Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 7. 2019 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat /kuva Mervi Melasniemi 4 kommenttia Ruoka ja juoma

Kesä on lettukestien aikaa

Kesällä Suomessa herkutellaan letuilla. Parhailta ne maistuvat mielestäni mökillä nuotiolla paistettuna. Meidän perhe rakastaa lettujen, mansikkahillon ja kermavaahdon yhdistelmää läpi vuoden, ja kesällä voi lettujen ja hillon seuraan poimia lisäksi metsämansikoita, mustikoita tai muita marjoja.










Letut

2 munaa
5 dl kevytmaitoa
2 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1/2 l suolaa
50 g voita sulatettuna

Paistamiseen

voita

Lisäksi

mansikkahilloa ja kermavaahtoa

Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää osa maidosta. Vatkaa joukkoon jauhot, sokeri, suola ja sulatettu voi, sekoita kunnes taikina on tasaista. Lisää loput maidosta. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia ennen paistamista. Kuumenna pannu ja sulata voi. Pannun pitää olla melko kuuma, jotta paistuminen alkaa välittömästi. Kaada ison pannun keskelle noin 1 dl taikinaa ja valuta sitä laidoille. Odota, että reunat rapeutuvat ja taikinan keskiosa muuttuu huokoiseksi. Käännä letut ja paista kypsäksi myös toinen puoli. Pinoa letut lautaselle ja peitä alumiinifoliolla, jotta letut pysyvät kuumina tarjoiluun asti. Tarjoa lettujen kanssa mansikkahilloa ja sokerilla makeutettua kermavaahtoa.

Pssst! Valmiit lettutaikinaseokset, joihin lisätään vain vettä, ovat käteviä mökillä.

Kaneliset mansikkakrepit ja jogurttivaahto

noin 15 kpl

TAIKINA

2 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
6 dl kulutusmaitoa
4 munaa
50 g voita sulatettuna

JOGURTTIVAAHTO

200 g maustamatonta ruokajogurttia
2 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa

TARJOILUUN

1–2 litraa mansikoita syöjien määrästä riippuen
mansikkakastiketta tai vaahterasiirappia
mintunlehtiä

Sekoita kulhossa kreppitaikinan kuivat aineet hyvin keskenään. Lisää maito vähitellen ja samalla vatkaten. Vatkaa taikinaan munat ja jäähtynyt voisula. Anna taikinan seistä noin 30 minuuttia ennen paistamista. Paista ohuita kreppejä. Pidä krepit lämpiminä tai lämmitä ne uunissa ennen tarjoilua.
Valmista jogurttivaahto. Valuta jogurtista tarvittaessa neste pinnalta pois. Sekoita kulhossa jogurtti ja sokerit. Vaahdota kerma paksuksi vaahdoksi ja sekoita parissa erässä jogurtin joukkoon. Pane seos jääkaappiin tarjoiluun asti ja sekoita ennen tarjoilua.
Perkaa mansikat. Tee neljäsosasta mansikoita marjakastike. Soseuta mansikat ja puserra sose siivilän läpi. Makeuta kastike sokerilla. Voit korvata mansikkakastikkeen halutessasi esim. vaahterasiirapilla tai mansikkaliköörillä. Kata kaikki ainekset esille, jolloin jokainen voi koota oman kreppinsä tai tee valmiit annokset.

Pssst! Jos onnistut löytämään metsämansikoita, tarjoa niitä lettujen kanssa.

mustikkaletut

Viime kesänä oli hyvä mustikkasato. Tein muurinpohjaletuille mustikkahilloa ja lisäsimme vielä lettuannoksiin tuoreita mustikoita. Kyllä oli namia!


Aiheet: , , , , , , ,

4 kommenttia

  1. Lapsena söimme lettuja

    Lapsena söimme lettuja sokerin kanssa, ei koskaan hillon ja kermavaahdon kanssa. Ja hyviä olivat. Nykyisin itse laitan vehnäjauhojen lisäksi lettutaikinaan (ja pannukakkutaikinaan) myös vähän ruisjauhoja tai kaura- tai ruishiutaleita, ja ovat hyviä. Hilloa ja kermavaahtoa en edelleenkään käytä lettujen seurana.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Hannele

    19. 3. 2015 6.58

  2. Liian harvoin tulee

    Liian harvoin tulee tehtyä lettuja. Hyvää lohturuokaa. Marjojen tai hillon ja vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Helena

    19. 3. 2015 19.59

  3. Lapsenlapsille tulee paistettua

    Lapsenlapsille tulee paistettua lettuja. Heille maistuu hillon kanssa, ei ole koskaan jääkaapissa kermavaahtoa…itse syön lettuja mieluiten hienosokerin kanssa.

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    mella

    30. 3. 2015 16.10

Kirjoita kommentti