Umami muualla Facebook

Julkaistu 12. 7. 2018 Teksti Mervi Sandbacka, kuvat Mervi Melasniemi Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Paahtopaistipihvit ja paahtojuurekset

Meilläkin isäntä on grillimestarina ja hyvä hän siinä onkin. Viimeksi grillasimme paahtopaistista leikattuja, hyvin marinoituja pihvejä. Marinadi oli isännän käsialaa – moneen kertaan valmistettu ja hyväksi havaittu.

Lisäkkeeksi tein paahtojuureksia makeista uuden sadon juureksista ja salaattia, jotka sopivat mainiosti pihvien seuraan. Kastikkeen valmisti grillimestari itse ruokakermasta ja Mustapekka-juustosta. Sekin sai taas aplodeja.



Paahtopaistipihvit

1,5 kiloinen paahtopaisti

Marinadi

1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl valkoviinietikkaa, esim. omena-
1/2 dl soijakastiketta
2-3 valkosipulinkynttä puristettuna
1/2 tl valkopippuria
2 tl currya
2 rkl kuivattua yrttisekoitusta, esim. lipstikkaa, oreganoa, timjamia, basilikaa jne.

Leikkaa liha noin 1 1/2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Valmista marinadi ja kaada laakeaan astiaan. Kääntele pihvit marinadissa ja jätä marinoitumaan astiaan pariksi tunniksi. Lado pihvit kuumalle grilliritilälle ja grillaa molemmin puolin kypsiksi.

Pssst! Valmista kastike Valion Kolmen juuston ruokakermasta ja Mustapekka-juustosta. Hienonna ja kuullota yksi salottisipuli, lisää ruokakerma ja 1 dl vettä. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää paloiteltu juusto sekä puolikas lihaliemikuutio ja sekoita tasaiseksi. Sekoita kastikkeeseen pari teelusikallista marjahyytelöä ja 1 rkl brandya sekä tarvittaessa vähän Maitzena-kastikesuurustetta vaaleille kastikkeille. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen. Tarkista maku.

Paahtopaistipihvit marinadissa

Pihvit marinoitumassa.

Paahtojuurekset2

Paahtojuureksiin voit käyttää omia lempijuureksiasi.

Paahtojuurekset

4 isoa perunaa, kiinteä lajike
3 isoa porkkanaa
1 palsternakka
1 iso sipuli
8 valkosipulinkynttä
1/2 rasiaa pieniä luumutomaatteja
1-2 vihreää omenaa, Granny Smith
rypsiöljyä
noin 2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 rkl kuivattuja yrttimausteita maun mukaan tai Herbes de Provence -yrttisekoitusta

Pane uuni lämpenemään 225-asteiseksi. Pese perunat juuresharjalla puhtaiksi ja lohko ne. Kuori ja suikaloi porkkanat ja palsternakka. Kuori ja paloittele sipuli sekä valkosipulinkynnet. Huuhdo ja halkaise pikkutomaatit. Pese omenat, poista omenaporalla tai muuten siemenkodat ja lohko omenat. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja siirrä kasvikset pannulle. Lisää muutama pieni loraus rypsiöljyä, suolaa, mustapippuria myllystä ja yrttiseos. Sekoita juurekset käsin, kunnes ne kaikki maustuvat tasaisesti. Nosta pannu uuniin keskitasoa ylemmäs ja paista noin 25 minuuttia. Kääntele juurekset lastalla paiston puolivälissä. Kokeile loppuvaiheessa kypsyyttä. Kun perunat ovat kypsät ja muut juurekset aavistuksen al dente, ota pannu uunista ja tarjoa heti.

DSC_0030

Lisäkesalaatti

1-2 salaattiruukkua
1 paprika
pala kurkkua
kevätsipulinvarsia tai ruohosipulia
mustia, kivellisiä oliiveja marinadissa
aurinkotomaatteja öljymarinadissa
basilikaa hienonnettuna ja päälle lehtinä

Kastike

neitsytrypsiöljyä
viinietikkaa
sitruunamehua
hunajaa
suolaa
mustapippuria myllystä

Huuhdo ja linkoa salaatti kuivaksi salaattilingossa (kannattaa hankkia, ellei ole). Kuutioi paprika ja kurkku ja viipaloi ohuelti kevätsipuli. Revi salaatti ja lisää keroksittain muut ainekset. Valmista kastike neitsytrypsiöljystä, viinietikasta ja sitruunamehusta. Mausta se makusi mukaan hunajalla, suolalla ja mustapipprurilla. tarkista maku. Tarjoa kastike erikseen.


Aiheet: , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti