Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 10. 2014 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Jes Larsen Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kivikautista ruokaa modernilla otteella

Kuuluisa tanskalainen kokki Thomas Rode Andersen on tehnyt kerrassaan upean paleokeittokirjan, jossa hän kertoo omakohtaisen kokemuksensa kautta kivikautiseen ravintoon liittyvistä eduista. Kirja on myyntimenestys Tanskassa.

Thomas sanoo: ”I have a dream. Unelmani on olla yksi tiennäyttäjistä, jotka palauttavat kotipöytiin, ravintoloihin, kouluihin ja laitoskeittiöihin ne ruoka-aineet, joita me oikeasti tarvitsemme.”

Kaikki alkoi siitä, että Thomas aloitti crossfit-kuntokuurin ystävänsä johdolla. ”Fyysisen muutoksen tarve kävi erityisen selväksi aina, kun tulin katsoneeksi peiliin. Rintani olivat alkaneet höllyä ikävästi hampaita harjatessani”, kertoo Thomas kirjassaan. Ystävä oli innostunut crossfitistä Amerikan matkallaan, ja Thomas suostui kaverinsa koekaniiniksi. Tosin hän pian katui lupaustaan, mutta kova rääkki tehosi, ja sixpack alkoi pikkuhiljaa muodostua. Mies oli ennen pitkää fyysisesti elämänsä kunnossa, mistä seurasi, että hän alkoi panna muita elämänalueitaan kuntoon. Hän halusi pitemmät, laadukkaammat yöunet, vähentää alkoholin käyttöään ja parantaa ravitsemustaan.

Ystävältään hän sai vinkin paleo-ruokavaliosta ja alkoi tutkia sitä ja syödä sen mukaisesti. Olo parani entisestään. Kirjasta tuli hänen missionsa jakaa hyviä kokemuksiaan muille, joilla on halua tavoitella hyvää kuntoa, energistä oloa ja elämäniloa.

Kirjan alussa Thomas Rode Andersen kertoo kivikautisesta ruokavaliosta verrattuna oman aikamme ruokatottumuksiin. ”Tutkijat ovat sitä mieltä, että perimämme on muuttunut vähemmän kuin yhden prosentin verran sitten kivikauden”, sanoo Andersen. Nykypäivän ravintomuutokset eivät ole hänen mukaansa tehneet hyvää terveydellemme, vaan kärsimme elintasosairauksista, jotka johtuvat ravinnostamme, vrt. diabetes, keliakia, sydän- ja vesisuonisairaudet jne.

Kirja opastaa valitsemaan oikeita raaka- ja ruoka-aineita ja jättämään pois niitä, joita emme tarvitse:

Luolaihminen söi

• luomulihaa
• kalaa ja mereneläviä
• munia
• vihanneksia
• juureksia
• marjoja ja hedelmiä
• pähkinöitä ja siemeniä


Luolaihminen ei syönyt

• vilja- ja maitotuotteita
• perunoita
• puhdistettua sokeria
• prosessoituja rasvoja
• eineksiä

Paleokeittokirjassa kerrotaan kivikautisista raaka-aineista modernissa muodossa ja annetaan ohjeita uuteen ruokajärjestykseen. Kirjassa on runsaasti hyviä ruokaohjeita, joista tulee vesi kielelle.

Thomas Rode Andersen saapuu vieraaksi Helsingin kirjamessuille. Hän esiintyy Teresa Välimäen kanssa Näytöskeittiössa pe 24.10. klo 14.

Paleo2

Thomas Rode Andersen (1968) on yksi Tanskan tunnetuimmista kokeista.

Andersen on työskennellyt Michelin-ravintoloissa Tanskassa, Itävallassa ja Saksassa. Hän on myös intohimoinen cross fit -harrastaja. Paleokeittokirja on ollut suurmenestys Tanskassa, missä sitä on myyty 80 000 kappaletta. Kirjan oikeudet on myyty kaikkiin Pohjoismaihin.

Kirjasta sanottua

Erinomainen valikoima vähähiilihydraattisia ohjeita ilahduttaa meitäkin, jotka emme aio siirtyä paleoruokaan. Ruokaisat salaatit ovat kivoja ja kekseliäitä. Moderni luolamies käyttää kiitettävän paljon kasviksia, ja kastikkeet ovat saaneet oman lukunsa.Glorian Ruoka&Viini

Kirja pitää sisällään 80 reseptiä, jotka vaikuttavat herkullisilta ilman paleoagendaakin. Mikko Takala, Kauppalehti Optio

www.atena.fi


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti