Umami muualla Facebook

Julkaistu 8. 2. 2019 Teksti Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kalaa ja katkarapuja

Kokosin tuoreimpia kala- ja katkarapuohjeitamme otsikon alle, mukana on myös kesän rapukautta ajatellen rapujen keitto-ohje. Näistä ohjeistamme löydät takuuvarmasti hyviä ohjeita sekä arkeesi että vierastarjoiluihisi ja juhliisi. Lisää kala- ja katkarapuohjeitamme löydät haullamme. Muistahan myös kalansyönnin terveellisyyden!






Uunilohta, juurespaloja ja avokadoseosta

1 lohifilee
suolaa
mustapippuria myllystä
1 tlk tuorepestoa

Juureskuutiot

1 juurespussi, jossa porkkanoita, punajuuria ja palsternakkoja
suolaa
mustapippuria myllystä
meiramia tai oreganoa

Avokadoseos

2 kypsää avokadoa
limettimehua
1 korkillinen valkoviinietikkaa
puolet pienestä sipulista
2-3 valkosipulinkynttä
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria myllystä
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa sopivan kokoinen uunivuoka leivinpaperilla ja nosta lohipala vuokaan. Ripottele lohelle suolaa ja rouhi mausteeksi mustapippuria. Levitä pestotölkin sisältö lohelle. Nosta vuoka ritilälle lämmenneen uunin alaosaan. Kypsennä noin 30 minuuttia, kunnes lohi on kypsää. Kuori tarvittava määrä juureksia ja leikkaa ne kuutioiksi. Pane juureskuutiot keraamiseen vuokaan ja kypsennä mikroaaltouunissa noin 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat sopivasti purtavia. Mausta juurekset suolalla, pippurilla ja meiramilla tai oreganolla. Valmista avokadoseos. Halkaise avokadot, poista siemenet ja irrota hedelmäliha lusikalla kulhoon. Survo hedelmäliha haarukalla tai perunasurvimella. Lisää limettimehu, viinietikka, hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynnet, mausteet ja jogurtti. Sekoita ja tarkista maku. Jos lohi tulee uunista aiemmin, peitä vuoka leivinpaperilla ja astiapyyhkeellä, että lohi pysyy lämpimänä.

Ohje ja kuva Mervi Sandbacka.

Mantelikuorrutettu appelsiinilohi

1 lohi- tai kirjolohifilee
suolaa
musta- tai valkopippuria myllystä
2 rkl appelsiinimarmeladia
mantelilastuja

Jogurttikastike

2 dl turkkilaista jogurttia
suolaa
mustapippuria
1 rkl makeaa chilikastiketta
ruohosipulia

Pane uuni kuumenemaa 200-asteiseksi. Pane filee leivinpaperille uunipannulle tai vuokaan. Mausta se suolalla ja rouhitulla pippurilla. Kun uuni on kuumentunut, sivele fileelle appelsiinimarmeladia ja levitä pinnalle mantelilastuja. Paista fileetä noin 20 minuuttia, kunnes se on kypsä ja mantelilastut ovat saaneet väriä. Tarjoa jogurttikastikkeen, hyvän vihreän salaatin ja tuorepestolla maustetun perunamuusin kanssa.

Ohje ja kuvat Mervi Sandbacka.

 

Appelsiinilohi kermakastikkeessa

1 nahallinen lohifilee
suolaa
mustapippuria myllystä
1 tetra (2 1/2 dl) juustoruokakermaa
1 ps Fish Taco -mausteseosta (Santa Maria)
1 pieni punasipuli
ruohosipulia hienonnettuna
2 pienehköä, makeaa veri- tai tavallista appelsiinia
makeaa chilikastiketta

Tarjoiluun

perunasosetta

Pane lohifilee nahka alaspäin uunivuokaan. Mausta filee suolalla ja mustapippurilla. Kaada ruokakerma kulhoon ja vispilöi Fish Taco -mausteseos huolellisesti ruokakerman joukkoon (tarkista, ettei mauste jää paakuiksi). Kaada kerma fileelle. Kuori ja hienonna sipuli ja ripottele fileelle, samoin ruohosipuli. Leikkaa appelsiineista kuoret terävällä veitsellä ja leikkaa veitsellä lohkot ilman kalvoa (katso kuva). Leikkaa lohkot paloiksi ja lisää ne lohifileelle. Lisää appelsiinipalojen päälle makeaa chilikastiketta. Kypsennä filee 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Tarjoa perunasoseen kanssa.

Ohje ja kuvat Mervi Sandbacka.

 

Uunikirjolohi

4–6 annosta

1 kirjolohifilee
½ sitruunan mehu
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl sitruunapippuria
1 tl suolaa
2 rkl hienonnettuja tuoreita tai pakastettuja yrttejä tai 2 tl kuivattuja yrttejä
(tilliä, timjamia ja/tai oreganoa)
1 prk Cuisine Créme Fraiche Tatti & Herkkusieni
2–3 rkl salaattimix-siemenseosta
2–3 rkl mantelilastuja tai pähkinärouhetta

Pane kalafilee uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Mausta filee sitruunamehulla, raastetulla sitruunankuorella, sitruunapippurilla, suolalla ja yrteillä. Sekoita ranskankerman joukkoon siemenseos ja mantelilastut tai pähkinärouhe. Levitä seos kalafileen päälle. Kypsennä 200 asteen uuninlämmössä noin 20 minuuttia. Tarjoa keitettyjen kasvisten ja salaatin kanssa.

Ohje ja kuva ruokatoimittaja Sirkka Hirvonen.

Yrteillä maustettua kuhaa ja herkullista vihanneshöystöä

4 annosta

noin 500 g kuhafileitä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
vehnäjauhoja

Paistamiseen

2–3 rkl öljyä

Vihanneshöystö

2–3 sipulia
1 fenkoli
1 paprika
2–3 rkl öljyä
1 tl tavallista tai yrteillä maustettua (sormi)suolaa
tilkka sitruunamehua tai vettä

Lisäksi

3 rkl kapriksia
2–3 rkl parmesaanilastuja
hienonnettuja tuoreita yrttejä (oreganoa, timjamia, ruohosipulia ja persiljaa ja/tai tilliä)

Tee ensin vihanneshöystö. Kuori, halkaise ja suikaloi sipulit. Huuhdo, halkaise ja viipaloi fenkoli. Huuhdo ja halkaise paprika. Poista siitä kanta sekä siemenet ja suikaloi paprikanpuolikkaat.
Kuumenna öljy paistinpannussa. Lisää sipulit ja fenkoli ja kuullota niitä muutama minuutti silloin tällöin sekoittaen. Lisää paprikasuikaleet ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Mausta höystö tavallisella tai yrttisuolalla ja lisää tilkka nestettä. Jätä seos kuumaan pannuun.
Mausta kuhafileet suolalla ja mustapippurilla. Kierittele fileet vehnäjauhoissa. Kuumenna öljy toisessa paistinpannussa. Nosta kuhafileet pannuun ja paista niitä pari minuutti molemmilta puolilta.
Kumoa vihanneshöystö tarjoiluastiaan. Nosta kuhafileet päälle. Ripottele pinnalle kaprikset, parmesaanilastut ja hienonnetut yrtit. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Ohje ja kuva ruokatoimittaja Sirkka Hirvonen.

Wojan graavilohi-parmankinkkucarpaccio

2 annosta

1 pkt ohuita graavilohiviipaleita
1 pkt parmankinkkuviipaleita
hyvin ohueksi viipaloitua punasipulia
pieniä luumutomaatteja
oliiveja
suihkaus oliiviöljyä
muutama tippa hyvälaatuista balsamietikkaa
basilikanlehtiä
parmesaania vastaraastettuna

Asettele aineksia lautasille kuvan esittämällä tavalla. Tarjoa herkkulautasen kanssa hyvää leipää. Juomaksi käy kuiva tai puolikuiva valkoviini, esim. Chardonnay-, Riesling- tai Grüner Veltliner -lajikkeesta valmistettu, mutta myös kuiva samppanja tai kuohuviini sopivat annokselle.

Ohje ja kuvat Wojtech Sargalski.

Ohjeen Umami.fi:lle käänsi & muokkasi Mervi Sandbacka.

 

Kylmäsavulohi-hernekastike spagetille

6 annosta

1-2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
1 tetra (500) paseerattua tomaattia
vettä
2 pkt kymäsavulohiviipaleita
mustapippuria myllystä
(chilikastiketta)
2-3 dl pakasteherneitä
nippu ruohosipulia

Tarjoiluun

100 g/annos täysjyväspagettia

Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista sipulit pehmeiksi esim. kattilassa. Lisää paseerattu tomaatti, täytä tetra vedellä ja kaada sekin kattilaan. Viipaloi kylmäsavulohi, lisää kattilaan ja rouhi mausteeksi mustapippuria ja, jos haluat lisää kastikkeeseen esim. makeaa chilikastiketta makusi mukainen määrä. Anna kastikkeen kiehua alhaisella lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää herneet ja anna niiden kuumeta. Hienonna ruohosipuli ja lisää sitä reilusti kattilaan, mutta jätä ruohosipulia myös annosten viimeistelyyn. Tarkista vielä maku. Tarjoa vastakeitetyn täysjyväspagetin kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Sandbacka.

Lohta ja risottoa

2 annosta

2 palaa lohi- tai kirjolohipalaa
suolaa
mustapippuria myllystä
rypsiöljyä
1 ps juustorisottoainesta
1 pkt parmesaanijuustoa
öljyyn säilöttyä aurinkotomaatti-kaprissekoitusta
1 sitruuna
tuoreita mintun- ja salvianlehtiä

Mausta lohipalat suolalla ja pippurilla. Kuumenna öljyä pannulla ja nosta lohipalat pannulle nahka alaspäin. Paista keskilämmöllä molemmin puolin kypsiksi. Lohen paistuessa, mittaa kattilaan 5 1/2 dl kylmää vettä ja sekoita risottoaines veteen. Kun seos alkaa kiehua, vähennä lämpöä ja anna risoton kypsyä kannen alla 15 minuuttia tai vähän pidempään, kunnes koostumus ei ole liian vetinen. Risoton kuuluu olla hyvin pehmeää. Raasta risoton joukkoon parmesaania ja höylää muutamia ohuita lastuja juustosta annoksen viimeistelyyn. Kokoa annokset lautasille, lisää aurinkotomaatit ja yrttejä.

Ohje ja kuva Mervi Sandbacka.

Lohikeitto

1 l vettä
2 vihannes- tai kalaliemikuutiota tai -lientä
1 ps (750 g) peruna-keittokasvissekoitus, pakaste
noin 500 g tuoretta lohta tai kirjolohta
1 pkt kylmäsavulohta
1 prk (2,5 dl) ruokakermaa, esim. sitruunapippuri
(noin 1 dl hienonnettua pinaattia)
suolaa
mustapippuria myllystä
ruohosipulia

Mittaa vesi tai liemi kattilaan ja kuumenna se kiehuvaksi. Ellei sinulla ole valmista lientä, lisää liemikuutiot ja peruna- ja keittokasvissekoitus. Keitä, kunnes peruna-kasviskuutiot ovat kypsät. Lisää kuutioitu lohi ja suikaloitu kylmäsavulohi sekä ruokakerma. Kuumenna kiehuvaksi. Nosta kattila levyltä ja lisää pinaatti, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Rouhi mausteeksi mustapippuria ja lisää reilusti ruohosipulisilppua. Peitä kattila kannella ja anna hautua noin 10 minuuttia, jolloin lohi kysyy kiehuvan kuumassa liemessä.

Pssst! Juhlavaan versioon voit korvata ruokakerman kuohukermalla ja lisätä keittoon myös katkarapuja.

Ohje ja kuva Mervi Sandbacka.

Paella

noin 4 annosta

oliiviöljyä
noin 250 g mustekalaa (tuore tai pakaste)

kourallinen vihreitä pensaspapuja
1/2 paprikaa jokaista väriä
200 g kassleria ohuina suikaleina
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
200 g broilerinfileetä ohuina suikaleina
3 dl paella-,  risotto-, tai puuroriisiä
1 tölkki tomaattimurskaa
reilu litra kasvislientä

Jos laakeaa paellapannua ei ole käytössä, käytä wokkia, tai isoa paistokasaria. Käsittele ja leikkaa kaikki raaka-aineet valmiiksi kippoihin. Paellapohjan teko aloitetaan kaatamalla pannulle reilusti öljyä. Paahda siinä ensin kuivaksi valutetut mustekalat ja siirrä ne sen jälkeen kippoon odottamaan. Ideana on, että mustekala maustaa öljyn. Kaada öljyyn seuraavaksi pavunpätkät. Pidä niitä liikkeessä ja anna pehmetä jonkin aikaa. Sen jälkeen lisätään paprikapalaset ja edetään samalla tavalla. Seuraavaksi pannulle menevät kasslersuikaleet. Jatka liikuttelua ja paahtamista. Seuraavaksi valkosipulikuutiot ja sitten kanasuikaleet. Kun ne ovat paistuneet jonkin verran lisätään riisi ja jatketaan paahtamista miedolla tulella, kunnes riisistä tulee hieman läpikuultavaa. Nyt joukkoon lisätään tomaattimurska ja viimeiseksi kasvisliemi. Seosta hämmennetään varovasti ja vältetään pohjaanpalamista. Kun neste alkaa olla kokonaan imeytynyt riisiin, sitä ei enää käännellä.  Maista ja tarkista suola. Paellassa pitää olla reiluhko suola. Viimeiseksi joukkoon käännellään mustekalat  kuumentumaan. Pannu koristellaan sitruunalohkoilla. Halutessa voi pinnalle ripotella lisämauksi sulatettuja ja valutettuja isoja kuorittuja katkarapuja.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

 

Pikapaella

3-4 annosta

1/2 dl oliiviöljyä
kourallinen vihreitä pensaspapuja putsattuna ja pilkottuna (myös broccolini käy)
1/2 punaisesta, vihreästä ja keltaisesta paprikasta hienonnettuna
400 g:n pakkaukset maustamattomia porsaan- ja broilerinsuikaleita
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 dl paellariisiä, (myös Carnaroli ja puuroriisi käyvät)
4 1/2 dl kanalientä
2 dl tomaattimursketta
pussillinen kuorittuja katkarapuja sulatettuna ja valutettuna
sitruunaa

Kaada öljyä laakeaan paistokasariin, wokkipannuun tai vaikka teflonoituun pataan. (4-6 hengen paellapannuun, jos sellainen on) Jos käytät mustekalaa ja katkarapuja, kuullota niitä ensin öljyssä ja nosta sitten sivuun odottelemaan. Näin öljy saa itseensä äyriäisten makua. Pane pannuun seuraavaksi pavut ja kuullota. Sitten kuutioidut paprikat. Jatka kuullottelua välillä. Sen jälkeen paista porsaanlihan syyt kiinni. Sitten broilerinsuikaleet. Lisää tässä vaiheessa valkosipuli. Kuullota edelleen. Sitten on riisin vuoro. Kuullota sitä jonkin aikaa ja lisää kanalientä ja tomaattimurskaa. Hämmennä riisiä irti pohjasta ja lisää loppu kanaliemi erä kerrallaan. Hauduta hiljaisella tulella kunnes liemet ovat imeytyneet riisiin. Mausta suolalla. Sitä saa olla hieman reilummin tässä ruoassa. Tässä vaiheessa lisätään äyriäiset joukkoon kuumenemaan. Koristele ja mausta paella sitruunalla.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Katkarapuleipä

Tässä rapuleipä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Hyvää paahtoleipää, majoneesia, jonka voi halutessaan maustaa chiliketsupilla, muna, salaatinlehti, kurkkua ja kuorittua tomaattia.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

 

Savusiika-kukkakaalisalaatti

1 savusiika
1 kukkakaali
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
salaattia, esim. eri lajikkeita
kypsiä tomaatteja
tuoretta tilliä tai ruohosipulia
vinaigrette- tai kermaviilikastike

Perkaa ja paloittele savusiika. Säilytä jääkaapissa. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Irrota kukkakaalista kukinnot ja leikkaa ne noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pane uunipellille leivinpaperi ja asettele kukkakaaliviipaleet pellille. Sivele pullasudilla viipaleille öljyä ja ripottele päälle suolaa sekä rouhi mausteeksi mustapippuria. Pane pelti uunin yläosaan ja paahda, kunnes kukkakaali on saanut vähän väriä, noin 20 minuuttia. Tarkkaile paahtumista. Kokoa salaatti isolle salaattivadille tai annoksiksi. Huuhdo, linkoa ja revi salaatti. Lohko tomaatit. Asettele ainekset salaattivadille tai -lautasille. Lisää tilliä tai ruohosipulia. Tarjoa kastikkeeksi vinaigrette- tai kermaviilikastiketta.

Ohje ja kuva Mervi Sandbacka.

Katkarapu-sieni-kasvissalaatti

2 annosta

Marinoitu sipuli

1 sipuli
2 tl valkoviinietikkaa
2 rkl limettimehua
noin 1 tl hunajaa
noin 3 rkl rypsi- tai muuta ruokaöljyä
noin 1/4 tl mineraalisuolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi

noin 200 g isoja katkaravunpyrstöjä
1 rasia ruskeita herkkusieniä
1 keskikokoinen parsakaali
10 miniluumutomaattia
ruohosipulia
tuoretta yrttiä, tässä lipstikkaa

Kuori sekä halkaise sipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Pane sipuli kannelliseen purkkiin ja lisää purkkiin marinadin ainekset. Sekoittele lusikalla ja tarkista maku. Sulje purkki kannella ja hölskyttele välillä sillä aikaa, kun valmistelet salaattia.
Ota pakastimesta katkaravut ja pane ne siivilään. Huuhdo katkarapuja lämpimällä vedellä hetki, että sulaminen alkaa. Pane siivilä kulhon päälle valumaan.
Huuhdo herkkusienet hyvin ja leikkaa ne viipaleiksi paistinpannulle. Lisää vähän öljyä sienille ja paista ne. Mausta sienet lopuksi suolalla ja mustapippurilla
Pane kattilan pohjalle pari senttiä vettä kuumenemaan. Huuhtele parsakaali ja halkaise se. Kun vesi kiehuu, lisää suolaa ja parsakaali. Keitä noin 6 minuuttia. Kaada parskaali lävikköön ja huuhdo nopeasti kylmällä vedellä, valuta.
Pese sekä kuivaa tomaatit ja halkaise ne pituussuuntaan.
Hienonna ruohosipulia.
Kokoa salaattit kahteen kulhoon. Lisää keskelle marinoitu sipuli ja lusikoi kastiketta salaateille. Ripottele päälle ruohosipulia ja viimeistele mieleiselläsi yrtillä.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Haukimurekepihvit

noin 12 kpl

800 g haukifileetä
3 munaa
2 1/2 dl ruokakermaa
3 rkl perunajauhoja
3 rkl makeaa chilikastiketta (sweet chili sauce)
noin 1 tl sitruunapippuria
3-4 tl suolaa
1/2-1 dl hienonnettua ruohosipulia
1/2-1 dl hienonnettua tilliä

Paistamiseen

voita

Poista haukifileitä ruodot mahdollisimman tarkkaan. Jauha fileet lihamyllyssä tai monitoimikoneessa hienoksi. Lisää munat, ruokakerma, perunajauhot ja kaikki mausteet. Pyöräytä ainekset tasaiseksi taikinaksi. Tee taikinasta öljytyin tai kostutetuin käsin pihvejä. Kuumenna voi paistinpannussa, lisää pihvit ja paista niitä keskinkertaisella lämmöllä muutama minuutti molemmilta puolilta, kunnes ne ovat kauniin värisiä ja sisältä kypsiä.

Pssst! Makean chilikastikkeen voi jättää pois ja käyttää sen sijaan sitruunamehua.

Munakastike

3-5 munaa
noin 50 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa (tai 2 ½ dl maitoa ja 2 ½ dl ruokakermaa)
noin 1 tl suolaa
1/2-1 dl hienonnettua ruohosipulia
1/2-1 dl hienonnettua tilliä

Keitä munat koviksi, 8-10 minuuttia. Jäähdytä, kuori ja hienonna munat. Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja kiehauta ne voissa. Lisää maito koko ajan hyvin sekoittaen. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä muutama minuutti silloin tällöin hämmentäen. Lisää hienonnetut munat ja mausta kastike maun mukaan suolalla. Lisää ruohosipuli sekä tilli ja kuumenna kastike.

Ohje ja kuva ruokatoimittaja Sirkka Hirvonen.

Välimeren muikut

noin 4 isoa perattua muikkua annokseen
suolaa, pippuria

Täyte
noin 2 dl Feta-juustoa raastettuna
noin 1 dl pinjansiemeniä hienonnettuna
noin 1 dl kuivattuja karpaloita hienonnettuna
1/2 dl oliiviöljyä
1 sitruunan viipaleet
1 sitruunan mehu

Suolaa ja pippuroi muikut kevyesti. Sekoita täytteen aineet keskenään tasaiseksi tahnaksi ja painele muikkujen sisään. Lado uunivuoan pohjalle sitruunaviipaleita ja muikut niiden päälle. Levitä vielä pinnallekin sitruunaviipaleita ja hiukan öljyä. Paista kuumassa 225 asteisessa uunissa noin 10  minuuttia. Voit myös käyttää grillivastusta, jotta saat pintaan rapeutta ja väriä. Tarjoa hyvän leivän kanssa.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Punaviinisilli

3 pakettia kevytsuolattuja matjesfileitä
1 punasipuli

Marinadi

2 1/2 dl punaviiniä
2 1/2 dl pehmeän makuista valkoviinietikkaa
1 dl sokeria
muutamia neilikoita
muutamia maustepippureita, tai katajanmarjoja
1 rkl sinapinsiemeniä
pari laakerinlehteä
1 punasipuli renkaina tai viipaleina

Huuhtele sillifileet pakkausliemestä ja pane likoon kylmään veteen siksi aikaa kun valmistat liemen. Voit liottaa viipaleita pitempäänkin, jos haluat poistaa enemmän sulaisuutta. Keitä punaviiniä, etikkaa, sokeria ja mausteita noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon punasipuliviipaleet ja keitä vielä 2-3 minuuttia. Jäähdytä liemi hyvin. Siivilöi sipulit hetkeksi sivuun. Lado tölkkiin kerroksittain sipulia ja silliviipaleita. Kaada lopuksi liemi päälle. Silli on valmista syötäväksi parin päivän päästä. Se vain paranee päivien saatossa ja kestää pitkään jääkaapissa. Silli vain paranee pitkässä säilytyksessä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Katkarapu-kasvissalaatti

4 annosta

1 kerä tai ruukku lehtisalaattia
1/2 kurkkua
puolikkaat punaista ja keltaista paprikaa
3 isoa kypsää tomaattia
2 syöntikypsää avokadoa
200 g isoja katkaravunpyrstöjä/annos
herneenversoja tai tuoretta yrttiä, esim. korianteria

Kastike

1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1-2 limetin mehu
noin 2 tl kotimaista hunajaa
noin 1/4 tl suolaa
mustapippuria myllystä
noin 1 dl rypsiöljyä

Tarjoiluun

patonkia

Tee nämä asiat etukäteen: pane katkaravut jo edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan ja valmista kastike makuuntumaan ennen salaatin valmistusta. Sekoita kastikkeen ainekset, öljy viimeisenä, kun hunaja ja suola ovat liuenneet limettimehuun. Tarkista kastikkeen maku ja lisää makeutta ja suolaa halutessasi.
Huuhtele ja linkoa salaatinlehdet salaattilingossa.
Revi salaatinlehdet neljälle, syvälle lautaselle.
Pese ja kuivaa kurkku, paprikat ja tomaatit.
Leikkaa kurkku vinoittain, suikaloi paprikat ja lohko tomaatit. Lisää ne lautasille.
Huuhdo ja kuivaa avokadot ja halkaise ne pitkittäin. Poista kivet ja lisää puolikkaat annoksille.
Lisää sulatetut ja valutetut katkaravut salaattien keskelle.
Lusikoi kastiketta salaateille.
Viimeistele annokset herneenversoilla tai korianterin lehdillä.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Katkarapukasari

2 annosta

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
50 g sitruunavoita
500 g kuorittuja, isoja katkaravunpyrstöjä
1-2 rkl makeaa chilikastiketta
(chiliä tai tabascoa maun mukaan)
ruohosipulia ja tilliä hienonnettuna

Tarjoiluun

pakastettuja yrttivoipatonkeja

Pane ensin uuni kuumenemaan patonkeja varten ja paista patongit. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy ja voi paistokasarissa tai pannulla. Lisää sipulisilput ja paista ne kuultaviksi ja pehmeiksi. Lisää kasariin jäiset katkaravut ja anna niiden sulaa ja kuumentua kunnolla, välillä sekoitellen. Älä jätä katkarapuja kiehumaan, etteivät ne sitkisty. Mausta katkaravut ja jaa lautasille liemineen. Ripottele ruohosipuli-tilliseosta päälle. Tarjoa lämpimän patongin ja hyvän valkoviinin kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Sandbacka.

Kasvis-tonnikala-munasalaatti

1-2 ruukkua Romaine-salaattia
3 keitettyä (7 min) munaa
1 pikkutomaattimixrasia
kivettömiä mustia oliiveja
tuoreita herneitä
2 tlk tonnikalaa
ruohosipulia

Kastike

1/2 dl oliivi- tai rypsiöljyä
2 tl vaaleaa viinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
2 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Huuhdo salaatti salaattilingossa, valuta ja linkoa vesi pois. Kuori ja halkaise munat. Huuhdo ja halkaise tomaatit. Suikaloi salaatti ja levitä salaattivadille. Lisää salaatille ensin tomaatit, oliivit ja herneet. Avaa tonnikalatölkit ja valuta neste pois. Lusikoi tonnikala salaatin reunoille ja lisää munanpuolikkaat. Ripottele päälle runsaasti ruohosipulisilppua. Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen purkkiin ja hölskytä kastike hyvin. Valele kastiketta salaatille juuri ennen tarjoilua.

Ohje ja kuva Mervi Sandbacka.

Rapujen keittäminen

(30-40 rapua)

5 l vettä
1 dl karkeaa merisuolaa (5 ruokalusikallista)
8 sokeripalaa tai hieman hienoa sokeria
runsaasti kruunutilliä

Puhdista ravut jos ne ovat likaisia. Keitä vesi suola ja sokeri voimakkaasti kiehuvaksi. Kaada noin 10 rapua kerrallaan liemeen ja sulje kansi heti. Kun vesi taas kiehuu, lisää seuraavat. Kun kaikki ravut ovat liemessä, pane pinnalle runsaasti taivuteltua kruunutilliä ja sulje kansi. Kun vesi taas kiehuu, keitä noin 7 minuuttia. Jäähdytä ravut mahdollisimman nopeasti omassa liemessään. Voit vaihtaa kiehuneen tillinipun vielä tuoreeseen tässä vaiheessa voimistaaksesi kruunutillin makua. Jotkut pitävät suolaisista ravuista, mutta mielestäni rapujen oma maku tulee paremmin esille miedommalla suolauksella. Jos ravut saavat jäähtyä liemessään seuraavaan päivään, suolaisuus voimistuu hieman. Ei ole tarkoitus, että suola kirvelee huulia syödessä.

Tarjoiluun
ranskanleipää
kirnuvoita
hakattua tilliä

Lisäkkeeksi
Mustaleima-emmental juustoa, hapankorppuja

Jälkiruoaksi

kaikkia kauden marjoja
vaniljajäätelöä
kinuskikastiketta tai vaahterasiirappia

Perinteisesti rapujen kanssa tarjotaan kivennäisvettä, olutta ja snapsit. Jotkut haluavat juoda valko- tai kuohuviinejä. Vaihtoehtoja löytyy.

Parhaimmat viinit rapujen seuraan ovat Ranskan burgundilaiset Chablis-valkoviinit, jotka ovat erittäin kuivia, voimakkaan makuisia ja raikkaan aromikkaita. Hyviä  rapuviinejä löytyy myös muun muassa Ranskan alsacelaisten valkoviinien joukosta.

Katso täältä hyvä leipäohje rapujuhliisi.

Ohjeet ja kuva Tiia Koskimies.

Täältä löydät lisää kalaohjeitamme.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti