Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 4. 2019 Teksti Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Maalaisleipää, paputahnaa ja salaattia

Rapeakuorinen maalaisleipä on valtavan hyvää ja sen leipominen on vaivan arvoista. Iso leipä riittää varmasti koko viikonlopuksi. Voit myös leikata leivän kahtia ja pakastaa toisen puolikkaan, jos sinusta tuntuu, ettei leipä mene kokonaan viikonlopun aikana.  Leipäviipaleiden kanssa maistuu maukas tomaattinen paputahna ja raikkaan kirpeä avokado-latva-artisokka-aurinkotomaattisalaatti.

Rapeakuorinen maalaisleipä

1 iso leipä

Taikina

50 g hiivaa
7,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl suolaa
1 l erikoisvehnäjauhoja
1 l hiivaleipävehnäjauhoja

Murenna hiiva tavallista isompaan kulhoon. Kaada päälle kädenlämpöinen vesi. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola ja puolet erikoisvehnäjauhoista, sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Lisää loput jauhot kolmessa erässä, ja alusta taikina käsin tasaiseksi ja kimmoisaksi. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa huoneenlämmössä 2 tuntia. Nujerra kohonnut taikina nyrkillä alas tunnin päästä. Kun toinenkin tunti on kulunut, vaivaa taikina jauhotetulla alustalla hyvin. Leivo siitä yksi iso leipä ja nosta se leivinpaperille pellille. Peitä leipä leivinliinalla tai puhtaalla pyyhkeellä. Anna leivän nousta 45 minuuttia. Pane uuni ajoissa lämpenemään 225-asteiseksi. Tee kohonneeseen leipään terävällä veitsellä ristikko. Paista leipää ensin 10 minuuttia ja vähennä lämpö 200 asteeseen. Paista vielä tunti. Peitä leipä loppuvaiheessa alumiinifoliolla, ettei se tummu liikaa. Poista folio ja sivele leipä lopuksi kylmällä vedellä sekä ota uuni pois päältä. Anna leivän olla jälkiuunilämmössä vielä 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä, maistuu toki hyvältä jäähtyneenäkin. Käytä leikkaamiseen terävää, sahalaitaista veistä.

Pssst! Leivästä tulee juuri sellainen kuin pitää, kun noudatat ohjeita aivan kirjaimellisesti!

Tomaattinen paputahna

4 dl liotettuja, keitettyjä soijapapuja
nippu persiljaa hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi
6 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1/2 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1/2 sitruunan mehu
noin 1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Pinnalle

oliiviöljyä
persiljaa

Mittaa tahnan ainekset monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi. Voit tehdä tahnan myös sauvasekoittimella. Siirrä tahna tarjoiluastiaan. Pirskota päälle vähän oliiviöljyä ja ripottele koristeeksi persiljaa. Tarjoa hyvän, tuoreen leivän kanssa.

Avokado-latva-artisokka-aurinkotomaattisalaatti

4 annosta

2 ruukkusalaattia mieltymysten mukaan
4 kypsää avokadoa
2 limettiä
1 -2 tlk öljyyn säilöttyjä latva-artisokkia
1 tlk öljymarinadiin säilöttyjä aurinkotomaatteja
suolaa
mustapippuria myllystä
basilikanlehtiä

Huuhdo ja linkoa salaatti ja revi se neljään annoskulhoon. Halkaise avokadot, poista siemenet sekä irrota puolikkaista kokonaisena ruokalusikalla hedelmälihat ja viipaloi ne. Pane avokadoviipaleet pieneen kulhoon ja purista limettimehu päälle, näin avokado ei tummu. Halkaise latva-artisokat. Lisää avokadoviipaleita, latva-artisokkia ja aurinkotomaatteja salaattien päälle. Lisää salaateille kulhoon jäänyt limettimehu ja vähän latva-artisokkien öljyä. Mausta salaatit vielä suolalla ja mustapippurilla. Lisää salaateille basilikanlehtiä.

leipa-paputahna


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti