Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 4. 2019 Teksti Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kaikenlaista kalaruokaa arkeen & juhlaan

Kala on erinomaista ja suositeltavaa arkiruokaa monin eri tavoin valmistettuna, mutta kala eri muodoissaan kuuluu myös suomalaiseen juhlapöytään olipa sitten pääsiäinen, vappu, juhannus, joulu tai uudenvuodenaatto. Kala on pääsääntöisesti edullista, mutta jotkut kalalajit ovat selvästi kalliimpia kuin toiset. Edullisimpia ovat silakka, silli, lohi, kirjolohi ja hauki. Lohi on joka viikko jossain kauppaketjussa tarjouksessa, usein jopa täysin ruodottomaksi leikattuna.

 

Ohessa sinulle, hyvä lukijamme, parhaita kalaruokaohjeitamme yhteen koottuna.  Olipa kesä tai talvi, suomalaiset syövät mielellään kalaa. Talvikalastus on monen harrastus ja kesällä kalaa menee verkkoihin sekä katiskoihin tuhansissa järvissämme ja merenrannoilla. Heittouistimella, voi saada hauenvonkaleita. Ongella tulee keittoon ahvenet. Kesä tai talvi, arki tai juhla, kala on aina ruokaa parhaasta päästä.

Lue kalan terveysvaikutuksista täältä.

lohileike

Inkiväärilohi ja meloni-avokadosalaatti

4 annosta

1 nahallinen lohifilee
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuorrutus

noin 4 cm:n pala inkivääriä
8 öljymarinoitua aurinkokuivattua tomaattia
1/2 dl makeaa chilikastiketta

Salaatti

1 galiameloni
2 avokadoa
1 limetin mehu
noin 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
makeaa chilikastiketta
tuoretta korianteria

Tarjoiluun

2 limettiä

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.
Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja aseta lohifilee pannulle. Mausta hyvin suolalla ja pippurilla.Valmista kuorrute. Kuori inkivääripala ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Pane inkivääri kulhoon ja lisää aurinkotomaatit sekä chilikastike. Jauha hienoksi sauvasekoittimella. Levitä seos lohifileelle. Nosta pannu uuniin alimmalle ritilätasolle ja kypsennä 25 minuuttia.
Leikkaa meloni neljään lohkoon ja irrota kuoret veitsellä tai perunankuorijalla. Leikkaa melonilohkot kuutioiksi ja pane kulhoon. Halkaise avokadot, poista kivet ja irrota isolla lusikalla hedelmäliha kokonaisena. Leikkaa puolikkaat kuutioiksi ja siirrä melonikulhoon. Lisää limettimehu sekä suola ja rouhi mustapippuria mausteeksi. Lisää makeaa chilikastiketta makusi mukaan ja reilusti silputtua korianteria. Tarkista maku. Halkaise limetit ja tarjoa kalan kanssa. Tarjoa kalankastikkeena esim. muna-jogurttikastiketta.

Muna-jogurttikastike

Muna-jogurttikastike

2 keitettyä (8 min) munaa
2 dl turkkilaista jogurttia
noin 1 dl maitoa
2 rkl makeaa sinappia, esim. Kotisinappia
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
ruohosipulia hienonnettuna

Hienonna kuoritut munat ja pane kulhoon (ota vähän koristeluun). Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin. Tarkista maku. Siirrä kastike tarjoilukulhoon ja viimeistele muna- sekä ruohosipulisilpulla.

 Ohjeet ja kuvat Mervi Melasniemi.

kuha piparjuuri

Kuhaa, piparjuurimuusia & fenkolisalaattia

1 pieni kuhafilee jokaiselle ruokailijalle
( tai puolikas isommasta fileestä)
suolaa, valkopippuria
(tai wasabi-sesamisuolaa)
korppujauhoja panerointiin
voita paistamiseen

Perunamuusi
1 kg jauhoisia perunoita
(tai pakastemuusipussi)
3-4 rkl pehmeää Cantadou-piparjuurijuustoa
1-2 dl maitoa
suolaa

Fenkolisalaatti
1 iso tai 2 pienempää fenkolia
1 sitruunan mehu
suolaa, sokeria, pippuria

Valmista muusi ensin. Kuori ja keitä perunat. (tai käytä pakastemuusia) Kaada vesi pois ja soseuta, ohenna maidolla ja mausta suolalla ja piparjuurjuustolla. Tarkista maku. Piparjuuren maku saa tuntua. Valmista sitten salaatti. Poista fenkolista uloimmat lehdet, jos ne ovat naihistuneet. Leikkaa myös kantaosa pois. Suikaloi fenkoli mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi pystysyyntaan. Kauli suikaleita hieman, että ne mehustuvat. Mausta sitruunalla, suolalla, sokerilla ja pippurilla, jätä maustumaan siksi aikaa kun paistat kalat.

Leikkaa kalafileistä kaikki ruodot huolella pois. Mausta wasabi-sesamisuolalla (tai tavallisella suoalla ja pippurilla) ja kääntele korppujauhoissa. Paista rapeksi voissa pannulla. Kokoa annokset. Mikäli haluat, voit kostuttaa annoksen vielä tilkalla yrttiöljyä.

Yrttiöljy
1-2 dl hyvää oliviiöljyä
tuoreita yrttejä, basilikaa, timjamia, persiljaa, ruohosipulia jne. Sekoitus näistä tai vain jotain tiettyä yrttiä.
ripaus suolaa ja sokeria

Pane yrtit kulhoon ja kaada päälle oliiviöljyä. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi, mausta aivan kevyesti suolalla ja sokerilla. Tipottele lisämausteeksi kala-annokseen, salaatteihin jne.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

DSC_0008

Lohisalaatti

2 annosta

2-3 erilaista salaattilajia
lehtikaalia
tuoreita yrttejä
lehtipersiljaa
1 isohko sipuli
noin 1/2 dl öljyä
noin 1 rkl vaaleaa viinietikkaa
hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä
noin 400 g:n ruodoton lohifileepala
suolaa, esim. Maldon BBQ -suolaa
mustapippuria
rypsiöljyä
ruohosipulia

Huuhdo ja linkoa salaatit sekä lehtikaali salaattilingossa. Jaa salaatit, lehtikaali, yrttejä ja lehtipersiljaa kahdelle lautaselle.  Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli. Sekoita öljystä, viinietikasta, hunajasta ja mausteista kastike. Maistele kastiketta, jotta saat siitä itsellesi mieluisan makuisen. Pane sipuli pieneen astiaan ja kaada kastike päälle. Sekoita ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kun paistat lohifileen. Mausta nahallisen fileen pinta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Kuumenna öljyä pannulla ja nosta filee pannulle nahkapuoli alaspäin. Vähennä lämpöä ja käännä jonkin ajan päästä fileen lihapuoli paistumaan. Älä paista lohta liikaa, ettei siitä tule kuivaa. Anna lohen jäähtyä vähän aikaa ja jaa se salaattiannoksille. Lisää marinoituneet sipuliviipaleet ja kastike. Hienonna ruohosipulia kalan päälle.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Lohisalaatti värikäs

Yrttinen lohisalaatti

2 annosta

2 munaa
1 keskikokoinen punasipuli
Marinadikastike
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl makeutusainetta, esim. steviaa
1/2 tl suolaa, esim. Maldon Provence
mustapippuria myllystä
1/2 dl neitsytrypsiöljyä

1 ruukkusalaatti
2 kypsää tomaattia
pala kurkkua
nippu tuoreita yrttejä,
esim. sitruunamelissaa ja -timjamia, oreganoa, timjamia, ruohosipulia
uunilohta
suolaa
mustapippuria myllystä

Keitä munia 8 minuuttia, jäähdytä ja kuori. Leikkaa lohkoiksi.
Kuori, halkaise ja viipaloi punasipuli. Pane sipuliviipaleet pieneen astiaan ja mittaa marinadin ainekset päälle, sekoita.
Huuhdo salaatti salaattilingossa ja linkoa hyvin. Revi salaatti kahdelle lautaselle, jos salaatti on iso, säästä halutessasi osa seuraavaan päivään.
Leikkaa tomaatit ja kurkku viipaleiksi. Lisää ne salaattilautasille.
Riivi yrteistä lehdet ja hienonna ruohosipuli.
Lisää lautasille lohta, munalohkot, marinoitu sipuli marinadeineen, sekä yrtit ja ruohosipuli.
Sirota päälle vielä suolaa ja rouhi mausteeksi mustapippuria.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

DSC_0012

Lämmin lohisalaatti

3-4 annosta

noin 300 g lohifileepala
öljyä
noin 1/4 varhaiskaalista suikaloituna
6 valkosipulinkynttä suikaloituna
1 keskikokoinen sipuli suikaloituna
pieni parsakaalinpää
1 ps (300 g) Talon vihanneksia, Findus
1 tlk (400 g) cannellini- tai muita papuja, esim. Bio Idea
pieni nippu tilliä

Kastike

1 limetin mehu (3-4 rkl)
1 rkl soijakastiketta
2 rkl makeaa chilikastiketta

Irrota lohifileepalasta nahka ja kuutioi lohi. Kaada paistinpannulle tai wokkiin öljyä, kuumenna ja lisää suikaloidut kaali, valkosipulinkynnet ja sipuli. Paista lastalla sekoitellen kunnes ainekset vähän pehmenevät. Kuumenna vettä kattilassa ja lisää kiehuvaan veteen suolaa. Lisää kukinnoiksi paloiteltu parsakaali ja jäiset vihannekset kiehumaan. Kun vesi alkaa kiehua, laske siitä 5 minuutin kiehumisaika. Kaada valmiit kasvikset lävikköön tai siivilään valumaan. Kaada säilykepavut lävikköön ja huuhdo ne hyvin kylmällä vedellä, valuta. Lisää kuumat kasvikset ja pavut kaalin joukkoon ja nostele ainekset sekaisin kahdella lastalla. Paista lohikuutiot kypsiksi öljyssä. Valmista kastike. Lisää lohikuutiot lämpimän salaatin päälle. Kaada kastike salaatille ja lisää hienonnettua tilliä. Sekoita salaatti pohjia myöten, ennen annostelua tai tarjoilua. Salaatin voi tarjota myös kylmänä.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

pinaattinen lohirulla

Pinaattinen lohirulla

noin 12 palaa

Taikina

2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
5 dl maitoa
3 munaa
150 g pakastepinaattia sulatettuna

Täyte

200 g kylmäsavulohta
1/2 dl tilliä
1 rs (200 g) ruohosipulituorejuustoa
1/2 prk (100 g) ranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Koristelu

1/2 rs (100 g) ranskankermaa
1/4 tl suolaa
mustapippuria myllystä
sitruunaviipalepaloja

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Mittaa jauhot ja suola kulhoon, rouhi myllystä mustapippuria mausteeksi ja vatkaa maito joukkoon. Lisää munat ja sulatettu pinaatti vatkaten. Vuoraa pelti leivinpaperilla niin, että paperi ulottuu reunoille. Voitele paperi ohuelti öljyllä. Kaada taikina pannulle ja nosta pannu uunin keskiosaan. Kypsennä noin 30 minuuttia. Tarkkaile paistumista ja, kun pinta on kauniisti ruskistunut, peitä se leivinpaperilla. Kumoa pohja leivinpaperille ja irrota pohjapaperi varovasti. Anna pohjan jäähtyä täysin. Valmista täyte. Hienonna lohi veitsellä, samoin tilli. Pane ne kulhoon. Lisää tuorejuusto ja ranskankerma sekä mausteet ja sekoita hyvin. Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle ja kääri rullaksi. Kietaise rulla leivinpaperiin ja anna tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti. Leikkaa rulla viipaleiksi ja asettele viipaleet vieri viereen tarjoiluvadille. Mausta suolaripauksella ranskankerma ja pane sitä teelusikallinen rullien päälle. Rouhi päälle hiukan mustapippuria ja lisää pienet sitruunaviipaleet.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Tiia Koskimies.

Täytetyt punajuuriletut

1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa
noin 1 dl punajuurimehua
(tai hieman etikkaista lientä söilöttyjen punajuurien purkista)
2 munaa
suolaa
1/2 dl ruohosipulisilppua
1/2 dl sulatettua voita

Täytteeseen

aurikokuivatuilla tomaateilla maustettua tuorejuustoa
(tai piparjuurella maustettua juustoa)
graavi- tai kylmäsavulohta (tai kinkkua)
salaatinlehtiä

Sekoita lettutaikinan aineet keskenään tasaiseksi taikinaksi ja anna turvota puolisen tuntia. Paista voissa pannulla ohuita lettuja, yhteen lettuun noin 1/2 dl taikinaa. Jäähdytä letut ja sivele jokaisen letun pinnalle ohut kerros tuorejuustoa, aseta päälle salaatinlehti ja ohut lohiviipale. Kääri rullalle ja leikkaa paloiksi. Voit täyttää rullan myös kinkulla.
Pssst!
Paista kolmen värisiä lettuja, punajuurella värjättyjä, tavallisia valkoisia ja vihreitä. Vihreän värin saat pinaatista, nokkosista ja yrteistä. Täytä mieleisin täyttein.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Lohi-katkarapukakku

12-15 palaa

Pohja

16 isoa paahtoleipäviipaletta, esim. Vaasan iso grahampaahtoa

Kostutus

2 dl vedellä laimennettua sitruunamehua

Täyte

250 g maitorahkaa
2 dl kreikkalaista, paksua jogurttia
2 keitettyä (8 min) munaa hienonnettuna
1 dl hienonnettua tilliä
noin 1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
3 rkl kapriksia

Päälle

1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
noin 2 dl hienonnettua ruohosipulia
1 pkt (200 g) norjalaista, kylmäsavustettua lohta
noin 200 g katkaravunpyrstöjä
tilliä
1 sitruuna

Valitse voileipäkakulle suorakaiteen tai neliön muotoinen tarjoilualusta tai -astia. Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuelti pois. Lado alustalle peräkkäin tai neliön muotoon neljä leipäviiplaletta. Leikkaa leivinpaperista suikaleet ja asettele leipien reunojen alle suojaamaan alustan reunoja kakun valmistuksen ja viimeistelyn ajaksi.
Täytä kakku. Kostuta leivät. Sekoita täyte ja tarkista maku. Levitä 1/3 täytteestä leipäpohjalle, ripottele päälle 1 rkl kapriksia. Nosta päälle toinen leipäkerros, kostuta ja lisää puolet lopusta täytteestä sekä lisää ruokalusikallinen kapriksia. Lado kolmas leipäkerros, kostuta leivät ja levitä loput täytteestä ja lisää loput kaprikset. Lisää viimeinen leipäkerros ja kostuta se. Peitä kakku kelmulla, nosta päälle painoksi esim. muovinen leikkuulauta. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Viimeistele kakku. Levitä kakulle tuorejuusto. Taputa reunoille ruohosipuli. Jaa lohiviipaleet kahteen osaan ja pyörittele ruusukkeiksi kakun reunoille. Lisää keskelle sulatetut, valutetut katkaravut. Lisää koristeeksi tillinoksia. Pese sitruuna ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Halkaise viipaleet ja asettele kakkualustan reunoille. Peitä kakku kelmulla ja säilytä jääkaapissa tarjoluun asti.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

JapanilainenVoileipakakku1

Wasabi-lohikakku

noin 12 annosta

1 täysjyvävuokalimppu

Kostutus

noin 1 dl Yutaka Mirin Makea Riisiviiniä

Täyte 1

300 g lämminsavulohta
1 dl paksua maustamatonta jogurttia (esim. turkkilaista)
3 rkl ruohosipulisilppua
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Väliin

2 tl Yutaka Wasabia

Täyte 2

1 dl paksua maustamatonta jogurttia (esim. turkkilaista)
½ tl suolaa
½ tl pippuria
1-2 avokadoa viipaloituna
1 rkl limettiä

Kuorrutus

1 ½ dl majoneesia
1 ½ dl paksua maustamatonta jogurttia (esim. turkkilaista)
1 rkl hunajaa
1 rkl Yutaka Wasabia

Koristelu

n. 300 g kylmäsavulohta
n. 100 g Yutaka Inkivääriä (gari inkiväärilastuja)
2 rkl mustia tai vaaleita seesaminsiemeniä
4 rkl mätiä

Sekoita täytteen 1 aineet keskenään. Levitä pöydälle pitkä pala voipaperia, jonka voit lopuksi kääriä kakun ympärille.

Leikkaa vuokaleivästä kovat reunat ohuelti pois. Leikkaa leipä sahalaitaisen veitsen avulla 4 levyksi. Aloita kakun kokoaminen alimmasta kerroksesta. Sivele levylle 1/4 kostutusliemestä. Levitä päälle puolet lohitäytteestä. Nosta päälle seuraava leipälevy, kostuta se ja levitä levylle täytteen 2 wasabilla, suolalla ja pippurilla maustettua jogurttia. Lado jogurtin päälle avokadoviipaleet ja purista päälle limettimehua. Tee vielä toinen lohitäytekerros. Kostuta viimeinen leipälevy ja nosta se kakun päälle. Kääri voipaperi tiiviisti kakun ympärille. Nosta kakun päälle tasainen paino, esim. leikkuulauta. Anna kakun tekeytyä kylmässä mieluiten yön yli.

Sekoita keskenään kuorrutuksen aineet. Levitä seos kakun pinnalle ja reunoille lastan avulla. Painele kylmäsavuviipaleet kakun reunoihin. Koristele kakun pinta inkiväärilastuilla, mädillä ja seesaminsiemenillä.

Ohje Fine Foods Oy, kuva Sami Repo.

voileipäkakku.s-264x3441

Katkarapu-kylmäsavulohikakku

1 paketti vaaleaa ja 1 paketti tummaa vuokaleipää
2-3 dl kalalientä kostutukseen
300 g kylmäsavulohta
300 g katkarapuja
1 venäläinen suolakurkku
reilusti tilliä
2 dl kermaviiliä
1 rkl Dijonin sinappia

Kostutukseen

Runsaalla sitruunalla maustettua kalalientä

Koristeluun

majoneesia
salaattisilppua
katkarapuja
kylmäsavulohta
kurkkuviipaleita
tilliä
retiisejä

Leikkaa vuokaleivistä reunat pois. Voit koota pitkänomaisen tai neliökakun. Kakku kannattaa alusta alkaen koota pahvisen pohjan päälle, jolloin sitä on helpompi liikutella. Kaupasta saa pyöreitä pahvisia täytekakkualustoja. Voit leikata alustan myös leivoslaatikosta tai muusta tukevasta pahvista, jossa on kuitenkin kiiltävä rasvaa imemätön pinta.

Lado reunoiltaan leikatut leipäviipaleet pahvin päälle neliöksi tai suorakaiteeksi. Kostuta leipä ja erityisesti sen reunat sitruunalla maustetulla kalaliemellä ja levitä pinnalle täytettä. Kokoa kerrokset vuorotellen tumman ja vaalean leivän kanssa. Yhteensä 4 kerrrosta. Kiedo kakku pahveineen tiiviisti tuorekelmuun ja vie jääkaappiin maustumaan. Aseta kakun pinnalle paino, jotta se tiivistyy, kosteutuu ja maut tasaantuvat. Poista kelmu ja leikkaa kakun reunat tasaiseksi sahateräisellä veitsellä. Voitele kakku kauttaaltaan ohuelti majoneesilla tai kermalla ohennetulla tuorejuustolla. Koristele reunat silputulla salaatilla ja lado kakun pinnalle riveihin suuria katkarapuja ja kylmäsavulohta kuutioiksi leikattuna. Koristeet kannattaa leikata syötävän kokoisiksi ja latoa selkeisiin ryhmiin, jotta kaikki kakun leikkaajat saisivat kutakuinkin samanlaisia paloja. Parhaiten kakun leikkaaminen onnistuu sahalaitaisella veitsellä. Kakkulapio on liian hentoinen. Kata kaikille veitsi ja haarukka, tai jälkiruokahaarukka. Kahvilusikalla on vaikea syödä voileipäkakkua,  kuten muuten usein myös täytekakkua!

Retiisikukat: Vuole retiisin pinnasta itseesi päin ohuita terälehtiä. Vuole niin monta terälehtikerrosta kuin onnistut ja leikkaa keskiosaan risti. Pane retiisikukat kylmään veteen, jossa ne aukeavat.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Lohileivät2

Lohi- ja katkarapuleivät

4 hengelle

8 viipaletta saaristolaisleipää, esim. Rostenin Jurmoa tai
Maalahden limppua
leipärasvaa
150 g kylmäsavukirjolohta viipaleina
150 g katkaravunpyrstöjä
1 prk (150 g) ranskankermaa
basilikanlehtiä tai tilliä
mustapippuria myllystä
sitruunaviipaleita

Voitele leipäviipaleet ja päällystä leivät lohella ja katkaravuilla. Lisää leiville lusikallinen ranskankermaa, rouhi päälle mustapippuria ja koristele basilikalla tai tillillä sekä sitruunalla.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Lohi-avokado-alkupalala

150 g graavia- tai kylmäsavukirjolohta
1 kypsä avokado
2 tomaattia
suolaa, pippuria
sitruunamehua
oliiviöljyä
(tuoreyrttejä maun mukaan, tilliä, basilikaa, korianteria tai lehtipersiljaa)

Leikkaa kala ja kuorittu avokado kuutioiksi. Kuori ja kuutioi myös tomaatin lihaosa täytteeseen. Sekoita kaikki aineet ja anna makujen vetäytyä puolisen tuntia. Painele täytettä muottiin tai kahvikuppeihin tiiviisti ja kumoa lautaselle tai tarjoa sellaisenaan hyvän leivän kera.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

sashimi.s-264x345

Sashimi

50-100 g lohifileetä/ ruokailija
wasabia (japanilainen piparjuuritahna)
soijakastiketta
miriniä
hillottua inkivääriä

Leikkaa fileestä nahka pois niin, ettei tummaa uimalihasta tule mukaan. Leikkaa fileepala sitten paksuhkoiksi viipaleiksi tai kuutioiksi ja aseta tarjolle inkiväärin, wasabin ja soijakastikkeen kanssa. Sekoita annoskipoissa soijakastikkeeseen hieman miriniä pehmennykseksi. Soijakastiketta annosteltaessa kannattaa muistaa, että sitä tarvitaan todella vähän. Kippoihin kannattaa aluksi kaataa vain tilkka ja lisätä sitten tarvittaessa, ettei kallista soijaa menisi hukkaan. Me suomalaiset mielellään “uitamme” kalan soijakastikkeessa, Japanissa ne vain kevyesti kastetaan siihen. Soijakastikkeesta löytyy upean makuisia vuosikertoja. Niitä voi kysellä etnisistä kaupoista. Helsingissä Annankadulla sijaitseva Tokyokan, myy mm. laadukkaita wasabi-tahnoja sekä soijaa monessa muodossa.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Venäläinen silli

4 annosta

2 kevytsuolattua sillifileetä
2 venäläistä suolakurkkua
2 etikkapunajuurta
1 sipuli
4 keitettyä kananmunaa
kapriksia

Kastike

2 dl kevytranskankerma
4 rkl majoneesia
2 tl Dijonin sinappia

Huuhtaise ja valuta sillifileet ja leikkaa kuutioiksi. Leikkaa kurkku, punajuuri ja sipulikin samankokoisiksi kuutioiksi. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Raasta ne erikseen. Kokoa kaikki ainekset ryhmäsalaatiksi vadille. Koristele kapriksilla. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja tarjoa sillivadin kanssa.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies

Grillattu lohi lasimestarinliemessä

400 g lohifileetä
suolaa, pippuria
1 porkkana
1 sipuli
2 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
2 rkl sinapinsiemeniä
2-3 laakerinlehteä

Suikaloi porkkana ja sipuli ohuiksi suikaleiksi. Kiehauta vesi ja sokeri, lisää etikka. Kaada vihannessuikaleet joukkoon ja kiehauta. Jäähdytä liemi. Leikkaa ruodottomasta ja nahattomasta lohesta ohuita viipaleita ja asettele leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Grillaa nopeasti kypsäksi grillivastuksen alla. Siirrä kalapalat kulhoon ja kaada jäähtynyt marinointiliemi päälle. Anna maustua seuraavaan päivään.

Pssst! Liemi sopii myös paistettujen silakoiden marinointiliemeksi. Tuloksena on oikea herkkujen herkku!

Ohje ja kuva Tiia Koskimies

Parmesaanilohiceviche

4 annosta

50–100 g tuoretta lohta annokseen
3 limettiä
50 g parmesaanijuustoa raastettuna ja lastuina
1/2 dl pinjansiemeniä
oliiviöljyä
rucolaa

Leikkaa nahattomasta lohesta annoslautasille tai tarjoiluvadille ohuita viipaleita. Purista runsaasti limettimehua viipaleiden päälle. Sitrushedelmän happo kypsentää kalan nopeasti. Se muuttuu vaaleaksi ja syötäväksi jo muutamassa minuutissa. Raasta pinnalle reilusti hyvää tuoretta parmesaanijuustoa ja vuole juustopalasta lastuja. Ripottele pinnalle pinjansiemeniä, voit paahtaa ne kuivalla pannulla pinnaltaan vaaleanruskeaksi. Suolaa ei välttämättä tarvita. Sitrusmehu ja juuston suola riittävät hyvin mausteeksi. Valuta pinnalle ohuelti myös hyvää oliiviöljyä. Kääntele lopuksi rucolanlehdet kevyesti öljyssä ja viinietikassa sekä nosta annoksen pinnalle. Tarjoa annos alkupalana hyvän leivän kanssa.

Ohje Tiia Koskimies, kuva Satu Kemppainen

lohicarpaccio-1-of-1-264x2641

Lohicarpaccio ja kurkkusalaatti

Noin 150 g lohta annokseen

Marinadi

50 g voita
2-3 rkl soijakastiketta
1/2 sitruunan mehu
2 tl hunajaa
(tuoretta inkivääriä raasteena)

Kurkkusalaatti

noin 10 cm:n pätkä tuoretta kurkkua
2-3 rkl Miriniä tai sitruunaetikkaa
1/2 tl wasabia

Valmista ensin kurkkusalaatti. Viipaloi kurkku ohueksi ja mausta Mirin- kastikkeella, johon olet sekoittanut hieman wasabia. (Sitruunaetikka käy myös). Jätä maustumaan hetkeksi. Viipaloi lohi ohueksi ja asettele viipaleet lautasille. Kuumenna marinadin aineet kattilassa ja kaada kiehuvana viipaleiden päälle. Valuta kurkkusalaatista enin neste ja nosta lohiviipaleiden päälle. Tarjoa heti.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Sitruunasilli

2 pkt (à n. 170 g) Islannin kevytsuolattuja sillifileitä
1 pieni punasipuli ohuina viipaleina
4 sitruunaviipaletta
2 rkl kapriksia
mustapippuria myllystä
2 sitruunan mehu
2 rkl juoksevaa hunajaa

Leikkaa sillifileet viipaleiksi. kerrostele säilykepurkkiin silliä, punasipulia, sitruunaviipaleita ja kapriksia. Rouhi mustapippuria kerroksille. Sekoita sitruunamehu ja hunaja. Kaada liemi lasipurkkiin ja sulje purkki. Anna sillin tekeytyä yön yli jääkaapissa. Tarjoa alkuruoaksi keitettyjen perunoiden kanssa. Silli säilyy muutaman päivän jääkaapissa. Älä pidä silliä liian pitkään huoneenlämmössä.

Jogurtti-tillisilli

2 pkt (à n. 170 g) Islannin kevytsuolattuja sillifileitä
2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
1 pieni keltasipuli hienonnettuna
1 dl tilliä hienonnettuna
1 limetin mehu
1 rkl juoksevaa hunajaa
mustapippuria myllystä

Leikkaa sillifileet viipaleiksi. Mittaa jogurtti kulhoon ja lisää muut ainekset. Sekoita hyvin. Lisää silliviipaleet jogurttiseokseen ja sekoita lusikalla nostellen. Pane silliseos lasipurkkiin ja sulje purkki. Anna sillin tekeytyä yön yli jääkaapissa. Tarjoa alkuruoaksi keitettyjen perunoiden kanssa. Silli säilyy muutaman päivän jääkaapissa. Älä pidä silliä liian pitkään huoneenlämmössä.

Ohjeet ja kuva Mervi Melasniemi.

Kuva Satu Kemppainen

Punasipulisilli

Kastike

1 suurehko punasipuli
2 rkl vaaleaa balsamietikkaa
1/2 sitruunan mehu
2 tl hunajaa
mustapippuria myllystä
1 1/2 dl rypsiöljyä

Lisäksi

2 pkt kevytsillifileitä
pala kurkkua
nippu tilliä
muutama kevätsipulinvarsi

Kuori sekä halkaise sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Sekoita muut kastikeainekset keskenään kulhossa ja lisää joukkoon sipuli. Tarkista kastikkeen maku ja mausta tarvittaessa lisää. Anna kastikkeen seistä noin 15 minuuttia, välillä sekoittaen, kunnes sipuli ovat pehmennyt. Leikkaa sillifileet annosviipaleiksi ja asettele matalaan astiaan. Kaada kastike sipuleineen sillinpalojen päälle. Peitä astia ja anna sillin marinoitua jääkaapissa tarjoiluun asti tai yön yli. Halkaise ja kuutioi tai viipaloi kurkku. Hienonna tilli ja viipaloi kevätsipulinvarret. Kerrostele sillipalat sekä punasipuli, kurkku, tilli ja kevätsipuli sopivan kokoiseen tarjoilukulhoon. Kaada päälle kastike.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Satu Kemppainen.

 sillikaviaari

Sillikaviaari

4 keitettyä (8 min) munaa
2 pkt matjessillifileitä
nippu ruohosipulia + koristeluun
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa, esim. Viola
1 dl ranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä

Hienonna munat munaleikkurilla tai haarukalla. Leikkaa sillifileet pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita ainekset keskenään. Siirrä sillikaviaari tarjoiluastiaan ja koristele ruohosipulilla. Peitä kulho kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti. Tarjoa uusien perunoiden tai uuniperunoiden kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

 

lohitahna

Lohitahna

300 g ruodotonta lämminsavulohta
nippu tilliä + koristeluun
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa, esim. Viola
1 dl ranskankermaa
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä

Yhdistä ainekset. Siirrä tahna tarjoiluastiaan ja koristele tillillä. Peitä astia kelmulla ja anna tahnan olla jääkaapissa tarjoiluun asti. Tarjoa uusien perunoiden tai uuniperunoiden kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Savukala-munasalaatti

4 annosta

1 ruukku lehtisalaattia
3 keitettyä (8 min) munaa
300 g lämminsavulohta
2 rkl kapriksia
1 prk (200 g) kermaviiliä
1-2 rkl tuoretta sitruunamehua
tilliä
sitruunaviipaleita

Huuhdo ja linkoa salaatti. Revi se laakealle salaattivadille. Pilko munat esim. munaleikkurilla, paloittele kala. Lisää ainekset salaatin päälle. Ripottele päälle kaprikset. Sekoita kermaviiliin sitruunamehua ja lusikoi kastike salaatille. Lisää tilliä ja sitruunaviipaleita.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Lohen graavaus

Esikäsittely

Puhdista lohifilee ruodottomaksi. Nypi kaikki ruodot huolellisesti pois ja leikkaa vatsarasva pois jo tässä vaiheessa.

Sopivasti suolaa

Karkeata merisuolaa käytetään yleensä noin 50 g kalakiloa kohti. Se on reilut 2 ruokalusikallista suolaa. Tässä kypsennystavassa ei voi kitsastella suolan käytössä, suolaa on käytettävä juuri oikea määrä, jotta kala kypsyisi kunnolla. Yksi tapa suolata kalafilee on kastaa pinta karkeaan merisuolaan ja karistella ylimääräiset suolarakeet pois.

Sokerikin on tarpeen

Suola kovettaa kalan pinnan. Sokeria käytetään pehmentämään suolan vaikutusta. Jotkut kalastajat käyttävät jopa suolaa ja sokeria yhtä paljon! Itse ripottelen sokeria vain estääkseni pinnan kovettumista. Sokeri vaikuttaa myös makuun, ja antaa graavilohelle juuri sen oikean herkullisen säväyksen.

Tilli kruunaa lohen maun

Mausteeksi käytän mieluiten hakattua suomalaista kesätilliä ja valkopippuria, joka ei värjää kalan pintaa. Kruunutilli antaa oman upean kuminaisen säväyksensä graaville lohelle syksyn juhlapöytiin. (Kruunutilliä kannattaa pakastaa joulukalan mausteeksi!)

Alkoholi mausteena

Jos alkoholia haluaa käyttää kalan mausteena, kannattaa se sivellä kalan pintaan jo ennen suolan lisäämistä. Tilkka hyvää valkoista balsamietikkaa, vodkaa, giniä, akvaviittiä, konjakkia tai vaikkapa calvadosta jalostaa kalan aromeja entisestään ja tasaa rasvaisuutta. Valmiissa tuotteessa alkoholista on enää häivähdys jäljellä. Tilli, sitruunabasilika ja timjami sopivat myös graavilohen mausteeksi. Jos käytät giniä maustamiseen voit vahvistaa katajaista makua rouhitulla katajanmarjalla.

Punajuurilohi

Jossain vaiheessa oli muotia värjätä kalaa punajuurella. Graavisuolatun kalan pinnalle pannaan ensin talouspaperia ja tuoreen punajuuren raaste levitetään ja painellaan paperin päälle. Kun kala on graavautunut, voidaan raaste poistaa helposti paperin avulla kalan pinnalta. Punajuuri värjää lohiviipaleisiin kauniin punaisen reunan.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies

Marinoidut maustesilakat

Marinoidut maustesilakat maistuvat niin leivän päällä kuin uusien perunoiden kanssa.

Tillipestosilakat

500 g silakkafileitä

Marinadi

8 dl vettä
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 1/2 dl etikkaa

Tillipesto

1 dl pinjansiemeniä (tai manteleita)
1 nippu tuoretta tilliä
2 dl parmesaaniraastetta tuoreesta palasta
1 valkosipulinkynsi
5-6 anjovisfileetä ja hieman lientä
1 tl dijoninsinappia
noin 2 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja valkopippuria

Nylje silakkafileet. Nahka lähtee helposti pois vetämällä. Sekoita marinointiliemi ja anna silakkafileiden maustua siinä vähintään 6 tuntia tai seuraavaan päivään. Valuta silakat liemestä. Valmista tillipesto tehosekoittimessa. Jauha kaikki aineet tasaiseksi kastikkeeksi. Tölkitä silakat kerroksittain peston kanssa. Anna maustua 1 vrk ennen tarjoilua.

Balsamisilakat

500 silakkafileitä
1 punasipuli
tilliä

I liemi

5 dl vettä
1 dl sherryviinietikkaa
1 tl merisuolaa

II liemi

2 dl tomaattimehua
2 rkl oliiviöljyä
1/2 dl ruokosokeria
4 rkl balsamietikkaa
1 tl merisuolaa
mustapippuria

Nylje silakkafileet. Leikkaa sipuli ohuiksi puolikkaiksi renkaiksi ja hienonna tilli. Sekoita ensimmäisen liemen aineet keskenään ja kaada kaloille. Anna marinoitua seuraavaan päivään. Valuta liemi huolellisesti pois. Sekoita toisen liemen aineksia niin kauan, että sokeri sulaa. Lado silakat punasipulin, tillin sekä toisen marinointiliemen kanssa kerroksittain tölkkiin.

Basilikasilakat

500 g silakkafileitä

I liemi

5 dl vettä
1 dl etikkaa
1 rkl suolaa

Marinadi

2 isoa tomaattia
tuoreta basilikaa
1 sitruuna
1/2 dl oliiviöljyä
suolaa, sokeria ja valkopippuria

Nylje silakkafileet. Anna marinoitua ensimmäisessä liemessä yön yli ja valuta. Kuori tomaatit kalttaamalla tai leikkaa kuori lohkoista pois työlastaa vasten. Poista myös siemenet ja leikkaa lihaosa kuutioiksi. Suikaloi basilika. Pese sitruuna ja leikkaa kuoresta suikaleita. Purista mehu marinadin joukkoon. Sekoita kaikki aineet keskenään ja lado kerroksittain silakkafileiden kanssa tölkkiin.

Pssst! Voit valmistaa kylätuliaisiksi marinoituja maustesilakoita, kun panet ne sieviin purkkeihin.

Ohjet ja kuvat Tiia Koskimies.

silakat-1-of-1-264x264

Boquerones suomalaisittain

500 g silakkafileitä

Marinadi

2 dl valkoviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
2 suolaa
rosépippureita
(persiljaa)

Vedä silakan fileet irti nahkasta. Sekoita marinadin aineet keskenään ja upota kalat siihen. Kala kypsyy syötäväksi jo parissa tunnissa, mutta voit hyvin marinoida niitä seuraavaan päivään. Valmiit silakat säilyvät kylmässä 2-3 päivää. Koristele pippureilla ja halutessasi hakatulla persiljalla. Tarjoa hyvän maalaisleivän kanssa.

Pssst!
Espanjassa kumppaniksi tarjottaisiin kuivaa fino sherryä!

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Uunisilakat

Uunisilakat ovat käteviä, ne voi tarjota niin lämpiminä, haaleina kuin kylminä, ja ne maistuvat silti yhtä hyviltä. Leikkaan fileistä aina myös piikikkään selkäevän saksilla pois.

Uunisilakat maistuvat niin lämpiminä kuin kylminäkin myös voileipäpöydästä. Rapusilakoissa on nimensä mukaisesti rapujen makua, varsinkin, kun syksyllä voit käyttää niiden maustamiseen hieman kruunutilliä. Piparjuurisilakoissa ei kannata säästellä piparjuuressa, kerma pehmentää makua mukavasti.

Helpot rapusilakat

500 g silakkafileitä
suolaa
1 nippu hakattua tilliä
5 dl tomaattimehua

Leikkaa fileistä selkäevä pois. Ripottele pinnalle suolaa. Ripottele nahkapuolelle tillisilppua ja kääri silakat rullalle. Lado ne vierekkäin voideltuun uunivuokaan. Kaada tomaattimehu päälle ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia. Tarjoa lämpimänä, haaleana tai kylmänä.

Piparjuurisilakat

500 g silakkafileitä
suolaa
2 rkl voita
2 rkl raastettua tuoretta piparjuurta (tai tuubista)
1 dl kevytkermaa
1 dl chiliketsuppia
2 rkl korppujauhoja

Leikkaa fileistä selkäevät pois. Levitä silakat laudalle ja ripottele pinnalle suolaa. Sekoita pehmeä voi ja piparjuuriraaste. Levitä silakoille ja kääri ne lihapuoli päällepäin vuokaan. Sekoita kerma ja chiliketsuppi ja kaada kaloille. Ripottele pinnalle vielä korppujauhoja ja paista 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Tarjoa lämpimänä, haaleana tai kylmänä.

Ohjeet ja kuva Tiia Koskimies

Lohileivät

Viipale mieleistä, hyvää ja rukiinmakuista vuokaleipää syöjää kohti hyvää voita salaatinlehtiä

Täyte

2 pakettia kylmäsavustettua kirjolohta (Apetit)
1 dl kurkkusalaattia (Felix)
1 puna- tai valkosipulia koristeluun

Sipaise leiville hyvää voita. Voit halutessasi paahtaa leipäviipaleet ennen täytteen lisäämistä. Leikkaa valmiiksi leikatut lohiviipaleet edelleen pieniksi kuutioiksi ja sekoita joukkoon melko reilusti kurkkusalaattia. Levitä leiville salaatinlehti ja lusikoi täytettä pinnalle. Leikkaa sipulista ohuita renkataita ja aseta keon päälle. Rouhi kaiken kruunuksi vielä valkopippuria. Juomaksi maistuu tee, vesi ja tietysti olut.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies

Kylmäsavulohi-pasta

250 g täysjyväpastaa

Kastike

noin 200 g kylmäsavukirjolohta
(voit käyttää lisäksi myös tuoretta kalaa, esim. ruodotonta lohta, kuhaa tai ahventa)
öljyä
pätkä purjon valkoista osaa
puolet kesäkurpitsasta
2 dl kalalientä (fondista)
2 dl kevyt soijakermaa (Alpro)
3 ison tomaatin lihat
mustapippuria
tuoretta basilikaa tai persiljaa
pinjansiemeniä koristeluun

Pane pastan keitinvesi kiehumaan ja valmista sillä välin kastike. Leikkaa tomaateista kuoret ja poista siemenet. Voit kuoria tomaatit myös kalttaamalla. Tee kuoreen terävällä veitsellä ohut ristiviilto ja kasta ne sen jälkeen 30 sekunniksi kiehuvaan veteen. Jäähdytä heti kylmällä vedellä, kuori lähtee vetämällä. Suikaloi tai kuutioi lihaosa. Suikaloi kirjolohi. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi ja kuullota nopeasti öljyssä. Kuutioi kesäkurpitsa. Lisää joukkoon kalaliemi ja soijakerma. Kiehauta kastike sakeaksi ja lisää joukkoon hetkeksi kuumenemaan tomaattien lihat, suikaloitu lohi ja basilika. Jos käytät tuoretta kalaa lisää se kerman kansa yhtä aikaa. Suikaleet kypsyvät parissa minuuttissa.  Mausta pippurilla. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja kääntele kastike valutetun pastan joukkoon. Viimeistele pinjansiemenillä.

Pssst! Voit lisätä kastikkeeseen muitakin vihanneksia kuin tomaattia. Esim. pieneksi kuutioitu tai suikaloitu kesäkurpitsa kypsyy kastikkeessa muutamassa minuuttissa ja lisää ruokaisuutta.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

lohipasta-annos-264x300

Fettuccine ja purjo-kylmäsavulohikastike

2-3 kierrerullaa fettuccinea yhteen annokseen
vettä
suolaa

Kastike

1 purjo
1 valkosipulinkynsi
100 g kylmäsavukirjolohta
ripaus suolaa, sokeria ja mustapippria
1/2 dl valkoviiniä
2 rkl kalafondia
2 dl soijakermaa
persiljaa

Pane vesi kiehumaan pastaa varten. Munafettuccine kypsyy 8 minuutissa. Huuhdo purjo huolellisesti. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi ja hienonna valkosipulinkynsi. Kuutioi kirjolohi. Kuullota purjoviipaleet ja valkosipulisilppu öljyssä kunnes ne pehmenevät. Mausta suolalla, sokerilla ja pippurilla. Kaada joukkoon viini ja fondi. Kiehauta ja kaada joukkoon soijakerma. Keitä kastiketta 10 minuuttia. Lisää lohikuutiot kastikkeeseen lämpenemään. Valuta pasta siivilässä. Tarjoa annoksina tai kääntele kastikke isommalle porukalle valmiiksi pastan joukkoon. Viimeistele hakatulla persiljalla.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.



Lohikastike spagetille

4-6 annosta

tilkka rypsiöljyä
2 rasiaa (à 300 g) maustamattomia lohisuikaleita
suolaa
1 isohko sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 porkkana
2 varsisellerinvartta
2 rkl öljyä
1 prk chilimaustettua tomaattimurskaa
vettä
1 kasvisliemikuutio

Tarjoiluun

spagettia (noin 100 g kuivaa spagettia/hlö)
parmesaania raastettuna

Kuumenna öljy pannulla ja paista lohisuikaleet. Kääntele niitä varovasti lastalla, kunnes suikaleet ovat kauniisti ruskistuneet. Ripottele kalapaloille suolaa. Nosta pannu syrjään. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa porkkana ja sellerinvarret pieniksi paloiksi. Mittaa öljy kattilaan ja lisää kasvikset. Paista ne pehmeiksi välillä sekoitellen. Lisää tomaattimurska ja noin puoli purkkia vettä. Kuumenna ja paloittele joukkoon liemikuutio. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia. Kaada kastike sitten kalapalojen päälle tai lisää kalapalat kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Tarjoa vastakeitetyn spagetin ja parmesaaniraasteen kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Lohi-sahramikastike pastalle

1 rs (250 g) tuorepastaa
200 g lohifileetä
1/2 tuore kurkku
3 dl kalalientä (fondista)
1/2 annospussilista sahramia
2 dl kermaa
suolaa
mustapippuria myllystä
tilliä
parmesaanijuustoa raastettuna

Leikkaa lohi kuutioiksi. Halkaise kurkku ja poista siemenet lusikalla. Leikkaa kuutioiksi. Kiehauta kalaliemi, lisää sahrami ja kerma. Keitä kunnes kastike hieman sakenee. Lisää joukkoon lohi- ja kurkkukuutiot. Keitä vielä 5 minuuttia. Kiehauta pasta pakkauksessa olevan ohjeen mukaan ja kääntele kastike joukkoon. Ripottele pinnalle parmesaanijuustoa.

Ohje Tiia Koskimies, kuva Satu Kemppainen.

Kala-kasvisannos6

Kalaa currykastikkeessa ja kesäkurpitsapannu

4 annosta

2 pkt (à 400 g) Alaska pollock (seiti) fileitä, pakaste
suolaa
mustapippuria myllystä

Kastike

isohko pala purjoa
rypsiöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl appelsiinitäysmehua
2 kasvisliemikuutiota
1 rkl currya
2-3 rkl makeaa chilikastiketta
mustapippuria myllystä
2 dl ruokakermaa
suolaa

Kesäkurpitsapannu

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
noin 750 g kesäkurpitsaa
1/2 isosta punaisesta paprikasta
1/2 fenkoli
muutama öljyynsäilötty aurinkotomaatti
suolaa
mustapippuria myllystä
yrttimausteita maun mukaan, esim. timjamia ja basilikaa
basilikanlehtiä

Lisäksi

tummaa pikariisiä

Ota kala sulamaan muutamaksi tunniksi. Kun alat valmistaa ruokaa, pane ensin uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Pane kalafileepalat uunivuokaan. Sirottele päälle suolaa ja rouhi mausteeksi mustapippuria. Valmista kastike. Huuhdo ja viipaloi purjo. Kaada öljyä kattilaan ja lisää purjo. Paista purjoa sekoitellen, kunnes se vähän pehmenee. Lisää kattilaan vehnäjauho ja sekoita hyvin. Kaada päälle appelsiinitäysmehu ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna kiehuvaksi ja murenna joukkoon liemikuutiot. Lisää curry, chilikastike, mustapippuria myllystä sekä kerma. Anna kiehua pari minuuttia, kunnes kastike sakenee. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vähän suolaa. Kaada kastike kalafileille ja nosta vuoka uunin keskiosaan. Paista noin 30 minuuttia.
Valmista sillä aikaa kesäkurpitsapannu ja keitä riisi. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Kaada pannulle öljyä ja lisää sipulit paistumaan. Pese ja halkaise kesäkurpitsa ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi, lisää pannulle. Kuutioi paprika, suikaloi fenkoli sekä aurinkotomaatit ja lisää pannulle. Paista välillä sekoitellen. Mausta makusi mukaan suolalla, pippurilla ja yrttimausteilla. Viimeistele juuri ennen tarjoilua basilikanlehdillä.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

hauki

Haukimuffinit

noin 600-700 g nahatonta haukifileetä
noin 100 g kylmäsavukirjolohta viipaleina
2 dl kuohukermaa
2 keltuaista
1 dl hakattua tilliä
1/2 sitruunan mehu
muutamia tippoja Tabascoa
suolaa, valkopippuria
2 valkuaista vaahdotettuna

Punajuurisalaatti

4-5 punajuurta
1/2 dl oliiviöljyä
3 rkl balsamietikkaa
2 tl dijoninsinappia
suolaa, pippuria

Jauha haukifileet monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Jauha joukkoon myös kylmäsavukirjolohi ja tilli. Lisää kaikki muut aineet. Kääntele viimeiseksi joukkoon vaahdotetut valkuaiset. Lusikoi massa silikonisiin muffinivuokiin. (Tai keraamisiin vuokiin tai yhteen isompaan uunivuokaan.) Paista 170 asteessa noin 40 minuuttia. Sulatettu, tillillä maustettu voi sopii kastikkeeksi. Valmista lisäksi punajuurisalaattia. Keitä punajuuret, kuori ja lohko. Valmista kastike ja kaada lämpimien lohkojen päälle.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

haukiannos

Paistettu hauki ja sellerimuusi & munakastike

4 annosta
600-800 g nahatonta haukifileetä
suolaa, valkopippuria
vehnäjauhoja panerointiin
voita paistamiseen

Sellerimuusi
pala juuriselleriä ( 200 g)
3 isoa Rosamundaperunaa
suolaa, valkopippuria
voita
sitruunamehua

Munakastike
3 rkl voita
3 rklvehnäjauhoja
1/2 l maitoa
suolaa, valkopippuria
3 keitettyä kananmunaa
hakattua tilliä

Valmista ensin muusi. Kuori perunat ja selleri, keitä täysin kypsäksi. Soseuta ja mausta, pane sivuun odottamaan. Valmista sitten kastike. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Kuullota jauhoja hetki, mutta älä ruskista. Kaada maitoa vähän kerrallaan seoksen joukkoon ja sekoita vispilällä. Kun jauho kypsyy, kastike sakenee. Lisää maitoa kunnes saat mieleisesi paksuisen kastikkeen. Kiehauta ja lisää joukkoon hienonnetut kananmunat ja tilli. Leikkaa haukifileet annospaloiksi. Suolaa, pippuroi ja pyöräytä vehnäjauhoissa. Paista runsaassa voissa hiljaisella tulella. Kokoa annokset ja tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

 Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

kala-annos5

Nahkoineen paistettua kuhaa ja vihanneslisäke

1-2 kuhafileetä annokseen (nahkoineen)
suolaa, valkopippuria
1/2 kg Lapin puikulaperunoita
2 dl palsternakkaa kuutioina
2 rkl voita
suolaa, valkopippuria

Vihanneslisäke

1 pienen parsakaalin keitetyt nuput
100 g siitakesieniä
ripaus suolaa ja pippuria

Paistamiseen

voita ja oliiviöljyä

Kuhan, ahvenen ja siian nahka on kerrassaan herkullista syötävää. Kala näyttää myös paremmalta annoksessa ja ohuet fileet pysyvät paremmin koossa. Kalan nahkassa on myös runsaasti makuaineita. Kalaa on kuitenkin harvemmin tarjolla tässä muodossa kalatiskeissä. Hyvillä kalakauppiailla on kuitenkin “takahuoneessa” perkaamatontakin kalaa odottamassa. Pyydettäessä he suomustavat ja fileoivat kalan asiakkaalle toiveiden mukaan. Leikkaa pienten pystyruotojen rivistö pois kapealla viillolla, mutta älä riko nahkaa. Ripsauta kalan pinnalle hieman suolaa ja rouhi valkopippuria myllystä. Sulata pannulla voi ja lisää joukkoon tilkka öljyä. Seos saa tulla melko kuumaksi. Älä kuitenkaan polta voita! Pane kalafilee pannulle paistumaan nahkapuoli alaspäin. Anna kalan paistua kaikessa rauhassa. Kalan lihaosa on ohut, se paistuu nopeasti. Kalaa ei tarvitse välttämättä kääntää, voit lusikoida kuumaa rasvaseosta lihapuolen pinnalle, sekin jo riittää kypsentämään lihan. Valmista lisäkkeeksi perunamuusi Lapin Puikulaperunoista ja palsternakasta, josta saat muusiin hieman makeutta. Soseuta juurekset ja mausta seos voilla, suolalla ja pippurilla. Paista pannulla voissa siitakesieniä ja kääntele joukkoon parsakaalin etukäteen kiehautetut nuput. Kokoa annokset. Vihanneksissa, muusissa ja paistetussa kalassa on voita, joten erillistä kastiketta ei välttämättä kaivata. Jos kalojen paistamisesta jäi pannuun jäljelle rasvaa, purista joukkoon hieman sitruunamehua ja valele se kalojen pinnalle kuumana juuri ennen ruokailua.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

 

 Pestolohi5

Pestolohi

1 – 1 1/2 kg lohifilee
suolaa
noin 1 dl basilikapestoa

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Vuoraa uunivuoka tai -pannu leivinpaperilla ja aseta lohifilee sille. Sirota fileelle suolaa ja levitä pesto. Nosta vuoka ririlälle keskiuuniin. Kypsennä 25-30 minuuttia.

Pssst! Käytä valmista pestoa (esim. Nonna Mia pesto alla genovese Lidlistä) tai valmista pesto itse.

pesto-264x3281

Kuva Tiia Koskimies

Katso pesto-ohje täältä.

Avokadoseos

3 kypsää avokadoa
1 limetin mehu
4 kukkuraista rkl turkkilaista jogurttia
1 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Halkaise avokadot, poista kivet ja irrota hedelmäliha. Survo avokadot limettimehun kanssa karkeasti haarukalla kulhossa. Lisää jogurtti, hunaja suolaa ja mustapippuria. Sekoita hyvin ja tarkista maku.

Peruna-juuressurvos

4-6 suurehkoa jauhoista perunaa
1/2 keskikokoisesta bataatista
2-3 porkkanaa
suolaa
voita

Pane vesi kiehumaan. Kuori perunat, bataatti ja porkkanat. Leikkaa perunat ja bataatti lohkoiksi ja porkkanat pieniksi kuutioiksi. Mausta vesi suolalla ja lisää ainekset. Keitä kypsiksi. Kaada vesi melkein kokonaan pois. Survo ainekset karkeahkosti perunasurvimella. Lisää 1-2 rkl voita ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vähän suolaa.

Valmista lisäksi salaatti.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

madekeitto-pystyx

Madeitto

n. 1 1/2 l kalalientä
2 sipulia
8 perunaa
kuutioidut madefileet
tilliä
suolaa, valkopippuria

Lisäke

mateenmaksa
ruisleipää kuutioina
voita
suolaa ja valkopippuria

Alkuruokaan

mateenmätiä (vuorokaudeksi pakastettu ja jääkaapissa sulatettu), suolaa ja valkopippuria, hienonnettua sipulia, vaahdotettua kuohukermaa

Huuhdo kalanruodot ja pane kattilaan. Kaada vettä päälle niin paljon, että ruodot reilusti peittyvät. Keitä ja kuori vaahtoa pois niin kauan kuin sitä syntyy. Lisää joukkoon suola, kuoritut ja lohkotut vihannekset sekä muut mausteet, paitsi viini. Keitä ruotoja ja vihanneksia hiljaisella tulella noin 20-30 minuuttia. Siivilöi liemi toiseen kattilaan, lisää viini ja keitä sitä hieman kokoon voimakkaalla tulella noin 15 minuuttia. Lisää keittoon sitten kuutioitu sipuli, perunat kuorittuna ja lohkottuna. Keitä 10 minuuttia. Lisää sitten ruodottomaksi puhdistetut ja kuutioidut madefileet. Keitä perunat ja kala kypsäksi. Puhdista mateenmaksa suonista ja kuutioi pieniksi kuutioiksi. Paista kuutiot leipäkuutoiden kanssa reilussa voissa pannulla, mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele kuutiot tillin kanssa koristeeksi keiton pinnalle juuri ennen tarjoilua. Tarjoa mäti alkuruokana. Puhdista mäti kalvoista ja valuta siivilässä. (Mäti on hyvä pakastaa vuorokaudeksi ennen käyttöä ja sulattaa hitaasti jääkaapissa.) Sekoita mädin joukkoon mausteet ja vaahdotettu kuohukerma. Tee alkupalaksi mätivoileipiä tai paista pieniä blinejä.

Pssst! Voit valmistaa kalakeittoa samalla tavalla myös muista kaloista. Valkoisista kaloista tulee erinomainen liemi, lohta voit lisätä lisämauksi ja väriksi.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

 

Jatan kalakeitto

Jatan keväinen kalakeitto

Mausta kalafileet

noin 800 g puna-ahventa tai kuhaa
suolaa ja pippuria
öljyä
1/2 sitruunan mehu

Hienonna kasvikset

öljyä
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 pieni punainen chili
1 punainen ja 1 keltainen paprika kuutioituna
3 isoa perunaa kuutioituna
4 kaltattua tomaattia
1/2 pulloa kalafondia (Bong touch and taste)
1 l vettä
2 dl kuivaa valkoviiniä

Mausta sulaneet kalafileet suolalla ja pippurilla, jätä maustumaan sillä välin, kun vamistat vihannesliemen. Kuullota vihanneskuutioita öljyssä, aloita hienonnetuista sipuleista, ripsauta jo tässä vaiheessa joukkoon hieman suolaa, jotta maut alkavat kehittyä. Lisää joukkoon kuutioitu chili, paprika- ja perunakuutiot sekä kaltatut, kuutioidut tomaatit. Kääntele vihanneksia hetken aikaa ja lisää liemet. Hauduta, kunnes vihannekset ovat kypsiä. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa, liemen pitää olla lämpimän mausteinen. Paista kalafileet kuumassa öljyssä nopeasti kypsiksi, mausta sitruunamehulla. Annostele lautasille ensin vihanneslientä ja nosta päälle paistetut kalat.

Tämä on niin ihana ruoka, että on pakko sanoa Bon Appétit!

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

DSC_0004

Kesäinen kalakeitto

noin 1/2 l vettä
2-3 kasvisliemikuutiota
4 porkkanaa viipaloituna
1 isohko sipuli suikaloituna
1 kukkakaali paloiteltuna
1 parsakaali paloiteltuna
vettä
noin 300 g:n pala ruodotonta lohta kuutioituna
1 pkt (200 g) kylmäsavulohta suikaloituna
2 dl tuoreita herneitä
ruohosipulia tai tilliä

Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kasvisliemikuutiot ja porkkanat sekä sipuli. Anna kiehua 5 minuuttia ja lisää kaalit sekä sen verran vettä, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua 5 minuuttia ja lisää kalat ja herneet ja tarvittaessa vähän vettä. Kiehauta, nosta kattila pois levyltä ja anna keiton seistä kannen alla noin 5 minuuttia, jolloin kala kypsyy. Tarkista maku ja lisää runsaasti hienonnettua ruohosipulia tai tilliä.

Pssst! On tärkeää, että kasvikset jäävät sopivasti al dente, jolloin keitto on todella herkullinen. Kokeile kasviksia halutessasi haarukalla. Mutta mieluimmin enemmän kuin vähemmän al dente on kasvisten kohdalla parasta.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

 

Lohikeitto

500 g lohifileetä
1 porkkana
pieni pala palsternakkaa
1 pieni purjo
1/2 punasipulista
1 rkl voita
suolaa
2 rkl chiliketsuppia
2-3 dl kuivaa valkoviiniä
noin 2 l kalalientä
tillinvarsia
5-6 perunaa
1 dl kuohukermaa
1 venäläinen valkosipulisuolakurkku

Kuutioi vihannekset pieniksi kuutioiksi ja kuullota voissa pehmeiksi. Lisää chiliketsuppi, ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää sitten joukkoon valkoviini ja kalaliemi. Lisää keittoon nippu kruunutillin varsia, jos olet niitä pakastanut. Keitä keittopohjaa noin 30 minuuttia. Lisää perunakuutiot ja keitä 10 minuuttia. Lisää sitten kuutioiksi leikattu, nahaton ja ruodoton kala kuutioina. Keitä miedolla tulella vielä 10 minuuttia. LIsää halutessasi kermaa ja kuutioidut suolakurkut. Lohikeitto sopii mitä mainioimmin myös vierasruoaksi. Tarjoa lisäkkeenä hyvää ruisleipää.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

tomaattinen kalakeitto7

Tomaattinen kolmen kalan keitto

5 annosta

1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
öljyä
1 1/4 l vettä
2-3 tl fenkolinsiemeniä
3 laakerinlehteä
mustapippuria myllystä
1 tl merisuolaa
noin 2 rkl kalafondia
2 rkl tomaattipyreetä
1 ps (750 g) peruna-juureskuutioita
noin 300 g ruodotonta lohifileetä
1 ruodoton turskafilee
3 ruodotonta ahvenfileetä
1 ps (noin 200 g) isoja katkarapuja
2 rkl kapriksia
tuoretta tilliä
tuoretta timjamia

Tarjoiluun

smetanaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä kattilan pohjalle ja lisää sipulisilppu kuulottumaan. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Murskaa fenkolinsiemenet huhmaressa sillä aikaa. Lisää kattilaan murskattu fenkoli, muut mausteet, suola, kalafondi, tomaattipyree ja peruna-juureskuutiot. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen kypsäksi kannen alla. Paloittele kalafileet ja lisää ne sekä katkaravut kattilaan. Älä enää keitä. Kun kalapalat ovat kypsät ja katkaravut lämmenneet, viimeistele keitto kapriksilla, hienonnetulla tillillä ja timjaminlehdillä. Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai kalafondia.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Kuva Sakari Majantie

Paistettua lohta ja sienimuhennosta

4 annosta

4 viipaletta (noin 800 g) lohta (nahallista)
1 rkl rypsiöljyä
nokare voita
sitruunamehua
suolaa
mustapippuria myllystä

Sienimuhennos

200 g sieniä
1 sipuli
öljyä
2 dl ruokakermaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Pane ensin perunat kiehumaan, ja valmista sienimuhennos. Paista lohipalat vasta viimeiseksi. Hienonna sienet ja sipuli. Kuumenna rasvaa pannulla ja lisää sieni-sipulisilppu. Paista, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Lisää kerma ja anna kiehua hiljalleen kokoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Pane lohiviipaleet kuumalle pannulle rasvaan paistumaan. Kun nahka on herkullisesti ruskistunut, vähennä lämpöä. Käännä kalapalat varovasti ja anna ruskistua. Mausta kalapalat: purista kaloille hiukan sitruunamehua ja mausta ne suolalla sekä pippurilla.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Sakari Majantie.

Kedgeree3

Kedgeree

2-3 annosta

noin 300 g nahallista, ruodottomaksi fileoitua lohta
suolaa
mustapippuria myllystä
rypsiöljyä
2 keitettyä (7 min) munaa
1 sipuli
rypsiöljyä
1 1/2 dl basmatiriisiä
1 rkl currya
1 tl kurkumaa
1/2 tl juustokuminaa
2 laakerinlehteä
3 dl vettä
1 annosrasia kasvisfondia
2-3 rkl voita
2 rkl sitruunamehua
noin 1/2 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria myllystä

Kastike

2 dl turkkilaista jogurttia
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1-2 rl juoksevaa hunajaa

Tarjoiluun

sitruunalohkoja

Irrota lohi nahasta ja leikkaa noin 3 sentin viipaleiksi ja kuutioi viipaleet. Kuumenna öljyä pannulla ja paista lohipalat joka puolelta. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä pannu pois liedeltä ja peitä kannella.

Pane munat kattilaan kylmään veteen. Kun vesi kiehuu, ajasta 7 minuuttia ja pane munat jäähtymään kylmään veteen. Kuori ja lohko munat.

Kuori ja hienonna sipuli. Pane öljyä pannulle tai paistokarariin. Paista sipulisilppu kuultavaksi (3 min). Lisää riisi ja mausteet ja sekoita, kunnes riisi on kuultavaa (1-2 min). Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää voi ja sitruunamehu (ja jos haluat, voit raastaa sitruunan kuoren mukaan). Sekoita ja peitä pannu kannella. Vähennä lämpö minimiin ja anna riisin kypsyä 10 minuuttia. Nosta pannu levyltä ja anna riisin seistä kannen alla vielä 5 minuuttia.

Lisää perljasilppu ja tarkista riisin maku ja mausta tarvittaessa lisää suolalla. Lisää riisiin lohipalat sekä munalohkot. Sekoita varovasti, ettei kalapalat ja munalohkot mene rikki. Rouhi pinnalle mustapippuria.

Sekoita jogurttikastike ja tarjoa kedgereen kanssa. Tarjoa lisäksi sitruunalohkoja.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

korsikaista-uunilohta

Korsikalaista uunilohta

pala lohta tai kirjolohifilee noin 150 g ruokailijaa kohti
hyvää merisuolaa, valkopippuria

Kuorrute

1 purkki ranskankermaa
2 reilua ruokalusikallista korsikalaista sitruunalla maustettua sinappia (Deli Deli/Hakaniemen kauppahalli)
(dijoninsinappi käy myös)
2 rkl parmesaanijuustoraastetta
raastettua siruunankuorta
tuoretta basilikaa tai sitruunabasilikaa

Nypi kalasta ruodot, jos siinä niitä on. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita kuorrutteen aineet keskenään ja levitä kalan pinnalle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kalapalan paksuudesta riippuen. Tarjoa vaikka fetasalaatin kanssa. Käytä salaatinkastikkeen mausteena samaa sinappia.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

uunilohi katkarapukastikkeella

Maukas uunilohi lisäkkeineen

4 annosta
noin 1 kg:n  lohipala, ruodottomaksi käsitelty
2 tl currytahnaa
1/2 tl soijakastiketta

Pane uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Aseta lohipala leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle tai vuokaan. Sekoita currytahna soijakastikkeen kanssa ja sivele seos pullasudilla lohelle.  Nosta lohi uuniin. Kypsennä noin 20 minuuttia. Tarkista lopuksi kypsyys.

Linssimuhennos

4 annosta
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
öljyä
2 tl currya
2 tl punaista currytahnaa
4 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl punaisia linssejä
2-3 kypsää keskikokoista tomaattia kuutioituna
noin 1/2 dl hillosipuleita
1-2 tl hunajaa
(suolaa)

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä paistokasarissa tai kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää pannulle curryjauhe sekä currytahna ja sekoita. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Murenna joukkoon liemikuutio. Kaada linssit liemeen. Anna kiehua 5 minuuttia. Lisää kuutioidut tomaatit, hillosipulit sekä hunaja ja jatka keittämistä toiset 5 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vähän suolaa.

Katkarapukastike

4 annosta
250 g isoja pakastekatkaravunpyrstöjä
1 pienehkö sipuli
öljyä
1 tlk (200 ml) kookoskermaa
1/2 rs (100 g) ruohosipulituorejuustoa
1/2 tl chilijauhetta tai muutama tippa tabascoa
suolaa
mustapippuria myllystä
ruohosipulia hienonnettuna

Ota katkaravut sulamaan huoneenlämpöön. Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä pannulla. Lisää kookoskerma ja tuorejuusto. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Maustakastike chilijauheella tai tabascolla. Lisää kastikkeeseen katkaravut ja kuumenna, kunnes katkaravut ovat lämmenneet, älä keitä enää, etteivät katkaravut sitkisty. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Rouhi mausteeksi vielä mustapippuria ja lisää lopuksi runsaasti hienonnettua ruohosipulia.

Kurkku-punasipulisalaatti

4 annosta

1/2 kurkku
1 punasipuli
3 rkl öljyä
noin 1/2 tl suolaa
1-2 tl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
1 korkillinen valkoviinietikkaa

Halkaise ja viipaloi kurkku ja suikaloi halkaistu punasipuli. Pane ainekset kulhoon. Lisää kastikeainekset ja sekoita salaatti hyvin. Voit tehdä jo etukäteen salaatin, jolloin se ehtii maustua ennen tarjoilua.

Ohjeet ja kuva Mervi Melasniemi.

Kuorrutettu uunilohi

4 annosta

1 (noin 800 g) ruodoton lohi- tai kirjolohifilee

Kuorrutus

1 luomusitruuna
pieni nippu persiljaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl aurinkotomaattikuutioita öljyssä
3 rkl valmista tapenadea eli oliivitahnaa

Aseta leivinpaperi uunivuokaan tai uunipannulle. Nosta lohifilee vuokaan tai pannulle. Pese luomusitruuna ja raasta kuoren keltainen osa kulhoon. Halkaise sitruuna ja purista toisesta puolikkaasta mehu kulhoon. Huuhdo persilja ja lisää kulhoon, samoin kuin valkospulinkynsi, aurinkotomaatti ja tapenade. Soseuta seos sauvasekoittimella. Levitä kuorrutus lohifileelle. Nosta filee 200-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 20 minuuttia. Tarjoa lohen kanssa salaattia ja esim. höyrytettyjä kasviksia.

Uunilohi juuri uunista otettuna.

Ohje ja kuvat Mervi Melasniemi.

Uunilohiannos5

Uunilohta, minttu-jogurttikastiketta ja oliivisalaattia

1 nahallinen lohifilee
suolaa, esim. mineraalisuolaa
mustapippuria myllystä

Kuorrutus

noin 10 vihreää, kivetöntä oliivia
noin 1/2 dl oliivien lientä
1 pienehkö punainen suippopaprika
1 rkl kapriksia
1 valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria myllystä

Minttu-jogurttikastike

Mintunlehtiä leikkuulaudalla2DSC_0013

reilusti tuoretta minttua hienonnettuna
2 dl turkkilaista jogurttia
1 tl valkoviinietikkaa
ripaus makeutusainetta, esim. steviaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Pane uuni lämpenemään 200-asteiseksi.
Aseta leivinpaperi uunipannulle. Nosta lohifilee pannuun. Sirota pinnalle suolaa makusi/tottumuksesi mukaan ja rouhi päälle mustapippuria.
Valmista kuorrutus. Soseuta ainekset monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja mausta suolalla sekä pippurilla. Seos saa olla vahvan makuista. Levitä kuorrutus lohelle ja nosta pannu uunin puoliväliin. Kypsennä 25-30 minuuttia. Tarkista kypsyysaste itsellesi mieluisaksi.
Sekoita kastikkeen ainekset ja tarkista maku. Tarjoa kastike uunilohen kanssa.

Oliivisalaatti

Oliivisalaatti

jäävuori tai muuta salaattia
mustia, marinoituja, kivellisiä oliiveja
kapriksia
tuoretta oreganoa
oliiviöljyä tai neitsytrypsiöljyä
vaaleaa viinietikkaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Huuhtele salaatti salaattilingossa ja linkoa hyvin. Revi salaatti annoskulhoihin. Lisää oliivit ja kaprikset. Riivi lehtiä oreganosta ja lisää salaattiin. Lisää salaateille öljyä, viinietikkaa, suolaa ja pippuria.

 Ohjeet ja kuvat Mervi Melasniemi.

DSC_0017

DSC_0003

Maukkaat lohipihvit

6 kpl

400 g kypsennettyä lohta
1 dl korppujauhoja
1 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl kalakastiketta (Nam Pla)
vajaa 1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 iso muna
muutama kevätsipulinvarsi

Paistamiseen

noin 1/2 dl rypsiöljyä

Jogurttikastike

2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia
1/2 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
mustapippuria myllystä
ruohosipulia hienonnettuna

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Perkaa lohesta kaikki ruodot ja revi kala sormin pieniksi paloiksi lautaselle. Mittaa korppujauhot kulhoon ja lisää vesi, sitruunamehu, kalakastike, suola sekä mustapippuria myllystä ja sekoita hyvin. Lisää kulhoon lohi sekä muna ja ohuiksi viipaleiksi leikattua kevätsipulia. Sekoita seos tasaiseksi. Kaada pannulle rypsiöljyä ja anna sen kuumentua. Ota desilitran mitta ja täytä se lohiseoksella aivan pintaan saakka. Kumoa seos kuumalle pannulle. Paista pihvit kahdessa erässä. Vähennä lämpöä keskilämmölle ja anna pihvien paistua rauhassa kauniin ruskeiksi toiselta puolelta ennen kuin käännät ne. Käytä ohutta lastaa.  Pihvit ovat melko hauraita, joten käännä ne varoen. Nosta pihvit leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan tai pellille. Anna niiden jälkikypsyä sisältä 10 minuuttia. Valmista sillä aikaa kastike sekoittamalla ainekset yhteen. Tarjoa pihvit esimerkiksi perunamuusin ja vihreän salaatin kanssa.

Ohje ja kuvat Mervi Melasniemi.

 maustelohi-1-of-1-264x264

Mausteista paistettua lohta ja lisäkkeitä

1 lohimedaljonki annokseen
reilusti Santa Marian Seefood and fish -mausteseosta myllystä
voita ja öljyä paistamiseen

Lisäkkeet

keitettyjä perunoita

Tsatsiki

15 cm:n pätkä tuoretta kurkkua
2-3 dl kreikkalaista jogurttia (kermaviiliä)
suolaa
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl oliiviöljyä
hakattua tilliä
valkopippuria

Feta-tomaattisalaatti

kreikkalaista Feta-juustoa, tomaatteja, oliiviöljyä, viinietikkaa, mustapippuria

Valmista tsatsiki. Raasta kurkku karkeimmalla terällä ja pane siivilään valumaan. Ripauta joukkoon hieman suolaa. Purista neste pois kun sitä alkaa irrota. Valuta jogurtista enin neste kahvisuodatinpussissa. Hienonna valkosipuli ja tilli. Sekoita ainekset hyvin keskenään tasaiseksi levitteeksi. Mausta lohi reilusti ja jätä maustumaan noin tunniksi ennen paistamista. Paista kala molemmin puolin kauniin ruskeaksi ja juuri ja juuri kypsäksi. Tarjoa lisäkkeiden kanssa.

mauste-1-of-1-264x352

Ohje ja kuvat Tiia Koskimies.

Paistetut silakat

noin 1/2 kg silakoita
noin 2 dl ruisjauhoja
2 tl hyvää suolaa
(valkopippuria)
voita paistamiseen

Pari pientä kikkaa on, joilla klassisiin paistettuihin silakoihin syntyy juuri se oikea suutuntuma ja maku. Osta mieluiten kokonaisia silakoita. Perkaa silakat. Leikkaa (tai taita) pää irti. Avaa vatsa leikaten tai kynnellä ja poista sisukset. Huuhtele kalat kevyesti ja valuta. Mausta hyvän makuisella suolalla ja kierittele kauttaaltaan ruisjauhoissa. Sulata pannulla reilusti voita. Huom! vain voissa paistettuna silakoihin tulee se oikea maku. Rasvaa tulee olla reilusti. Nyt ei säästellä! Lado silakat vieri viereen sulaneeseen voihin pannulle ja paista miedolla lämmöllä haudutellen. Älä käännä liian aikaisin, vaan anna silakoiden pinnan paistua aivan rapeaksi ennen kääntämistä. Maltti on valttia silakanpaistossa. Jos pinta ei ole kunnolla rapeutunut, käännä silakat vielä kertaalleen. Lado vadille, mutta älä peitä. Jos peität silakat ne pehmenevät. Rapea pinta on herkullisempi. Jos paistat suuren erän kerrallaan, voit lämmittää silakat uunissa ylälämmöllä juuri ennen tarjoilua. Jotkut haluavat puristaa tipan sitruunamehua silakoille ennen syöntiä -sallitaan se heille! Nautitaan edullista ruokaa ja syödään silakkaa.

Ohje kuva Tiia Koskimies

Rapeat silakkapihvit

500 g silakkafileitä
suolaa, valkopippuria
korppujauhoja
voita paistamiseen

Pottu-kukkakaalimuusi

3 pientä Rosamunda-perunaa
1 pieni kukkakaali
2 rkl ranskankermaa
suolaa
(maitoa)

Karamellisoidut purjorenkaat

1 purjo
voita paistamiseen
suolaa, pippuria, sokeria

Mausta silakat suolalla ja pippurilla. Kierittele korppujauhoissa tai ruisjauhoissa. Paista miedolla tulella hitaasti molemmilta puolilta rapeaksi. Kuori ja lohko vihannekset pienemmiksi paloiksi ja keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois. Soseuta peruna ja kukkakaali talousvatkaimella, mausta suolalla, pippurilla ja ranskankermalla. Ohenna keitinvedellä tai maidolla halutessasi. Leikkaa purjo renkaiksi ja paista kevyesti voissa, kunnes se pehmenee. Mausta suolalla, sokeriripauksella ja pippurilla ja tarjoa lisäkkeenä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Lohilasagne1-264x327

Lohilasagne

Tomaattikastike

2 tlk (à 370 g) tomaattimurskaa, esim. Mutti Polpa di Pomodoro
2 kasvisliemikuutiota
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
mustapippuria myllystä
noin 1 rkl hunajaa tai sokeria
2 dl pakasteherneitä
tilliä hienonnettuna
suolaa

Juustokastike

3 rkl rypsiöljyä
3 rkl erikoisvehnäjauhoja
8 dl kulutusmaitoa
mustapippuria myllystä
suolaa
noin 100 g parmesaania raastettuna
ruohosipulia hienonnettuna

Paistetut lohikuutiot

1 kg ruodottomaksi leikattua lohta
rypsiöljyä
2 tl currya
suolaa
mustapippuria myllystä

12 lasagnelevyä

Valmista ensin tomaattikastike. Kuumenna tomaattimurska kiehuvaksi ja lisää liemikuutiot, valkosipuli, mustapippuria ja hunaja tai sokeri. Anna kiehua hiljalleen. Lisää lopuksi herneet ja tilli. Tarkista maku ja mausta lisää halutessasi. Ota kattila levyltä.

Valmista juustokastike. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi ja lisää maito vähitellen ja samalla sekoittaen. Kuumenna sekoitellen, kunnes kastike sakenee. Lisää pippuria, suolaa, parmesaaniraaste sekä ruohosipuli. Sekoita tasaiseksi. Ota kattila levyltä. Tarkista maku.

Leikkaa lohi kuutioiksi. Kuumenna öljyä pannulla ja lisää lohikuutiot. Mausta lohikuutiot ja ruskista ne kevyesti.

Kokoa lasagne suorakaiteen muotoiseen, noin 23 x 33 cm:n kokoiseen vuokaan. Levitä pohjalle puolet tomaattikastikkeesta, lado vierekkäin  neljä lasagnelevyä. Levitä niille puolet juustokastikkeesta ja puolet lohikuutioista. Lisää neljä lasagnelevyä ja lisää loput tomaattikastikkeesta sekä loput lohikuutiot. Lado viimeinen kerros lasagnelevyjä ja levitä päälle loput juustokastikkeesta. Painele pintaa paistinlastalla. Nosta vuoka 175-asteisen uunin keskiosaan. Paista 45-60 minuuttia, kunnes lasagnelevyt ovat pehmenneet ja lasagnen pinta on saanut kauniin värin.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

lohipiiras

Lohi-perunagratiini

vajaa 1 kg kiinteämaltoista perunaa
400 g lohifileetä
200 g kylmäsavulohifileetä
1 punasipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
voita tai öljyä
2 dl kermaa
2 munaa
1/2 dl hakattua tilliä
3 tl karkeaa dijoninsinappia
suolaa, pippuria

Lisäke

2 dl sinappikurkkurelissiä
10 cm:n pätkä tuoretta kurkkua kuutioina
1 maustekurkku (tai venäläinen kurkku) kuutioina

Keitä perunat kuorineen suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Kuori ja viipaloi. Kuullota sipulit pehmeäksi voissa. Lisää joukkoon kerma, sinappi, tilli ja munat. Sekoita hyvin. Leikkaa nahaton ja ruodoton lohi ohuiksi suikaleiksi ja kuutioi kylmäsavulohi. Lado perunat ja lohiviipaleet vuorotellen limittäin uunivuokaan. Ripottele lohiviipaleille mausteeksi kylmäsavulohikuutioita. Kaada sipuli-kerma-muna-sinappiseos päälle. Tee gratiiniin koloja puulastalla, jotta kerma vetäytyy kunnolla kaikkiin koloihin. Paista 200 asteisessa uunissa 35 minuuttia. “Tuunaa” valmis kurkkurelissi tuoreilla sekä maustekurkkukuutioilla ja tarjoa lisäkkeenä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti