Umami muualla Facebook

Julkaistu 26. 6. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Mansikka-ajan iloja!

Mansikkakakku tai muu mansikkainen makea on kesän herkullisinta antia! Mansikkakakkuihin ja muihin mansikkaisiin herkkuihin löydät ohjeet Umami.fi:stä.










Jogurtti-mansikkakakku

8–10 palaa

Pohja

1 pkt kaurakeksejä, 175 g
50 g voita sulatettuna

Täyte

4 liivatelehteä
2 rkl kuumaa sitruunamehua
4 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
noin 1/2 dl hunajaa
2 dl kuohukermaa

Koristelu

noin 1 l mansikoita
muutama pistaasimanteli
runsaasti valutettua hunajaa

Jauha keksit monitoimikoneessa ja sekoita voisula joukkoon. Aseta leivinpaperi halkaisijaltaan 24 sentin irtopohjavuoan pohjalle ja kiristä se vuoan reunuksella. Leikkaa ylimääräinen paperi vuoan ulkopuolelta pois. Painele keksiseos vuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin viilenemään. Liota liivatelehdet runsaassa kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sekoita jogurtti ja hunaja kulhossa. Purista liika vesi liivatelehdistä ja liuota ne kiehuvan kuumaan sitruunamehuun. Kaada liivate ohuena nauhana jogurtti-hunajaseokseen samalla voimakkaasti vatkaten. Vaahdota kerma jämäkäksi vaahdoksi ja sekoita kahdessa erässä jogurttiseokseen. Kaada täyte vuokaan. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja nosta jääkaappiin. Anna kakun hyytyä yön yli. Koristele kakku viipaloiduilla mansikoilla, karkeasti rouhituilla pistaasimanteleilla ja lisää päälle  juoksevaa hunajaa juuri ennen tarjoilua.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

mansikkakakku.s-264x3962

Mansikka-suklaatorttu

Pohja

1 muna
1 dl sokeria
1 dl tummasuklaarouhetta
noin 3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte

1 dl maitorahkaa
50 g valkosuklaata
1 dl kuohukermaa
2 liivatelehteä

Pinnalle

1/2 l mansikoita
1 dl hyytelösokerilientä

Vaahdota muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja sitten munavaahdon joukkoon. Kaada seos 24 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan ja paista 180 asteessa noin 20 minuuttia. Jäähdytä pohja ja irrota vuoasta. Pese ja kuivaa vuoka ja vuoraa se tuorekelmulla. Leikkaa pyöreästä kakunauspahvista vuoan pohjan kokoinen kiekko ja aseta se vuokaan. Pane paistettu torttupohja päälle ja kostuta kevyesti appelsiinimehulla. Pehmitä liivatelehdet 5 minuuttia kylmässä vedessä. Vaahdota kerma. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita rahkan joukkoon. Sulata myös liivatteet ja sekoita joukkoon, kääntele lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma. Kaada seos kakkupohjalle. Hyydytä kylmässä 3-4 tuntia tai yön yli. Puhdista mansikat ja viipaloi niitä tortun pinnalle. Kiehauta hyytelösokeripakkauksessa olevan ohjeen mukaan kiillettä. Lusikoi sitä hieman jäähtyneenä mansikoiden pinnalle.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

Tartaletit

20 kpl

150 g voita
1/2 dl sokeria
1 muna
3 1/2 vehnäjauhoja

Täyte

2 dl sitruunarahkaa
1 dl hyytelösokeria
1 1/2 dl vettä
tuoreita mansikoita

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna ja jatka vaahdottamista. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Leikkaa taikina kahteen palaan ja pyörittele kevyesti jauhotetulla pöydällä pötkylöiksi. Leikkaa 20 palaan. Painele taikina jauhotetuilla käsillä voideltujen tartalettivuokien pohjalle. Paista pohjia 200 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet väriä. Jäähdytä ja irrota vuoasta. Vaahdota rahkaa ja levitä tartalettien pohjalle. Viipaloi mansikat ja asettele pinnalle. Sulata hyytelösokeri kiehuvaan veteen ja jäähdytä hieman. Lusikoi marjojen päälle ensin ohuelti ja sitten hieman paksummin. Anna leivosten hyytyä kylmässä 1/2 t- 1 t ennen tarjoilua.

Pssst!
Mansikoiden sijaan voit käyttää muitakin marjoja ihan samalla reseptillä. Kokeile samaa mustikoilla tai koristele puolet tartaleteista niillä.

Ohje ja kuva Tiia Koskimies.

mansikkakakku4

Mansikkakakku

Pohja

1 dl ohrakasta tai perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 isoa munaa
1 1/2 dl sokeria

Kostutus

1 1/2 dl maitoa
1 rkl vaniljasokeria

Täyte

1 prk (450 g) kirsikka- tai vadelmahilloa
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa

Viimeistely

1 rs mansikoita
mintunlehtiä
(pieniä orvokinkukkia)

Valmista pohja. Pane uuni lämpenemään 175-asteiseksi. Voitele ja korppujauhota 2 litran kakkuvuoka. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sihtaa kuiva-aineseos vaahtoon ja sekoita taikina varoen tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alimmalla ritilätasolla noin 25 minuuttia uunista riippuen, kokeile tikulla kypsyys. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Leikkaa kakku sahateräisellä veitsellä kolmeksi tasaiseksi levyksi. Kokoa kakku niin, että tasaisin levy eli kakun pohja tulee päällimmäiseksi. Kostuta ja täytä kakku: Pane alimmaiseksi tuleva pohja tarjoiluvadille. Suojaa astian reunat leivinpaperisuikaleilla. Kostuta pohja. Levitä pohjalle puolet hillosta. Sekoita rahkaan sokerit ja vaahdotettu kerma. Levitä 1/3 seoksesta hillon päälle. Nosta keskimmäinen pohja päälle ja tee kuten edellä. Nosta päällimmäinen pohja paikalleen ja kostuta se. Pane kakku vetäytymään pariksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin kevyen painon alle ja viimeistele kakku sen jälkeen jäljelle jääneellä rahkaseoksella ja mansikoilla.
Viimeistely: Levitä rahkaseos kakun pinnalle ja reunoille. Koristele kakku mansikoilla sekä mintunlehdillä (ja mahdollisesti pienillä orvokinkukilla). Säilytä kakku tarjoiluun asti kakkukuvun alla jääkaapissa.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

meloni-mansikkapirtelö-264x366

Mansikka-melonipirtelö

2-3 annosta lasien koosta riippuen

1/2 l mansikoita
1/4 pienehköstä vesimelonista
1/4 l vaniljajäätelöä

Perkaa mansikat samaan kulhoon. Irrota melonilohkosta hedelmäliha ja pane kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää jäätelö kuutioina, ja jatka sekoittamista sauvasekoittimella, kunnes pirtelö on tasaista ja kuohkeaa.  Valmista pirtelö vaihtoehtoisesti tehosekoittimessa.

Pssst! Mansikka-meloni -juoma on raikas ihan sellaisenaan ilman jäätelöäkin, eikä sisällä ylimääräisiä kaloreita!

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

melonia ja mansikkaa

Mansikka-melonisalaatti

mansikoita
melonia
(mansikka- tai vaahterasiirappia)

Perkaa mansikoita. Kuutioi vesi- tai muuta melonia. Kerrostele ne kulhoon tai annosastioihin. Kaada päälle vähän joko mansikka- tai vaahterasiirappia, jos haluat. Tarjoa jälkiruoaksi.

Ohje ja kuva Mervi Melasniemi.

mansikkalettu3-575x431

Kaneliset mansikkakrepit ja jogurttivaahto

noin 15 kpl

Taikina

2 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
6 dl kulutusmaitoa
4 munaa
50 g voita sulatettuna

Jogurttivaahto

200 g maustamatonta ruokajogurttia
2 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa

Tarjoiluun

1–2 litraa mansikoita syöjien määrästä riippuen
mansikkakastiketta tai
vaahterasiirappia tai mansikkalikööriä
mintunlehtiä

Sekoita kulhossa kreppitaikinan kuivat aineet hyvin keskenään. Lisää maito vähitellen ja samalla vatkaten. Vatkaa taikinaan munat ja jäähtynyt voisula. Anna taikinan seistä noin 30 minuuttia ennen paistamista. Paista ohuita kreppejä. Pidä krepit lämpiminä tai lämmitä ne uunissa ennen tarjoilua.
Valmista jogurttivaahto. Valuta jogurtista tarvittaessa neste pinnalta pois. Sekoita kulhossa jogurtti ja sokerit. Vaahdota kerma paksuksi vaahdoksi ja sekoita parissa erässä jogurtin joukkoon. Pane seos jääkaappiin tarjoiluun asti ja sekoita ennen tarjoilua. Perkaa mansikat. Tee neljäsosasta mansikoita marjakastike. Soseuta mansikat ja puserra sose siivilän läpi. Makeuta kastike. Voit korvata mansikkakastikkeen halutessasi esim. vaahterasiirapilla tai mansikkaliköörillä. Kata kaikki ainekset esille, jolloin jokainen voi koota oman kreppinsä tai tee valmiit annokset.

Ohje Mervi Melasniemi, kuva Sakari Majantie.

Mansikkakulho


Aiheet: , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti