Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 3. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat /kuva Readme.fi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Katu- ja kotiruokaa Koreasta

Mikko Takalan,  Sami Rekolan ja Tommi Anttosen juuri ilmestynyt Streetfood Korea – Katu- ja kotiruokaa Koreasta -kirja suorastaan räjäyttää selailijansa silmille trendikkään korealaisen keittiön voimakkaiden mausteiden hajut, raaka-aineiden värit ja koko nykypäivän ruokakulttuurin. Kirjan pursuavan runsas, hauska ja herkullinen valokuvitus on Tommi Anttosen.

Kirja on ajankohtainen siksikin, että olympiakisat olivat juuri Etelä-Koreassa. Maailmalla, muun muassa Yhdysvalloissa korealainen keittiö on saanut vankan aseman, onhan siellä paljon alkujaan korealaista väestöä. Itse olen lähinnä juuri siellä päässyt nauttimaan fantastisesta korealaisesta ruoasta.

Mausteissa on tietysti paljon samaa kuin muissa Aasian maissa. Erilaiset fermentoidut maustekastikkeet ovat maustamisen perustaa, samoin chili monessa muodossa. Inkivääri, valkosipuli, retikka, kiinankaali, kevätsipuli ja monet muut vihannekset sekä hedelmät ja ohuina lastuina nopeasti kypsennettävä liha sekä monenlaiset merenelävät, kana ja nuudelit ovat olennaisinta korealaisessa ruoanlaitossa. Muun muassa nämä ovat tämän kirjan maukkaan tuntuisissa resepteissä mukana. Kirjan alussa kerrotaan seikkaperäisesti ruoanlaitossa käytettävistä aineksista, mausteista ja maustekastikkeista.

Kaikissa Aasian maissa, niin myös ainakin Etelä-Koreassa myydään ja syödään päivittäin katuruokaa. Se on herkullista ja kuumaa ja edullista. Kirjan resepteissä on myös tällaisia ruokia.

Kirjassa on lukuisia reseptejä, joita haluaisin kokeilla, muun muassa merenelävillä täytettyjä pannareita, mungpapupannukakkuja, bulgogia eli käännettynä tulilihaa, joka on marinoitua, ohuiksi viipaleiksi leikattua naudanlihaa nopeasti wokissa kypsennettynä riisin kera, seesamibrokkolia jne. Reseptejä lukiessani ja kuvia katsellessani minulle käy melkein kuin koiralleni, kun se seuraa ruoanlaittoani, vesi vain valuu suupielistä.

Kirjan tiedot

Mikko Takala, Sami Rekola, Tommi Anttonen
Streetfood Korea – Katu- ja kotiruokaa Koreasta
Kustantaja Readme.fi
Julkaistu 02.2018
ISBN 9789523216204
Sivuja 224
Hinta 23,90 € Adlibris
Kovakantinen, sidottu tai koteloitu
Nelivärinen


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti