Umami muualla Facebook

Julkaistu 19. 12. 2017 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat /kuva Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kuorrutettu sipulikeitto

Kuorrutettu sipulikeitto on yksi parhaista syyskeitoista. Sen maku vie kerta kaikkiaan kielen mennessään! Kun keiton ottaa uunista, kannattaa odottaa muutama minuutti, ennen kuin aloittaa syömisen, koska keitto on heti kuorruttamisen jälkeen polttavan kuumaa. Toinen vaihtoehto on puhaltaa joka lusikallista, ettei kieli pala.







Kuorrutettu sipulikeitto

4-6 annosta

10 isoa (noin 1 kg) sipulia
8 valkosipulinkynttä
rypsiöljyä ja/tai voita
1 l kana- tai kasvislientä
5 dl puolikuivaa valkoviiniä
1/2 rkl Herbes de Provence -yrttimaustetta
mustapippuria myllystä
2 rkl vehnäjauhoja
6 viipaletta paahtoleipää
rypsiöljyä tai voita
reilu pala juustoa raastettuna, esim. Västerbotten- tai Gruyère-juustoa
ruohosipulia tai persiljaa hienonnettuna

Halkaise ja viipaloi sipulit. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy/voi kattilassa. Kuullota sipulit pehmeiksi, älä ruskista. Lisää liemi, viini ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen kannen alla puolisen tuntia. Lisää kylmään veteen sekoitetut vehnäjauhot keittoon samalla sekoittaen. Anna jauhojen kypsyä muutama minuutti. Kuutioi paahtoleipäviipaleet, kuumenna vähän öljyä tai voita pannulla, lisää leipäkuutiot ja paista ne rapeiksi. Tarkista keiton maku.  Jaa keitto uuninkestäviin kulhoihin, lisää päälle leipäkuutiot ja raastettu juusto. Siirrä kulhot uuniritilälle ja nosta ritilä keskiuuniin. Kuorruta keitot 225-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut. Nosta ritilä uunista ja anna keittojen jäähtyä muutama minuutti, koska keitto on aluksi polttavan kuumaa. Ripottele pinnalle hienonnettu ruohosipuli tai persilja.

Pssst! Jos kaikki keitto ei mene kerralla, voit hyvin pakastaa loput ja käyttää sen vaikka johonkin muuhun keittoon tuomaan hyvää makua.

Sipulikeitto3


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti