Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 11. 2010 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Chikako Harada 3 kommenttia Ruoka ja juoma

Kokataan isälle viikonloppuna

Aloitetaan punajuurisosekeitolla. Se sopii syksyiseksi alkuruoaksi hyvän, tuoreen leivän kanssa.

Pääruoaksi valmistetaan lihapata, joka saa muhia liedellä tai uunissa pitkään, on todella hyvää. Liha melkein sulaa suussa ja liemi on täyteläistä ja maukasta – aivan täynnä umamia! Padan kanssa maistuu juuresmuusi, jonka voi tehdä vähällä vaivalla pakastevihanneksista ja -perunamuusiaineksesta.

Puolukkarahka on raikas aterian päätös, ja omenapiiras maistuu kahvin kanssa. Sen kanssa nautitaan kylmää vaniljakastiketta.






Punajuurisosekeitto

5 hengelle

1 l vettä
2 keskikokoista punajuurta
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
4 keskikokoista perunaa
2 porkkanaa
1/2 dl kasvis- tai kanafondia
1 rkl yrttimausteseosta, esim. Herbes de Provence
suolaa
mustapippuria myllystä

Tarjoiluun

100 g fetajuustoa
1 prk (200 g) ranskankermaa
(tuoretta basilikaa)

Pane vesi kiehumaan. Kuori sekä paloittele kasvikset ja lisää ne kiehuvaan veteen. Mausta fondilla (tai liemikuutiolla). Anna kasvisten kiehua miedolla lämmöllä kannen alla. Soseuta tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vähän vettä, jos keitto tuntuu liian sakealta. Kuumenna ja tarkista keiton maku. Mausta huhmareessa survotulla yrttisekoituksella sekä suolalla ja pippurilla makusi mukaan. Murenna feta haarukalla ja sekoita ranskankermaan. Tarjoa seosta keiton kanssa.

Tomaattinen lihapata

6 hengelle

2 pkt (à 700 g) karjalanpaistilihaa
voita ja öljyä paistamiseen
2 isoa sipulia
6 valkosipulinkynttä
1 pkt ruskeita herkkusieniä
vettä
2 lihaliemikuutiota tai 1/2 dl lihafondia
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 tlk (à 70 g) tomaattipyreetä
4 laakerinlehteä
1/2 rkl kuivattua timjamia
10 maustepippuria
suolaa
mustapippuria myllystä
persiljaa hienonettuna

Ota lihapakkaukset huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Kuumenna rasvaa isossa kattilassa ja ruskista lihat. Lisää paistamisen aikana kattilaan lohkotut sipulit ja paloitellut valkosipulinkynnet. Puhdista sienet ja pilko isommat neljään osaan ja jätä pienet kokonaisiksi. Lisää sienet pataan ja kääntele varovasti. Lisää vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Lisää lihaliemikuutiot tai fondi, tomaattimurska ja -pyree sekä mausteet. Anna ruoan kypsyä miedolla lämmöllä 1 1/2-2 tuntia. Sekoittele pataa välillä. Tarkista lopuksi maku ja mausta suolalla ja mustapippurilla makusi mukaan. Ripottele päälle runsaasti persiljasilppua.

Viinisuositus

Liha-sienipadan kanssa maistuu hyvä punaviini:
Frescobaldi Rèmole 9,99.

Klikkaa yllä olevaa tekstiä, niin saat sen suuremmaksi.

Helppo juuresmuusi

6 hengelle

1 ps (500 g) vihannessekoitusta
1 ps (500 g) pakasteperunasoseainesta
maitoa ja vihannesten keitinvettä
voita
suolaa
mustapippuria myllystä

Keitä vihannessekoitus vähässä vedessä kypsäksi ja soseuta vihannekset sauvasekoittimella. Lisää joukkoon perunamuusiaines (pakastettu) ja tarvittaessa kuumennettua maitoa. Lisää voita ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Tarkista maku ja lisää suolaa sekä pippuria makusi mukaan. Tarjoa muusi lihapadan kanssa.

Puolukkarahka

6 hengelle

400 g puolukoita, tuoreita tai pakastettuja
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
500 g maitorahkaa
(2-3 dl kuohukermaa)

Murskaa puolukat ja makeuta sokerilla. Sekoita rahka puolukkasurvoksen kanssa. Tarkista makeus sopivaksi. Tarjoa sellaisenaan tai, jos haluat rahkasta kuohkeamman, vaahdota kerma ja lisää parissa erässä puolukkarahkan joukkoon.

Omenapiiras ja vaniljakastike

8 palaa

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1 muna

Täyte

1 rs (250 g) ricottaa
1 prk kermaviiliä
1/2 sitruunan mehu
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 munaa

Pinnalle

4 hapahkoa omenaa
sokeria
kanelia

Tarjoiluun

vaniljakastiketta

Nypi voi ja jauho-sokeriseos murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina halkaisijaltaan 26 sentin piirasvuokaan. Pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Säädä uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Poista omenoista siemenkodat ja kuori omenat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Kaada täyte piiraspohjalle. Lado päälle omenaviipaleet. Sirottele päälle sokeria ja kanelia. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan ja paista noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta saanut väriä. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.


Aiheet: , , , ,

3 kommenttia

  1. Jos luet tämän,

    Jos luet tämän, etkä vielä ole kokeillut omenapiirakkaa, suosittelen leipomishetkeä!

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Laura Karikoski

    14. 9. 2008 10.40

  2. Mukava idea tuo

    Mukava idea tuo muusi vihanneksista ja pakasteesta! Olen itse käyttänyt porkkanaa tai purjoa antamaan ilmettä ja makua.
    Liha-sienipadassa voi loistavasti käyttää metsäsieniä, mitä tahansa. Näin loppukesällä tyhjentelen pakastinta ja sekoittelen sieniä vähän kaikkiin ruokiin, jauhelihaan, palapaistiin ym.
    Tuula

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Tuula

    5. 8. 2009 21.58

Kirjoita kommentti