Umami muualla Facebook

Julkaistu 15. 5. 2020 Teksti Mervi Hannele Sandbacka, kuvat Mervi Hannele Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Merimiespihvi

Pakastimeen tulee usein pantua tarjouksista ostettua lihaa. Nyt otin sulamaan kaksi pakkausta naudanlihasuikaleita. Mieleeni tuli ruokalaji, josta kovasti pidän, mutta jota valitettavasti tulee tehtyä harvoin. Mielessäni oli pataruoka nimeltään merimiespihvi.

Merimiespihvi on raumalaisten perinneruokaa, jota tarjottiin merimiehille jo purjelaivojen aikaan. Se on yksinkertaisista aineksista valmistettu pataruoka ja kuulemma yhä merimiesten mieleen. Monille meille lounaissuomalaisille merimiespihvi on tuttu ruoka lapsuudesta. Jos pataa jää, se on vieläkin parempaa uudelleen lämmitettynä.









Merimiespihvi

2 pkt (à 500 g) naudanlihasuikaleita tai naudan kulmapaistia
rypsiöljyä
mustapippuria myllystä
suolaa
yrttimaustetta, esim. timjamia
10 suurta perunaa
2 isoa sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 tl suolaa
10 maustepippuria
3 laakerinlehteä
4 dl lihalientä kuutioista tai fondista
1 prk (3,33 dl) olutta

Viimeistelyyn

lehtipersiljaa

Pane uuni lämpenemään 200-asteiseksi. Ruskista lihat muutamassa erässä rypsiöljyssä pannulla. Mausta mustapippurilla, ripauksella suolaa ja mieleiselläsi yrttimausteella, minulla se on timjami. Kuori perunat ja leikkaa ne pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulinkynnet. Kerrostele ainekset pataan siten, että pohjalle tulee perunaa, sipulia ja puolet lihasta, tee seuraavaksi toinen samanlainen kerros ja sen päälle perunaa ja sipulia, lisää mausteet kerroksille ja päälle. Kaada pataan lihaliemi ja olut. Sulje pata kannella ja nosta pata ritilälle uunin alaosaan. Kypsennä 1 1/2 tuntia. Tarjoa salaatin ja maustekurkkujen kanssa.


Aiheet: , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti