Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 4. 2016 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Kurkumakukkakaali

Kurkuman terveyshyödyistä kirjoitetaan nyt netissäkin paljon niin suomalaisissa kuin ulkomaisissakin sivustoissa. Kurkuma on inkiväärinsukuinen heinäkasvi, josta käytetään juurakko.  Kuivatettuna ja jauhettuna kurkumasta on tullut länsimaissakin suosittu, Aasian keittiöissä, varsinkin Intiassa, se on tunnettu kauan ja sitä käytetään paljon. Kurkumaa viljellään Aasiassa ja Afrikassa. Tutussa mausteseoksessa, curryssa on kurkumaa, joka värjää seoksen voimakkaan keltaiseksi.

Kurkuman kerrotaan vaikuttavan monin eri tavoin terveyttä edistävästi. Kerrotaan muun muassa, että kurkuman ja kukkakaalin yhdistelmän on osoitettu estävän eturauhassyöpää ja estävän jo olemassa olevan eturauhassyövän kasvua. Ei sen käytöstä ainakaan haittaa ole, joten kurkumaa kannattaa lisätä ruokiin, antaahan se moniin ruokiin niin kauniin värinkin. Lue kurkuman terveystekijöistä lisää täältä.

Kurkumakukkakaali

2 ps (à 600 g) pakastettuja tai tuoreita kukkakaalinkukintoja
vettä
2 tl suolaa
2 tl kurkumaa
persiljaa hienonnettuna
punaista chiliä hienonnettuna

Mittaa kattilaan vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kukkakaali ja kaada tarvittaessa liika vesi pois. Lisää kattilaan suola ja kurkuma. Anna kiehua noin 4 minuuttia. Kokeile kypsyyttä ja valuta kukkakaali lävikössä. Pane kukkakaali tarjoiluastiaan ja ripottele päälle persilja- ja chilisilppua.

Avokadoseos

3 kypsää avokadoa
1 limetin mehu
2 tl hunajaa
suolaa

Halkaise avokadot, irrota siemenet ja kaavi hedelmälihat kulhoon. Purista päälle limettimehu. Lisää hunajaa ja suolaa. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarkista maku.

kukkakaali4kurkuma-001

Kurkumakukkakaali on mitä mainioin kasvisruoka, mutta voit tarjota sitä myös muiden ruokien lisäkkeenä.

 


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti