ohje. Voit halutessasi ripotella valmiin graavisiian mausteeksi huhmaressa murskattuja roseepippureita tai katajanmarjoja, mutta tilli toki sopii siikaankin. Tuoretta lämminsavulohta saat isoista marketeista, joiden pihoillakin saattaa olla savustuspiste. Mutta voit savustaa sen itsekin savustuspöntössä, jos sellaisen omistat. Usein maaseudulla on pieniä savustamoita, joista saat etukäteen tilattuasi noutaa vielä lämpimän lohen. Kysy mökkipaikkakuntasi ihmisiltä, löytyykö lähistöltä savustamoa.

Kuva Tiia Koskimies.

Sillit maistuvat perinteiseen tapaan uusien perunoiden kanssa.

Sitruuna-punasipulisilli

2 pkt (à n. 170 g) Islannin kevytsuolattuja sillifileitä
1 pieni punasipuli ohuina viipaleina
4 sitruunaviipaletta
2 rkl kapriksia
mustapippuria myllystä
2 sitruunan mehu
2 rkl juoksevaa hunajaa

Leikkaa sillifileet viipaleiksi. kerrostele säilykepurkkiin silliä, punasipulia, sitruunaviipaleita ja kapriksia. Rouhi mustapippuria kerroksille. Sekoita sitruunamehu ja hunaja. Kaada liemi lasipurkkiin ja sulje purkki. Anna sillin tekeytyä yön yli jääkaapissa. Tarjoa alkuruoaksi keitettyjen perunoiden kanssa. Silli säilyy muutaman päivän jääkaapissa. Älä pidä silliä liian pitkään lämpimässä.

Jogurtti-tillisilli

2 pkt (à n. 170 g) Islannin kevytsuolattuja sillifileitä
2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
1 pieni keltasipuli hienonnettuna
1 dl tilliä hienonnettuna
1 limetin mehu
1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä

Leikkaa sillifileet viipaleiksi. Mittaa jogurtti kulhoon ja lisää muut ainekset. Sekoita hyvin. Lisää silliviipaleet jogurttiseokseen ja sekoita lusikalla nostellen. Pane silliseos lasipurkkiin ja sulje purkki. Anna sillin tekeytyä yön yli jääkaapissa. Tarjoa uusien perunoiden kanssa. Silli säilyy muutaman päivän jääkaapissa. Älä pidä silliä liian pitkään lämpimässä.

Ohjeet ja kuva Mervi Melasniemi.

Mureat, mehevät grillipihvit porsaan ulkofileestä

Oheinen marinadi on erittäin hyvä, joten suosittelen sitä, mitä lihaa sitten grillaatkaan.

1,5 kiloinen porsaan ulkofilee

Marinadi

1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl valkoviinietikkaa, esim. omena-
1/2 dl soijakastiketta
2-3 valkosipulinkynttä puristettuna
1/2 tl valkopippuria
2 tl currya
2 rkl kuivattua yrttisekoitusta, esim. lipstikkaa, oreganoa, timjamia, basilikaa jne.

Leikkaa liha noin 1 1/2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Valmista marinadi ja kaada laakeaan astiaan. Kääntele pihvit marinadissa ja jätä marinoitumaan astiaan pariksi tunniksi. Lado pihvit kuumalle grilliritilälle ja grillaa molemmin puolin kypsiksi.
Pssst! Valmista kastike esim. Valion Mustapekka-ruokakermasta. Hienonna ja kuullota yksi salottisipuli, lisää ruokakerma, 1 dl vettä sekä puolikas lihaliemikuutio ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita kastikkeeseen pari teelusikallista marjahyytelöä ja 1 rkl brandya sekä tarvittaessa vähän Maitzena-kastikesuurustetta vaaleille kastikkeille. Tarkista maku.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Tomaatti-mozzarellasalaatti

4 annosta

1 ruukku tai kerä salaattia
4-5 isoa, kypsää tomaattia
4 mozzarellapalloa
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
balsamietikkaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Huuhdo ja valuta tai linkoa salaatti salaattilingossa. Pese ja lohko tomaatit. Valuta mozzarellat ja lohko ne. Hienonna basilika karkeasti, voit lisätä myös kokonaisia lehtiä salaattiin. Lorauta hiukan öljyä ja balsamietikkaa salaatille juuri ennen tarjoilua. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Tomaatti-papusalaatti

200-300 g leikkopapuja
4 tomaattia
1/2 punasipulia
1 valkosipulinkynsi

Kastike

1 dl oliiviöljyä (tai avocadoöljyä)
1/2 dl valkoviinietikkaa (esim. pehmeä balsamico condimento)
ripaus suolaa, sokeria ja pippuria
1 tl Dijonin sinappia

Leikkaa pavuista päät pois ja huuhtele. Keitä suolalla maustetussa vedessä lähes kypsiksi. Huuhdo heti kylmän veden alla, että väri säilyy. Leikkaa tomaateista kannat pois ja edelleen lohkoiksi. Hienonna valkosipulinkynsi ja leikkaa punasipulin puolikas puolikkaiksi ohuiksi renkaiksi. Sekoita vihannekset kulhossa. Sekoita kastikeaineet hyvin ja kääntele vihannesten joukkoon. Halutessasi voit lisätä salaattiin mustia calamata-oliiveja ja tuoreyrttejä. Kynteli sopii pavuille oikein hyvin.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Meloni-oliivi-yrttisalaatti

6 annosta

Mehukas melonisalaatti on mahdottoman hyvä sellaisenaan tai lisäkesalaattina. Tätä valmistan usein kesällä, ja siitä pitävät kaikki.

1 iso lohko vesimelonia
1/2 cantaloupemelonia
1/2 rs punaisia kirsikkatomaatteja
1/2 rs keltaisia kirsikkatomaatteja
2 ruukkusalaattia
tuoretta basilikaa
1 1/2-2 dl oliiveja
1/2 dl kapriksia

Tarjoiluun

extra vergine oliiviölyä
vaaleaa balsamietikkaa
mustapippuria myllystä

Kuutioi melonit ja halkaise kirsikkatomaatit. Huuhdo salaatit esim. salaattilingossa, linkoa vesi pois ja revi salaatti. Revi isoimmat basilikanlehdet ja jätä pienemmät kokonaisiksi. Levitä revitty salaatti tarjoiluvadin pohjalle ja lisää päälle muut ainekset. Tarjoa salaatin kanssa neitsytoliiviöljyä, balsamietikkaa ja mustapippuria myllystä.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Kesärosolli

4 annosta

Rosolli on kesällä makuelämys, joka kannattaa kokea. Sopii hyvin juhannuspöytään! Kuva Sakari Majantie.

Rosolli sopii myös kesäpöytään, tarjoa sitä lisäkkeenä kalaruokien kanssa tai sellaisenaan hyvän leivän kanssa vaikka lounaaksi. Kesällä rosollin voi tarjota myös sillisalaattina ja keitetyillä perunoilla höystettyinä. Kevyt vinaigrettekastike maustaa vihannekset raikkaasti, perinteistä kermakastiketta ei välttämättä tarvita.

1 nippu punajuuria
1 nippu porkkanoita
2 sipulia
2 hapokasta omenaa
1-2 venäläistä suolakurkkua
suolaa, pippuria
lehtipersiljaa silputtuna

Kastike

1 dl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
2 tl dijonsinappia
ripaus suolaa, sokeria ja valkopippuria

Keitä punajuuret kypsäksi kuorineen. Jäähdytä, kuori ja kuutioi omaan kulhoonsa. Raaputa porkkanat puhtaaksi ja keitä juuri ja juuri kypsiksi. Kuutioi porkkanat, sipulit, omenat ja kurkut. Sekoita kaikki muut aineet kulhossa paitsi punajuuri. Valmista kastike ja kääntele vihannesten joukkoon. Kääntele punajuurikuutiot ja lehtipersiljasilppu joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Ohje Tiia Koskimies. Kuva Sakari Majantie.

Juhannuksen jälkiruoaksi voit tarjota kotimaisia mansikoita ja vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa, sen parempaa ei olekaan!

Mansikkakakun ja raparperipiirakan ohjeita löydät Umamin arkistosta!

Lämmintä ja ihanaa juhannusta hyvät Umamin ystävät!

Toivottaa Umami-tiimi


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti