Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 8. 2011 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat /kuva Umami.fi 3 kommenttia Ruoka ja juoma

Kaali on voimaruokaa

Kaali on nyt kesällä rapeaa, mehevää ja makeaa. Kaali sisältää runsaasti tarpeellisia ja terveyttä edistäviä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä kuituja.

Kaalissa on C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, B-ryhmän vitamiineja kuten folaattia sekä E- ja K-vitamiineja. Lisäksi kaalissa on eri kivennäisaineita, muun muassa kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja seleeniä.

Kaali sisältää liukenevaa ja liukenematonta kuitua. Ne alentavat veren kolesterolitasoa ja ehkäisevät suolistosairauksia. Kaaleissa on lisäksi luteiini-nimistä flavonoidia, joka on hyväksi silmille ja glukosinolaatteja, jotka joidenkin tutkimusten mukaan saattavat parantaa vastustuskykyä ja ehkäistä maha- ja suolistosyöpien syntyä.

Kaali on erityisen hyvää ja terveellistä raakana salaateissa, mutta siitä voit valmistaa tuttuja ruokalajeja kuten lammaskaalia, kaalilaatikkoa, kääryleitä, hapankaalia tai paistettua kaalia ruokien lisäkkeeksi.

Raikas kaalisalaatti

4 annosta

1 sipuli
4 rkl rypsiöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1 lohko (noin 250 g) valkokaalia
15 sentin pala kurkkua
1 punainen paprika
2 porkkanaa
noin 1 tl mineraalisuolaa
mustapippuria myllystä
1 prk (200 g) bulgarianjogurttia tai
2 dl turkkilaista jogurttia

Kuori sekä halkaise ja suikaloi sipuli. Pane se kulhoon ja lisää öljy, sitruunamehu, viinietikka sekä hunaja. Sekoita hyvin. Huuhdo ja kuivaa kaikki muut kasvikset ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Pane ne kulhoon sipulin päälle. Lisää suola, rouhi mausteeksi mustapippuria ja kaada päälle jogurtti. Sekoita salaatti hyvin ja tarkista maku. Siirrä salaatti tarjoilukulhoon.


Aiheet: , , , , , , , , , ,

3 kommenttia

Kirjoita kommentti