Umami muualla Facebook

Julkaistu 3. 1. 2018 Teksti Mervi Melasniemi, kuvat /kuva Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Muhevan maukas jauhelihaborssi

Hapanimelä borssikeitto on mainio ruoka juuri nyt uuden sadon punajuurien aikaan. Pääaineksen, punajuuren, lisäksi keittoon lisätään etikkaa, sipulia, kaalia, juureksia ja joskus perunaakin. Liemen happamuutta voi taittaa hunajalla. Borssikeitto voi olla pelkästään kasviskeitto tai siihen voi lisätä lihaa oman maun mukaan aina jauhelihasta vaikka porsaan potkaan. Makkarakin on suosittua borssissa. Kasvisborssin voi myös halutessaan soseuttaa.

Raaka punajuuri vaatii yleensä pitkää kypsytystä, mutta sitä voi nopeuttaa kypsentämällä punajuurisuikaleita mikroaaltouunissa noin 10 minuuttia ennen niiden lisäämistä kattilaan muiden juuresten joukkoon. Kypsymisaika lyhenee olennaisesti. Samaa konstia voi käyttää monen muunkin punajuuriruoan kypsentämisessä.

Borssin kanssa tarjotaan smetanaa, jonka voi hyvin korvata vaikka paksulla, turkkilaisella jogurtilla.

Pikaisen borssin voit tehdä hyvinkin nopeasti etikkapunajuurista, ja käyttää liemeen myös punajuurilientä. Lisäksi tarvitaan vielä pari pussia pakastevihannessuikaleita, paistettua jauhelihaa tai paloiteltua makkaraa ja keiton maustaminen, niin borssi on valmis noin vartissa.

Jauhelihaborssi

iso kattilallinen

1 1/2 l vettä
1-2 lihaliemifondikuppia tai -kuutiota
3-4 rkl tummaa balsamietikkaa
muutama maustepippuri
3 laakerinlehteä
1 punasipuli
4 valkosipulinkynttä
noin 250 g valkokaalia
noin 150 g lanttua
pala juuriselleriä
pari porkkanaa
5 punajuurta
rypsiöljyä
noin 400 g jauhelihaa
suolaa
mustapippuria myllystä
hunajaa
kuivattua yrttiä, esim. lipstikkaa tai meiramia
ruohosipulia tai persiljaa henonnettuna

Mittaa vesi isoon kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää kattilaan fondi, etikka, pippurit ja laakerinlehdet. Anna kiehua hiljalleen. Kuori ja suikaloi sipuli, valkosipulin kynnet ja juurekset. Pane kaikki muut kattilaan kiehumaan, paitsi punajuurisuikaleet. Ota sopivankokoinen, mikroaaltouunin kestävä astia ja pane punajuurisuikaleet siihen. Kypsennä suikaleita mikroaaltouunissa 10 minuuttua ja lisää ne kattilaan. Anna borssin kiehua kannen alla hiljalleen. Kuumenna oliiviöljyä pannulla ja ruskista jauheliha. Mausta jauheliha suolalla ja mustapippurilla. Siirrä jauheliha kattilaan ja sekoita. Anna kiehua vähän aikaa ja tarkista juuresten kypsyys sekä keiton maku. Lisää tarvittaessa balsamietikkaa, että saat borssiin juuri mieleisesi happamuuden ja lisää tarvittaessa vähän hunajaa taittamaan happamuutta. Lisää tarvittaessa myös hiukan suolaa. Muserra kuivattua yrttiä kämmenten välissä ja lisää keittoon. Viimeistele lopuksi ruohosipulilla tai persiljalla. Tarjoa keiton kanssa smetanaa tai paksua jogurttia sekä ruisleipää.


Aiheet: , , , , , ,

Kirjoita kommentti