Umami muualla Facebook

Julkaistu 28. 2. 2019 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Lihapataa ja raikasta kiisseliä

Maukas lihapata syntyy edullisista lihoista ja juureksista. Sitkeämpikin naudanliha kypsyy ihanan mureaksi, osin hajoavaksi, kun ruokaa hauduttaa uunissa yön yli.

Perunasose on maukkaampaa, kun siihenkin lisää juureksia. Se on helppoa tehdä ihan alusta asti itse, mutta vielä helpommalla pääset, kun käytät pakasteita.

Vaikka varsinainen appelsiinisesonki on vasta tammi-helmikuussa, appelsiineja löytyy marketeista myös nyt. Myös klementiinejä voit käyttää kiisseliin appelsiinin asemesta. Vastaavan kiisselin voit tehdä myös omenoista, kun käytät nesteenä omenatäysmehua ja leikkaat omenat pieniksi kuutioiksi.

Lihapata

700 g palapaistikuutioita
800 g rypsiporsaskuutioita
rypsiöljyä
voita
2 sipulia
2 isoa porkkanaa
pala lanttua
pala juuriselleriä
maustepippureita
4 laakerinlehteä
1 rkl suolaa
vettä

Ota lihapakkaukset huoneenlämpöön pari tuntia ennen padan tekemistä. Pane uuni lämpenemään 200-asteiseksi. Ruskista lihat erissä rypsiöljy-voiseoksessa ja siirrä pataan. Kuori sipulit ja juurekset. Lohko sipulit ja leikkaa juurekset isoiksi paloiksi. Siirrä ne pataan ja lisää mausteet sekä vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Nosta kansi päälle. Pane pata uuniritilälle uunin alaosaan. Anna padan kuumentua noin puoli tuntia ja säädä uunin lämpötila sitten 100-asteiseksi. Jätä pata uuniin yöksi, jolloin liha pehmenee herkulliseksi. Ota sipulit ja juurekset padasta, soseuta ne sauvasekoittimella ja lisää sose pataan. Juuressose sakeuttaa kastiketta ja antaa hyvän maun. Tarkista vielä lopuksi lihapadan maku. Valmista juuresmuusia padan kanssa tarjottavaksi. Tarjoa lisäksi salaattia ja joko marjahyytelöä tai puolukkahilloa.

Helppo peruna-juuresmuusi

4 annosta

1 ps (500 g) juureskuutioita, Kesäpöytä
1 ps (600 g) pakasteperunamuusia, esim. Rainpow
noin 2 dl vettä
noin 1 dl maitoa
palanen voita
suolaa

Mittaa kattilaan vesi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää juureskuutiot ja anna niiden kiehua sen verran kypsiksi, että saat ne survottua perunasurvimella. Lisää kattilaan perunamuusi ja sekoittele, kunnes se on sulanut. Lisää hiukan maitoa, palanen voita ja suolaa maun mukaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen.

Appelsiinikiisseli

4 annosta

8 dl appelsiinitäysmehua, esim. Vitafit
1 limetin mehu
3 rkl perunajauhoja
noin 1 dl sokeria
3 makeaa, mehukasta appelsiinia

Mittaa mehu kattilaan. Purista joukkoon limettimehu. Lisää perunajauhot ja sokeri. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli kiehahtaa. Nosta kattila heti levyltä. Kaada kiisseli tarjoilukulhoon ja ripota sokeria pinnalle, ettei kiisseli kuoretu. Kuori appelsiinit ja lohko ne terävällä veitsellä. Leikkaa lohkot paloiksi ja lisää jäähtyneen kiisselin joukkoon juuri ennen tarjoilua.

Pssst! Jos haluat, vatkaa kerma- tai vaniljavaahtoa kiisselin kanssa tarjottavaksi.


Aiheet: , , , , , , ,

Kirjoita kommentti