Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 11. 2017 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat /kuva Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Leivo vanhanajan mureita kaneliässiä

Kaneli-sokeriseoksessa pyöritetyt S-kirjaimen muotoiset ”ässät” ovat vanhanajan herkkupikkuleipiä. Mummilassani sain pikkutyttönä aina päiväkahviaikaan mansikkamehua ja lautasen, jossa oli pulla- ja kuivakakkuviipale sekä yksi kaneliässä. Niitä oli aina mummilan kahvipöydässä.












Vanhanajan kaneliässät

noin 60 kpl

200 g voita
2 dl sokeria
1-2 munaa (yksi iso tai kaksi pientä)
5 dl (325 g) erikoisvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 tl kanelia

Lisäksi

1 dl erikoishienoa taloussokeria
1 rkl kanelia

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri (pidä voita huoneenlämmössä, kunnes se on pehmeää tai lämmitä voi varovasti mikroaaltouunissa). Vatkaa huoneenlämpöiset munat yksitellen vaahtoon. Lisää hyvin sekoitettu jauho-leivinjauhe-mausteseos sihdin läpi voi-sokeri-munavaahtoon. Anna taikinan viiletä jääkaapissa pari tuntia tai pidempään ennen leivontaa. Jaa taikina neljään osaan ja ota yksi osa kerrallaan leivottavaksi mieluiten silikonialustalle, pidä loput palat jääkaapissa, että ne pysyvät viileinä. Pyöritä taikinapala tangoksi ja jaa tanko pienempiin osiin. Käytä leivontaalustalle tarvittaessa vähän jauhoja. Pyöritä noin sentin paksuisia ja noin 8 sentin mittaisia tankoja ja kääntele ne sokeri-kaneliseoksessa. Käännä tangot ässän muotoon ja pane ne leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia tai kunnes ässät ovat kauniin vaalean ruskeita. Säilytä kaneliässät kannella tiiviisti suljettavassa rasiassa tai lasipurkissa, missä ne säilyvät hyvin jouluun asti.


Aiheet: , , , , ,

Kirjoita kommentti