Umami muualla Facebook

Julkaistu 16. 6. 2018 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat Mervi Melasniemi 5 kommenttia Ruoka ja juoma

Juhannuksena nautitaan hyvästä ruoasta

Juhannus on jo ovella ja kesä kauneimmillaan. Nautitaan yöttömän yön kunniaksi hyvä ateria perheen ja ystävien kesken. Kaikki saavat osallistua juhlaruokien valmisteluun. Siitä se tunnelma syntyy!

Uudet perunat kuuluvat juhannusaterialle. Valmista niille maukkaat lisäkkeet. Perheen grillimestari pääsee toteuttamaan itseään lihan marinoimisessa ja grillauksessa. Suut saa makeaan hymyyn raparperijälkiruoalla ja kirsikkaisella suklaatortulla.

Ihanaa juhannusta kaikille Umamin lukijoille!

Menu

Uudet perunat

Sillikaviaari

Lohitahna

Ludden paprika-tuorejuustoveneet

Täytetyt pekoniherkkusienet

Grillatut kasleri- ja vihannesvartaat

Melonisalaatti

Maalaisleipä

Raparperitrifle

Suklainen kirsikkatorttu

Uudet perunat

UmamiJuhannusperunat3

Tuo perunat höyryävän kuumina pöytään.

6 hengelle

2 kg kotimaisia uusia perunoita

tillinvarsia

suolaa

Pese perunat putipuhtaiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää perunat, tillinvarret ja suolaa. Keitä juuri ja juuri kypsiksi. Kokeile kypsyyttä ajoissa, etteivät perunat ylikypsy, jolloin niistä tulee helposti vetisiä.

Sillikaviaari

UmamiJuhannussillikaviaari

Sillikaviaari ja lohitahna maistuvat ihanilta uusien perunoiden kanssa.

4 keitettyä (8 min) munaa

2 pkt matjessillifileitä

nippu ruohosipulia + koristeluun

1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa, esim. Viola

1 dl ranskankermaa

1 rkl sitruunamehua

mustapippuria myllystä

Hienonna munat munaleikkurilla tai haarukalla. Leikkaa sillifileet pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita ainekset keskenään. Siirrä sillikaviaari tarjoiluastiaan ja koristele ruohosipulilla. Peitä kulho kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Lohitahna

UmamiJuhannuslohitahna

300 g ruodotonta lämminsavulohta

nippu tilliä + koristeluun

1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa, esim. Viola

1 dl ranskankermaa

2 rkl sitruunamehua

mustapippuria myllystä

Yhdistä ainekset. Siirrä tahna tarjoiluastiaan ja koristele tillillä. Peitä astia kelmulla ja anna tahnan olla jääkaapissa tarjoiluun asti.

Ludden paprika-tuorejuustoveneet

UmamiJuhannuskLudden paprikaveneet

Ludden taiteilemat paprikaveneet on lastattu tuorejuustolla, purjeena metsästä poimittuja ketunleipiä.

6 hengelle

2 paprikaa

1/2 (100 g) rs tuorejuustoa, esim. aurinkokuivatulla tomaatilla maustettua

pieni kourallinen tuoretta basilikaa hienonnettuna

Koristeeksi

ketunleipiä (jos olet maalla) tai basilikanlehtiä

Leikkaa paprikoista kannat pois ja jaa kumpikin paprika kolmeen osaan. Sekoita tuorejuusto ja basilika. Levitä tahna paprikaveneiden täytteeksi. Pane paprikaveneet leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Koristele tarjollevietäessä ketunleivillä tai basilikanlehdillä.

Täytetyt pekoniherkkusienet

UmamiJuhannusktäytetyt herkkusienet

Näitä pitää olla juhannusaaton aterialla, nam!

6 hengelle

 

1 rs pienehköjä herkkusieniä

noin 1/2 pkt sulatejuustoa, esim. Koskenlaskija viherpippuria

noin 1 1/2 pkt pekonia

cocktailtikkuja

Huuhdo sienet. Poista jalat ja täytä hatut juustokuutioilla. Kiedo ympärille pekonia ja kiinnitä cocktailtikulla.

Pane samaan uuniin paprikaveneiden kanssa. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Grillatut kasleri- ja vihannesvartaat

UmamiJuhannuslautasannos2

 

Liha- ja vihannesvartaat kannattaa tehdä erikseen, koska liha kestää kypsyä pidempään.

6 hengelle

Kaslerivartaat

UmamiJuhannuslihanpaloittelu

Poista lihasta ylimääräinen näkyvä rasva.

2 kpl/annos

noin 1 kg kasleria

Marinadi

1/2 dl öljyä

1/2 dl viinietikkaa, esim. tummaa balsamietikkaa

1/2 dl soijakastiketta

1/2 dl juoksevaa hunajaa

1 tl valkopippuria

2 tl currya

2 tl pizzamaustetta

1 tl suolaa

3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Leikkaa kasleri kuutioiksi ja laita kulhoon. Sekoita marinadi ja kaada lihan päälle. Sekoita. Peitä astia ja anna marinoitua pari tuntia tai pidempään.  Pane samalla puiset grillitikut kylmään veteen likoamaan sekä liha- että vihannesvartaita varten. Tikuta lihapalat bambuvartaisiin. Grillaa kypsiksi.

Vihannesvartaat

UmamiJuhannuskasvisvartaat

2 kpl/annos

1 kesäkurpitsa

suolaa

3 punasipulia

3 keltasipulia

3 paprikaa

12 punaista kirsikkatomaattia

12 keltaista kirsikkatomaattia

BBQ-grillausöljyä, esim. Santa Maria

Viipaloi kesäkurpitsa paksuhkosti ja ripottele viipaleille suolaa. Anna viipaleiden ”itkeä” noin 20 minuuttia. Pyyhi viipaleet puhtaalla astiapyyhkeellä. Leikkaa sipulit pieniksi lohkoiksi ja perkaa sekä paloittele paprikat. Tikuta ainekset liotettuihin bambutikkuihin. Grillaa kypsiksi. Valele vartaita grillausöljyllä.

Melonisalaatti

UmamiJuhannusMelonisalaatti

 

 

Meloni ja tomaatit tekevät salaatista herkullisen mehevän.

6 hengelle

1 iso lohko vesimelonia

1/2 cantaloupemelonia

1/2 rs punaisia kirsikkatomaatteja

1/2 rs keltaisia kirsikkatomaatteja

2 ruukkusalaattia

tuoretta basilikaa

1 1/2-2 dl oliiveja

1/2 dl kapriksia

Tarjoiluun

extra vergine oliiviölyä

vaaleaa balsamietikkaa

mustapippurimylly

Kuutioi melonit ja halkaise kirsikkatomaatit. Huuhdo salaatit esim. salaattilingossa, linkoa vesi pois ja revi salaatti. Revi isoimmat basilikanlehdet ja jätä pienemmät kokonaisiksi. Levitä revitty salaatti tarjoiluvadin pohjalle ja lisää päälle muut ainekset. Tarjoa salaatin kanssa neitsytoliiviöljyä, balsamietikkaa ja mustapippuria myllystä.

Raparperitrifle

UmamiJuhannusraparperitrifle2

Tämä englantilainen jälkiruoka on tällä kertaa valmistettu sesongin raikkaasta raparperistä.

UmamiJuhannusraparperi1

Kiisseliin tarvittiin viisi tuhtia raparperinvartta.

Raparperikiisseli

5 isoa raparperinvartta viipaloituna

2 dl sokeria

1 kaneltanko

1/2 dl vettä

2 rkl maissitärkkelysjauhoja

1/2 dl kylmää vettä

Vaniljakiisseli

1/2 l maitoa

2 keltuaista

2 rkl maissitärkkelysjauhoja

noin 1/2 dl sokeria

1 vaniljatanko

Lisäksi

noin 200 g murokeksejä tai vaaleaa kääretorttupohjaa

1 dl kuohukermaa

1/2 rkl vaniljasokeria

valkoisia marenkeja

kaneli-sokeriseosta

Pane viipaloitu rapareri kattilaan ja lisää sokeri, kanelitanko ja vesi. Kuumenna ja keitä alhaisella lämmöllä pehmeäksi välillä sekoitellen. Poista pinnalta vaahto. Lisää lopuksi maissitärkkelysjauosta ja vedestä tehty suurus ja anna kiisselin kiehua hiljalleen, kunnes se on sakeaa. Poista kanelitanko. Ripottele kiisselin pinnalle hiukan sokeria. Peitä kannella ja nosta kattila vesialtaaseen kylmään veteen jäähtymään.

Mittaa vaniljakiisselin ainekset paksupohjaiseen kattilaan. Halkaise ensin vaniljatanko ja vedä siemenet veitsenkärjellä maidon joukkoon, lisää myös vaniljatanko. Kuumenna ja sekoittele samalla. Anna kiehua hiljalleen, kunnes kiisseli sakenee . Sekoita koko ajan, ettei kiisseli pala pohjaan. Poista vaniljatanko. Jäähdytä kuten raparperikiiseli.

Kokoa jälkiruoka panemalla kulhoon kerroksittain raparperi- ja vaniljakiiseliä keksien tai kärtorttupohjapalasten kanssa. Jätä päällimmäiseksi raparperikiisseliä. Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Lisää vaahtoa kuohkeasti päälle. Koristele muutamalla marengilla ja sirottele pinnalle kaneli-sokeriseosta. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Suklainen kirsikkatorttu

UmamiJuhannuskirsikkakakku2

Voit valmistaa tortun koristelua vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Pohja

3/4 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

4 munaa

2 dl sokeria

Täyte

2 dl kirsikkahilloa

1 prk (200 g) sitruunarahkaa

2-3 dl perattuja kirsikoita (kivet pois)

Päälle

1 dl kuohukermaa

1/2 rkl vaniljasokeria

noin 300 g tummia, kypsiä kirsikoita

muutama pala tummaa suklaata rouhittuna

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita hyvin. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Lisää sihdatut kuivat aineet ja sekoita taikina varoen tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperille pellille. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja irrota pohjapaperi heti. Anna jäähtyä.

Levitä tasaisesti pohjalle kirsikkahillo, rahka ja kirsikat. Kääri pohja rullaksi leivinpaperin sisään. Anna tortun kostua jääkaapissa muutama tunti tai vaikka seuraavaan päivään. Leikkaa tortun päät tasaiseksi ja nosta torttu tarjoiluastiaan. Vaahdota ja mausta kerma vaniljasokerilla. Lusikoi vaahto kuohkeasti tortun päälle ja koristele kirsikoilla sekä suklaarouheella. Tarjoa hyvän kahvin kanssa.

UmamiJuhannussireeni2

 

 

Nautitaan kaikki kesästä!

Juttu on uusinta.


Aiheet: , ,

5 kommenttia

  1. täytyypä kokeilla Ludden

    täytyypä kokeilla Ludden paprikaveneet ja raparperitrifle, ihania ohjeita kaikki!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Herkullisia ohjeita

    15. 6. 2010 14.16

  2. Kiitos Mervi taas

    Kiitos Mervi taas ihanista ohjeista! Tässä on monta vinkkiä juhannukseksi – raparperitrifle ihan ykkösenä… :)

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Liisa

    16. 6. 2010 20.12

  3. Mahtavia ja helposti

    Mahtavia ja helposti toteutettavia reseptejä! Kiitos!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Tuulia

    25. 6. 2011 10.54

Kirjoita kommentti