Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 6. 2018 Teksti Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kotijuusto on kesäherkkua

Kotijuustot ovat pitopöytien hyvää vakiotarjottavaa, mutta se kuuluu myös kesään. Voit maustaa sen halutessasi tuoreilla yrteillä, tillillä, persiljalla ja/tai ruohosipulilla, niistä juusto saa kesäistä makua. Voit kokeilla maustaa kotijuustosi myös tuoreilla marjoilla, esim. vadelmilla ja/tai mustikoilla.

Kotijuustojen valmistus ei ole vaikeaa, mutta sinun kannattaa noudattaa ohjeita kirjaimellisesti, että varmasti onnistut, ellet ole ennen tehnyt kotijuustoa.


Paistettu munajuusto

(15–20 annosta)

3 l kulutusmaitoa
4 munaa
1 l piimää
1 rkl suolaa

Voiteluun

1 keltuainen

Osta piimä paria päivää aiemmin ja anna sen olla huoneenlämmössä hapaantumassa juutonvalmistusta varten. Valmista juusto. Kuumenna maito paksupohjaisessa kattilassa kiehumispisteeseen. Sekoita puulastalla kattilan pohjaa pitkin koko kuumennuksen ajan, ettei maito pala pohjaan. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne haarukalla kevyesti vatkaamalla. Lisää piimä munien joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos samalla sekoittaen maitoon. Kuumenna maito uudelleen ja anna kiehahtaa kattilan pohjaa pitkin sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja peitä kannella. Anna juustoutua puoli tuntia. Nosta juustomassa reikäkauhalla kostealla sideharsolla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään. Sekoita siihen suola. Nosta sideharson reunat juuston yli ja aseta päälle lautanen painoksi. Anna juuston valua kulhon päällä jääkaapissa yön yli.

Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Nosta juusto leivinpaperille uunipellille. Voitele juusto keltuaisella. Paista sitä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Juusto on jäähtyneenä hyvää leivän päällä. Lämpimänä munajuusto maistuu jälkiruoaksi hillon ja kermavaahdon kanssa. Halutessasi voit jättää juuston paistamatta, se on hyvää ihan sellaisenaankin. Paistettu munajuusto on myös perinteinen pitopöydän herkku.

Juoksetejuusto

noin 15 annosta

3 l täysmaitoa
1 rkl suolaa
1 rkl juustonjuoksetetta

Kaada maito kattilaan. Lisää suola. Kuumenna kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon juoksete. Kuumenna maitoa vielä hiukan lisää eli 42 asteiseksi, käytä lämpömittaria. Lämpötila ei saa nousta sitä korkeammaksi, muuten juoksete ei toimi. Nosta kattila levyltä. Peitä kannella. Anna juustoutua lieden reunalla puoli tuntia.

Leikkaa hyytyneeseen juustomassaan veitsellä ristiviillot. Anna heran erottua noin 10 minuuttia. Nosta juustomassa reikäkauhalla kostutetulla sideharsolla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään. Sekoita siihen suola. Nosta sideharson reunat juuston yli. Aseta päälle lautanen painoksi. Anna juuston valua kulhon päällä jääkaapissa yön yli. Kumoa juusto tarjoiluvadille ja poista liina. Tarjoa leivän päällisenä tai juhlapöydässä muiden herkkujen kanssa.

Piimäjuusto

noin 15 annosta

3 l maitoa
3 munaa
1 l piimää
1 rkl suolaa

Hanki piimä pari päivää aiemmin ja anna sen olla huoneenlämmössä, jolloin se happanee lisää ja juoksettaa maidon paremmin.

Kuumenna maito paksupohjaisessa kattilassa kiehumispisteeseen. Sekoita puulastalla kattilan pohjaa pitkin koko kuumennuksen ajan, ettei maito pala pohjaan. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja sekoita piimään. Lisää seos samalla sekoittaen maitoon. Kuumenna maito uudelleen ja anna sen kiehahtaa kattilan pohjaa pitkin sekoittaen. Nosta kattila levyltä ja peitä kannella. Anna maidon juustoutua puolisen tuntia.

Vedä juustomassaan veitsellä ristiviillot. Anna heran erottua vielä noin 5 minuuttia.

Nosta juustomassa reikäkauhalla kostealla sideharsolla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään. Sekoita juustomassaan suola. Lisämausta juusto tässä vaiheessa, jos haluat. Taita juuston päälle sideharson reunat. Aseta päälle lautanen painoksi. Nosta juusto kulhon päälle ja jääkaappiin valumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli. Kumoa juusto tarjoiluvadille.

Maustamisvaihtoehtoja:

Oliivijuusto

– 1 dl oliiveja ja 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna ja 2 tl Herbes de Provence -yrttisekoitusta huhmaressa hienonnettuna

Gremolatajuusto

– 1 dl persiljaa ja 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna ja yhden luomusitruunan kuori raastettuna

Tomaatti-paprikajuusto

– 1/2 dl aurinkotomaattikuutioita öljyssä, 1/2 dl säilykepaprikaa ja 2 rkl kapriksia hienonnettuina

Juustonvalmistus1 DSC_0175

DSC_0176 DSC_0180

Kuvissa oliivijuuston valmistusvaiheet kuvina.

Hyvä tietää

Juustonjuoksete, -juoksute tai -juoksutin on maitoa saostava entsyymiseos. Sillä maidon valkuaisaine juoksettuu eli juustoutuu ja jäljelle jää nestettä eli heraa. Juoksetetta myydään apteekeissa tai hyvinvarustetuissa elintarvikemyymälöissä. Voit myös pyytää kauppiasta tilaamaan sitä. Hyödynnä hera leipä- tai sämpylätaikinan nesteenä.

Uunijuusto maitojauheesta

4 annosta

2 dl maitojauhetta
5 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
2 munaa
1 tl suolaa

Tarjoiluun

lakka- tai muuta hilloa ja kermavaahtoa

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Sekoita maitojauhe osaan maitoa. Lisää loput maidosta ja kerma. Riko munat pieneen kulhoon tai mukiin ja vatkaa ne kevyesti haarukalla. Sekoita muna ja suola maitoseokseen. Voitele matala uunivuoka, esim. piirasvuoka ja kaada seos vuokaan. Paista noin 1 tunti, kunnes seos on hyytynyt ja pinnaltaan kauniisti ruskistunut. Tarjoa lämpimänä lakkahillon ja kermavaahdon kanssa.


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti