Umami muualla Facebook

Julkaistu 25. 5. 2010 Teksti Mervi Sandbacka 2 kommenttia Ruoka ja juoma

Maukkaat ja edulliset tomaattisalaatit

Kotimaiset tomaatit alkavat olla niin kypsän maukkaita ja edullisia, että niitä kannattaa syödä joka päivä.

Käytä tomaatteja runsaasti salaatteihin tai tee pelkästään tomaattisalaatti tuoreiden yrttien ja/tai sipulirenkaiden kera. Lisää vain öljyä ja viinietikkaa sekä suolaa ja mustapippuria makusi mukaan. Hyvää helposti!

Tomaattisena salaattina caprese eli caprilaissalaatti on kesäinen klassikko, jota meilläkin syödään runsaasti niin ravintoloissa kuin kodeissa. Se on maailman yksinkertaisin salaatti valmistaa, mutta aina yhtä hyvä. Kypsien tomaattien ja mozzarellan lisäksi siihen voi lisätä hyviä, kivellisiä oliiveja, vaikka eivät ne ihan klassiseen versioon kuulukaan. Kivellisiä siksi, että ne yleensä maistuvat parhaimmilta. Ehdottomia capresen maustamisessa ovat hyvä extra vergine -oliiviöljy ja viinietikka. Se on makuasia, käyttääkö valko- vai punaviinietikkaa. Moni pitää myös balsamietikoista. Vielä muutama rouhaisu suolaa ja mustapippuria myllystä ja jokunen basilikanlehti, niin salaatti on valmis. Tämä kaikki käy käden käänteessä.

Caprese yhdelle

2 isoa, kypsää tomaattia

1 pallo (125 g) mozzarellaa

muutama kivellinen oliivi

extra vergine oliiviöljyä

vaaleaa balsamietikkaa

suolaa ja mustapippuria myllystä

muutama basilikanlehti

Huuhtele tomaatit ja leikkaa haluamallasi tavalla, lohkoiksi tai viipaleiksi. Valuta mozzarellapussista neste ja paloittele juusto tomaattien tavoin. Asettele ainekset lautaselle, lisää oliiveja ja mausta oliiviöljyllä, balsamietikalla sekä suolalla ja pippurilla makusi mukaan. Koristele basilikalehdillä. Nauti hyvän leivän kanssa. Jos nautit viiniä salaatin kanssa, valitse italialainen, kuiva valkoviini.


Aiheet: , , , , , , , ,

2 kommenttia

  1. Kuulostaa hyvältä, mitä

    Kuulostaa hyvältä, mitä öljyä suosittelet?

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Laura

    30. 8. 2008 13.57

  2. Hei Laura, kiitos

    Hei Laura,

    kiitos kommentistasi! Salaatteihin käytän extra vergine -öljyjä, kuten Capresen ohjeessa. Paljon tulee käytettyä myös kotimaisia rypsineitsytöljyjä.

    Terveisin Mervi

    Vastaa kommenttiin

    Kirjoittanut

    Mervi Melasniemi

    30. 8. 2008 17.47

Kirjoita kommentti