Umami muualla Facebook

Julkaistu 18. 5. 2018 Teksti Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kesäiset mozzarellaherkut

Mozzarella on mainio aines kesäisiin ruokiin. Se on hyvää leivillä ja salaateissa. Pienet, somat suupalapalloset voi vaikka keihästää cocktailtikkuihin kirsikkatomaattien ja basilikanlehtien kanssa. Mozzarella vaatii maustamista, koska se itsessään on melko mauton. Lisää salaatteihin vaaleaa tai tummaa balsamietikkaa, hyvää oliiviöljyä, suolaa ja rouhittua mustapippuria. Tuoreet yrtit tuovat myös makua ruokiin.

DSC_0108

Mozzarella-bruschettat

6 annosta

6 viipaletta hyvää, tuoretta leipää, esim. Fazerin uunituoretta
extra vergine oliiviöljyä
3-4 isoa mozzarellapalloa
extra vergine oliiviöljyä
suolakiteitä, esim. Maldonia
mustapippuria myllystä
paahdettua punaista paprikaa, esim. VegonTable
kurpitsansiemeniä, esim. Risenta

Kaada leiville vähän oliiviöljyä ja paahda ne parila- tai paistinpannulla kauniin ruskeiksi. Anna leipien jäähtyä. Revi tai leikkaa mozzarellapallot leiville, lisää oliiviöljyä suolaa ja mustapippuria. Viimeistele paahdetuilla paprikasuikaleilla ja kurpitsansiemenillä. Tarjoa alkuruokana tai yöruokana valkoviinin kanssa.

DSC_0004-001

Mozzarella-leivät

2 kpl

2 paahtoleipäviipaletta, esim. monivilja
rasvaa
salaatinlehtiä
8 aurinkokuivattuja tomaatteja öljyyn säilöttynä
6 oliivia
2 mozzarellapalloa valutettuna
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
vaaleaa balsamietikkaa

Paahda ja voitele leivät. Lisää huuhdotut ja kuivatut salaatinlehdet sekä tomaatit ja oliivit (muista varoittaa oliivien kivistä). Halkaise käsin mozzarellapallot ja aseta päällimmäiseksi. Ripota päälle suolaa ja rouhi mausteeksi mustapippuria. Lisää vähän hyvää oliiviöljyä ja muutama pisara balsamietikkaa. Tarjoa heti.

 DSC_0099

mozzarella-tomaattisalaatti-264x275

Tomaatti-mozzarellasalaatti

4 annosta

1 ruukku tai kerä salaattia
4-5 isoa, kypsää tomaattia
4 mozzarellapalloa
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
balsamietikkaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Huuhdo ja valuta tai linkoa salaatti salaattilingossa. Pese ja lohko tomaatit. Valuta mozzarellat ja lohko ne. Hienonna basilika karkeasti, voit lisätä myös kokonaisia lehtiä salaattiin. Lorauta hiukan öljyä ja balsamietikkaa salaatille juuri ennen tarjoilua. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

DSC_0003

DSC_0012

Parsaa ja capresea

4 annosta

1 nippu vaaleaa parsaa
1 nippu vihreää parsaa
3 isoa tomaattia
2 ps (à 125 g) mozzarellaa
sormisuolaa, esim. Maldonia
mustapippuria myllystä

Kastike

1 prk (200 g) crème fraîchea
1 rkl sitruunamehua
2 rkl tuorebasilikapestoa, esim Lidlistä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä

Kuori valkoiset parsat nupusta tyveen päin. Vihreää parsaa ei tarvitse kuoria. Katkaise puisevat tyvet molemmista parsalajikkeista. Kuumenna vedet, mausta suolalla ja pane parsat kiehumaan omissa kattiloissaan. Keitä vihreää parsaa 4-5 minuuttia ja valkoista parsaa noin 10 minuuttia. Kokeile kypsyyttä terävän veitsen kärjellä. Varo kypsentämästä liikaa, koska parsa menettää silloin herkullisen rakenteensa. Viipaloi tomaatit sekä mozzarellat, ja mausta suolalla ja pippurilla. Kokoa annokset. Sekoita kastike ja tarkista maku. Pane jokaiselle oma pieni kastikekulho, jos haluat. Kuva Sakari Majantie.

DSC_0007

Mozzarella-kasvissalaatti

4 annosta

Kastike

1 keskikokoinen punasipuli
1 rkl korkillista balsamietikkaa
3 rkl neitsytrypsiöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
(1 tl hunajaa)

Lisäksi

2 dl pakasteherneitä
4 kypsää, isohkoa tomaattia
4 (à 125 g) mozzarellapalloa
basilikanlehtiä

Kuori sekä halkaise punasipuli ja leikkaa puolikkaat ohuiksi viipaleiksi. Ravistele kastikkeen ainekset esim. kannellisessa purkissa ja lisää kastikkeen joukkoon punasipuliviipaleet. Hölskytä purkkia ja anna kastikkeen tekeytyä salaatin valmistamisen ajan.
Kuumenna kattilassa vähän vettä ja lisää jäiset herneet sekä vähän suolaa. Anna kiehua 2 minuuttia, valuta ja jäähdytä juoksevan kylmän veden alla. Huuhdo ja lohko tomaatit. Leikkaa reuna mozzarellapussista, valuta neste ja paloittele mozzarellat. Jaa ainekset salaattikulhoihin. Hölskytä kastikepurkkia ja lisää kastikkeessa marinoituneet punasipuliviipaleet salaateille ja lusikoi myös kastike salaateille. Voit ripotella salaateille halutessasi vielä vähän suolaa ja rouhia mausteeksi mustapippuria. Viimeistele salaatit basilikanlehdillä.

ravioli-mozzarellasalaatti1-575x3831

Raviolisalaatti

4 annosta

1 rs (250 g) tuoreravioleja, pinaatti-juustotäytteellä
1/2-1 rs kirsikkatomaatteja
1 ps (200 g) pakasteherneitä
1 rs /250 g) mozzarellapallosia
1 pak (100 g) parmankinkkua

Kastike

1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
1/2 sitruunan mehu
1 rkl juoksevaa hunajaa
noin 1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Kuumenna kattilassa runsaasti vettä (noin 2 l) ja mausta se esim. merisuolalla (2 rkl). Kun vesi kiehuu, vähennä lämpöä ja lisää raviolit hiljalleen kiehuvaan veteen, etteivät ne mene rikki. Keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika. Valuta raviolit ja lisää niille hiukan öljyä, etteivät ne tartu toisiinsa. Levitä raviolit laakealle salaattivadille. Huuhdo ja halkaise kirsikkatomaatit ja lisää ne sekä herneet ravioleille. Valuta mozzarellarasiasta vesi ja lisää palloset salaattiin. Muotoile parmankinkkuviipaleista ruusukkeita ja lisää salaattiin. Mittaa kastikkeen ainekset esim. kannellliseen purkkiin ja ravistele purkkia, kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Kaada kastike salaatille. Salaatti sopii mainiosti vaikka aterian alkusalaatiksi tai lounassalaatiksi.

Kuva Satu Kemppainen.

mozzarellasalaatti7rajattu-264x2751

Mozzarella-vihannessalaatti

2 annosta

eri salaattilajeja, vuonankaalia, punasalaattia ja rucolaa
pieniä luumutomaatteja
retiisejä
200 g mozzarellajuustoa (esim. Santa Lucia Maxi)
basilikanlehtiä
extra vergine oliiviöljyä
vaaleaa balsamietikkaa
sormisuolaa, esim. Maldon
mustapippuria myllystä

Pese salaatit ja valuta tai käytä salaattilinkoa. Asettele lautasille vuonankaalia, revittyä punasalaattia ja rucolanlehtiä. Pese ja halkaise tomaatit. Pese ja viipaloi retiisit. Valuta ja viipaloi mozzarella. Suikaloi basilikanlehdet. Kokoa salaatti annoslautasille. Lorauta päälle hiukan oliiviöljyä ja balsamietikkaa. Mausta vielä sormisuolalla. Rouhi päälle mustapippuria.

Kuva Sakari Majantie.

Mozzarellapalat ja bellini4 lähis

Mozzarella-tomaattitikkuset

16 kpl

1 1/2 rs (à 255/125 g) minimozzarellapallosia
2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
2 rkl pinjansiemeniä paahdettuna, hienonnettuna
n. 1/2 rs miniluumutomaatteja
basilikalehtiä
2 viipaletta saaristolaisleipää
cocktailtikkuja

Valuta mozzarellapalloset. Pyörittele puolet basilikasilpussa ja puolet pinjansiemenrouheessa. Huuhdo tomaatit. Leikkaa leipäviipaleet pieniksi neliöiksi. Pujota tikkuihin tomaatit, mozzarellapallot ja leipäpalaset. Koristele lopuksi basilikanlehdillä.

mozzarella Italian-voileipäkakku6-264x312

Italian voileipäkakku

noin 20 palaa

Pohja

24 isoa paahtoleipäviipaletta, esim. Vaasan iso grahampaahtoa

Kostutus

2 1/2 dl vedellä laimennettua sitruunamehua

Täyte

2 rs (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (190 g) basilikapestoa
1/2 prk (n. 100 g) tomaattipestoa

Päälle

1 1/2 rs (300 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 ruukku tuoretta basilikaa
1 prk (125 g) minimozzarellapallosia
1/2 pkt (250 g) miniterttutomaatteja
1 rs 130 g marinoituja oliiveja
1 pkt (100 g) prosciutto-ilmakuivattua kinkkua

Valitse alusta voileipäkakulle, esim. leikkuulauta ja päällystä se alumiinifoliolla. Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuelti pois. Lado alustalle ensimmäinen leipäkerros, 6 viipaletta vierekkäin kahteen riviin. Leikkaa leivinpaperista suikaleet ja asettele leipien reunojen alle suojaamaan alustan reunoja kakun valmistuksen ja viimeistelyn ajaksi.
Täytä kakku. Kostuta leivät. Levitä päälle 1/3 notkistetusta tuorejuustosta. Levitä sen päälle puolet basilikapestosta. Lado päälle toinen kerros leipää. Kostuta leivät ja levitä päälle puolet lopusta tuorejuustosta sekä tomaattipesto. Lisää kolmas leipäkerros, kostuta leivät ja levitä päälle loput tuorejuustosta sekä basilikapestosta. Lisää neljäs leipäkerros ja kostuta se. Peitä pohja kelmulla, pane päälle kevyt paino ja anna pohjan vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Viimeistele kakku. Päällystä kakku tuorejuustolla. Koristele reunat isoilla basilikanlehdillä. Asettele kakun päälle mozzarellapalloset, lohkoiksi leikatut miniterttutomaatit ja oliivit, jätä reunoille tilaa kinkkuruusukkeille. Lisää koristeeksi muutamia basilikanlehtiä. Halkaise ilmakuivatut kinkkuviipaleet ja asettele ruusukkeina kakun reunoille. Poista varoen suojana olleet leivinpaperisuikaleet. Peitä kakku kevyesti kelmulla ja säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Broileri-mozzarellasalaatti

1 rasia (450 g) broilerin sisäfileitä
suolaa
savupaprikajauhetta
mustapippuria myllystä
timjamia
1 rasia pieniä Mozzarella-pallosia
1-2 rkl tuorepestoa (Lidl)
1 salaattiruukku
2-3 kypsää tomaattia lohkottuna
ruohosipulia hienonnettuna

Kastike

1 rkl viinietikkaa
3 rkl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
1 tl hunajaa

Kuumenna paistinpannu, lisää öljyä ja lado pannulle broilerin rintafileet. Mausta ne ja paista kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Fileiden pitää olla kypsiä, mutta älä ylikypsennä niitä. Tarkista kypsyys pistelemällä fileitä haarukalla tai cocktailtikulla. Jos neste ei ole veristä, vaan kirkasta, fileet ovat kypsiä. Siirrä fileet pannulta lautaselle. Valuta neste Mozzarella-pallosista ja sekoita niihin pestoa. Huuhdo salaatinlehdet salaattilingossa, valuta ja linkoa salaatista vesi pois. Revi salaatinlehdet kolmelle lautaselle ja lisää päälle muut ainekset. Sekoita kastike ja kostuta salaatit.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Pestoinen Mozzarella-tomaattipasta

2 annosta

1/2 (100 g) pakkausta papufettuccinea tai täysjyväpastaa
1 rasia tuorepestoa (Lidl)
1 rasia Mozzarella-pallosia (Lidl)
1 rasia miniluumutomaatteja (Lidl)
suolaa, mieluiten mineraalisuolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta basilikaa

Pane pasta kiehumaan suolalla maustettuun, kiehuvaan veteen ja keitä pakkauksen ohjeen mukainen aika. Kun pasta on kypsää ja valutettu, jaa se kahdelle lautaselle. Sekoita pastan joukkoon tuorepestoa, jätä pestoa myös viimeistelyyn. Valuta Mozzarella-palloset ja ripottele niille suolaa. Huuhdo, kuivaa ja halkaise tomaatit. Lisää Mozzarella-palloset ja tomaattipuolikkaat pasta-annoksiin. Sirota hiukan suolaa päälle ja rouhi myös mustapippuria mausteeksi. Lisää annoksille loput pestosta. Hienonna basilikanlehtiä ja lisää annoksille ja viimeistele vielä kokonaisilla basilikanlehdillä.

Pssst! Mozzarellapallosten tilalla voit halutessasi käyttää hyvää Feta-juustoa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

 


Aiheet: , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti