Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 11. 2017 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat /kuva Liisa Wilska Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kolapai – kun tekee mieli makeaa

Kolapai on toffeisen makea leivonnainen, jollaista joskus kaipaa vahvan kahvin kumppaniksi. Jos pakastimesta löytyy vaikka itse poimittuja metsävadelmia, niitä voisi tarjota kermavaahdon ohella kolapain kanssa. Kermavaahtoa ei tarvitse makeuttaa lainkaan pain makeuden takia, mutta pehmeä kermavaahto täydentää makunautintoa.





Kolapai

Pohja

3 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
100 g voita
1 rkl rypsiöljyä
1 keltuainen
3 rkl kylmää vettä
1 rkl sokeria

Täyte

1 1/2 dl fariini- tai tummaa sokeria
1 1/2 dl vaaleaa siirappia
1 1/2 dl kuohukermaa
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
150 g voita kylmänä ja kuutioituna
100 g (2 dl) saksanpähkinöitä karkeasti rouhittuna

Tarjoiluun

3 dl kuohukermaa

Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Sekoita taikina nopeasti talouskoneessa tai muuten. Ota halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka, peitä pohja leivinpaperipalalla ja kiristä reunus pohjan ympärille. Voitele vuoan reunat ohuesti. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille noin 3 sentin korkeudelle. Pistele paipohja haarukalla. Paista uunin keskiosassa noin 12 minuuttia. Valmista täyte. Mittaa sokeri, siirappi, kerma, kaakaojauhe ja vaniljasokeri kattilaan. Kuumenna ja keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Sammuta lämpö ja lisää kylmät voikuutiot kerrallaan täytteeseen siten, että voi sekoittuu aina lisäyksen jälkeen täysin täytteen joukkoon. Sekoita täytteeseen lopuksi rouhitut pähkinät. Kaada täyte paistetulle pohjalle ja tasoita pinta. Pane pai jääkaappiin 2-3 tunniksi, kunnes täyte on jähmettynyt. Irrota vuoan reunus ja nosta pai tarjoiluvadille. Viipaloi pai kylmänä annospaloiksi. Säilytä pai jääkaapissa ja nosta se esille vasta ennen tarjoilua. Tarjoa pain kanssa makeuttamatonta kermavaahtoa.


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti