Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 10. 2017 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kaali-jauhelihalaatikko

Kaali-jauhelihalaatikko on meille monille suomalaisille lapsuudesta tuttu perinneruoka, jota aina syksyllä oli, ja on edelleen tapana tehdä. Jokaisessa kodissa on ihan oma makuvariaationsa, kuka haluaa enemmän siirappia, kuka vähemmän. Tärkeintä on tehdä omaan makumaailmaan mieluisa versio. Tarkista maku viimeistään loppuvaiheessa ja lisää halutessasi sopivasti lisää makeutta ja mausteita.

Meillä tämä kaali-jauhelihalaatikko syötiin lähes kerralla, vaikka ajattelin, että sitä riittäisi seuraavaan päivään lounaaksi. Saksanpaimenkoirammekin söi sitä hyvällä ruokahalulla ja kinusi lisääkin.






Kaali-jauhelihalaatikko

1 (reilu 1 kg) valkokaalinpää, keskikokoista vähän pienempi
2 sipulia
muutama valkosipulinkynsi
noin 1/2 l vettä
2 lihaliemikuutiota
2 dl tummaa riisiä
mustapippuria myllystä
1 rkl timjamia
noin 1/2 dl tummaa siirappia
1 pkt paloiteltua pekonia
700 g sika-nautajauhelihaa
noin 1 rkl oreganoa tai meiramia
suolaa

Viimeistelyyn

pieniä voikuutioita

Tarjoiluun

puolukkahilloa tai -survosta
maustekurkkua

Poista kaalista pari päällimmäistä lehteä. Paloittele ja suikaloi kaali. Pane kaalisuikaleet isoon kattilaan, noin 5 litraiseen tai keitä kaali kahdessa erässä pienemmässä kattilassa. Kuori ja paloittele sipulit sekä valkosipulinkynsiä haluamasi määrä. Lisää ne ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kattilaan liemikuutiot, riisi, pippuri, timjami ja siirappi. Sekoita hyvin ja anna kiehua, hiljalleen noin 15 minuuttia.
Pane pekoni pannulle ja paista rapeaksi. Pane lautaselle talouspaperia ja kaada siihen pekoni. Pyyhi pannusta liika rasva ja ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää pekoni, jauheliha ja yrttimauste kattilaan kaalin joukkoon ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja mausta seosta lisää suolalla, mausteilla ja siirapilla oman makusi mukaan, jos tarpeen.
Kaada seos reilun kokoiseen uunivuokaan, tasoita pinta ja lisää pieniä voikuutioita, jos haluat.
Paista 200-asteisessa uunissa 1 tunti. Tarkkaile loppupuolella pinnan tummuutta ja peitä vuoka leivinpaperilla tai alumiinifoliolla, jos tarpeen.
Tarjoa laatikon kanssa puolukkahilloa- tai -survosta ja maustekurkkua.

”Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa”, kuvassa kaali-jauhelihalaatikon valmistuksen eri vaiheet.


Aiheet: , ,

Kirjoita kommentti