Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 6. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kesäkeitto kalalla

Tämä keitto on muunnokseni perinteisestä kesäkeitosta, sillä se oli mielessäni, kun aloin valmistaa keittoa. Makumuistoissani on mummilan kesäkeitto, johon kaikki kasvikset tulivat omasta keittiöpuutarhasta ja joka lapsen suussa maistui makealta. Sitä kutsuttiin suvisopaksi ja sen teki Alli, isovanhempieni kotihengetär vuosikymmenien ajan.

Kesäkeiton syömiseen liittyy toinenkin ihana muisto. Mummini sisar Helsingistä tuli joka kesä sisarensa luokse vierailulle ja silloin syötiin jonakin päivänä suvisoppaa. Kun soppa oli syöty, kävelimme metsän reunustamaa hiekkatietä pitkin ja mummilla ja hänen sisarellaan oli aurinkohatut sekä päivävarjot suojana liialta auringonpaahteelta.

Kesäkasvikset2

Ainekset tähän keittoon saa jokaisesta marketista, mutta hauskinta ne on hakea torilta tai kauppahallista, kun samalla voi nauttia tori- tai hallitunnelmasta, ostaa vaikka kukkia ja käydä munkkikahvilla.

Kesäinen kalakeitto

noin 1/2 l vettä
2-3 kasvisliemikuutiota
4 porkkanaa viipaloituna
1 isohko sipuli suikaloituna
1 kukkakaali paloiteltuna
1 parsakaali paloiteltuna
vettä
noin 300 g:n pala kirjolohi- tai lohifileetä kuutioituna
1 pkt (200 g) kylmäsavulohta suikaloituna
2 dl tuoreita herneitä
ruohosipulia tai tilliä

Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kasvisliemikuutiot ja porkkanat sekä sipuli. Anna kiehua 5 minuuttia ja lisää kaalit sekä sen verran vettä, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua 5 minuuttia ja lisää kalat ja herneet ja tarvittaessa vähän vettä. Kiehauta, nosta kattila pois levyltä ja anna keiton seistä kannen alla noin 5 minuuttia, jolloin kala kypsyy. Tarkista maku ja lisää runsaasti hienonnettua ruohosipulia tai tilliä.

Pssst! On tärkeää, että kasvikset jäävät sopivasti al dente, jolloin keitto on todella herkullista. Kokeile kasvisten kypsyyttä välillä. Mieluimmin enemmän kuin vähemmän al dente on kasvisten kohdalla parasta.


Aiheet: , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti