Umami muualla Facebook

Julkaistu 30. 10. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Karitsanpaistia, valkosipuliperunoita ja vihanneshöystöä

Syksy ovat lammasruokien aikaa. Marinoitu karitsanpaisti meni uuniin, ja ah sitä tuoksujen ilotulitusta, joka uunista alkoi tulla kypsymisen edistyessä. Lisäkkeeksi tein valkosipuliperunat, ratatouillen tapaisen vihanneshöystön ja vihreää salaattia. Tämä ateriakokonaisuus sopii mainiosti vaikka pyhäinpäivään. Jälkiruoaksi sopii hyvin joko uuniomenat tai omenaleivonnainen vaniljakastikkeen kanssa. Katso ohjeet arkistostamme.



Nautimme paistin kanssa italialaista Masi Nectar Costasera Amarone Classicoa, joka sopi paistille erinomaisesti. Viini oli joko laivalta tai lentokentän Tax Freestä ostettu, mutta Alkosta löytyy hyviä lammasviinejä, ja valintaa helpottavat hyllyn reunassa olevat kuvaukset sekä ruokien symbolit, joille viiniä suositellaan.

Karitsanpaisti

1 1/2 kg:n karitsanpaisti
suolaa
mustapippuria myllystä

Marinadi

1 dl rypsiöljyä
5 valkosipulinkynttä murskattuna
1 dl tuoretta minttua
1/2 dl lehtipersiljaa
timjamin oksia
tuoretta oreganoa
1 rkl kuivattua timjamia
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua salviaa

Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuroi paisti. Nosta paisti sopivaan kulhoon tai paistopussiin. Sekoita marinadi ja kaada paistille. Peitä kulho tai sulje paistopussi. Anna marinoitua jääkaapissa muutama tunti tai yön yli. Ota paisti huoneenlämpöön lämpenemään ennen paistoa. Säädä uuni 100-asteiseksi. Työnnä paistomittari paistin lihaisimpaan kohtaan niin, ettei anturi koske luuhun. Paista paisti marinointivuassa tai paistopussissa marinadeineen. Kun paistin sisälämpötila on 70-75 astetta, ota paisti uunista ja peitä alumiinifoliolla. Anna paistin rauhoittua ja leikkaa se sitten viipaleiksi. Jos haluat sisältä punertavan paistin, sen sisälämpötilan tulisi olla noin 65 astetta. Omasta mielestäni paisti vaati lisäaikaa tarkistuksen jälkeen. Lampaanlihan kypsyysasteet ovat tietysti makuasioita.

Valkosipuliperunat

2 pussia (à 750 g) valkospuliperunoita, pakaste
4 dl kermaa
voinokareita

Kaada jäiset perunat isoon uunivuokaan ja painele pinta tasaiseksi. Kaada kerma vuokaan. Lisää pieniä voinokareita pinnalle. Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin. Kypsennä noin 1 1/2 tuntia kunnes perunat ovat aivan pehmeät.

Vihanneshöystö

rypsiöljyä
1 iso sipuli suikaloituna
muutamia valkosipulinkynsiä viipaloituna
1 keskikokoinen kesäkurpitsa kuutioituna
1 paprika suikaloituna
muutamia aurinkotomaatteja suikaloituna
1 rkl kapriksia
suolaa
mustapippuria myllystä
timjamia
oreganoa
tuoreita yrttejä maun mukaan

Lisää isohkolle pannulle, paistokasariin tai kattilaan öljyä ja paloitellut kasvikset, kaprikset ja mausteita maun mukaan. Paista välillä käännellen. Älä ylipaista, koska kasvikset ovat herkullisimmillaan al dente, jolloin niissä on purtavaa. Silppua pinnalle tuoreita yrttejä tai persiljaa.

karitsanpaisti


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti