Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 7. 2019 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat /kuva Mervi Melasniemi 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Kaalikääryleet

Olen kaaliruokien ystävä ja mehevää, varhaiskaalia käytän usein salaatteihin, kääryleisiin, patoihin ja laatikkoon. Ihan vain paistettunakin kaali on herkullinen aterian lisäke, myös grilliruoille.

Uuden sadon kaalista on helppo valmistaa kääryleitä, kun kaalin keittää kokonaisena ja irrottaa lehdet vasta sitten. Muutoin rapeat lehdet ovat hyvin hauraita ja repeileviä. Uuden sadon kaali on itsessään niin makeaa, ettei kääryleisiin tarvita lainkaan siirappia. Itse sivelen niitä paiston aikana mieluimmin ruokaöljyn ja soijakastikkeen sekoituksella.





Kaalikääryleet

noin 24 kpl

1 varhaiskaalikerä

Täyte

1 prk (200 g) kermaviiliä
1 dl korppujahoja
1 isohko sipuli
muutama valkosipulinkynsi
öljyä
500 g sika-nautajauhelihaa
1 1/2 tl suolaa
2 munaa
noin 2 rkl kuivattua yrttisekoitusta, esim. meiramia ja lipstikkaa
1 dl tuoreita yrttejä tai persiljaa hienonnettuna

Voiteluun

3 rkl öljyä
2 rkl soijakastiketta

Kuumenna runsaasti vettä isossa kattilassa. Kun vesi kiehuu, lisää suolaa ja kaalikerät. Vähennä lämpöä, ja keitä kaaleja noin 10 minuuttia. Nosta kaalit lävikköön valumaan, ja irrota sitten varovasti lehdet. Valmista täyte. Kaada kulhoon kermaviili ja lisää korppujauhot sen joukkoon turpoamaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota siinä sipulisilppu. Jäähdytä. Lisää jauheliha, suola, munat ja kuivatut sekä tuoreet yrtit kulhoon kermaviilin joukkoon. Sekoita taikina hyvin. Voit halutessasi paistaa pienen koepihvin maun tarkistamista varten. Ota esille iso uunivuoka tai muu sopiva uuniastia. Kääri täyte kaalinlehtien sisälle ja lado kääryleet vieri viereen vuokaan. Sekoita öljy ja soija keskenään ja sivele sudilla kääryleiden pintaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia. Tarjoa uusien perunoiden, salaatin ja puolukkahillon tai -survoksen kanssa.

 

Kaalipadan ohjeen löydät täältä.

Kaalilaatikon ohjeen löydät täältä.

Lammaskaalin ohjeen löydät täältä.


Aiheet: , , , , ,

2 kommenttia

  1. Yksi vinkki kaalia

    Yksi vinkki kaalia keittäessä: kierrä kaalikantaan vanhanaikainen korkkiruuvi. Sen avulla voit nostaa kaalin kiehuvasta vedestä silloin tällöin ja irroittaa ulommaiset lehdet vähän kerrallaan. Minusta kaalikäärylöiden teossa suurin vaikeus on saada kaikki kaalin lehdet keittämällä pehmeiksi, tämä systeemi helpottaa.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Nimetön

    16. 6. 2015 17.02

Kirjoita kommentti