Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 1. 2018 Teksti Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Keittoja jokaiseen vuodenaikaan

Keitot ovat suosittuja ja helppoja valmistaa. Hyvän keiton juju on liemessä, jonka tulee olla maukas, ja sen saa aikaan vain maustamalla ja maistamalla monta kertaa, kunnes maku on mielenmukainen.

Viitseliäät tekevät nykyisin itse liha-, kala- ja kasvisliemet, mutta saatavissa on myös laadukkaita liemitiivisteitä eli fondeja ja liemikuutioita, joilla liemiin saa makua.

Oheiset ohjeet ovat koottu Umami.fi:n arkistosta. Toivomme, että koosteesta on sinulle apua ja iloa. Mukana on eri vuodenaikoihin sopivia keittoja arkeen ja juhlaankin.

Ihan tavallistakin keittoa voi tarjota kenelle hyvänsä, kunhan se on valmistettu tuoreista raaka-aineista huolellisesti maistellen, että maku on saatu kohdalleen. Jos olet lisännyt liemeen fondia tai liemikuutioita, lisää suolaa vasta maistamisen jälkeen, ettei keitosta tule liian suolaista. Käytä paljon yrtti- ja muitakin mausteita suolan asemesta.

Viimeistele keitot runsaskätisesti tuoreella yrtti-, persilja-, tilli- tai ruohosipulisilpulla.

Monia tässä olevia keittoja voi tarjota isollekin joukolle ohjetta suurentamalla ja silloinkin liemen maustaminen maukkaaksi on kaiken A ja O.

Tarjoa keittojen kanssa hyvää, tuoretta leipää tai näkkileipää, se täydentää aterian ja lisää ruoasta nauttimista.

Kala-äyriäiskeitot

Jatan kalakeitto

Jatan kalakeitto

Tämän ihanan, ruokaisan ja lämmittävän kalakeiton ohjeen sain ystävättäreltäni. Pieni pilkkomisen vaiva kannattaa nähdä, sakea ja reilusti chilin makuinen vihannesliemi on koko ruoan juju.

Kotimaisen villikalan saanti saattaa olla kiven alla. Lohta on monessa muodossa, kuha ja siika ovat usein jo viljeltyjä ja ahven on harvinaista ja hintavaa. Onni niillä, jotka saavat kalaa omista pyydyksistä. Muikku on järvisuomen mahtiherkku. Ystäväni Jatta valitsi keittoonsa pakastettua puna-ahventa. Kala saa olla tiivislihaista, että fileet eivät hajoaisi kypsennettäessä.

Mausta kalafileet

noin 800 g puna-ahventa tai kuhaa
suolaa ja pippuria
öljyä
1/2 sitruunan mehu

Hienonna kasvikset

öljyä
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 pieni punainen chili
1 punainen ja 1 keltainen paprika kuutioituna
3 isoa perunaa kuutioituna
4 kaltattua tomaattia
1/2 pulloa kalafondia (Bong touch and taste)
1 l vettä
2 dl kuivaa valkoviiniä

Mausta sulaneet kalafileet suolalla ja pippurilla, jätä maustumaan sillä välin, kun valmistat vihannesliemen. Kuullota vihanneskuutioita öljyssä, aloita hienonnetuista sipuleista, ripsauta jo tässä vaiheessa joukkoon hieman suolaa, jotta maut alkavat kehittyä. Lisää joukkoon kuutioitu chili, paprika- ja perunakuutiot sekä kaltatut, kuutioidut tomaatit. Kääntele vihanneksia hetken aikaa ja lisää liemet. Hauduta, kunnes vihannekset ovat kypsiä. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa, liemen pitää olla lämpimän mausteinen. Paista kalafileet kuumassa öljyssä nopeasti kypsiksi, mausta sitruunamehulla. Annostele lautasille ensin vihanneslientä ja nosta päälle paistetut kalat.

Tämä on niin ihana ruoka, että on pakko sanoa Bon Appétit!

Kuva Tiia Koskimies.

DSC_0020

Tomaattinen kala-katkarapukeitto

Tämä parempi kalakeitto on valmistuksen kannalta oikeata pikaruokaa, joka sopii hyvin viikonlopuksi, jolloin on paljon muutakin tekemistä. Pakasteena saatavat peruna-juureskuutiot kypsyvät 15 minuutissa, ja kala kypsyy puolestaan lopuksi nopeasti kuumassa liemessä. Fenkolinsiemenet antavat keitolle herkullisen makuvivahteen.

Lohi on ohjeen edullisin kala, ja voit käyttää pelkästään sitä, jos et raaski ostaa muita kalalajeja. Lohta on usein tarjouksessa – esimerkiksi joka torstai Lidlissä. Jos ostat kalaa jo torstaina, voit pakastaa sen viikonloppua varten. Smetana tekee keitosta juhlavamman, mutta keitto maistuu hyvältä ilman smetanaakin, jos haluat välttää rasvaa.

5 annosta

1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
öljyä
1 1/4 l vettä
2-3 tl fenkolinsiemeniä
3 laakerinlehteä
mustapippuria myllystä
1 tl merisuolaa
noin 2 rkl kalafondia
2 rkl tomaattipyreetä
1 ps (750 g) peruna-juureskuutioita
noin 300 g ruodotonta lohifileetä
1 ruodoton turskafilee
3 ruodotonta ahvenfileetä
1 ps (noin 200 g) isoja katkarapuja
2 rkl kapriksia
tuoretta tilliä
tuoretta timjamia

Tarjoiluun

smetanaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä kattilan pohjalle ja lisää sipulisilppu kuulottumaan. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Murskaa fenkolinsiemenet huhmaressa sillä aikaa. Lisää kattilaan murskattu fenkoli, muut mausteet, suola, kalafondi, tomaattipyree ja peruna-juureskuutiot. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen kypsäksi kannen alla. Paloittele kalafileet ja lisää ne sekä katkaravut kattilaan. Älä enää keitä. Kun kalapalat ovat kypsät ja katkaravut lämmenneet, viimeistele keitto kapriksilla, hienonnetulla tillillä ja timjaminlehdillä. Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai kalafondia.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Lohi-katkarapukeitto

1 l vettä
2 vihannes- tai kalaliemikuutiota tai -lientä
1 ps (750 g) peruna-keittokasvissekoitus, pakaste
noin 500 g tuoretta lohta
1 pkt kylmäsavulohta
1 pkt (noin 200 g) katkarapuja
1 prk (2,5 dl) ruokakermaa, esim. sitruunapippuri
(noin 1 dl hienonnettua pinaattia)
suolaa
mustapippuria myllystä
ruohosipulia

Mittaa vesi tai liemi kattilaan ja kuumenna se kiehuvaksi. Ellei sinulla ole valmista lientä, lisää liemikuutiot ja peruna- ja keittokasvissekoitus. Keitä, kunnes peruna-kasviskuutiot ovat kypsät. Lisää kuutioitu lohi, suikaloitu kylmäsavulohi, katkaravut ja ruokakerma. Kuumenna kiehuvaksi. Nosta kattila levyltä ja lisää pinaatti, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Rouhi mausteeksi mustapippuria ja lisää reilusti ruohosipulisilppua. Peitä kattila kannella ja anna keiton hautua noin 10 minuuttia, jolloin lohi kysyy kiehuvan kuumassa liemessä. Kuumenna nopeasti, älä keitä.

Pssst! Juhlavampaan keittoon voit vaihtaa ruokakerman kuohukermaksi ja/tai smetanaksi.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi

kalakeitto

Tämä keitto on muunnokseni perinteisestä kesäkeitosta, sillä se oli mielessäni, kun aloin valmistaa keittoa. Makumuistoissani on mummilan kesäkeitto, johon kaikki kasvikset tulivat omasta keittiöpuutarhasta.

Kesäinen kalakeitto

noin 1/2 l vettä
2-3 kasvisliemikuutiota
4 porkkanaa viipaloituna
1 isohko sipuli suikaloituna
1 kukkakaali paloiteltuna
1 parsakaali paloiteltuna
vettä
noin 300 g:n pala ruodotonta lohta kuutioituna
1 pkt (200 g) kylmäsavulohta suikaloituna
2 dl tuoreita herneitä
ruohosipulia tai tilliä

Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kasvisliemikuutiot ja porkkanat sekä sipuli. Anna kiehua 5 minuuttia ja lisää kaalit sekä sen verran vettä, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua 5 minuuttia ja lisää kalat ja herneet ja tarvittaessa vähän vettä. Kiehauta, nosta kattila pois levyltä ja anna keiton seistä kannen alla noin 5 minuuttia, jolloin kala kypsyy. Tarkista maku ja lisää runsaasti hienonnettua ruohosipulia tai tilliä.

Pssst! On tärkeää, että kasvikset jäävät sopivasti al dente, jolloin keitto on todella herkullinen. Kokeile kasviksia halutessasi haarukalla. Mutta mieluimmin enemmän kuin vähemmän al dente on kasvisten kohdalla parasta.

Kesäkasvikset2-575x359

Ainekset tähän keittoon saa jokaisesta marketista, mutta hauskinta ne on hakea torilta ja kauppahallista, kun samalla voi nauttia toritunnelmasta, ostaa vaikka kukkia ja käydä kahvilla, ja sehän on kuin olisi kesäretkellä.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

madekeitto-pysty-001

Madekeitto on keskitalven sesonkiruokaa ja kalakeittojen klassikko. Made on hyvin vähäruotoinen ja maku pehmeän aromaattinen. Kotikokin kannattaa pyytää kauppiasta nylkemään ja fileoimaan kala valmiiksi keittoa varten.

Tänä vuonna sain kalakauppiaalta mahtavan mätimateen. Maksan leikkasin kuutioiksi ja paistoin pannulla ruisleipäkuutioiden kanssa. Siitä tuli herkullinen lisäke keitolle.

Helmikuun ensimmäisellä ja toisella viikolla saaliiksi pitäisi jo tulla mahtavia mätimateita. Matikoita pyydetään, jään alle lasketuilla verkoilla ja koukuilla. Näkyy niitä tulevan katsiskaankin.

Madekeitto

Noin 1-1,5 kg:n made

Kalaliemi

kalan ruodot (ei päätä)
n. 2 l vettä
1 rkl merisuolaa
1 iso sipuli
1 pieni fenkoli
2 porkkanaa
tillinvarsia
2 laakerinlehteä
5-6 valkopippuria
2 dl kuivaa valkoviiniä

Keitto

n. 1 1/2 l kalalientä
2 sipulia
8 perunaa
kuutioidut madefileet
tilliä
suolaa, valkopippuria

Lisäke

mateenmaksa
ruisleipää kuutioina
voita
suolaa ja valkopippuria

Alkuruokaan

mateenmätiä (vuorokaudeksi pakastettu ja jääkaapissa sulatettu), suolaa ja valkopippuria, hienonnettua sipulia, vaahdotettua kuohukermaa

Huuhdo kalanruodot ja pane kattilaan. Kaada vettä päälle niin paljon, että ruodot reilusti peittyvät. Keitä ja kuori vaahtoa pois niin kauan kuin sitä syntyy. Lisää joukkoon suola, kuoritut ja lohkotut vihannekset sekä muut mausteet, paitsi viini. Keitä ruotoja ja vihanneksia hiljaisella tulella noin 20-30 minuuttia. Siivilöi liemi toiseen kattilaan, lisää viini ja keitä sitä hieman kokoon voimakkaalla tulella noin 15 minuuttia. Lisää keittoon sitten kuutioitu sipuli, perunat kuorittuna ja lohkottuna. Keitä 10 minuuttia. Lisää sitten ruodottomaksi puhdistetut ja kuutioidut madefileet. Keitä perunat ja kala kypsäksi. Puhdista mateenmaksa suonista ja kuutioi pieniksi kuutioiksi. Paista kuutiot leipäkuutioiden kanssa reilussa voissa pannulla, mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele kuutiot tillin kanssa koristeeksi keiton pinnalle juuri ennen tarjoilua. Tarjoa mäti alkuruokana. Puhdista mäti kalvoista ja valuta siivilässä. (Mäti on hyvä pakastaa vuorokaudeksi ennen käyttöä ja sulattaa hitaasti jääkaapissa.) Sekoita mädin joukkoon mausteet ja vaahdotettu kuohukerma. Tee alkupalaksi mätivoileipiä tai paista pieniä blinejä.

Pssst! Voit valmistaa kalakeittoa samalla tavalla myös muista kaloista. Valkoisista kaloista tulee erinomainen liemi, lohta voit lisätä lisämauksi ja väriksi.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

lohikeitto.s-264x1952

Lohikeitto

1 porkkana
pala palsternakkaa
1 pieni purjo
1/2 punasipulista
1 rkl voita
suolaa
2 rkl chiliketsuppia
2-3 dl kuivaa valkoviiniä
noin 2 l kalalientä
(tillinvarsia)
6 isohkoa perunaa
500 g lohifileetä, tuoretta tai graavattua
1 dl kuohukermaa
1 venäläinen valkosipulisuolakurkku

Kuutioi vihannekset pieniksi kuutioiksi ja kuullota voissa pehmeiksi. Lisää chiliketsuppi, ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää sitten joukkoon valkoviini ja kalaliemi. (Lisää keittoon nippu kruunutillin varsia, jos olet niitä pakastanut.) Keitä keittopohjaa noin 30 minuuttia (poista mahdolliset tillinvarret). Lisää kuutioidut perunat ja keitä 10 minuuttia. Lisää sitten kuutioiksi leikattu, nahaton ja ruodoton kala kuutioina. Keitä alhaisella lämmöllä vielä 10 minuuttia. Tarkista maku. Lisää kerma ja kuutioidut suolakurkut. Tarjoa keiton kanssa hyvää ruisleipää.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

rapukeitto-264x394

Rapukeitto

6 hengelle

Liemi

2 rkl voita
16-20 ravun kuoret
(3 rkl konjakkia)
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 pieni fenkoli
1/2 palsternakkaa
suolaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 1/2 l hyvää vahvaa kalalientä
1/2 l kuivaa valkoviiniä

Mausteet

purjon vartta, timjamia, persiljaa, laakerinlehti
suolaa, valkopippuria, tabascoa

Viimeistelyyn

2 dl kuohukermaa
2 rkl sitruunamehua
ravun pyrstöt
runsaasti hakattua tilliä

Sulata ravut ja kuori ne. Taita ensin pyrstö irti. Ota pyrstölihat talteen. Irrota sitten kilpi ja poista päästä sappi. Huuhdo kuoret ja kuullota voissa isossa kattilassa. Liekitä halutessasi. Vedä kattila hetkeksi pois liesituulettimen alta, lisää konjakki ja sytytä tuleen. Lisää sitten suikaloidut kasvikset ja jatka kuullottamista. Ripauta joukkoon suolaa, jotta maut alkavat irrota. Lisää tomaattipyree ja paahda vielä hetken aikaa. Varo polttamasta, tomaattipyree palaa herkästi! Kaada joukkoon kalaliemi ja viini. Lisää mausteet ja keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Siivilöi liemi. Anna kiehua vielä voimakkaasti kokoon 10-15 minuuttia. Maista ja lisää makuja tarvittaessa, esim. suolaa, tabascoa ja sitruunamehua. Kaada joukkoon kerma ja keitä vielä 10 minuuttia, jotta keitto hieman saostuu. Voit saostaa keiton tarvittaessa myös viiniin ja kermaan sekoitetulla maissitärkkelyksellä. Lisää joukkoon ravunpyrstöt ja tilli juuri ennen tarjoilua. Koristele keiton pinta halutessasi vielä kermapyörteellä. Tarjoa paahdetun maalaisleivän kanssa.

Ohje Tiia Koskimies, kuva Pekka Vainonen.

curryinen-katkarapukeitto

Töiden jälkeen haluaa valmistaa ruoan mahdollisimman nopeasti. Jos koko perhe on syönyt tukevan lounaan, keitto on hyvä, eikä liian tuhti vaihtoehto päivälliseksi. Keiton kanssa voit tarjota vaikka paahdettua moniviljaleipää.

Tämä keitto sopii hyvin myös vierastarjoiluun, vaikka alkukeitoksi.

Curryinen kookos-katkarapukeitto

2-3 annosta

1 pieni sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 tl currya
oliiviöljyä
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1/2 tl paprikajauhetta
noin 1/2 rkl soijakastiketta
3 rkl makeaa chilikastiketta
tilkka sitruunamehua
noin 1/2 tl suolaa
2 tl maissitärkkelysjauhoja
tilkka vettä
2 rkl tuorejuustoa, esim. aurinkotomaatti
250 g isoja pakastekatkarapuja
pieni nippu ruohosipulia

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Siirrä ne kattilaan ja lisää curry. Lisää öljyä ja paista sekoitellen, kunnes sipuli vähän pehmenee. Kaada kattilaan kookosmaito ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää mausteet ja vesitilkkaan sekoitettu maissitärkkelysjauho. Anna kiehua muutama minuutti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Tarkista maku. Lisää jäiset katkaravut, mutta jätä halutessasi muutama koristeluun (sulata ne mikrossa). Kuumenna, kunnes katkaravut ovat sulaneet ja lämmenneet. Älä keitä, etteivät katkaravut sitkisty. Hienonna pinnalle ruohosipulia.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

TomaattikeittoI-264x2642

Tämän hurmaavan tomaattikeiton juju on anjovisfileissä ja lisäkkeenä tarjottavissa katkaravuissa.

Tomaattikeitto katkaravuilla

1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 punaisesta chilistä (tai maun mukaan)
reilusti hyvää oliiviöljyä
6 anjovisfileetä
1 tlk kokonaisia kuorittuja tomaatteja + tölkin huuhteluvesi
1 rkl kasvisfondia
1 tl sokeria
(1/2 tl suolaa)

Lisäke

katkarapuja

Leikkaa sipulit ja chili pienemmiksi paloiksi ja kuullota oliiviöljyssä. Lisää anjovikset ja jatka kuullottamista. Kaada joukkoon tomaatit ja lisää kasvisfondi ja sokeri. Anna keiton kiehua noin puoli tuntia. Soseuta keitto kuohkeaksi sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää ripaus suolaa ja sokeria tarvittaessa. Lisää sulatetut ja valutetut katkaravut keittoon lämpenemään vasta tarjoiluvaiheessa. (Voit pyöristää makua halutessasi kermalla).

Juhlavan alkukeiton saat, jos paahdat oliiviöljyssä ja valkosipulissa jättikatkaravun pyrstön ja kampasimpukan jokaiseen annokseen. Aseta äyriäiset lautaselle ja kaada kuuma keitto päälle. Yrtiksi sopii korianteri.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Perjantai-illan herkullinen keitto syntyy nopeasti, eikä työviikon jälkeen tarvitse seistä pitkään lieden ääressä. Tarjoa keiton kanssa hyvää, tuoretta leipää.

Katkarapu-kikhernekeitto

4 annosta

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
pala juuriselleriä
2 porkkanaa
4 dl kalalientä fondista
1/2 tl kurkumaa
noin 1 rkl makeaa chilikastiketta
1 tlk (400/265 g) keitettyjä kikherneitä
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1 ps (300) isoja katkarapuja
tilliä

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa juuriselleri ja porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna kalaliemi kattilassa kiehuvaksi. Lisää kasvikset ja mausteet sekä huuhdotut ja valutetut kikherneet. Anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsyneet sopivasti. Kaada kattilaan kookosmaito ja katkaravut. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta kattila levyltä. Anna keiton hautua kannen alla, kunnes katkaravut ovat läpikuumenneet. Tarkista maku. Viimeistele tillillä.

Pssst! Voit korvata katkaravut lohikuutioilla tai kevyesti paistetuilla broilerisuikaleilla.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Kasviskeitot

Keittojen tekeminen on kivaa. On hauskaa kuutioida, suikaloida, viipaloida sekä hienontaa hyvällä kokkiveitsellä, kun homma eteneekin nopeasti. Kasviskeitto valmistuu muutenkin nopeasti, koska sitä ei tarvitse keittää pitkään. Keitto on herkullisin, kun kasvikset ovat aavistuksen al dente. Tämä kasviskeitto on myös pavuista saatavan proteiinin takia ravitsevampi ja ruokaisampi kuin pelkkä juureskeitto.

Tuoksuva, maistuva juures-papukeitto

4 annosta

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
öljyä
pala purjoa
2 porkkanaa
pala juuriselleriä
noin 1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1/2 (n. 250 g) savojinkaalia
1 tlk (400/240 g) papumixiä
1 tl basilikaa
1 tl lipstikkaa
mustapippuria myllystä
persiljaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kaada öljyä kattilaan ja lisää sipulisilput. Anna hautua pehmeiksi. Huuhdo ja viipaloi purjo ja lisää kattilaan. Kuutioi juurekset ja lisää kattilaan. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Murenna liemikuutiot kattilaan. Anna keiton kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Lisää suikaloitu savojinkaali ja huuhdotut, valutetut pavut sekä yrttimausteet. Anna kiehua vielä 10 minuuttia. Mausta mustapippurilla. Tarkista maku ja hienonna keittoon persiljaa. Nauti hyvän leivän kanssa!

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.


Curryinen kasvis-tofukeitto

Kasvissyöjille tuttu tofu eli soijamaidosta valmistettu ”juusto” on mainio proteiinin lähde keitossakin.

1 sipuli
muutama valkosipulinkynsi
rypsiöljyä
2 isoa porkkanaa
puolikas isosta palsternakasta tai 1 kokonainen pienempi
isohko pala juuriselleriä
2 punaista chilipaprikaa
5 dl vettä
1 tlk kookosmaitoa
2 kasvisliemikuutiota
1 rkl currya
1/2 rkl paprikajauhetta
noin 1/2 tl suolaa
1 pieni kukkakaali
1 keltainen paprika
1 pkt (300 g) tofua, esim. Suomessa valmistettua jalotofua
1-2 dl pakasteherneitä
tilliä, persiljaa tai korianteria hienonnettuna
suolaa

Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja viipaloi ne. Paista ne pehmeiksi kattilassa tilkassa rypsiöljyä. Kuori juurekset ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi ja lisää kattilaan.  Huuhdo ja halkaise chilit, poista siemenet ja hienonna ne ja lisää kattilaan. Lisää vesi ja kookosmaito ja kuumenna ainekset kiehuvaksi. Murenna kattilaan liemikuutiot ja lisää curry, paprikajauhe sekä suola. Anna kiehua alhaisella lämmöllä noin 10 minuuttia. Huuhdo ja paloittele kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Pese, perkaa ja kuutioi paprika. Lisää ne keittoon ja anna keiton kiehua vielä noin 5 minuuttia. Kuutioi sillä aikaa tofu. Lisää tofu, herneet ja tilli, persilja tai korianteri keittoon. Tarkista vielä liemen maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mausteita. Anna keiton hautua kannen alla muutama minuutti ennen tarjoilua, että tofu ja herneet lämpenevät.

Pssst!
Tarkista loppuvaiheessa, että kasvikset ovat sopivan kypsiä. Hampaissa tuntuvat kasvikset ovat parhaimmillaan, liian peheäksi kypsyneet eivät. Ainesluettelossa ovat viimeisinä nopeammin kypsyvät kasvikset, joita ei kannata lisätä pataan ihan alussa. Juurekset vaativat palakoosta riippuen vähän pidemmän kypsymisajan.

Tietoa jalotofusta: www.jalotofu.fi/tuotteet/jalotofu-marinoitu/

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Cazpacho Mervin tapaan

Soseutettu porkkana-paprikakeitto maistuu hyvältä Fetan, kasviskuutioiden sekä peston kera ja hampaillekin riittää purtavaa.

8 keskikokoista porkkanaa
2 pienehköä sipulia
muutama valkosipulinkynsi
1 l vettä
2 kanaliemikuutiota
1 oranssi paprika

Feta-kasvis-pestolisäke

pala tuoretta kurkkua
1 punainen paprika
200 g Feta-juustoa
1 pikari (90 g) tuorepestoa (Lidl)
basilikanlehtiä

Kuori ja paloittele porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet. Pane ne kattilaan ja kaada vesi päälle. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää kanaliemikuutiot. Anna kiehua 20 minuuttia. Pese ja paloittele paprika ja lisää keittoon. Surauta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi.
Huuhdo kurkku ja paprika ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Murenna Feta sormin pieniksi paloiksi. Kauho keittoa lautasille ja lisää päälle lisäkkeet sekä lusikallinen pestoa. Viimeistele basilikalehdillä.

Pssst! Voit tarjota keiton myös kylmänä gazpachon tapaan.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Kasviskeitto

4 porkkanaa
1 pieni mukulaselleri
1 purjosipuli
1 paprika
1 kesäkurpitsa
1 l kasvislientä
500 g tomaattimurskaa
1 prk (380/230 g) veteen säilöttyjä kikherneitä
tuoretta tai kuivattua basilikaa

Kuori ja kuutioi porkkanat sekä selleri. Halkaise ja huuhdo purjosipuli. Leikkaa purjosipulinpuolikkaat suikaleiksi. Huuhdo ja halkaise paprika. Poista siitä kanta sekä siemenet ja kuutioi paprikanpuolikkaat. Huuhdo ja kuutioi kesäkurpitsa.
Kuumenna kasvisliemi ja tomaattimurska kiehuvaksi. Lisää porkkana- ja sellerikuutiot sekä purjosipulisuikaleet. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuuttia.
Lisää paprika- ja kesäkurpitsakuutiot sekä valutetut ja huuhdotut kikherneet. Jatka keittämistä noin viisi minuuttia. Mausta keitto hienonnetulla tuoreella basilikalla tai kuivatulla basilikalla.

Ohje ja Kuva Sirkka Hirvonen.


Rakastan kukkakaalia kaikissa sen väreissä ja olomuodoissa. Se on hyvää raakana salaateissa, herkkua keitettynä voin kanssa, ihanaa gratinoituna ja siitä voi tehdä suurenmoista sosekeittoa. Tänään tein päivälliseksi keiton ja tarjoiluvaiheessa sen kanssa tarjottavan raikkaan persiljaöljyn. Keitto ja lisäke valmistuvat tuossa tuokiossa.

Tämä keitto on myös hyvin edullinen ja sopii paitsi arki-iltaan, myös alkukeitoksi paremmallekin aterialle. Koska kukkakaali on maultaan hyvin mieto, sitä ei kannata ylimaustaa.

Kukkakaalikeitto

4 annosta

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl rypsiöljyä
noin 700 g kukkakaalia
noin 7 1/2 dl vettä
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
1 tl korianterinsiemeniä survottuna
1 tl lipstikkaa survottuna
1 tl juoksevaa hunajaa
1 dl ruokakermaa, 15 %
vähän suolaa

Persiljaöljy

1 dl hienonnettua persiljaa
1/2 dl hienonnettua kevätsipulia
2 rkl sitruunamehua
2 tl juoksevaa hunajaa
1/4 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori valkosipulinkynsi, halkaise, poista mahdollinen itu, hienonna. Kaada öljy kattilaan ja lisää sipuli kuullottumaan. Sekoittele, älä ruskista. Lisää kattilaan pilkottu kukkakaali ja vettä niin, että se melkein kokonaan peittää kukkakaalin, mutta älä kaada vettä liikaa, ettei keitosta tule ohutta. Kuumenna kiehuvaksi ja murenna liemikuutio joukkoon. Anna kiehua juuri ja juuri kypsäksi. Lisää huhmarissa aivan hienoksi survotut mausteet, hunaja ja kerma. Soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää suolaa haluamasi määrä. Anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia. Valmista sillä aikaa persiljaöljy.  Mittaa ainekset monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi. Tarjoa öljyä keiton kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

paprikakeitto-1-of-1-264x264

Paahtopaprikakeitto vaatii hivenen viitseliäisyyttä. Paprikat halkaistaan, siemenkota poistetaan ja niitä paahdetaan kuumassa uunissa kunnes kuori mustuu, kuplii ja irtoaa. Esivalmistelu vie jonkin verran aikaa, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Eihän meillä mihinkään hyvän ruoan ääreltä kiire ole, vai mitä? :)

En erityisemmin pidä raa´asta paprikasta. Se alkaa helposti närästää, varsinkin, jos kuoret ovat tallella. Kuoriminen onnistuu hyvin perunankuorimaveitselläkin, mutta uunissa paahdettaessa paprikoiden enin ärhäkkyys taittuu ja ne muuttuvat suloisen makeiksi. Käytä paahdettuja paprikoita leivän päällä ja salaateissa. Vasta uunista tulleina ja lämpiminä niissä on erityisen hyvä maku!

Paahtopaprikakeitto

4 isoa punaista paprikaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni punainen chili
1 pieni kesäkurpitsa
öljyä
ripaus suolaa ja sokeria
1/2 dl kasvilientä fondista
(1 dl kuivaa valkoviiniä)
noin 1 l vettä
1 dl Mustapekkakermaa
yrttejä maun mukaan esim. persilja, oregano, basilika, kirveli, timjami, tai hivenen kaikkia niitä!

Paahda paprikoita, joista siemenkota on poistettu 250 asteisessa uunissa, kunnes kuori muuttuu mustaksi ja kuplii. Jäähdytä hieman ja vedä kuoret pois. Paloittele sipulit, chili sekä kesäkurpitsa ja kuullota öljyssä. Lisää joukkoon ripaus suolaa ja sokeria, jotta maut alkavat kehittyä. Lisää joukkoon paprikat. Kaada joukkoon sen verran kasvislientä, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Keitä noin 30 minuuttia ja soseuta keitto huolellisesti sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kiehauta. Viimeistele mieleiselläsi yrttisilpulla. Tarjoa lisäkkeenä hyvää chiapatta-leipää tai patonkia.

Pssst!  Sattumiski sopivat hyvin pienet mozzarellapallot, miksei myös pienet Feta-kuutiot.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

porkkanakeitto-1-of-1-264x264

Porkkanakeitto hehkuu syksyn värejä. Suloisen pehmeää siitä saa, kun käyttää porkkanoiden lisäksi punaisia linssejä.

Juuressosekeittoja kannattaa keitellä nyt kun sato on parhaimmillaan. Keitä suurempi satsi kerralla ja pakasta osa kiireisen päivän avuksi, haravointitalkoisiin, tai vaikkapa työevääksi. Keitot kulkevat kätevästi mukana myös retkillä. Pakkaa keitto termokseen ja ota mukaan sieniretkelle metsään hyvien voileipien kanssa. Lempeät sosekeitot sopivat myös vauvan- ja lastenruoaksi. Jätä silloin mausteista suola ja fondi pois.

Vihanneskeittopohjiin voi haluessaan lisätä sattumia. Kuutioi Kainuun leipäjuustoa, Fetaa tai lusikoi raejuustoa. Paistetut pekonikuutiot tai vaikkapa parmankinkkusuikaleet toimivat hyvänä lisänä keitossa.

Pehmeä porkkanakeitto

4 porkkanaa (mieluiten makeita multaporkkanoita)
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
pieni pala inkivääriä hienonnettuna
1 varsisellerin varsi
1 rkl tomaattipyreetä
öljyä
suolaa
2 dl punaisia linssejä
noin 1 litra vettä
2-3 rkl kasvisliemifondia
pippuria
1/4 tl kurkumaa

Kuori porkkana ja leikkaa pienemmiksi paloiksi. Leikkaa myös varsisellerin varsi paloiksi. Hienonna sipulit karkeasti. Kuullota vihanneksia öljyssä. Ripauta joukkoon suolaa, että maut alkavat kehittyä. Lisää joukkoon tomaattipyree ja huuhdellut linssit. Jatka kuullottamista hetken aikaa. Kaada joukkoon kuumaa vettä niin paljon, että vihannekset peittyvät. Lisää fondi, suola ja kurkuma. Keitä vihannekset ja linssit kypsäksi hiljaa haudutellen noin 30-40 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää vettä jos haluat keitosta ohuempaa. Itse pidän paksuhkosta keitosta.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

porkkanasosekeitto-264x284

Tämä aurinkoinen porkkanasosekeitto tuo iloa harmaaseenkin päivään. Tarjoa milloin vain tai vaikka pääsiäisenä.

Aurinkoinen porkkanasosekeitto

1 l vettä
3 dl appelsiinitäysmehua
2–3 kana- tai kasvisliemikuutiota
8 isohkoa porkkanaa
1 iso sipuli
pala juuriselleriä
mustapippuria myllystä
(suolaa)
ruohosipulia hienonnettuna

Mittaa vesi ja appelsiinitäysmehu kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää liemikuutiot sekä paloitellut kasvikset. Keitä kypsäksi ja soseuta samettisen pehmeäksi. Lisää keittoon vähän vettä, jos se on liian sakeaa. Tarkista maku ja mausta keitto pippurilla sekä tarvittaessa suolalla. Viimeistele ruohosipulilla. Tarjoa keiton kanssa tuoretta leipää.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Keitot ovat syksyn tullen hyvää ruokaa. Kun teet ison kattilallisen keittoa, voit ottaa sitä evääksi töihin ja lisäksi pakastaa osan tulevia päiviä varten. Juuressosekeitto on lempeän makuinen, joten voit terästää sen makua tuoreella piparjuuriraasteella turkkilaiseen jogurttiin sekoitettuna.

Juuressosekeitto ja piparjuurijogurtti

1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota tai 1 fondiannosrasia
6 isoa porkkanaa
reilu pala lanttua
pala juuriselleriä
1 iso keltasipuli
muutamia valkosipulinkynsiä
1 tl kanelia tai korianteria
suolaa

Piparjuurijogurtti

3 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl sitruunamehua
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2-3 rkl tuoretta piparjuurta hienoksi raastettuna

Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää liemikuutiot tai fondi. Kuori ja paloittele juurekset sekä sipulit ja lisää ne kattilaan. Mausta kanelilla tai jauhetulla korianterilla. Keitä kypsäksi. Valmista sillä aikaa piparjuurijogurtti. Mittaa jogurtti kulhoon, lisää mausteet ja raastettu piparjuuri. Sekoita hyvin. Tarkista maku, ja pane lisäke jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Soseuta keitto. Lisää vettä keittoon sen verran, että saat keitosta sopivasti ohuemman. Kuumenna keitto ja tarkista maku. Lisää suolaa tarvittava määrä. Keiton kanssa maistuu tuore leipä.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Kantarellit ovat vihdoin ilmestyneet metsään. Kantarelleja voi käyttää niin monin tavoin, mutta ehkä tavallisimmin niistä tehdään kastiketta, muhennosta tai piirakkaa. Kantarellikeittokin on mitä herkullisinta. Kannattaa kokeilla!

Kantarellikeitto

4 hengelle

reilu 1/2 l kantarelleja
2 jauhoista perunaa
3 porkkanaa
voita
1/2 dl vihannesfondia
8 dl vettä
1 dl kuohukermaa
tuoretta rakuunaa tai timjamia
suolaa ja mustapippuria

Puhdista sienet ja poimi muutama pienimmistä talteen viimeistelyä varten. Kuori ja lohko juurekset paloiksi. Kuullota vihanneksia ja sieniä voissa pienessä voimäärässä. Ripottele joukkoon hieman suolaa, jotta maut alkavat muodostua. Kaada joukkoon vesi ja vihannesfondi. Keitä vihannekset täysin kypsäksi ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi. Kuumenna keitto uudestaan, lisää kerma mausteet ja hienonnetut tuoreyrtit. Maista suolaisuus ja lisää hiven suolaa tarvittaessa. Paista lisäkekantarellit voissa rapeaksi ennen tarjoilua ja lusikoi keiton pinnalle.

Ohje Tiia Koskimies, kuva Sakari Majantie.

Oranssit kurpitsat ovat vastustamattoman kauniita. Nyt kurpitsalohkoja voi ostaa ainakin hyvinvarustetuista marketeista. Tee kurpitsasta vaikka sametinpehmeää sosekeittoa. Pakasta kurpitsaa myös talven keittotarpeiksi: keitä, valuta ja soseuta kurpitsapalat. Pakkaa sose pakastepusseihin ja litistä pussit, jolloin ne eivät vie paljon tilaa pakastimessa.

Samettinen kurpitsasosekeitto

6-8 annosta

1,350 g oranssia talvikurpitsaa
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1 l vihanneslientä fondista
1 tlk (200 ml) kookoskermaa
noin 1 tl suolaa
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl paprikaa
1/2 tl kanelia
mustapippuria ja/tai chiliä myllystä
tuoretta korianteria tai persiljaa

Tarjoiluun

turkkilaista jogurttia

Kaavi kurpitsapalasta siemenet pois. Leikkaa kurpitsa pienempiin lohkoihin ja kuori ne. Kuori sipuli sekä valkosipuli ja paloittele ne. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna hedelmäliha. Pane ainekset kiehuvaksi kuumennettuun liemeen kattilaan. Lisää mausteet. Soseuta kypsät ainekset sauvasekoittimella liemeen. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa sekä mausteita. Lisää keiton pinnalle hienonnettua korianteria tai persiljaa. Tarjoa keiton kanssa paksua ja raikasta turkkilaista jogurttia.

Pssst! Voit tarjota keiton kanssa myös krutonkeja, jos haluat.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Sakari Majantie.

 

Sirkan kurpitsasosekeitto

Sain sukulaisilta komean, yli kolmikiloisen kurpitsan. Päätin tehdä siitä sosekeiton. Annos oli niin suuri, että siitä riitti pakastettavaksi monelle aterialle.

1 kurpitsa (reilun 3 kilon kurpitsasta tuli 2 kg kurpitsanpaloja)
3 parsakaalinvartta
1 pieni keltainen kesäkurpitsa
2 sipulia varsineen
1 ½ l kasvislientä
1 ruukku tuoretta basilikaa
(2 ½ dl maustamatonta tai maustettua ruokakermaa, esim. 3 juustoa)

Halkaise kurpitsa ja poista siitä siemenet sekä pehmeä sisus. Kuori ja paloittele kurpitsa. Paloittele parsakaalinvarret ja kesäkurpitsa, josta on poistettu kanta ja kärki. Paloittele sipulit. Jätä varret lisättäväksi keittoon myöhemmin.

Pane kaikki paloitellut kasvikset kattilaan ja lisää 1 ½ l kasvislientä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes kaikki kasvispalat ovat aivan pehmeitä. Lisää sipulinvarret muutama minuutti ennen kuin otat kattilan levyltä pois.

Hienonna basilika ja lisää se muiden ainesten joukkoon. Soseuta kasvikset liemineen sauvasekoittimella.

Jos haluat pyöristää keiton makua, voit lisätä siihen ruokakermaa ja kuumentaa keiton ennen tarjoamista. Pakasta ylimääräinen osa keitosta kerta-annoksina.

Pssst!Voit tarjota keiton lisäkkeenä paahdettuja kurpitsansiemeniä tai paahdettuja (ruis)leipäkuutioita. Paahda kurpitsansiemenet itse. Puhdista, huuhdo ja kuivaa siemenet hyvin. Sekoita siementen joukkoon 12 rkl öljyä. Voit lisätä öljyyn mausteita maun mukaan: suolaa ja mustapippuria, chiliä tai valkosipulia. Levitä siemenet leivinpaperin päälle pellille. Paahda siemeniä 175200 asteen uuninlämmössä 1015 minuuttia, kunnes siemenet ovat rapeita ja kauniin ruskeita.

Ohje ja kuva Sirkka Hirvonen.

Tuoreet herneet ovat monen herkku, niin myös minun. On ihanaa istua ulkona ja napostella herneitä niin paljon, että saa vähäksi aikaa tarpeekseen. Tuorehernekeitto tuoreella mintulla maustettuna on raikas, kesäinen keitto. Tuoreista herneistä voit myös soseuttaa esim. tuorejuuston ja valkosipulin kanssa hyvän tahnan leivälle tai peston tapaisen seoksen pastalle.

Osta useampi litra herneenpalkoja ja irrota herneet. Jos herneitä jää yli sen, mitä tarvitset tähän keittoon, keitä niitä 2 minuuttia, jäähdytä ja pakasta.

Minttuinen hernesosekeitto ja vuohenjuustoseos

4 annosta

6 dl vettä
1 kanaliemikuutio
6 dl tuoreita herneitä tai
2 ps (à 200 g) pakasteherneitä
1/2 dl tuoreita mintunlehtiä
valkopippuria myllystä
suolaa

Vuohenjuustoseos

100 g vuohenjuustoa
1 rs (200 g) ranskankermaa
ripaus suolaa
1-2 tl juoksevaa hunajaa
2 tl sitruunamehua

Viimeistelyyn

mintunlehtiä

Kuumenna vesi kiehuvaksi teräskattilassa ja lisää kanaliemikuutio murennettuna. Kaada kattilaan tuoreet tai jäiset herneet. Kun vesi alkaa kiehua uudelleen, anna herneiden kiehua 2 minuuttia. Lisää mintunlehdet ja soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Huuhtele sauvasekoitin ja soseuta vuohenjuusto ranskankerman joukkoon. Mausta seos. Tarkista sekä keiton että vuohenjuustoseoksen maku. Kuumenna keitto juuri ennen tarjoilua, ja jaa se kulhoihin. Lisää keiton pinnalle vuohenjuustoseosta ja viimeistele annokset mintunlehdillä. Tarjoa alkukeittona hyvän leivän kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Höyryävän kuuma, maukas juuressosekeitto on pakkaskeleillä kuin sisäinen villapaita, ja ulkoilun jälkeen kylmettynyt olo vaihtuu mukavan lämpöiseksi. Valmista keitolle herkullinen lisäke Feta-juustosta ja ranskankermasta. Tuhdimmaksi aterian tekee, kun tarjoat keiton kanssa ruisleipää juuston tai leikkeleiden kera.

Punainen juuressosekeitto

5 hengelle

1 l vettä
2 keskikokoista punajuurta
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
4 keskikokoista perunaa
2 porkkanaa
1/2 dl kasvis- tai kanafondia
1 rkl yrttimausteseosta, esim. Herbes de Provence
suolaa
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

100 g fetajuustoa
1 prk (200 g) ranskankermaa
(tuoretta basilikaa)

Pane vesi kiehumaan. Kuori sekä paloittele kasvikset ja lisää ne kiehuvaan veteen. Mausta fondilla (tai liemikuutiolla). Anna kasvisten kiehua miedolla lämmöllä kannen alla. Soseuta tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vähän vettä, jos keitto tuntuu liian sakealta. Kuumenna ja tarkista keiton maku. Mausta huhmareessa survotulla yrttisekoituksella sekä suolalla ja pippurilla makusi mukaan. Murenna feta haarukalla ja sekoita ranskankermaan. Tarjoa seosta keiton kanssa.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Chikako Harada.

Sinihomejuustoinen punajuurisosekeitto

Gorgonzola-juusto toi keittoon juuri sopivasti hyvää lisämakua, joka sopi mainiosti yhteen punajuuren kanssa. Kun viimeistelin keiton vielä pesto-kermaseoksella, se oli oikea makuhuipennus.

noin 1 kg punajuuria
6 keskikokoista perunaa
1 isohko sipuli
4 valkosipulinkynttä
vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl kotimaista hunajaa
3 kanaliemikuutiota
1 rkl meiramia tai oreganoa
150 g Gorgonzola- tai Aura-juustoa
(suolaa)
mustapippuria myllystä

Viimeistelyyn

1 prk tuorepestoa, esim. Pesto alla Genovese 90 g (Lidl)
noin 1/2 tetraa ruokakermaa, esim. Kolmen juuston

Kuori punajuuret ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Pane suikaleet mikroaaltouuniin soveltuvaan vuokaan ja esikypsennä niitä 15 minuuttia täydellä teholla. Kuori ja paloittele sillä aikaa perunat, sipuli ja valkosipulinkynnet. Pane esikypsennetyt punajuurisuikaleet ja muut kasvikset isoon kattilaan ja lisää vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää viinietikka, hunaja ja liemikuutiot. Keitä kypsäksi. Lisää yrttimauste ja paloiteltu juusto. Surauta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää vettä sen verran, että saat sopivan keiton paksuuden, keiton on kuitenkin tarkoitus olla paksua. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa makusi mukaan. Rouhi mausteeksi mustapippuria haluamasi määrä. Sekoita tuorepesto ja ruokakermaa keskenään ja tarjoa keiton kanssa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Varsinkin talvella lämmittävä sipulikeitto on ihan paikallaan. Voit käyttää siihen useita sipulilajeja mielesi mukaan. Keitto valmistuu noin puolessa tunnissa, mutta voit antaa sen kiehua hiljaa hymyillen pidempäänkin.

Keiton kanssa voit tarjota myös juustouunileipiä, jolloin ateriasta tulee ruokaisampi. Osan vedestä voit korvata valkoviinillä ja timjamin voit korvata muullakin yrttimausteella, vaikka rosmariinilla, salvialla tai meiramilla tai yrttisekoituksella.

Sipulikeitto

4 hengelle

3 keltasipulia
3 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
voita
1 l vettä
1/2 dl kanafondia
2 tl kuivattua timjamia
mustapippuria
(1/2 dl valkoviiniä tai sherryä)

Lisäke

paahtoleipää
valkosipulia
raastettua gruyère juustoa

Kuori sipulit ja leikkaa puoliksi. Leikkaa sitten ohuita puolikkaita renkaita. Kuullota sipuleita voissa kattilassa, kunnes ne pehmenevät ja muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää joukkoon vesi, fondi ja mausteet. Keitä 20 minuuttia hiljalleen hauduttaen. Paahda leivät, raaputa pintaan valkosipulia ja leikkaa leivät tikuiksi tai kuutioiksi. Lisää leivät keittoon ja ripottele keiton pinnalle juustoraastetta juuri ennen tarjoilua.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Kuorrutettu sipulikeitto

Minulle kuorrutettu sipulikeitto on yksi parhaista syyskeitoista. Sen maku vie kerta kaikkiaan kielen mennessään! Kun keiton ottaa uunista, kannattaa odottaa muutama minuutti, ennen kuin aloittaa syömisen, koska keitto on heti kuorruttamisen jälkeen polttavan kuumaa. Toinen vaihtoehto on puhaltaa joka lusikallista, ettei kieli pala :).

Kuorrutettu sipulikeitto

4-6 annosta

10 isoa (noin 1 kg) sipulia
8 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä ja/tai voita
1 l kana- tai kasvislientä
5 dl puolikuivaa valkoviiniä
1/2 rkl Herbes de Provence -yrttimaustetta
mustapippuria myllystä
2 rkl vehnäjauhoja
6 viipaletta paahtoleipää
rypsiöljyä tai voita
reilu pala juustoa raastettuna, esim. Västerbotten- tai Gruyère-juustoa
ruohosipulia tai persiljaa hienonnettuna

Halkaise ja viipaloi sipulit. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy/voi kattilassa. Kuullota sipulit pehmeiksi, älä ruskista. Lisää liemi, viini ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen kannen alla puolisen tuntia. Lisää kylmään veteen sekoitetut vehnäjauhot keittoon samalla sekoittaen. Anna jauhojen kypsyä muutama minuutti. Kuutioi paahtoleipäviipaleet, kuumenna vähän öljyä tai voita pannulla, lisää leipäkuutiot ja paista ne rapeiksi. Tarkista keiton maku.  Jaa keitto uuninkestäviin kulhoihin, lisää päälle leipäkuutiot ja raastettu juusto. Siirrä kulhot uuniritilälle ja nosta ritilä keskiuuniin. Kuorruta keitot 225-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut. Nosta ritilä uunista ja anna keittojen jäähtyä muutama minuutti, koska keitto on aluksi polttavan kuumaa. Ripottele pinnalle hienonnettu ruohosipuli tai persilja.

Pssst! Jos kaikki keitto ei mene kerralla, voit hyvin pakastaa loput ja käyttää sen vaikka johonkin muuhun keittoon tuomaan hyvää makua.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

 

Liha- ja makkarakeitot

Tämä on äitini ohje. Hän ei pitänyt voimakkaasta savun mausta ja hoksasi käyttää luisia porsaankyljyksiä savupotkan asemesta. Hiven savun makua saadaan kuitenkin aidossa leppäsavussa hitaasti kypsyneestä kinkusta, joka lisätään keiton pinnalle vasta tarjoiluvaiheessa. Valitsin kaikkien ruokien raaka-aineiksi täysjyvä- ja luomutuotteet. Miksi emme aina söisi täyspainoisesti ja käyttäisi mahdollisimman hyviä ja aitoja raaka-aineita?

hernari-vihrea-taustaxtunnu-264x293

Hernekeitto

1 pussillinen luomuherneitä
1 iso luomusipuli
2 luomuporkkanaa
3-4 viljaporsaan kyljystä
vettä
suolaa, pippuria
tuoretta meiramia tai minttua
200 g palvikinkkukuutioita

Pane herneet yöksi likoon kattilaan. Kuori ja leikkaa sipuli sekä porkkanat paloiksi. Nosta kattila liedelle liotusliemineen ja lisää kylmää vettä noin 5 cm yli herneiden pinnan. Huuhtele porsaankyljykset ja lisää joukkoon porkkanan ja sipulin kanssa. Aloita keittäminen. Anna keiton kiehua alhaisella lämmöllä 2-3 tuntia. Nosta kyljykset ja poista kaikki luut keitosta sekä kyljysten mahdollinen irronnut rasvareunus. Pilko lihat ja pane takasin keittoon. Mausta keitto hyvällä suolalla ja pippurilla ja kiehauta. Kuutioi palvikinkku ja hienonna yrtit. Kääntele ne kuuman keiton joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Pssst! Purkkikeitto on mainio hätävara. Voit tuunata sitä halutessasi. Lisää joukkoon 1. Kaltattuja tomaattikuutioita 2. Palvikinkkukuutioita tai rapeaksi paistettuja pekonikuutioita. 3. Sinappia. 4. Keitä hernekeittopurkin sisältö purkilliseen maitoa. 5. Sipulin ystävät voivat lisätä sipulia ja valkosipulia.

Hernekeitto savuluista ja potkasta

Keitä keitto mieluiten 10 l: kattilassa, jotta on tilaa työskennellä.
Liota herneitä yön yli kattilassa kuten edellä. Nosta kattila tulelle. Katso, että vesi peittää herneet. Lisää joukkoon yksi sipuli ja pari porkkanaa viipaloituna. Osta kauppiaalta kokonainen savupotka ja/ tai savuluita sekä lihaisa lapapala. Upota lihat herneiden joukkoon. Mausta seos maustepippureilla (noin 10 kpl) sekä parilla laakerinlehellä. Keitä alhaisella lämmöllä noin 2-3 tuntia. Nosta lihat ja luut liemestä. Poista luut, rasvat, kamara, jos sitä on sekä kalvot. Leikkaa liha pienemmiksi paloiksi. Pane lihat takaisin kattilaan ja kuumenna. Mausta suolalla. Keitto vain paranee lämmityskertojen myötä. Valkosipulin ystävät lisäävät muutaman kynnen joukkoon jo keittämisen alkuvaiheessa.

Tämä on aivan taivaallisen hyvä hernekeitto!

Ohjeet ja kuva Tiia Koskimies.

Broilerikeitto

Kookosmaito sopii mainiosti broilerikeittoon. Bataatti tuo siihen hieman mukavaa makeutta, jota limettimehu sopivasti taittaa.

Broileri-bataattikeitto

1 rasia (450 g) broilerin fileesuikaleita
öljyä
suolaa
valkopippuria myllystä
1 rkl Pad thai -kastiketta, Spice Up!
muutama tippa tabascoa
1 (noin 750 g) bataatti
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
vettä
2 annosrs kanafondia, esim. Fond de Chef
1 limetin mehu
250 g kukkakaalia, pakaste
2 dl herneitä, pakaste
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
suolaa
1/2 nippua kevätsipulia

Paista broilerisuikaleet pienessä määrässä öljyä, älä ruskista. Mausta suikaleet. Kuori ja kuutioi bataatti. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori valkosipulinkynnet, halkaise ne ja poista keskeltä idut, joista tulisi ruokaan pistävä maku. Hienonna valkosipulinkynnet. Pane bataattikuutiot, sipulit ja broilerisuikaleet kattilaan. Lisää vettä niin paljon, että se peittää ainekset. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää fondi sekä limettimehu. Keitä hiljalleen, kunnes bataatti on lähes kypsää. Lisää kukkakaalipalat, herneet ja kookosmaito. Anna kiehua vielä muutama minuutti. Tarkista maku. Lisää lopuksi kevätsipuli.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

DSC_0002-007

Kanakeitto on mainio kylmän vuodenajan ruoka, kuten tietysti muutkin keitot. Se on myös hyvää, lämmittävää ja sopivan kevyttä syötävää silloin, jos satut olemaan flunssan kourissa.

Vilukissan kanakeitto

1 grillibroileri
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 rasia ruskeita herkkusieniä
rypsiöljyä
1/4 lohko keskikokoisesta keräkaalista
1/2-1 suippopaprika
2 kanaliemikuutiota
pala inkivääriä, tuoretta tai kuivattua
1/2 rkl fenkolinsiemeniä
3 laakerinlehteä
chiliä tai chilikastiketta maun mukaan
suolaa
1 pussi (300 g) pakastevihanneksia (esim. Pirkka Kukkavihannekset)

Viimeistelyyn

1 rkl hunajaa
1-2 rkl sitruunan mehua
ruohosipulia tai lehtipersiljaa hienonnettuna

Irrota broilerista nahka ja luut (säästä ne liemen keittoa varten, jos haluat). Revi ja/tai suikaloi liha. Kuori sipuli ja valkosipulin kynnet ja suikaloi ne. Huuhtele ja viipaloi herkkusienet. Kuumenna öljyä pannulla ja paista sipuli ja herkkusienet kevyesti. Mittaa isohkoon kattilaan noin 1 litra vettä ja pane se kuumenemaan. Leikkaa kaalilohko ohuiksi suikaleiksi, pese ja suikaloi paprika. Pane ne kiehuvaan veteen, samoin kanapalat. Lisää kanaliemikuutiot ja mausteet, mutta lisää suolaa vasta lopuksi, jos sitä mielestäsi tarvitaan. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia. Lisää jäiset pakastevihannekset ja anna keiton kiehua vielä muutama minuutti, älä kypsennä vihanneksia liikaa (3-4 min). Tarkista maku viimeistään nyt ja lisää suolaa, jos on tarpeen. Viimeistele keitto lopuksi hunajalla, sitruunamehulla ja ruohosipuli- tai lehtipersiljasilpulla.

Kanaliemi

Pssst! Jos haluat keittää perkaamistasi broilerinnahoista ja -luista maukkaan liemen, kannattaa säästää parin tai useamman broilerin luut pakastimeen. Niistä voit muhittaa liedellä herkullisen liemen juuresten ja mausteiden kera.

Ohje ja kuvat Mervi Melasniemi.
Kasvis-pekonikeitto2-575x588

Sakea kasviskeitto höystettiin pekonilla ja Feta-juustolla, jotka antoivat keitolle sopivan suolaisuuden ja lisää hyvää makua.

Sakea kasvis-pekonikeitto

2 annosta

1 pkt pekonia
1-2 punasipulia
muutama valkosipulinkynsi
rypsiöljyä
muutama lehtikaalinlehti tai pinaattia
4 porkkanaa
4 dl vettä
1 liha- tai kasvisliemikuutio
1 rkl yrttisekoitusta, esim. Välimeren
1 tl timjamia
mustapippuria myllystä
1 pieni parsakaalinpää

Viimeistelyyn

100 g:n pala Feta-juustoa
tuoreita yrttejä maun mukaan

Suikaloi pekoni ja pane pannulle. Kuumenna ja paista rapeaksi. Kuori, halkaise ja viipaloi punasipulit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kaada öljyä paistokasariin tai kattilaan ja lisää sipulit kuulottumaan. Huuhdo lehtikaalinlehdet ja leikkaa vihreät osat kovan lehtiruodin molemmin puolin. Heitä pois ruodit ja suikaloi lehtikaali ohuesti sekä lisää sipulien joukkoon. Lisää paistunut pekoni, mutta ei pannulle jäänyttä rasvaa. Kuori ja viipaloi porkkanat ja lisää kasariin. Kaada joukkoon vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää liemikuutio ja yrttimausteet sekä rouhi vielä mausteeksi mustapippuria. Anna kiehua kannen alla noin 30 minuuttia. Lisää tarvittaessa vähän vettä. Pilko parsakaali ja lisää loppuvaiheessa ruoan joukkoon noin neljäksi minuutiksi. Tarkista maku. Jaa keitto lautasille ja lisää päälle murennettua Fetaa sekä karkeasti hienonnettuja yrttejä.

jauhelihaborssi2

Hapanimelä borssikeitto eli punajuurikeitto on yksi venäläisen keittiön tunnetuimmista keitoista. Pääaineksen, punajuuren, lisäksi keittoon lisätään etikkaa, sipulia, kaalia, juureksia ja joskus perunaakin. Liemen happamuutta voi taittaa hunajalla. Borssikeitto voi olla pelkästään kasviskeitto tai siihen voi lisätä lihaa oman maun mukaan aina jauhelihasta vaikka porsaan potkaan. Makkarakin on suosittua borssissa. Kasvisborssin voi myös halutessaan soseuttaa.

Raaka punajuuri vaatii pitkää kypsytystä, mutta sitä voi nopeuttaa kypsentämällä punajuurisuikaleita mikroaaltouunissa 10 minuuttia ennen niiden lisäämistä kattilaan muiden juuresten joukkoon. Kypsymisaika lyhenee olennaisesti. Samaa konstia voi käyttää monen muunkin punajuuriruoan kypsentämisessä.

Borssin kanssa tarjotaan smetanaa, jonka voi hyvin korvata vaikka paksulla, turkkilaisella jogurtilla.

Pssst! Pikaisen borssin voit tehdä hyvinkin nopeasti etikkapunajuurista, ja käyttää liemeen myös punajuurilientä. Lisäksi tarvitaan vielä pari pussia pakastevihannessuikaleita, mahdollisesti paistettua jauhelihaa tai paloiteltua makkaraa ja keiton maustaminen, niin borssi on valmis noin vartissa.

Jauhelihaborssi

iso kattilallinen

1 1/2 l vettä
1-2 lihaliemifondikuppia tai -kuutiota
3-4 rkl balsamietikkaa
muutama maustepippuri
3 laakerinlehteä
1 punasipuli
4 valkosipulinkynttä
noin 250 g valkokaalia
noin 150 g lanttua
pala juuriselleriä
pari porkkanaa
5 punajuurta
rypsiöljyä
noin 400 g jauhelihaa
suolaa
mustapippuria myllystä
hunajaa
kuivattua yrttiä, esim. lipstikkaa tai meiramia
ruohosipulia tai persiljaa henonnettuna

Mittaa vesi isoon kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kattilaan fondi, etikka, pippurit ja laakerinlehdet. Anna kiehua hiljalleen. Kuori ja suikaloi sipuli, valkosipulin kynnet ja juurekset. Pane kaikki muut kattilaan kiehumaan, paitsi punajuurisuikaleet. Ota sopivankokoinen, mikroaaltouunin kestävä astia ja pane punajuurisuikaleet siihen. Kypsennä suikaleita mikroaaltouunissa 10 minuuttua ja lisää ne kattilaan. Anna borssin kiehua kannen alla hiljalleen. Kuumenna oliiviöljyä pannulla ja ruskista jauheliha. Mausta jauheliha suolalla ja mustapippurilla. Siirrä jauheliha kattilaan ja sekoita. Anna kiehua vähän aikaa ja tarkista juuresten kypsyys sekä keiton maku. Lisää tarvittaessa balsamietikkaa, että saat borssiin juuri mieleisesi happamuuden ja lisää tarvittaessa vähän hunajaa taittamaan happamuutta. Lisää tarvittaessa myös hiukan suolaa. Muserra kuivattua yrttiä kämmenten välissä ja lisää keittoon. Viimeistele lopuksi ruohosipulilla tai persiljalla. Tarjoa keiton kanssa smetanaa tai paksua jogurttia sekä ruisleipää.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Parhaimmillaan borssikeitto on nyt syksyllä, kun kaikkia kotimaisia kasviksia on tarjolla ja ne ovat mehevimmillään.

Keittoa kannattaa tehdä kerralla suuri annos, sillä se sopii mainiosti pakastettavaksi.

Makkaraborssi

1-2 sipulia
1-3 valkosipulinkynttä
500-700 g punajuuria
2 porkkanaa
pala (noin 200 g) juuriselleriä
250-300 g valkokaalia
2 rkl öljyä
1 1/4 -1 1/2 l kasvis- tai lihalientä
1 tl kuivattua meiramia tai 1 rkl hienonnettua tuoretta meiramia
1 tl kuivattua timjamia tai 1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
1-2 laakerinlehteä
ripaus rouhittua musta- tai valkopippuria
2 rkl etikkaa

Lisäksi keittoon

400 g nakkeja, palvikinkkua tai ruskistettua jauhelihaa

Tarjoiluun

smetanaa, kermaviiliä tai raejuustoa

Kuori ja suikaloi sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja suikaloi kaikki juurekset. Voit leikata ne veitsellä tulitikkumaisiksi paloiksi tai raastaa raastimen karkeimmalla terällä. Suikaloi kaali. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä hetki. Lisää kaikki muuta kasvikset ja kypsennä niitä silloin tällöin käännellen kattilassa muutama minuutin ajan. Lisää kasvisliemi, jos et käytä keittoon lihaa etkä makkaraa. Muuten voi käyttää lihalientä. Lisää kuivatut yrtit, laakerinlehdet ja pippuri. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Lisää loppuvaiheessa tuoreet yrtit ja mausta keitto viimeiseksi etikalla. Jos haluat keitosta ruokaisamman, lisää siihen ruskistettuja nakinpaloja, palvikinkkusuikaleita tai ruskistettua jauhelihaa. Voit tarjota keiton lisäkkeenä smetanaa, kermaviiliä tai raejuustoa.

Pssst! Borssi on ollut aikoinaan myös paastoruokaa, jolloin siihen ei lisätty lihaa eikä smetanaa. Muina aikoina borssi yleensä valmistettiin naudanlihasta, josta sen voi mainiosti tehdä nytkin.

Borssikeitto naudanlihasta

Pane 500-750 g luista naudanlihaa kattilaan. Kaada päälle vettä niin, että liha peittyy kokonaan. Mausta suolalla ja kokonaisilla pippureilla. Keitä lihaa, kunnes se irtoaa luista ja on aivan pehmeää. Ota liha liemestä pois ja siivilöi liemi ja mittaa liemi. Lisää tarvittaessa vettä. Kaada liemi kattilaan öljyssä kuullotettujen kasvisten päälle ja keitä noin tunnin ajan. Mausta etikalla edellä olevan ohjeen mukaan. Poista lihasta luut ja leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Lisää lihapalat valmiin keiton joukkoon.

Ohje ja kuva Sirkka Hirvonen.

Lihaisa papukeitto

Pavut ovat ruokaisaa talviruokaa, joista voit valmistaa keittoja, patoja, salaatteja tai leipätahnoja. Jos käytät kuivattuja papuja, ne on liotettava yön yli ja ne vaativat pitkän keittoajan. Mutta nykyisin erilaisia valmiiksi keitettyjä papuja saa säilykkeinä, mikä nopeuttaa olennaisesti papuruokien valmistamista.

Pavut ovat hyvin ravintorikkaita ja ne sisältävät runsaasti proteiinia, ravintokuitua sekä B-ryhmän vitamiineja.

Lihaisa papusoppa

noin 6 annosta

700 g karjalanpaistilihoja
rypsiöljyä
1 sipuli kuutioituna
4 valkosipulinkynttä paloiteltuna
1 rkl merisuolaa
4 laakerinlehteä
1/2 rkl kuivattua timjamia
noin 10 maustepippuria
vettä
1 ps (500 g) isoja juureskuutioita, pakaste
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 tlk (70 g) tomaattipyreetä
noin 1/2 l vettä
1 lihaliemikuutio
2 tetratölkkiä (à 285 g) voipapuja
mustapippuria myllystä
suolaa
persiljaa

Ruskista lihapalat öljyssä ja siirrä isoon kattilaan. Lisää kattilaan sipulit, suola, mausteet ja vettä sen verran, että lihat ovat kokonaan veden alla. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen kannen alla pari tuntia, kunnes lihapalat ovat mureita. Lisää kattilaan juureskuutiot, tomaattimurska, tomaattipyree ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää liemikuutio. Anna kiehua noin 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat sopivasti al dente. Lisää loppuvaiheessa kuumenemaan lävikössä huuhdotut pavut. Rouhi keittoon mustapippuria. Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Viimeistele persiljalla, sekin tuo keittoon hyvää makua.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

siskonmakkarakeitto2

Siskonmakkarakeitto on monien suosikkikeitto, josta lapsetkin pitävät. Tein tällä kertaa keiton kaalista ja juureksista, mausteena tuoksuvat yrtit. Lopuksi puristelin siskonmakkarapötköistä pieniä palleroita keittoon tuomaan sen viimeisen silauksen. Se oli siinä, ja kyllä maistui.

Siskonmakkarakeitto kaalilla ja juureksilla

1 l vettä
1 tlk tomaattimurskaa
2 annosrasiaa kasvisliemifondia
noin 500 g valkokaalia
1 keskikokoinen punajuuri
1 palsternakka
2 isohkoa porkkanaa
1 isohko sipuli
muutamia valkosipulinkynsiä
3 laakerinlehteä
2 tl timjamia
1 pkt siskonmakkaroita
yrttimausteita maun mukaan, esim. meiramia tai oreganoa tai yrttisekoitusta
mustapippuria myllystä
(suolaa)
ruohosipulia

Mittaa vesi kattilaan ja lisää tomaattimurska sekä fondi. Kuumenna liemi. Suikaloi kaali, juurekset ja sipulit ja lisää vuorollaan kattilaan. Lisää laakerinlehdet ja timjami. Keitä kypsäksi. Lisää siskonmakkarapallerot ja yrttimausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla muutama minuutti. Mausta mustapippurilla. Tarkista maku. Viimeistele ruohosipulilla.

Ohje ja Kuva Mervi Melasniemi.

Siskonmakkarakeitto on aitoa suomalaista perinneruokaa, joka varmasti maistuu kaikille. Siskonmakkaroita ei valmisteta edes naapurissamme Ruotsissa, joten monet siellä asuvat suomalaiset vievät siskonmakkaroita mukanaan täällä käydessään. Itse laitan keittoon aina kaksi pakkausta siskonmakkaroita, että niitä riittää tarpeeksi jokaiselle.

Perinteinen siskonmakkarakeitto

noin 6 keskikokoista, kiinteää perunaa
2-3 porkkanaa
pala juuriselleriä
1 sipuli
valkosipulia maun mukaan
noin 1 l vettä
laakerinlehtiä
maustepippureita
kuivattuja yrttimausteita maun mukaan (erim. timjamia, lipstikkaa tms)
2 kana-tai kasvisliemikuutiota
1-2 pak siskonmakkaroita
suolaa
persiljaa hienonnettuna

Kuori ja pilko kasvikset ja pane ne isoon kattilaan. Lisää vettä sen verran, että ainekset peittyvät hyvin ja, että lientäkin tulee sopivasti. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää laakerinlehdet, maustepippurit, yrttimaustetta ja liemikuutiot. Anna keiton kiehua kunnes kasvikset ovat kypsät. Purista siskonmakkarapallerot keittoon ja anna niiden kypsyä muutama minuutti. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää keittoon persilja ja tarjoa keitto ruis- tai näkkileivän kera.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Kaalikeitto

noin 1 l vettä
1 vajaa keskikokoinen valkokaalikerä
1 sipuli
muutama valkosipulinkynsi
2 isoa porkkanaa
1 punainen chili
500 g:n tetra paseerattua tomaattia
2-3 lihaliemikuutiota
700 g sika-nautajauhelihaa
1 (100 g) rs pekonisuikaleita tai
1 rs kinkkusuikaleita
3 laakerinlehteä
1 rkl kuivattua salviaa
1/2 rkl kuivattua timjamia
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Mittaa vesi isoon kattilaan. Suikaloi kaali, jos et halua keittoon koko kaalia, tee lopusta seuraavana päivänä kaalisalaattia, se on terveellistä ja hyvä lisäkesalaatti. Paloittele sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili. Lisää paseerattu tomaatti ja kuumenna. Lisää liemikuutiot. Paista jauheliha ja pekoni- tai kinkkusuikaleet ja lisää kattilaan. Mausta ja anna kiehua hiljalleen, kunnes kaali on sopivan kypsää, noin 45 minuuttia. Tarkista maku ja mausta halutessasi lisää.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi

Keitot

Makkarakeitto maistuu milloin vain, mutta talvella kyllä parhaiten. Keitto valmistuu nopeasti ja sillä ruokkii monta nälkäistä suuta. Jos sinulla on hiukan enemmän aikaa kuori keittoon juurekset, hyvällä kuorimaveitsellä se käy näppärästi. Vielä nopeammin selviät, jos käytät pakastejuureskuutioita. Peruslenkkimakkara on edullista ja hyvää makkarakeitossa, mutta yhtä hyvin voit käyttää nakkeja tai siskonmakkaroita.

Lisään usein keittoihin punaisia linssejä, ne kypsyvät 10 minuutissa ja saostavat mukavasti keittoja. Linssit sisältävät muun muassa proteiinia, ravintokuitua ja rautaa, joten senkin takia niitä kannattaa suosia.

Keiton ihana maku tulee juureksista, mausteista ja makkarasta, linssit saostavat keiton.

Edullinen ruoka: Makkara-linssikeitto

1 iso sipuli
muutamia valkosipulinkynsiä
rypsiöljyä
4 porkkanaa
puolikas palsternakka
pala lanttua
1 1/2 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 laakerinlehteä
1 rkl yrttimaustetta maun mukaan
mustapippuria myllystä
2 dl punaisia linssejä
1 lenkkimakkara kuutioituna
persiljaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kaada hiukan öljyä reilun kokoisen kattilan pohjalle ja lisää sipulit kuullottumaan. Kuori ja kuutioi juurekset ja lisää kattilaan. Kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Murenna joukkoon liemikuutiot ja lisää mausteet. Keitä, kunnes juurekset ovat lähes kypsät eli noin 15 minuuttia. Lisää keittoon linssit ja makkarakuutiot. Anna keiton kiehua lempeästi vielä noin 10 minuuttia. Lisää runsaasti hienonnettua persiljaa, mikäli olet pakastanut sitä kesällä.  Tarkista vielä lopuksi keiton maku, ja mausta halutessasi lisää. Tarjoa keiton kanssa tuoretta, hyvää täysjyväleipää.

Pssst! Voit hyvin lisätä keittoon tölkillisen tomaattimurskaa, jos haluat.
– Voit muunnella tätä keittoa niin, että lisäät makkaran sijaan keittoon paistettua jauhelihaa tai broilerisuikaleita tai kylmäsavulohta.
– Nopeampi keitto valmistuu, kun käytät peruna-juurespakastetta, jonka lisäät kiehuvaan liemeen

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Keitoissa on umamia!


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti