Umami muualla Facebook

Julkaistu 6. 4. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Tiia Koskimies Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Juusto-viinitasting ystävien kanssa

Arkiston aarre vuodelta 2008: Kutsu ystäväporukka juusto-viinitastingiin, jossa maistellaan erityyppisten juustojen ja viinien yhteensopivuutta. Voitte sopia, kuka tuo mitäkin mukanaan, niin maistelu ei tule yhdelle liian kalliiksi. Siis hiukan nyyttärimeininkiä!
Järjestin tastingin ystävilleni, ja tilaisuudesta tuli tosi mielenkiintoinen. Löysimme monia loistavia makuyhdistelmiä. Tastingilta sopii mainiosti illanistujaisiin, joissa tastingin jälkeen nautitaan vielä vaikka hyvä salaatti unohtamatta tastingin juustoja ja viinejä. Jos olo on tosi kylläinen, lopuksi voi tarjota raikkaita hedelmiä.


Tastingjuustoiksi valitsimme:

Juustoiksi valittiin ranskalainen Isifrance-Brie, belgialainen vuohenmaitojuusto Rondin de Bastogne, sveitsiläinen Gruyère, jota kypsytetään 7-10 kk, Gouda, jota oli kolmea eri kypsyysastetta: Musta Salaneuvos kypsytetty 8 kk, hollantilainen Noorhold Gouda kypsytetty 18 kk ja hollantilainen Uniekaas Vintage Gouda kypsytetty 36 kk sekä kotimainen sinihomejuusto Aura Gold kypsytetty 12 vk.


Viineiksi valitsimme:

Valkoviinit: Wolfberger Riesling, Alsace, Ranska 10,85 eur ja Petit Chablis Laroche, Ranska 12, 98 eur.

Punaviinit:  Cousino Macul Merlot, Maipo valley, Chile 9,30 eur, Punto Alto Pinot Noir Laroche, Casablanca Valley Chile 18,97

Makea jälkiruokaviini: Willi Opitz Cuvée Beerenauslese, Neusiedlersee Itävalta 11,59 eur

Temperoin juustot niin, että ne olivat noin puolitoista tuntia huoneenlämmössä. Viinit oli myös temperoitu, niin, että valkoviinit otettiin jääkaapista, samoin jälkiruokaviini. Punaviinit olivat aavistuksen viileitä.

Lisäksi tarvitaan patonkia ja tuoretta kurkkua sekä vettä, joita voi syödä maistamisien välillä, jotta saa edellisen yhdistelmän maun neutralisoitua suusta.

Tastingiin voidaan tehdä valmiiksi arvostelulomakkeet, joihin merkitään maisteltavat juustot ja viinit.

Yhdistelmiä arvosteltiin seuraavalla skaalalla:

*** loistava, ** hyvä, * menettelee, emme suosittele

1. Brie-juusto ja valkoviinit

– Brien ja Wolfberger Rieslingin yhdistelmä menettelee, koska juuston maku hävisi viinille  ja viinin hapokkuus korostui, ei balanssia juuston ja viinin välillä. Yksi tähti.

– Brien ja  Petit Chablis Larochen yhdistelmä oli loistava. Juusto pehmensi viinin happoja, taivaallista ja ihanaa , loistava yhdistelmä, tasapainoinen. Kolme tähteä.

2. Brie-juusto ja punaviinit

– Brien ja Cousino Macul Merlotin yhdistelmä on huono, eli viini jyräsi juuston täysin, viinin tanniinisuus voimistui, liian tuhti viini Brielle. Emme suosittele.

– Brien ja Punto Alto Pinot Noir Larochen yhdistelmä oli hyvä. Viini oli kuitenkin liian hapokas Brielle, viini dominoi. Ihan OK, mutta parempiakin yhdistelmiä on. Kaksi tähteä.

3. Brie-juusto ja makea jälkiruokaviini

– Brie-juuston ja Willi Opitz Cuvée Beerenauslesen yhdistelmä sai ristiriitaisia arvioita. Toiset eivät pitäneet lainkaan, eivätkä suosittele. Toiset taas olivat sitä mieltä, että viinin kanssa voi syödä kuorenkin, ihana yhdistelmä. Kaksi tähteä.

1. Vuohenmaitojuusto Rondin de Bastogne ja valkoviinit

– Rondin de Bastognen ja Wolfberger Rieslingin yhdistelmä on loistava, maku balanssissa, viinin hedelmäisyys sopii hyvin yhteen vuohenjuuston kanssa, juusto pehmentää viinin happoja. Kolme tähteä.

– Rondin de Bastognen ja Petit Chablis Larochen yhdistelmä on huono. Maut eivät ole tasapainossa, vaan  riitelevät. Vuohen maku jyrää viinin, viini jää juuston jalkoihin. Emme suosittele.

2. Vuohenmaitojuusto ja punaviinit

– Rondin de bastognen ja Cousino Macul Merlotin yhdistemä on hyvä. Viini maistui paremmalta kuin Brien kanssa. Ei hassumpi. Kaksi tähteä.

– Punto Alto Pinot Noir Larochen yhdistelmä on loistava eli juusto ja viini sopivat hienosti yhteen. Juusto ja viini täydentävät toisiaan ja tuovat toistensa parhaat puolet esiin. Tätä tarjotaan joulun aikaan. Kolme tähteä.

3. Vuohenjuusto ja makea jälkiruokaviini

– vuohenjuuston ja Willi Opitz Cuvée Beerenauslesen yhdistelmä menettelee. Viini korostaa liikaa vuohenmaidon makua. Ei kovin onnistunut yhdistelmä. Yksi tähti.

1. Gruyère  ja valkoviinit

– Gruyère ja Wolfberger Riesling muodostavat tasapainoisen makuparin, viinin hedelmäisyys sopii tälle vahvalle juustolle loistavasti. Kolme tähteä.

–  Gruyèren ja Petit Chablis Larochen yhdistelmä ei ole erityisen hyvä, menettelee, mutta juusto korostaa viinin hapokkuutta. Yksi tähti.

2. Gruyère ja punaviinit

– Gruyèren ja Cousino Macul Merlotin yhdistemä on täysosuma,sopivat loistavasti yhteen. Kolme tähteä.

– Gruyèren ja Punto Alto Pinot Noir Larochen yhdistelmässä juusto dominoi, jälkimaku juustoinen, ei tasapainoinen, harmoninen, ei silti mahdoton. Kaksi tähteä.

3. Gruyère ja makea jälkiruokaviini

– Gruyèren ja Willi Opitz Cuvée Beerenauslesen yhdistelmä menettelee jälkiruokana, parempiakin yhdistelmiä on. Yksi tähti.

1. Goudat ja valkoviinit

a) Musta Salaneuvos kypsytetty 8 kk ja Wolfberger Riesling: viini korostuu ja  dominoi liikaa. Yksi tähti.

b) Noorhold Gouda kypsytetty 18 kk ja Wolfberger Riesling: sopii paremmin, juusto hallitsee. Kaksi tähteä.

c) Uniekaas Vintage Gouda kypsytetty 36 kk ja Wolfberger Riesling:viini häviää, juusto dominoi. Yksi tähti.

a) Musta Salaneuvos kypsytetty 8 kk ja Petit Chablis Laroche: Pyöreähkö yhdistelmä, juusto dominoi. Kaksi tähteä.

b) Noorhold Gouda kypsytetty 18 kk ja Petit Chablis Laroche: suola maistuu liikaa,kypsä, suolainen juusto tarvitsee vahvan viinin. Yksi tähti.

c) Uniekaas Vintage Gouda kypsytetty 36 kk ja  Petit Chablis Laroche: viini kuin vettä, suola dominoi, emme suosittele.

2. Goudat ja punaviinit

a) b) c) Cousino Macul Merlot -viini on täysosuma Goudalle!  Viini tuo esiin juuston makeuden, ihania makuyhdistelmiä. Kolme tähteä.

a) Musta Salaneuvos ja Punto Alto Pinot Noir Laroche: kitkerä makuyhdistelmä, viinin hapot korostuvat. Yksi tähti.

b) Viini pehmentää juuston suolaisuutta. Sopii loistavasti tälle juustolle. Klassikko! Kolme tähteä.

c) Makuyhdistelmä ei niin hyvä kuin edellinen. Kaksi tähteä.

3. Goudat ja makea jälkiruokaviini

a) b) c) Menettelee, mutta ei mitenkään erikoisen hyvä yhdistelmä. Yksti tähti kaikille yhdistelmille.

1. Sinihomejuusto Aura Gold ja valkoviinit

– Wolfberger Rieslinggin hedelmäisyys sopii juustolle, viinin hapot korostuvat. Tämä valkoviini, jos mikä, soveltuu Aura Goldille. Kaksi tähteä.

– Petit Chablis Laroche -viinistä tulee vettä vahvan sinihomejuuston kanssa, ei silti epämiellyttävä, juusto on vain liian vahva sinihomejuustolle. Yksi tähti.

2. Sinihomejuusto Aura Gold ja punaviinit

– Cousino Macul Merlot ja Aura Gold: loistava yhdistelmä. Juusto ja viini täydentävät toisiaan. Tämä viini sopisi myös lihalle ja jälkiruokana voisi silloin jatkaa Aura Goldilla. Kolme tähteä.

– Punto Alto Pinot Noir Laroche: juuston suolaisuus dominoi, viini häviää, kitkeröityy. Yksi tähti.

3. Sinihomejuusto Aura Gold ja makea jälkiruokaviini

– Willi Opitz Cuvée Beerenauslese on loistava viini Aura Goldille. Hyvä jälkiruoka tämän viinin kanssa. Kolme tähteä.

Maistaminen on haastavaa ja hauskaa

Tastingimme oli todella mielenkiintoinen. Monien yhdistelmien maistaminen on haastavaa, mutta hauskaa.  Aina ei olla suinkaan samaa mieltä makuasioista. Päinvastoin. Se onkin tärkeää, että jokainen sanoo sen, miltä omassa suussa maistuu. Sitä ei käy kenenkään kiistäminen. Jokainen on yhtä oikeassa. Hauskaa on, että syntyy paljon keskustelua.

Meidän tastingissämme löytyi monta loistavaa tai hyvää yhdistelmää, mutta osassa maut eivät sopineet keskenään. Joko viini tai juusto oli liian halliseva, jolloin ei syntynyt hyvää makuyhdistelmää.Viini tai juusto voi myös muuttaa toisen maun hapokkaaksi, kitkeräksi tai muuten vain omituiseksi. Saimme monta hyvää vinkkiä, mitä juustoa voisi tarjota  tietyn viinin kanssa vaikka jouluna.

Tastingin tulosten yhteenveto Ulla Suhonen


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti