Umami muualla Facebook

Julkaistu 2. 8. 2019 Teksti Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Maukkaita kukkakaaliruokia

Rakastan kukkakaalia kaikissa sen väreissä ja olomuodoissa. Se on hyvää raakana tai paahdettuna salaateissa, herkkua keitettynä voin kanssa, ihanaa gratinoituna ja siitä voi tehdä suurenmoista sosekeittoa.








kukkakaali4

Kurkumakukkakaali ja avokadoseos

2 ps (à 600 g) tuoreita tai pakastettuja kukkakaalinkukintoja
vettä
2 tl suolaa
2 tl kurkumaa
persiljaa hienonnettuna
punaista chiliä hienonnettuna

Avokadoseos

3 kypsää avokadoa
1 limetin mehu
2 tl hunajaa
suolaa

Mittaa kattilaan vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kukkakaali ja kaada tarvittaessa liika vesi pois. Lisää kattilaan suola ja kurkuma. Anna kiehua noin 4 minuuttia. Kokeile kypsyyttä ja valuta kukkakaali lävikössä. Pane kukkakaali tarjoiluastiaan ja ripottele päälle persilja- ja chilisilppua.

Halkaise avokadot, irrota siemenet ja kaavi hedelmälihat kulhoon. Purista päälle limettimehu. Lisää hunajaa ja suolaa. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

kukkakaalivuoka-2-264x427

Juustokastikkeella kuorrutettu kukkakaali

3 keskikokoista kukkakaalia

Kuorrutuskastike

2 prk (à 2 1/2 dl) Aura-ruokakermaa
1 ps mozzarellaraastetta, Valion
persiljaa hienonnettuna
suolaa
mustapippuria myllystä

Huuhdo kukkakaalit, poista kannat ja lohko kaalit neljään osaan. Lisää kaalit kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä 5 minuuttia ja valuta lävikössä. Asettele kaalilohkot uunivuokaan. Kuumenna kerma kattilassa ja lisää joukkoon juustoraaste. Sekoita kastike tasaiseksi ja kaada kukkakaalilohkojen päälle. Gratinoi 225 asteessa, kunnes kukkakaali saa hiukan väriä.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

kaalit-gratinoituna-1-of-11-264x2641

Kolmen kukkakaalin gratiini

reilut 6 annosta

1 valkoinen kukkakaali
1 violetti kukkakaali
1 vihreä kukkakaali

Kuorrutuskastike

50 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
noin litra maitoa
suolaa
valkopippuria
(raastettua muskottipähkinää)
1 dl tuoretta parmesaanijuustoraastetta

Leikkaa kaaleista kovat kannat pois ja nuput edelleen suupalan kokoisiksi paloiksi. Keitä nuppuja suolalla maustetussa vedessä noin 4 minuuttia. Valmista kuorrutuskastike. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Ripottele joukkoon jauhot ja sekoita, mutta älä ruskista. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja sekoita kastiketta koko ajan joko puuhaarukalla tai vispilällä, jotta se ei pala pohjaan. Jauhot alkavat turvota ja kastike sakenee. Lisää maitoa niin paljon, että saat sakean, mutta hyvin valuvan kastikkeen. Lisää joukkoon mausteet ja juustoraaste. Asettele valutetut kukkakaalinuput uunivuokaan ja kaada kastike päälle. Kuorruta 200 asteisessa uunissa ennen tarjoilua noin 20 minuuttia kunnes pinta hieman ruskistuu. Tarjoa gratiinia kasvisruokana tai liharuokien lisäkkeenä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Kukkakaalikeitto2-264x360

Kukkakaalikeitto ja persiljaöljy

4 annosta

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl rypsiöljyä
noin 700 g kukkakaalia
noin 7 1/2 dl vettä
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
1 tl korianterinsiemeniä survottuna
1 tl lipstikkaa survottuna
1 tl juoksevaa hunajaa
1 dl ruokakermaa, 15 %
vähän suolaa

Persiljaöljy

1 dl hienonnettua persiljaa
1/2 dl hienonnettua kevätsipulia
2 rkl sitruunamehua
2 tl juoksevaa hunajaa
1/4 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori valkosipulinkynsi, halkaise, poista mahdollinen itu, hienonna. Kaada öljy kattilaan ja lisää sipuli kuullottumaan. Sekoittele, älä ruskista. Lisää kattilaan pilkottu kukkakaali ja vettä niin, että se melkein kokonaan peittää kukkakaalin, mutta älä kaada vettä liikaa, ettei keitosta tule ohutta. Kuumenna kiehuvaksi ja murenna liemikuutio joukkoon. Anna kiehua juuri ja juuri kypsäksi. Lisää huhmarissa aivan hienoksi survotut mausteet, hunaja ja kerma. Soseuta sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää suolaa haluamasi määrä. Anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia. Valmista sillä aikaa persiljaöljy. Mittaa ainekset monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi. Tarjoa öljyä keiton kanssa.

Pssst!
Kokeile tätä: Paahda paloiteltua kukkakaalia 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes kukkakaali saa vähän väriä ja käytä sitten keittoon edellä olevaa ohjetta noudattaen. Paahdetusta kukkakaalista keitto saa lisää hyvää makua.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Kukkakaalipiiras valoisampi

Kahden kaalin piiras

noin 6 hengelle

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 rkl provencen yrttisekoitusta
2 rkl kylmää vettä

Täyte

200 g parsakaalia
200 g kukkakaalia
2 dl ruokakermaa
3 munaa
1/2 tl kurkumaa
2 tl Provencen yrttisekoitusta
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1/2 dl tuoretta salviaa hienonnettuna

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Nypi viileä voi ja jauho-mausteseos murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi. Taputtele taikina halkaisijaltaan noin 26 sentin piirasvuokaan. Paloittele kaalit pieniksi paloiksi. Keitä niitä suolalla maustetussa pienessä vesimäärässä noin 2 minuuttia. Valuta ja levitä piiraspohjalle. Sekoita kerma, munat ja mausteet keskenään ja kaada seos kaalien päälle. Nosta piiras uuniin alaritilälle. Paista noin 40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja kauniisti ruskistunut. Tarjoa piiras salaatin kanssa.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Pekka Vainonen.

kukkakaalisalaatti-575x415

Kukkakaali-sinihomejuustosalaatti

8 annosta

1–2 (noin 700 g) kukkakaalia
2 vihreää paprikaa
1 rs (250 g) pieniä luumutomaatteja
1 1/2 kolmiopalaa sinihomejuustoa
1 ruukku basilikaa

Sitruunakastike

2 sitruunan mehu
2 dl rypsiöljyä
1/2 dl juoksevaa, maustamatonta hunajaa tai
vaaleaa siirappia
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Huuhtele ja valuta kukkakaali hyvin. Halkaise kukkakaali ja irrota kukinot. Leikkaa isommat kukinnot kahteen tai useampaan osaan. Halkaise paprikat, poista siemenet. Leikkaa paprikat isohkoiksi kuutioiksi. Halkaise tomaatit. Paloittele juusto. Irrota basilikanlehdet.  Valmista kastike sekoittamalla ainekset yhteen. Kerrostele ainekset salaattiastiaan. Kaada päälle salaattikastiketta juuri ennen tarjoilua.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Sakari Majantie.

DSC_0021

Kukkakaalisalaatti

2 annosta

Kastike

1 sitruunan mehu
1 rkl hunajaa
noin 1/2 tl suolaa
1 1/2 dl rypsiöljyä
mustapippuria myllystä

Salaatti

1 pienehkö kukkakaali tai puolet isommasta
2-3 salaattilajiketta
pala kurkkua
muutama vihreä oliivi/annos
siemensekoitusta ja pinjansiemeniä paahdettuna

Raejuusto-jogurttiseos

2 dl raejuustoa
2 dl turkkilaista jogurttia
tuoretta minttua hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Valmista ensin kastike. Mittaa ainekset korkilliseen kastikepulloon ja ravistele voimakkaasti, kunnes ainekset ovat sekoittuneet hyvin. Tarkista maku.
Kuumenna vettä kukkakaalin keittämistä varten. Kun vesi kiehuu, mausta se suolalla ja lisää paloiteltu kukkakaali. Anna kiehua 4 minuuttia, ja kaada vesi pois. Lorauta kastiketta kuuman kukkakaalin päälle ja sekoita varovasti, että kukkakaali maustuu hyvin. Maista kukkakaalia ja lisää tarvittaessa suolaa, jos on tarvis.
Huuhdo salaatit salaattilingossa ja linkoa kuivaksi. Revi salaatit lautasille. Huuhtele kurkku ja leikkaa suikaleiksi ja pieniksi paloiksi. Lisää kurkkupalat, oliivit ja kukkakaalipalat salaateille. Pirskota salaateille kastiketta (kastiketta jää seuraavia salaattejasikin varten). Ripottele lopuksi salaateille siemensekoitusta ja pinjansiemeniä. Sekoita raejuusto-jogurttiseos ja lisää seosta salaateille.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

Savusiika-kukkakaalisalaatti

1 savusiika
1 kukkakaali
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
salaattia, esim. eri lajikkeita
kypsiä tomaatteja
tuoretta tilliä tai ruohosipulia
vinaigrette- tai kermaviilikastike

Perkaa ja paloittele savusiika. Säilytä jääkaapissa. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Irrota kukkakaalista kukinnot ja leikkaa ne noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pane uunipellille leivinpaperi ja asettele kukkakaaliviipaleet pellille. Sivele pullasudilla viipaleille öljyä ja ripottele päälle suolaa sekä rouhi mausteeksi mustapippuria. Pane pelti uunin yläosaan ja paahda, kunnes kukkakaali on saanut vähän väriä, noin 20 minuuttia. Tarkkaile paahtumista. Kokoa salaatti isolle salaattivadille tai annoksiksi. Huuhdo, linkoa ja revi salaatti. Lohko tomaatit. Asettele ainekset salaattivadille tai -lautasille. Lisää tilliä tai ruohosipulia. Tarjoa kastikkeeksi vinaigrette- tai kermaviilikastiketta.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.


Aiheet: , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti