Umami muualla Facebook

Julkaistu 19. 6. 2012 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Umami.fi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Juhannuksen rennot ruokajuhlat

Juhannus on meille suomalaisille valoisa keskikesän juhla, jolloin ilakoidaan saunoen sekä hyvää ruokaa nauttien. Kata rennosti kertakäyttöliinalle ja käytä pahvilautasia, joita nykyisin löytyy todella kauniita. On mukavaa, ettei tiskiä tule liikaa.

Uudet perunat ja sillit ovat perinteiset juhannusaterian ainekset, jotka sopivat hyvin aterian alkupalaksi. Grillaaminen kuuluu tietysti asiaan, ja sitä varten on joko valmiiksi marinoituja lihoja tai valmiita marinadipusseja, joissa marinointi sujuu kätevästi ilman tiskattavia astioita. Varsinkin mökkioloissa se on erinomainen helpotus!

Juhannusaterian jälkiruoaksi ei tarvita muuta kuin mehevä mansikkakakku tai raparperipai vaniljakastikkeen kera.





Menu

Grillattuja broilerinrintafileitä
Grillatut porsaansisäfileevartaat
Tomaatti-paprikasalsa
Basilikapesto
Kurkku-persilja-sipulisalaatti
Perunasalaatti uusista perunoista
Gratinoitu kukkakaali
Mansikkakakku
Raparperipai vaniljakastikkeen kera

Ohjeet ovat 8 hengelle

Kerää pihaltasi tai ojanpientareelta kesäinen kukkakimppu koristamaan juhlapöytää.

Santa Marian Open-and-Shut -BBQ-marinadipussit ovat erittäin käteviä ja marinadit loistavan makuisia.

Grillattuja broilerifileitä

2 pkt (à 500 g) maustamattomia broilerinrintafileitä
1 Santa Marian Open-and-Shut Chicken -BBQ-marinadipussi

Pane broilerinrintafileet marinadipussiin ja sulje se huolellisesti. Kääntele pussia niin, että marinadi leviää kaikille fileille. Anna marinoitua vähintään 1 tunti. Levitä pellille leivinpaperi ja asettele fileet sen päällä halsteriin. Sulje halsteri ja grillaa fileet kypsäksi. Tarkista kypsyys leikkaamalla filee keskeltä kahtia. Fileen pitää olla läpikypsä. Älä silti ylikypsennä lihaa, että se säilyy mehevänä. Leikkaa fileet kolmeen osaan tarjoilua varten. Tarjoa fileiden kanssa tomaatti-paprikasalsaa ja basilikapestoa.

Grillattuja porsaansisäfileevartaita

noin 1 kg:n maustamaton porsaansisäfilee
1 Santa Marian Open-and-Shut Allround -BBQ-marinadipussi

Lisäksi

puisia varrastikkuja

Leikkaa filee viipaleiksi ja pane ne marinadipussiin. Sulje pussi ja kääntele sitä, että kaikki lihapalat saavat pintaansa marinadia. Anna lihan marinoitua vähintään 1 tunti. Pane sillä aikaa varrastikut likoamaan kylmään veteen. Pujottele lihat vartaisiin ja grillaa kypsäksi. Tarjoa vartaiden kanssa tomaatti-paprikasalsaa ja basilikapestoa.

PSSST! Makkaran ystäville on valinnanvaraa huikeasti. Kannattaa suosia makkaroita, joiden lihaprosentti on korkea, sellaisia löydät esimerkiksi Atrian, Lidlin ja HK:n valikoimista. Uusinta ovat herkulliset raakamakkarat, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Tomaatti-paprikasalsa

2 1/2 dl paseerattua tomaattia (Passata di Pomodoro)
1 punainen paprika kuutioituna
1 valkosipulinkynsi
1-2 uutta sipulia koosta riippuen paloiteltuna
chiliä myllystä tai jauheena maun mukaan
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
2-3 tl hunajaa

Viimeistelyyn

1 pienehkö keltainen paprika
1 pienehkö vihreä paprika

Mittaa salsan ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista maku ja mausta halutessasi lisää. Perkaa paprikat, leikkaa ne pieniksi kuutioiksi ja lisää salsan joukkoon. Kastikeen voi tehdä päivää tai paria ennen tarjoilua. Tarjoa grillilihojen kanssa.

Kotona valmistettu basilikapesto maistuu tuoreelta ja kesäiseltä.

Basilikapesto

2 reilunkokoista ruukua isolehtistä basilikaa
2 valkosipulinkynttä
1 dl pinjansiemeniä
100 g parmesaania palana
1/2 tl suolaa
1-2 rkl sitruunamehua
1-2 tl juoksevaa, maustamatonta hunajaa
noin 1 1/2 dl oliiviöljyä

Leikkaa basilika ruukuista nippuina ja pane kulhoon. Halkaise valkosipulinkynnet ja poista keskeltä idut (joista tulee pistävä maku). Lisää valkosipuli, pinjansiemenet, pieniksi kuutioiksi leikattu parmesaani, mausteet ja oliiviöljy kulhoon. Soseuta ainekset tasaiseksi pestoksi sauvasekoittimella. Tarkista maku. Tarjoa grillilihojen kanssa.

Grillilihan kanssa maistuvat olut, viini ja raikas vesi. Pane olutta tarjolle vaikka isoon kulhoon jääpalojen kera.

Raikas, persiljainen kurkkusalaatti on mainio lisäke grilliruoille.

Kurkku-persilja-sipulisalaatti

4 isoa avomaankurkkua tai useampi pienempi
1 tl suolaa
1 iso nippu persiljaa
1 punasipuli

Kastike

1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
1-2 rkl sitruunamehua
2 tl maustamatonta, juoksevaa hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Pese kurkut ja kuori ne kuorimaveitsellä. Leikkaa kurkut pitkittäin lohkoiksi ja paloittele ne. Pane kurkunpalat kulhoon, lisää suola ja sekoita. Peitä kulho ja pidä jääkaapissa pari kolme tuntia. Kaada kurkuista irronnut neste pois. Hienonna persilja sekä punasipuli ja lisää kurkun joukkoon. Lisää päälle kastikeainekset ja sekoita. Tarkista maku maustamisvaiheessa. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti. Kaada liika neste pois ja siirrä salaatti tarjoiluastiaan.

Mehevä perunasalaatti uusista perunoista on herkkua.

Perunasalaatti uusista perunoista

1 1/2-2 kg uusia perunoita
karkeaa suolaa
tilliä

Kastike

nippu ruohosipulia hienonnettuna
3-4 dl paksua kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
2-3 rkl Dijonnaise-sinappimajoneesia
1 1/2 tl suolaa
2 tl maustamatonta, juoksevaa hunajaa
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

1 ruukku rukolaa

Lisää hyvin pestyt perunat kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Pane nippu tilliä perunoiden päälle. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat juuri sopivan kypsiä, älä ylikypsennä. Anna perunoiden jäähtyä sen verran, että pystyt käsittelemään niitä. Kuori perunat tarvittaessa ja halkaise ne. Lisää perunoille kastikeainekset ja sekoita. Tarkista maku. Anna salaatin tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti. Siirrä salaatti tarjoilukulhoon ja lisää päälle halutessasi rukolaa.

Kukkakaali muodossa jos toisessa on maukasta kesäruokaa. Voit tarjota keitetyt kukkakaalit myös seuraavasti: sulata voita ja lisää joukkoon munahakkelusta sekä ruohosipulia, nam!

Gratinoitu kukkakaali

3 keskikokoista kukkakaalia

Kuorrutuskastike

2 prk (à 2 1/2 dl) Aura-ruokakermaa
1 ps mozzarellaraastetta, Valion
persiljaa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria myllystä

Huuhdo kukkakaalit, poista kannat ja lohko kaalit neljään osaan. Lisää kaalit kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä 5 minuuttia ja valuta lävikössä. Asettele kaalilohkot uunivuokaan. Kuumenna kerma kattilassa ja lisää joukkoon juustoraaste. Sekoita kastike tasaiseksi ja kaada kukkakaalilohkojen päälle. Gratinoi 225 asteessa, kunnes kukkakaali saa hiukan väriä.

Toivottavasti juhannuksena saadaan jo kotimaista kasvihuonemansikkaa, mutta ainakin tuontimansikoita on saatavissa.

Mansikkakakku

Pohja

1 dl ohrakasta tai perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 isoa munaa
1 1/2 dl sokeria

Kostutus

1 1/2 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Täyte

1 prk (450 g) kirsikka- tai vadelmahilloa
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa

Viimeistely

1 rs mansikoita
mintunlehtiä
(pieniä orvokinkukkia)

Valmista pohja. Pane uuni lämpenemään 175-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota 2 litran kakkuvuoka. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sihtaa kuiva-aineseos vaahtoon ja sekoita taikina varoen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alimmalla ritilätasolla noin 25 minuuttia uunista riippuen, kokeile tikulla kypsyys. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Leikkaa kakku sahateräisellä veitsellä kolmeksi tasaiseksi levyksi. Kokoa kakku niin, että tasaisin levy eli kakun pohja tulee päällimmäiseksi.
Kostuta ja täytä kakku. Pane alimmaiseksi tuleva pohja tarjoiluvadille. Suojaa astian reunat leivinpaperisuikaleilla. Kostuta pohja. Levitä pohjalle puolet  hillosta. Sekoita rahkaan sokerit ja vaahdotettu kerma. Levitä 1/3 seoksesta hillon päälle. Nosta keskimmäinen pohja päälle ja tee kuten edellä. Nosta päällimmäinen pohja paikalleen ja kostuta se. Pane kakku vetäytymään pariksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin kevyen painon alle ja viimeistele kakku sen jälkeen jäljelle jääneellä rahkaseoksella ja mansikoilla.
Viimeistely. Levitä rahkaseos kakun pinnalle ja reunoille. Koristele kakku halkaistuilla tai viipaloiduilla mansikoilla sekä mintunlehdillä ja mahdollisesti pienillä orvokinkukilla. Säilytä kakku tarjoiluun asti kakkukuvun alla jääkaapissa.

Raparperipaissa on iki-ihana makean ja happaman yhdistelmä.

Raparperipai vaniljakastikkeen kera

Pohja

125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna

Täyte

500 g raparperia
1 1/2 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

Päälle

50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 tl kanelia

Tarjoiluun

vaniljakastiketta

Valmista pohja. Leikkaa voi kuutioiksi kulhoon. Lisää muut ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa taikinalla halkaisijaltaan 24-26-sentin piirasvuoka. Pane vuoka jääkaappiin viilenemään. Huuhtele ja kuivaa raparperit. Leikkaa ne ohuehkoiksi paloiksi kulhoon. Lisää sokerimäärästä 1/2 dl raparperien  joukkoon, sekoita ja anna seistä vähintään puolituntia. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Ota piirasvuoka jääkaapista ja esipaista sitä uunin alimmalla ritilätasolla 12 minuuttia. Nosta vuoka uunista. Kaada raparpereista irronnut neste pois. Sekoita raparpereihin loput sokerista sekä perunajauhot ja levitä raparperit esipaistetulle pohjalle. Tee pain päälle murusteltava taikinaseos. Nypi ainekset sekaisin ja murustele taikina raparperitäytteen päälle. Paista piirasta noin 20 minuuttia. Sihtaa paille tomusokeria, jos haluat. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Toivotan Umamin ystäville oikein mukavaa juhannusta!

Koko Umami-tiimin puolesta,

Mervi

Katso lisää Umamin juhannusruokaohjeita:

http://umami.fi/ruoka-juoma/tiia/silakkaherkkuja-juhannuspoytaan/

http://umami.fi/ruoka-juoma/mervi/juhannuksena-nautitaan-hyvasta-ruoasta/


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti