Umami muualla Facebook

Julkaistu 19. 4. 2016 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kastike kruunaa salaatit

Kastike kruunaa ruoan kuin ruoan. Niin myös salaatit. Ilman kastikettakin salaatin voi toki kesällä syödä, kun kaikki on tuoretta, mutta kastike saa salaatin maistumaan niin paljon paremmalta.

Oheiset kastikkeet sopivat monenlaisille salaateille, ja miksipä ei myös monille muillekin kesäruoille, kuten kukkakaaligratiinille ja keitetyille uusille porkkanoille sekä punajuurille sekä paistetulle, grillatulle tai savustetulle kalalle.

Mukana myös salaattiohjeita ja inkiväärilohen ohje!



Paprika-tomaattikastike

1 iso suippopaprika
1 iso kypsä tomaatti
2 isohkoa valkosipulinkynttä
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
2 tl juoksevaa hunajaa
1 dl neitorypsiöljyä
persiljaa hienonnettuna

Pese paprika ja tomaatti. Halkaise paprika ja poista siemenet, poista myös tomaatinsiemenet, jos haluat. Paloittele kasvikset ja pane ne kulhoon. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet, lisää kulhoon. Lisää muut ainekset ja surauta tasaiseksi sauvasekoittimella. Voit tehdä kastikkeen yhtä hyvin tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Tarkista maku ja mausta halutessasi lisää. Kastike saa olla vahvan makuista. Mausta kastikkeella esim. pasta- ja peruna- ja makkarasalaatit tai tarjoa sitä erilaisten lehtisalaattien kanssa.

 

Paprika-tomaattikastike

Feta-oliivisalaatti2

Feta-oliivisalaatti

2 annosta

1 ruukku tai kerä salaattia
Feta-juustoa
oliiveja
basilikanlehtiä
paprika-tomaattikastiketta

Pese sekä linkoa salaatti ja revi se kahteen salaattikulhoon. Paloittele päälle Feta-juustoa ja lisää oliiveja sekä basilikalehtiä. Mausta salaatti paprika-tomaattikastikkeella. Tarjoa lisäkesalaattina esim. grilli- ja jauheliharuoille tai paistetulle kalalle.

DSC_0037

Broileri-pastasalaatti

4 annosta

4-5 dl pastaa
1 sipuli
450 g maustamattomia broilerisuikaleita
rypsiöljyä
1 tl kurkumaa
1 rkl broilerimaustetta
1 tl suolaa, esim. mineraalisuolaa
2 avokadoa
sitruunamehua
1/2 tl suolaa
1-2 persikkaa
1 suippopaprika
1 maustekurkku
persiljaa hienonnettuna
basilikanlehtiä

Kastike

paprika-tomaattikastiketta

Pane pastavesi kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisää siihen suolaa ja pasta. Keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika. Kaada kypsä pasta lävikköön ja huuhdo kylmällä vedellä, valuta.
Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista broilerisuikaleet öljyssä pannulla. Lisää melko alkuvaiheessa sipuli ja mausteet sekä suola ja anna lihan loppukypsyä alhaisella lämmöllä. Kun liha on kypsää, siirrä pannu levyltä.
Halkaise avokadot, poista kivet. Ota isolla lusikalla hedelmäliha pois kuorista ja kuutioi. Pane avokadopalat pieneen kulhoon ja lisää niille sitruunamehua sekä suolaa. Sekoita varovasti.
Pese persikka ja suippopaprika. Kuutioi persikka. Halkaise paprika, poista siemenet ja kuutioi. Kuutioi maustekurkku.
Kaada pasta kulhoon ja lisää persikka, paprika sekä maustekurkku. Sekoita hyvin. Lisää päälle broileria ja avokadoa. Lisää basilikanlehtiä. Tarjoa salaatin kanssa paprika-tomaattikastiketta.

Muna-jogurttikastike

Muna-jogurttikastike

2 keitettyä (8 min) munaa
2 dl turkkilaista jogurttia
noin 1 dl maitoa
2 rkl makeaa sinappia, esim. Kotisinappia
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
ruohosipulia hienonnettuna

Hienonna kuoritut munat ja pane kulhoon (ota vähän koristeluun). Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin. Tarkista maku. Siirrä kastike tarjoilukulhoon ja viimeistele muna- sekä ruohosipulisilpulla. Tarjoa esim. lehtisalaatin, savukala-lehtisalaatin ja paistetun tai grillatun kalan sekä uusien perunoiden kanssa.

DSC_0056

Inkiväärilohi ja meloni-avokadosalaatti

4 annosta

1 nahallinen lohifilee
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuorrutus

noin 4 cm:n pala inkivääriä
8 öljymarinoitua aurinkokuivattua tomaattia
1/2 dl makeaa chilikastiketta

Salaatti

1 galiameloni
2 avokadoa
1 limetin mehu
noin 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
makeaa chilikastiketta
tuoretta korianteria

Tarjoiluun

2 limettiä

Kastike

muna-jogurttikastiketta

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.
Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja aseta lohifilee pannulle. Mausta hyvin suolalla ja pippurilla.Valmista kuorrute. Kuori inkivääripala ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Pane inkivääri kulhoon ja lisää aurinkotomaatit sekä chilikastike. Jauha hienoksi sauvasekoittimella. Levitä seos lohifileelle. Nosta pannu uuniin alimmalle ritilätasolle ja kypsennä 25 minuuttia.
Leikkaa meloni neljään lohkoon ja irrota kuoret veitsellä tai perunankuorijalla. Leikkaa melonilohkot kuutioiksi ja pane kulhoon. Halkaise avokadot, poista kivet ja irrota isolla lusikalla hedelmäliha kokonaisena. Leikkaa puolikkaat kuutioiksi ja siirrä melonikulhoon. Lisää limettimehu sekä suola ja rouhi mustapippuria mausteeksi. Lisää makeaa chilikastiketta makusi mukaan ja reilusti silputtua korianteria. Tarkista maku. Halkaise limetit ja tarjoa kalan kanssa. Tarjoa kalankastikkeena muna-jogurttikastiketta.

Kaksi salaatinkastiketta2


Aiheet: , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti