Umami muualla Facebook

Julkaistu 9. 2. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi, Otava Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Makua yrteistä

Yrttien kasvatus on ollut minulle lempipuuhaa nuoruudesta lähtien. Suuri innoittajani oli norjalainen kirjailija Annemarta Borgen, jonka Minun yrttini – Kirja yrteistä, yrttiruuista ja muustakin -kirjan aikoinaan ostin.

Borgen asui Knatten-nimisellä saarella ja viljeli puutarhassaan yrttien lisäksi ruusuja. Kiehtova kirja sai aikaan sen, että minusta tuli intohimoinen yrttien ystävä ja kasvattaja. Harrastin tuolloin yrttien kasvatusta parvekkeella ja mökillä, nyt puutarhassa.

Muistan, miten lapseni olivat pieninä innoissaan kurkkuyrtistä, jonka sinisiä kukkia söimme salaatissa ja voileipien päällä. Minttuteetä joimme mökillä joka ilta hunajalla makeutettuna. Parvekkeella minulla oli iso puulaatikko ja saviruukkuja, joissa kasvatin monia yrttilajeja. Basilika kasvoi suuressa saviruukussa pensaan kokoiseksi. Parvekeviljelykseltäni nyppäisin yrttejä joka päivä kokkauksiini.

Nykyisin kasvatamme mieheni kanssa yrttejä puutarhassamme viljelylaatikossa ja avomaalla. Useimmat ovat talvehtineet hyvin, toisia joutuu uusimaan. Yrttisatoa saa kuivata koko kesän. Kuivattuina ne säilyttävät paremmin makunsa ja niitä on helppo murentaa ruokiin. Sidon yrtit kimppuihin ja ripustan kuivumaan tai kuivaan niitä sanomalehtien päällä. Kuivuria en enää käytä, koska se on turhan vaivalloista silloin, kun yrttejä on isoja määriä. Ainoastaan persiljan, lehtipersiljan sekä ruohosipulin pakastan.

Olen kasvattanut aiemmin yrttejä siemenistä, mutta nykyisin saa niin hyviä taimia kauppapuutarhoista, että käytän niitä.

Tuoreena yrtit ovat parhaimmillaan ja käytän niitä paljon salaatteihin, mutta myös moniin muihin ruokiin. Kokeilu kannattaa, monesti saa yllättyä iloisesti.

Yrtit ruukuissa Basilikaruukku

Yrttejä voi mainiosti kasvattaa parvekkeella tai terassilla. Basilikaa en kasvata koskaan avomaalla, koska se on kylmänarka. Basilika tarvitsee  tasaista lämpöä, kosteutta ja kuohkean ra­vin­teik­kaan mullan. Istuta samaan ruukkuun useita basilikalajeja. Voit myös istuttaa samaan ruukkuun eri yrttilajikkeita, esim. basilikaa, oreganoa, minttua jne.  Lannoittamiseen käytän yrttilannoitetta. Yrttejä on kasteltava riittävästi.

yrttiruukku liisa3

Basilikalajeja on jopa 150. Ne maistuvat erilaisilta. Olen ostanut kauppapuutarhasta eri lajeja ja istuttanut niitä samaan isoon ruukkuun.

Lajeja ja lajikkeita

Maustebasilika, Ocimum basilicum. Lajista on muun muassa seuraavia lajikkeita, muotoja ja alalajeja:

  • ’Genoveser’. Isolehtinen, nopeakasvuinen, hyväarominen ja maukas.
  • ’Opal’. Tumman purppuranpunaiset lehdet. Voimakkaan makuinen, hienoarominen
  • ’Green Ruffl es’. Suuret vaaleanvihreät, kurttuiset lehdet. Aniksen makuinen.
  • ’Citriodorum’, sitruunabasilika. Pienehköt, sitruunantuoksuiset lehdet. Sopii myös jälkiruokiin.
  • ’Cinnamon’, kanelibasilika. Kookaskasvuinen, miedosti kanelin makuinen.
  • ’Licorice Basil’, anisbasilika. Mieto aniksen tai lakritsan maku. Sopii kukkapenkkiin, kaunis kasvutapa. Korkeus 40 cm.
  • O.b. var. thyrsifl ora, thaibasilika. Tanakka, voimakkaan makuinen, käytetään tuoreena.
  • O.b. subsp. minimum, pikkubasilika. Pienilehtinen, pensasmainen, aromikas.

DSC_0003-002 DSC_0052-001

Kun istutat yrttejä avomaalle, jätä leviämisvaraa, koska yrtit rehevöityvät kesän mittaan.

ruohosipuli-001 yrtit1-001

Ruohosipuli nousee maasta ensimmäisenä ja sitä voi korjata pitkin kesää, näin saat talveksi pakastimeen ison satsin lisättäväksi ruokiin. Ruohosipuli on ehdottomasti pakastettava, kuivattuna sen maku muuttuu heinämäiseksi. Huuhtelen ruohosipulin isossa lävikössä, annan sen valua hyvin ja hienonnan sitten isolla, terävällä kokkiveitsellä, jolla homma käy kätevästi. Samoin teen persiljalle. Ruohosipulin käyttö lienee kaikille tuttua. Sehän sopii kaikenlaisiin kalaruokiin ja niiden kastikkeisiin, salaatteihin ja niiden kastikkeisiin ja monien ruokien maukkaseen viimeistelyyn.

yrtit2

Kaksivuotinen sitruunamelissa kasvoi näin isoksi toisena vuonna. Se on basilikan tavoin hyvin monikäyttöinen. Käytän sitä vain tuoreena ja esim. pestoonkin se tuo kivaa sitruunaista makua, samoin yrttiöljyyn.

Minttu

Viherminttu on monivuotinen ja leviää helposti. Siitä saa aina valtavan sadon ja kuivaan sitä pitkin kesää. Minttulajikkeitakin on monia ja olen kokeillut niitäkin kasvattaa, mutta viherminttu on toistaiseksi ainoa, joka on talvehtinut. Sitä voi käyttää suolaisiin ja makeisiin ruokalajeihin. Sen voimakasta makua on turha pelätä. Käytän sitä tuoreena lähes kaikkeen, kuivana teeksi ja liharuokiin.

oregano Meirami-001

Oreganoa käytän runsaasti koko kesän ja syksyllä kuivatan sen nipuissa. Oregano sopii kaikkiin tomaattiruokiin, salaatteihin ja pizzoihin.

IMG_4025 DSC_0018-002

On vaikea sanoa, mistä  yrtistä pidän eniten, koska pidän niistä kaikista, mutta mielestäni salvia on maultaan aika minttumainen, hyvin voimakas ja maustaaa hienosti possuruoat ja muutkin liharuoat. Sitruunatimjami on maultaan myös yksi ylitse muiden, käytän sitä paistetun kalan kanssa ja salaateissa sekä niiden kastikkeissa. Mutta myös eri minttulajikkeet, basilikalajikkeet, meirami, oregano – mieluisia kaikki ja sopivat mainiosti kuivattaviksi, jolloin niiden maku vain voimistuu.

meirami lipstikka2

Meirami ja lipstikka ovat kovia kasvamaan ja talvehtivat hyvin. Molemmat ovat voimakasmakuisia. Meirami on hyvä kasvisruokien mauste, mm. kaaliruokien. Lipstikan maku tuo mieleen keittojuuresten maun ja sopii hyvin keittojen maustamiseen.

Minun yrttini -kirjasta on otettu tänä vuonna uusintapainos (Otava 2016).

Minun yrttini

Kuva: Otava.

Kustantaja kertoo kirjasta:

Annemarta Borgen Minun yrttini

Intohimoisesta yrttirakkaudesta syntynyt kiehtova viljelyopas ja innoittava ruokakirja on jo klassikko.

Tämän ihastuttavan kirjan ohjein opit valmistamaan Henrik VIII:n seitsemän yrtin viiniä, kehäkukkariisiä, sokerilla kuorrutettuja ruusunlehtiä, katajanmarjakananpoikaa, sipulilipstikkakeittoa ja muita ihania herkkuja. Vanhojen viisaiden yrttitarhurien reseptein syntyvät hajusteet, kauneudenhoitoaineet ja monenlaiset lääkkeet. Annemarta Borgen vie lukijat myös jännittävälle kirjalliselle löytöretkelle yrttien vuosituhantiseen historiaan ja muistelee matkan varrella yrtintuoksuista lapsuuttaan. Lähdemateriaali kattaa niin muinaiset sumerilaiset, antiikin klassikot, Raamatun, Koraanin, keskiajan kirjallisuuden, 1600-1800-luvun kasvitieteilijät kuin kansanperinteen.

Annamarta Borgen
Minun yrttini – Kirja yrteistä, yrttiruuista ja muustakin
ISBN: 9789511296447
Julkaisuaika: 2016
Suomentaja: Sinikka Kurikka, Ulla-Liisa Kyllijoki
189 sivua


Aiheet: , , , ,

Kirjoita kommentti