Umami muualla Facebook

Julkaistu 13. 2. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat /kuva Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kolmen kalan keitto ja focaccia-leipä

Tämä parempi kalakeitto on valmistuksen kannalta oikeata pikaruokaa, joka sopii hyvin arkeen tai viikonlopuksi, jolloin on paljon muutakin tekemistä. Pakasteena saatavat peruna-juureskuutiot kypsyvät 15 minuutissa, ja kala kypsyy puolestaan lopuksi nopeasti kuumassa liemessä. Fenkolinsiemenet antavat keitolle herkullisen makuvivahteen.

Lohi on ohjeen edullisin kala, ja voit käyttää pelkästään sitä, jos et raaski ostaa muita kalalajeja ja lohta on usein tarjouksessa.  Smetana tekee keitosta juhlavamman, mutta keitto maistuu hyvältä ilman smetanaakin, jos haluat välttää rasvaa.

Itse leivottu focaccia-leipä maistuu keiton kanssa ihanalta juuri uunista otettuna.

Tomaattinen kolmen kalan keitto

5 annosta

1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
öljyä
1 1/4 l vettä
2-3 tl fenkolinsiemeniä
3 laakerinlehteä
mustapippuria myllystä
1 tl merisuolaa
noin 2 rkl kalafondia
2 rkl tomaattipyreetä
1 ps (750 g) peruna-juureskuutioita
noin 300 g ruodotonta kirjolohi- tai lohifileetä
1 ruodoton turskafilee
3 ruodotonta ahvenfileetä
1 ps (noin 200 g) isoja katkarapuja
2 rkl kapriksia
tuoretta tilliä
tuoretta timjamia

Tarjoiluun

smetanaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä kattilan pohjalle ja lisää sipulisilppu kuulottumaan. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Murskaa fenkolinsiemenet huhmaressa sillä aikaa. Lisää kattilaan murskattu fenkoli, muut mausteet, suola, kalafondi, tomaattipyree ja peruna-juureskuutiot. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen kypsäksi kannen alla. Paloittele kalafileet ja lisää ne sekä katkaravut kattilaan. Älä enää keitä. Kun kalapalat ovat kypsät ja katkaravut lämmenneet, viimeistele keitto kapriksilla, hienonnetulla tillillä ja timjaminlehdillä. Tarkista lopuksi maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai kalafondia.

Focaccia-leipä

4 dl kädenlämpöistä vettä
1 paketti hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 rkl öljyä
noin 6-7 dl durum-jauhoja
( 1 dl parmesaaniraastetta)

Pinnalle

1 dl aurinkokuivattua tomaattia pieninä kuutioina
2 tl Provencen yrttimaustetta
1 tl hiutaleista suolaa

Sekoita hiiva kädenlämpäiseen veteen ja lisää suola, hunaja ja aloita alustaminen. Lisää ensin täysjyvävehnäjauhot ja sitten durum jauhoa, jotta saat aikaiseksi kimmoisan ja hyvin kulhon reunoilta irtoavan taikinan. Kohota taikina. Kauli tai painele se leivinpaperin päälle uunipellille tai neliskulmaiseen vuokaan. Kohota 30 minuuttia lämpimässä paikassa. Painele sormenpäillä taikinan pintaan koloja ja levitä tomaattikuutiot pinnalle. Ripottele pinnalle myös sormisuolaa ja Provencen yrttimaustetta. Paista leipää 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Jäähdytä ja painele tomaatit leivän sisään, jos ne ovat irronneet. Juuri sattumat tekevät tästä leivästä maukkaan. Tarjoa salaatin ja keittojen lisäkkeenä.

Focaccia-leivän ohje ja kuva Tiia Koskimies.


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti