Umami muualla Facebook

Julkaistu 7. 11. 2017 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat /kuva Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kermainen lihapullakastike spagetille

Kaikki varmaan rakastavat lihapullaspagettia. Se on yksi minunkin lempiruoistani. Usein teen spagetille voimakkaasti maustetun tomaattisen lihapullakastikkeen, mutta myös maukas kermainen lihapullakastike maistuu hyvältä.

Itsevalmistetut lihapullat ovat tähän kastikkeeseen paras vaihtoehto, mutta kiireisen kastike onnistuu hyvin myös valmiista lihapullista. Esim. Lidlistä saa mainion makuisia lihapullia. Kastiketta tulee runsaasti, mikä on tarkoituskin, koska meillä spagettia yleensä jää seuraavaksi päiväksi. Maku vain paranee!

Teen lihapullia yleensä reilun annoksen, koska samalla rupeamalla kannattaa tehdä lihapullat toisellekin aterialle. Pakastan puolet lihapullista seuraavaa spagetinkastiketta varten.

Maukkaat lihapullat

1 dl korppujauhoja
2 dl maitoa, vettä tai olutta
1 iso sipuli hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
rypsiöljyä
700 g jauhelihaa
2 munaa
1 rkl yrttimausteseosta, esim. Välimeren yrttisekoitusta
1 rkl savustettua paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
2-3 tl mineraalisuolaa, esim. vihreää Jozoa
rypsiöljyä paistamiseen

Kermakastike

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
1 lihaliemikuutio tai -fondia
2 prk (à 2 dl) emmentalruokakermaa
runsaasti ruohosipulia
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

Grana Padano -juustoa raastettuna

Pane uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Sekoita nesteen joukkoon korppujauhot ja anna niiden turvota hetki. Paista sipuli-valkosipulisilppu pehmeäksi rypsiöljyssä. Pane jauheliha kulhoon. Lisää munat, mausteet, korppujauho- ja kuullotettu sipuliseos. Sekoita taikina käsin, kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet hyvin keskenään. Paista koepihvi ja tarkista maku – tee näin aina, kun teet jauheliharuokia, koska voit vielä maistamisen jälkeen lisätä mausteita ja suolaa, jos tarvitaan. Pyöritä taikina pulliksi ja ruskista ne öljyssä kuumalla pannulla. Siirrä ruskistuneet lihapullat uunivuokaan ja peitä vuoka alumiinifoliolla. Nosta vuoka uuniin ja anna lihapullien kypsyä sisältä noin 15 minuuttia.
Valmista kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota sipulisilput siinä. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Kaada pannulle vesi ja anna kiehahtaa. Murenna joukkoon lihaliemikuutio tai käytä fondia. Lisää kerma. Anna kiehahtaa ja lisää puolet lihapullista. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen, kunnes olet keittänyt spagetin. Lisää kastikkeeseen hienonnettua ruohosipulia ja rouhi vielä mausteeksi mustapippuria. Raasta tarjolle Grana Padano -juustoa.


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti