Umami muualla Facebook

Julkaistu 16. 5. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Tiia Koskimies Yksi kommentti Ruoka ja juoma

Kevätjuhlien leivonnaisherkut

Nyt leivotaan ylioppilasjuhliin ja valmistujaisiin sen seitsemää sorttia. Juhlakausi on parhaimmillaan, kata pöytä koreaksi omatekoisista leivonnaisista.

Valmistimme kahvipöydän tarjottavia. Makoisia pikkuleipiä, meheviä kakkuja ja suolaisina tarjottavina parsapiirasta sekä voileipäkakkua. Parsapiiraan voit tehdä uunipeltiversiona useammalle ja voileipäkakusta voit tehdä myös suolaisia leivoksia.

Jos vieraita tulee paljon ja eri aikoihin, kannattaa tehdä mieluummin useampi pieni kakku kuin yksi iso, että kakku ei pääse lämpenemään pöydässä. Muista myös kahvissa puolen tunnin sääntö. Keitä mieluummin erä kerrallaan, jottei kahvi pääse painumaan väkeväksi.



Martan ässät

siot-assat-2

noin 40 kpl

250 g voita
2 1/4 dl sokeria
2 munaa
8 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Lisäksi

sokeria ja kanelia

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen vaahtoon. Lisää jauho-soodaseos. Anna taikinan viiletä jääkaapissa ennen leivontaa. Pyöritä taikinasta sormenpaksuisia tankoja ja kääntele ne sokeri-kaneliseoksessa. Käännä tangot ässän muotoon ja pane leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa noin 13 minuuttia, kunnes ässät ovat kauniin vaalean ruskeita.

Kookos-sitruunatangot

kookostangot-2

noin 50 kpl

200 g voita
1 dl sokeria
1 muna
4 dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 sitruunankuori raastettuna
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle

1 keltuainen
noin 1 dl kookoshiutaleita

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja sitruunankuoriraaste. Vatkaa muna voi-sokerivaahtoon, lisää sitruunamehu ja jauhoseos erä kerrallaan. Pane taikina kovettumaan jääkaappiin noin tunniksi. Pyörittele taikina ensin limpuksi, jaa se sitten kahtia ja kumpikin pala edelleen neljään osaan. Pyörittele ja muotoile palat noin 30 cm pitkiksi tangoiksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele tangot keltuaisella ja ripottele pinnalle reilusti kookoshiutaleita. Leikkaa tangot noin 5-6 cm pitkiksi paloiksi. Paista 180 asteisessa uunissa 15-17 minuuttia.

Suklaaleivät

suklaapikkuleivat

noin 40 kpl

200 g voita
1 dl sokeria
1 muna
150 g taloussuklaarouhetta, esim. Fazer
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria

Koristeluun

valkosuklaata

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Lisää suklaarouhe. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan. Pursota pyöreitä pikkuleipiä leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 200 asteessa kullanruskeiksi ja anna jäähtyä tasaisella alustalla. Sulata valkosuklaa pakastepussin kulmassa, leikkaa pieni reikä ja pursottele pikkuleiville. Anna suklaan hyytyä täydellisesti. Nosta pikkuleivät esim. jääkaappiin, että koristelusuklaa jähmettyy nopeammin.

Kanelinen marjakakku

marjakakku

noin 15 annosta

Pohja

150 g voita
3 dl sokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1-2 tl kanelia
2 dl omenamarmeladia
1/2 dl maitoa

Kostutus

noin 1 1/2 dl omenatäysmehua

Täyte

1 rs (230 g) omenamarmeladia
2 dl vispikermaa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa, esim. kevyt Violaa
1 dl tomusokeria

Koristelu

tuoreita marjoja tai hedelmiä

Pane uuni lämpiämään 175-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan. Lisää marmeladi ja maito. Levitä taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Irrota kakkupohja jäähtyneenä. Leikkaa kakku kahteen osaan. Kostuta alaosa ja levitä sille omenamarmeladia. Valmista täyte. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto sekä sokeri. Levitä seosta omenamarmeladin päälle. Nosta toinen pohja päälle ja kostuta. Levitä kakulle loput omenamarmeladista ja päällystä kerma-tuorejuustoseoksella. Koristele tuoreilla marjoilla tai hedelmäpaloilla.

Suklaakakku

suklaakakku

noin 15 annosta

Pohja

6 munaa
2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja tai ohrakasta
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1 1/2 tl leivinjauhetta

Kostutus ja täyte

noin 1 1/2 dl kirsikka- tai vadelmamehua
1 prk kirsikka- tai vadelmahilloa

Kuorrutus ja koristelu

200 g taloussuklaata, esim. Fazer
1 dl kevytkermaa
mantelirouhetta paahdettuna
muutamia kirsikoita tai vadelmia

Pane uuni kuumenemaan175-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Lisää yhdistetyt kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Irrota pohja vuoasta jäähtyneenä ja leikkaa kahteen osaan. Kostuta mehulla ja levitä väliin hilloa. Nosta toinen pohja päälle ja kostuta se. Valmista kuorrutus. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kerma ja lisää paloiteltu suklaa. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos hieman sakenee. Kaada kuorrutus tasaisesti kakulle. Levitä suklaakuorrutusta veitsellä varovaisesti kakun reunoille. Paahda mantelirouhetta ja ripottele kakulle. Koristele kakku ennen tarjoilua muutamalla kirsikalla tai vadelmalla.

Pssst! Voit tarjota suklaakakun kanssa kermavaahtoa, jos haluat.

Marjainen britakakku

Pohja

300 g voita
2 dl sokeria
4 munankeltuaista
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle

4 munanvalkuaista
2 dl sokeria
kookoshiutaleita

Väliin

lemoncurdia
kotimaisia vadelmia (löytyy markettien pakastevalikoimista)

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää keltuaiset voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään jauhot sekä leivinjauhe ja lisää taikinaan. Levitä taikina leivinpaperille pellille. Paista pohjaa noin 15 minuuttia. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja levitä esipaistetulle pohjalle. Ripottele päälle kookoshiutaleita. Jatka paistamista uunin alaosassa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut sopivasti väriä. Leikkaa jäähtyneenä kahteen osaan. Levitä toiselle pohjalle lemoncurdia sekä vadelmia ja nosta toinen pohja päälle

Pssst! Älä käytä kakuissa ulkomaisia pakastevadelmia, koska niissä voi olla kolibakteeria. Ne on aina ennen käyttöä kuumennettava perusteellisesti.

Parsapiiras

parsapiiras

noin 8 palaa

Pohja

2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1/2 dl maitoa

Täyte

1 nippu vihreää parsaa
1 purjo
3 munaa
2 dl kermaviiliä
suolaa, pippuria

Sekoita kuivat aineet pohjataikinaa varten kulhossa. Nypi joukkoon pehmeä rasva ja maito. Lisää hieman jauhoja tarvittaessa. Taputtele taikina voideltuun vuokaan jauhotetulla kädellä. Kuori parsat ja leikkaa paloiksi. Halkaise ja huuhtele purjo ja leikkaa renkaiksi. Kuullota vihanneksia pannulla öljytilkassa kunnes ne hieman pehmenevät. Levitä piiraspohjalle. Riko kulhossa munien rakenne, lisää kermaviili ja mausta suolalla ja pippurilla. Levitä seos purjo- ja parsapaloille. Paista piirasta 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Voit tehdä taikinasta tuplasatsin ja taputella uunipellille. Levitä täyte tasaisesti pohjalle reunoja myöten, jotta jokaiseen palaan tulee tasaisesti parsaa ja purjoa ja paista kuten pyöreä piiras. Leikkaa piiras valmiiksi annospaloiksi, vaikka sormin syötäviksi coctailpaloiksi.

Voileipäkakku

voileipakakku-1

noin 10 annosta

Vaaleaa ja/tai tummaa vuokaleipää
Kostutukseen sitruunalla maustettua vahvaa kalalientä

Täyte

300-400 g lämminsavulohta
2-3 dl kevyttä ranskankermaa
1 sitruunan mehu
tilliä

Koristeluun
Tuorejuustoa, ranskankermaa, katkarapuja, kurkkua ja tilliä

Puhdista kala ruodottomaksi ja sekoita ranskankerman joukkoon. Mausta limettimehulla ja tillisilpulla. Leikkaa vuokaleivästä kuoret pois. Asettele palat vierekkäin tuorekelmun päälle, palojen koosta riippuen 3-4 palaa. Kostuta leipä kalaliemellä ja levitä täytettä. Kokoa kakku kerroksittain vaaleasta leivästä tai vuorotellen tummasta ja vaaleasta leivästä. Kokoa 4 kerrosta. Kääri leipä tiiviisti kelmuun ja vie kylmään maustumaan seuraavaan päivään. Voit panna avaamattoman maitotölkin lappeelleen painoksi. Ota kakku kelmusta ja aseta tarjoiluvadille. Sivele pintaan ranskankermalla ohennettua tuorejuustoa. Valuta katkaravut hyvin ja asettele pinnalle. Koristele kurkkuviipaleiden puolikkailla ja tillillä. Pidä kakkua kylmässä tarjoiluun saakka. Voileipäkakkua on helpointa leikata sahateräisellä leipäveitsellä, tässä ei kannata hienostella. Kakkua syödään mieluiten haarukalla, kahvilusikat ovat tarkoitukseen liian hentoja. Voit valmistaa ohjeella myös voileipäleivoksia. Voitele maustuneen ja tiivistyneen kakun pinta pehmitetyllä tuorejuustolla. Leikkaa kakku valmiiksi annospaloiksi ja koristele.

voileipakakku

Mukana leipomassa myös Aulikki Autio.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , ,

Yksi kommentti

Kirjoita kommentti