Umami muualla Facebook

Julkaistu 20. 4. 2011 Teksti Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kristian Karnell – chefinä Lapissa

Kristian ”Krisse” Karnell 30-v. on keittiöpäällikkönä rovaniemeläisen City Hotelin Monte Rosa -ravintolassa. Hän on paitsi intohimoisesti työhönsä suhtautuva ruokaihminen, myös ihastunut  Lapissa saataviin hyviin lähiruoka-aineksiin, joita on runsaasti tarjolla etenkin poron, kalan, juuresten, perunoiden, yrttien, sienten ja marjojen osalta.

– On mahtava fiilis, kun saa tehdä ruokaa huippuraaka-aineista – suosin Pohjolan aitoja makuja. Matkailijat rakastavat pororuokia, ja toisena selvänä suosikkina ovat blinit moninaisine lisäkkeineen. Käytämme toki muitakin kuin täkäläisiä lähiruoka-aineksia, kuten muutkin ravintolat. Esimerkiksi nyt huhtikuussa meillä on parsaviikot, kertoilee Krisse.

– Täällä Lapissa on oma rento tunnelmansa, ja siksikin viihdyn täällä. Viimeiset puolitoista vuotta ovat kyllä menneet enimmäkseen työn merkeissä, joten en ole juurikaan ehtinyt nauttia vapaa-ajan riemuista.

Nuoreksi kokiksi, alkujaan Helsingistä lähtöisin oleva Krisse on ehtinyt kokkien tapaan olla jo monessa työpaikassa hiomassa taitojaan. Hän on ollut muun muassa kolmena vuonna Fazer Food Servicen Savonlinnan Oopperajuhlien Olavin Linna -ravintolan keittiöpäällikkönä, Ruka Peakin keittiömestarina, Sea Dream Yaht Clubin pääkylmäkkönä, kolme vuotta etelänorjalaisessa Resort Lyngoerportenissa keittiömestarina, espanjalaisessa gourmet-ravintola Barbasuelassa vuoropäälikkönä, Silja Operassa kokkina etc. Krisse sai paistinkääntäjien käädyt kaulaansa vuonna 2008. Hänen ensimmäinen keittokirjansa, Chef Karnell, ilmestyi maaliskuussa 2010.

Kokin uralle Krisseä innosti isän esimerkki. – Isäni on hyvä ruoanlaittaja, ja taisin saada alkujaan häneltä vaikutteita ruoka-alalle, Krisse kertoo.

Mistä kokit saavat aina uusia ideoita? Krisse sanoo seuraavansa silmä tarkkana alan lehtiä ja käyvänsä aina ehtiessään syömässä muissa ravintoloissa, matkustelevansa silmät auki ja makuaisti valppaana – siitä niitä uusia ideoita sitten alkaa kehittyä. – Kyllä minulla aina jotain kehityksen alla on, hän toteaa.

Vakio kysymys, jota kokeilta tivataan: Mikä on lempiruokasi? – Jaa-a, vaikea ihan tarkkaan yhtä nimetä. Se on enemmänkin niin, että tietyn tyyppiset ruoat miellyttävät nyt, ja mieltymykset toki muuttuvat ajan mittaan taas toisiksi. Sen voin sentään sanoa, että skandinaaviset raaka-aineet ja niistä valmistetut ruoat ovat kestosuosiossani.  Helsingissä käydessäni olen viime aikoina  usein suunnannut modernia aasialaista ruokaa valmistavaan Farangiin. Eli aasialaiset ruokakulttuurit kiehtovat myös.

Missä vietät pääsiäistä ja, mitä ruokia valmistat? – Pääsiäisen aion tänä vuonna viettää Rovaniemen saksanpaimenkoirakerhon kevätleirillä kokaten leiriläisille ja treenaten Riki-koiraani. Aion valmistaa heille hyvää ruokaa lähiruoka-aineksista.

Taidat olla koiraihminen? – Olen henkeen ja vereen saksanpaimenkoiraihminen, sanoo Krisse.

Onko sinulla jokin herkullinen ruokavinkki Umamin lukijoiden pääsiäispöytiin?

– Tottahan toki! Suosittelen karitsan potkaa portviinikastikkeen kera ja lisäkkeinä smetanassa haudutettua hapankaalia sekä uunissa paahdetulla valkosipulilla maustettua perunasosetta, maalailee Krisse.

www.cityhotel.fi


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti