Umami muualla Facebook

Julkaistu 29. 11. 2017 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat Santa Maria Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Maustamalla parempaa ruokaa

Mausteiset ruoat ovat monien mieleen. Kokeile intialaisittain maustettuja ruokia. Marketeista löydät helposti kaikki ainekset ja eksoottisia maustesekoituksiakaan ei ole vaikea löytää.

Taitavasti maustettu ruoka tuottaa mielihyvää ja makunautintoa. Siksi maustamiseen kannattaa satsata. Jos voimakkaat mausteet ovat sinulle liikaa, kokeile ensin varovaisesti ja lisää mausteiden määrää toisilla ruoanlaittokerroilla. Kannattaa muistaa, että usein mausteiden voimakkuus tulee esille vasta jonkin ajan kuluttua maustamisesta. Tällainen mauste on muun muassa chili, jonka voimakas takapotku saattaa yllättää. Liika maustaminen ei oikeastaan ole hyvä asia, koska silloin mausteet peittävät helposti kokonaan ruoka-ainesten maut. Maustamisessa kultainen keskitie on aika hyvä valinta ja varsinkin, jos tekee muille ruokaa, vaikka itse olisikin tottunut voimakkaisiin makuihin.

Mausteinen linssikeitto

4 annosta

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 tomaattia
1 tl Santa Maria kurkumaa
1 tl Santa Maria juustokuminaa
1/4 tl Santa Maria kardemummaa
1/4 tl Santa Maria mustapippurirouhetta
1 Santa Maria kanelitanko
2 dl punaisia linssejä
5 dl kana- tai kasvislientä
2 dl Santa Maria Thai Coconut Milk Light -kookosmaitoa
1 limetin mehu
suolaa

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Huuhdo ja hienonna tomaatit. Pane sipulit, tomaattikuutiot, kaikki mausteet ja linssit kattilaan. Kaada päälle kiehuva kasvisliemi. Keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia. kunnes linssit ovat pehmeitä. Poista kanelitanko. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kookosmaito ja kiehauta keitto. Mausta keitto limettimehulla ja suolalla tarpeen mukaan. Tarjoa hyvän leivän kanssa vaikka alkuruoaksi tai lauantain lounas- tai päivällisruoaksi.

Pssst! Tarjoa linssikeiton kanssa halutessasi ranskankermaa tai ruokajogurttia.

Broileria ja kasviksia Tikka Masala -kastikkeessa

4 annosta

2 rkl rypsiöljyä + 1 rkl paistamiseen
1 ps Santa Maria Tikka Masala Spice Mixiä
2 dl vettä
500 g broilerifileetä tai porsaan sisäfileetä kuutioina tai suikaleina
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 ps (300 g) parsakaalia

Raita

2 dl ruoka- tai luonnonjogurttia
Santa Maria Raita Spice Mixiä

Koristeluun

tuoretta korianteria

Tarjoiluun

tummaa- tai basmatiriisiä
Santa Maria  Mango Chutney Originalia
Santa Maria Naan Bread -leipiä

Sekoita mausteseos, öljy ja vesi Tikka-kastikkeeksi. Anna sen seistä noin 10 minuuttia. Paista lihasuikaleet öljyssä pannulla kypsiksi, noin 5 minuuttia. Lisää paloitellut paprikat ja 2 minuuttia keitetyt ja valutetut parsakaalikukinnot. Anna hautua muutama minuutti miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen. Lisää lopuksi Tikka-kastike ja sekoita hyvin. Anna hautua vielä parisen minuuttia. Koristele mielellään tuoreella korianterilla. Valmista raita.  Mausta jogurtti Santa Maria Raita Mixillä. Tarjoa ruoan kanssa.

Tarjoa lisäkkeeksi keitettyä riisiä, mangochutneytä ja naanleipää.

Inkivääri-kookoshyrrät

30-40 pullaa

150 g voita
1 tlk (400 g) Santa Maria Thai Coconut Milk -kookosmaitoa
1 dl vettä
50 g hiivaa
½ tl suolaa
2 dl sokeria
1 ½ rkl Santa Maria jauhettua inkivääriä
noin 1 ½ l (900 g) vehnäjauhoja

Täyte

100 g voita huoneenlämpöisenä
1 dl Santa Maria Mango Chutney Originalia
1 ½ rkl Santa Maria jauhettua inkivääriä
1 ½ dl kookoshiutaleita
100 g valkosuklaata

Voiteluun

1 muna
½ dl kookoshiutaleita

Sulata voi kattilassa. Lämmitä kookosmaito ja vesi kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää suola, sokeri, inkivääri ja osa jauhoista. Sekoita hyvin ja lisää jauhoja vähitellen. Vaivaa taikina käsin kimmoisaksi. Anna nousta liinan alla vedottomassa paikassa noin puoli tuntia. Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa se hyvin. Kauli taikina noin 30 x 40 sentin suuruiseksi levyksi. Levitä sille voi ja mangochutney ja ripottele päälle inkivääri, kookoshiutaleet sekä rouhittu valkosuklaa. Rullaa taikina kääröksi ja leikkaa se noin 2 sentin viipaleiksi. Asettele viipaleet leikkuupinta alaspäin joko leivinpaperille pellille tai paperivuokiin. Anna pullien nousta leivinliinan alla noin 20 minuuttia. Voitele ne vatkatulla munalla ja ripottele kookoshiutaleita päälle. Paista 250 asteessa noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä leivinliinalla peitettynä. Tarjoa vaikka latten kanssa.

Ohjeet ja kuvat Santa Maria.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti