Umami muualla Facebook

Julkaistu 4. 4. 2019 Teksti Mervi Sandbacka Ei kommentteja Ruoka ja juoma

Pääsiäisen herkkuleivonnaiset

Pääsiäispyhiksi leivotaan perinteistä rahkapiirakkaa ja kakkuja kukin makunsa mukaan. Kokosimme yhteen parhaimpia pääsiäisleivonnaisiamme, toivottavasti löydät niistä herkkuja pääsiäisen kahvipöytiisi.








Rahka-rusinapiiras

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
4-4 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte

1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
1 dl kermaviiliä
1 muna
1 dl rusinoita
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori ja mehu

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Painele taikina pyöreään piirasvuokaan. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä taikinalle. Paista piirasta 200 asteessa noin 30–40 minuuttia.

Ohje Tiia Koskimies, kuva Satu Kemppainen.

Hedelmäpavlova

Marenkipohja

6 munaa
1 mm suolaa
3 dl hienoa sokeria
2 tl maissitärkkelysjauhoja, Maizena
1 1/2 tl vaaleaa balsamietikkaa
(muutama tippa keltaista karamelliväriä)

Täyte

2 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
1 prk (200 g) vaniljarahkaa

Päälle

2 kiiviä
2-3 kypsää keltaista luumua
1 rs ananaskirsikoita
1-2 passionhedelmää
sitruunamelissanlehtiä

Pane uuni kuumenemaan 100 asteiseksi. Aseta pellille leivinpaperi ja sen päälle halkaisijaltaan 24-senttinen vuoka. Piirrä paperille ympyrä vuoan reunoja myötäillen. Voitele ympyrä ohuelti voilla. Erottele munista valkuaiset isoon, kuivaan kulhoon. Ole varovainen, etteivät keltuaiset mene rikki. Jos keltuaista joutuu valkuaisten joukkoon, vaahtoutuminen ei onnistu. Lisää suola valkuaisten joukkoon ja vaahdota valkuaiset sähkövatkaimen suurimmalla teholla. Lisää sitten sokeria vähän kerrallaan valkuaisvaahtoon samalla koko ajan vatkaten. Lisää välillä maissitärkkelysjauhot sihdin kautta ja etikka (sekä karamelliväriä, jos haluat). Kun vaahto on kiiltävää ja kovaa, se on valmista. Levitä vaahto kuohkeasti piirtämääsi ympyrään, ja muotoile keskelle matala kuoppa. Nosta pelti uunin keskiosaan ja paista 1 1/2 tuntia. Anna marengin jäähtyä ja irrota se sitten varovasti esim. lastojen avulla ja nosta tarjoiluvadille. Täytä pavlova vähän ennen tarjoilua. Vaahdota kerma ja mausta vaahto vaniljasokerilla. Yhdistä vaahto vaniljarahkan kanssa. Tarkista maku ja lisää hiukan sokeria, jos haluat. Lisää täyte kuohkeasti marenkipohjan keskelle. Kuori ja paloittele hedelmät sekä lisää ne täytteen päälle. Halkaise passionhedelmät ja lusikoi sisus päällimmäiseksi. Lisää muutamia sitruunamelissanlehtiä. Tarjoa pavlova aterian jälkiruoaksi sellaisenaan tai kahvin kanssa.

Ohje Mervi Sandbacka, kuva Satu Kemppainen.

Pääsiäiskakku

Pohja

1 pkt (175 g) Domino-keksejä
50 g voita sulatettuna

Täyte

200 g talous- tai tummaasuklaata
500 g maitorahkaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa appelsiinimehua
100 g  tummaa suklaata rouhittuna
2 dl kuohukermaa

Koristeeksi

suklaatäytteisiä ”pikkulinnunmunia”

Aseta leivinpaperi halkaisijaltaan 20-senttisen irtopohjavuoan pohjan päälle ja kiristä reunus pohjan ympärille. Leikkaa ylimääräinen paperi reunoilta pois. Hienonna keksit ja sekoita sulatetun voin kanssa. Levitä seos vuoan pohjalle ja painele tiiviiksi. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita kulhossa rahkan ja sokerien kanssa. Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Purista niistä liika vesi ja liuota ne kattilassa kiehuvaan appelsiinimehuun. Kaada liivate ohuena nauhana rahkaseokseen samalla sekoittaen. Sekoita rouhittu suklaa rahkaseokseen. Vaahdota kerma ja lisää vaahto kolmessa erässä rahkaseokseen. Kaada täyte keksipohjalle. Peitä vuoka ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään yön yli. Irrota kakku vetämällä veitsellä vuoan reunoja pitkin ja avaa vuoan reunus. Nosta kakku varovasti lastojen avulla tarjoiluastiaan. Koristele kakku ennen tarjoilua.

Ohje ja kuva Mervi Sandbacka.

Ananaskakku

Pohja

200 g Digestive-keksejä
75 g voita sulatettuna

Täyte

500 g maitorahkaa
2 limetin mehu
1 1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa vettä
3 dl kuohukermaa

Päälle

1 tlk ananaspaloja omassa mehussaan
2 liivatelehteä
1 rkl limettimehua
ripaus tai tippa keltaista karamelliväriä
2 rkl sokeria

Aseta leivinpaperi halkaisijaltaan 24-senttisen irtopohjavuoan pohjan päälle ja kiristä reunus pohjan ympärille. Leikkaa ylimääräinen paperi reunoilta pois. Hienonna keksit ja sekoita sulatetun voin kanssa. Levitä seos vuoan pohjalle ja painele tiiviiksi. Sekoita maitorahkaan limettimehu ja sokerit. Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Purista niistä liika vesi ja liuota ne kattilassa kiehuvaan vesitilkkaan. Kaada liivate ohuena nauhana rahkaseokseen samalla sekoittaen. Vaahdota kerma ja lisää vaahto kolmessa erässä rahkaseokseen. Kaada täyte pohjalle. Peitä vuoka ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään yön yli. Koristele kakku seuraavana päivänä. Kaada ananaspalat siivilään kulhon päälle ja ota mehu talteen. Leikkaa palat ohuemmiksi ja asettele vuoassa olevan kakun pinnalle. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Purista niistä vesi pois. Kumenna pieni määrä ananasmehua kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet siihen. Sekoita liivateseos lopun kylmän mehun joukkoon, ja lisää mehuun limettimehu, karamelliväri ja sokeri. Kaada seos kakulle. Peitä vuoka ja nosta jääkaappiin, kunnes kiille on hyytynyt. Irrota kakku vetämällä veitsellä vuoan reunoja pitkin ja avaa vuoan reunus. Nosta kakku varovasti lastojen avulla tarjoiluastiaan.

Ohje ja kuva Mervi Sandbacka.

Limetti-marenkipai

8 palaa

Pohja

100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

Limettikiisseli

3 limetin mehu
1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 rkl perunajauhoja
(2 tippaa vihreää karamelliväriä)

Marenki

3 valkuaista
1 dl hienoa- tai tomusokeria

Tarjoiluun

iso tölkki valmista vaniljakastiketta

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nypi voihin yhdistetyt kuivat aineet ja taputtele taikina voideltuun, halkaisijaltaan 24-26 sentin piirasvuokaan. Nosta vuoka ritilälle uunin alaosaan ja kypsennä 15 minuuttia. Valmista sillä aikaa limettikiisseli. Pese limetit hyvin ja raasta niistä kuoren vihreä osa. Purista mehu ja lisää muiden ainesten kanssa kattilaan. Sekoita hyvin ja kuumenna, kunnes kiisseli muuttuu sakeaksi ja läpikuultavaksi. Älä anna kiisselin kiehua. Nosta kattila levyltä ja lisää limetin kuoriraaste. Jos haluat lisää 2 tippaa vihreää karamelliväriä. Nostele varovasti lämpimän piiraspohja reunoja ja kaada kiisseli kypsennetylle pohjalle. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi ja lusikoi limettitäytteen päälle. Nosta pai uuniin. Anna olla uunissa, kunnes marenki on sopivasti ruskistunut, 5-8 min. Tarkkaile marengin väriä, ja ota piiras uunista heti, kun piiras on  kauniin vaalean ruskea!

Pssst! Voit halutessasi vaihtaa täytteen limetin sitruunaan.

Ohje ja kuva Mervi Sandbacka.

Kuppikakut

10 kpl
Kuppikakku on nyt trendileivonnainen – kokeile sinäkin!

1 luomusitruuna
100 g voita tai leivontamargariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja tai ohrakasta
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vaniljajogurttia

Päälle

1 1/2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
muutama tippa keltaista ja vihreää karamelliväriä
nonparelleja

Lisäksi

10 keskikokoista amerikanmuffinivuokaa

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Pese luomusitruuna ja raasta kuoren keltainen osa. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Mittaa kuivat ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sitruunan kuoriraaste ja vuorotellen voisulaa, jauhoseosta sihdin läpi sekä vaniljajogurttia. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä cocktailtikulla. Anna valmiiden kuppikakkujen jäähtyä (kuppikakut voi pakastaa, jos et tarjoile niitä heti). Kuorruta kakut ennen tarjoilua. Vaahdota kerma ja makeuta sokereilla. Jaa vaahto kahteen osaan ja lisää toiseen keltaista karamelliväriä ja toiseen vihreää karamelliväriä. Kermavaahdon värjääminen ei toki ole  välttämätöntä. Lusikoi vaahdot pehmeästi kuppikakuille. Ripottele koristeeksi nonparelleja.

Ohje ja kuva Mervi Sandbacka.

Raparperipiiras

Raparperia alkaa saada jo pian kaupoista, mutta jos pakastimestasi löytyy viime kesän raparperisatoa, nyt kannattaa leipoa tämä piiras.

Pohja

4 dl erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl jauhettua kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
125 g voita tai leivontamargariinia
1 muna

Täyte

2 prk (à 200 g) vaniljarahkaa
1/2 dl sokeria
3 munaa

Pinnalle

350 g raparperipaloja
2 rkl tummaa sokeria

Tarjoiluun

ruokosokerisiirappia
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Sekoita kuivat ainekset hyvin keskenään. Lisää kuutioitu voi ja nypi ainekset murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina jauhotetuin käsin halkaisijaltaan noin 28-senttiseen piirasvuokaan. Sekoita täytteen ainekset ja kaada täyte taikinapohjalle. Lisää päälle raparperi palat ja sirottele päälle tumma sokeri. Nosta piiras ritilälle 200-asteisen uunin alimmalle tasolle. Paista noin 40 minuuttia. Tarjoa piiraan kanssa ruokosokerisiirappia ja sokerilla sekä vaniljasokerilla makeutettua kermavaahtoa.

Ohje Mervi Sandbacka, kuva Satu Kemppainen.

Valkosuklaa-mangokakku

8-10 palaa

Pohja

1 pkt (175 g) domino- tai muita täytekeksejä
50 g voita sulatettuna

Täyte

4 liivatelehteä
200 g valkosuklaata, esim. Fazer
2 rs (à 200 g) maustamatonta Philadelphia-juustoa
3 rkl sitruunamehua
1 rkl vaniljasokeria
noin 1/2 dl sokeria
3 dl kuohukermaa

Päällys

1 ps pakastettuja mangopaloja
2 rkl sitruunamehua
3 liivatelehteä
1/2 dl sokeria

Jauha keksit monitoimikoneessa ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Pane leivinpaperipala irtopohjavuoan pohjan päälle ja kiristä se paikoilleen vuoan reunuksella. Leikkaa ylimääräinen paperi vuoan ulkoreunoilta. Levitä ja taputtele muruseos vuoan pohjalle, ja pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Valmista täyte. Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 5 minuutiksi. Paloittele valkosuklaa posliini- tai teräskulhoon. Pane vettä kiehumaan pienehköön kattilaan ja nosta kulho kattilan päälle. Kun suklaa on sulanut, kaavi se nuolijalla toiseen kulhoon ja lisää kulhoon tuorejuusto, sitruunamehu ja sokerit. Vatkaa seos kuohkeaksi. Liuota liivatelehdet kattilassa pieneen vesitilkkaan. Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen samalla vatkaten. Vaahdota kerma ja sekoita se puuhaarukalla kolmessa erässä tuorejuustoseokseen. Kaada täyte keksipohjalle vuokaan. Tasoita pinta tarvittaessa ja peitä kulho alumiinifoliolla. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään. Kun kakku on hyytynyt, valmista mangopäällyste.
Sulata mangopalat ja soseuta ne. Liota liivatelehdet pehmeiksi ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun. Sekoita liivateseos mangososeen joukkoon. Sekoita sokeri soseeseen. Levitä sose kakun pinnalle ja anna hyytyä muutama tunti. Irrota kakku vuoasta ennen tarjoilua ja siirrä se lastoilla tarjoiluastiaan. Tarjoa kakku kahvin kanssa aterian jälkiruoaksi.

Ohje ja kuva Mervi Sandbacka.

Sitruuna-kookosmuffinit

noin 16 kpl

2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl kookoshiutaleita
2 tl vaniljasokeria
75 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1/2 dl lemon curdia

Kuorrutus

5 dl tomusokeria
noin 2 rkl sitruunamehua
Tutti Frutti crushia tai nonparelleja

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Mittaa astiaan kuivat aineet ja sekoita hyvin. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää lemon curd ja puolet jauhoista ja sekoita puuhaarukalla. Sekoita loput jauhot taikinaan. Asettele paperisia muffinivuokia pellille ja jaa taikina tasaisesti niihin. Nosta pelti uunin keskiosaan ja paista noin 10 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna muffinien jäähtyä ennen kuorruttamista.
Mittaa tomusokeri kulhoon ja sekoita siihen sitruunamehua, kunnes saat levitettävän koostumuksen. Levitä sokerikuorrutus muffineille ja ripottele pinnalle heti joko Tutti Frutti crushia tai nonparelleja. Tarjoa pääsiäisen kahvipöydässä.

Ohje ja kuva Mervi Sandbacka.

Kääretorttuleivokset

noin 12 annosta

Pohja

1 dl perunajauhoja tai ohrakasta
1 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 munaa
1 1/2 dl sokeria

Täyte

noin 1 1/2 dl aprikoosihilloa

Päälle

2 dl kuohukermaa
1 rkl vaniljasokeria
nonparelleja
pieniä suklaamunia
sitruunamelissaa

Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Levitä pellille leivinpaperi ja voitele se kevyesti öljyllä. Mittaa kuivat aineet pieneen kulhoon ja sekoita hyvin keskenään. Vatkaa munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sihtaa kuiva-aineseos vaahtoon varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperille pellille. Paista noin 10 minuuttia. Tarkkaile kypsymistä. Kumoa pohja sokerilla sirotetulle leivinpaperille, irrota pohjapaperi ja anna pohjan jäähtyä täysin. Levitä hillo pohjalle ja kääri rullaksi. Kiedo rulla leivinpaperiin ja anna tekeytyä jääkaapissa tarjoiluun asti. Leikkaa  rulla viipaleiksi ja asettele ne tarjoiluvadille. Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Lusikoi vaahto viipaleille. Ripottele päälle nonparelleja ja koristele pienillä suklamunilla sekä sitruunamelissan lehdillä.

Ohje Mervi Sandbacka, kuva Tiia Koskimies.

Rahka-hedelmäkakku

Noin 12 annosta

Pohja

150 g Digestive- tai muita keksejä
75 g voita sulatettuna

Täyte

5 liivatelehteä
500 g maitorahkaa
2 sitruunan kuoriraaste
1 (3/4 dl) sitruunan mehu
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa

Koristelu

1 tlk säilykepersikoita
3 kiiviä

Pane leivinpaperipala halkaisijaltaan 20-24 senttisen irtopohjavuoan pohjan päälle ja kiristä reuna pohjan ympärille. Murskaa keksit ja sekoita murske voisulan kanssa. Taputtele seos tiiviisti vuoan pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Lusikoi rahka kulhoon ja lisää hyvin pestyjen sitruunoiden kuoren raastettu keltainen osa sekä yhden sitruunan mehu. Lisää sokerit ja sekoita hyvin. Purista liivatelehdistä liika vesi pois. Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi ja lisää joukkoon liivatelehdet ja sekoita tasaiseksi. Kaada liivate ohuena nauhana täytteeseen samalla hyvin sekoittaen. Vaahdota kerma ja sekoita täytteeseen. Kaada seos keksipohjalle. Peitä vuoka tuorekelmulla ja alumiinifoliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta, nosta tarjoiluvadille ja koristele  hedelmillä (katso kuvasta). Voit halutessasi valmistaa hyytelösokerista kiilteen pakkauksen ohjeen mukaan ja sivellä hedelmille.

Ohje Mervi Sandbacka, kuva Tiia Koskimies.

Suklaarusinakakku

Pohja

1 pkt (175 g) Domino-keksejä
50 g voita sulatettuna

Täyte

200 g taloussuklaata
500 g maitorahkaa
1 1/2 dl hienoa taloussokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
2 rkl kiehuvaa appelsiinimehua
100 g  tummaa suklaata rouhittuna
2 dl kuohukermaa

Päälle

suklaarusinoita

Aseta leivinpaperi halkaisijaltaan 20-senttisen irtopohjavuoan pohjan päälle ja kiristä reunus pohjan ympärille. Leikkaa ylimääräinen paperi reunoilta pois. Hienonna keksit ja sekoita sulatetun voin kanssa. Levitä seos vuoan pohjalle ja painele tiiviiksi. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita se sitten kulhossa rahkan ja sokerien kanssa. Liota liivatelehtiä 5 minuuttia kylmässä vedessä. Purista niistä liika vesi ja liuota ne kattilassa kiehuvaan appelsiinimehuun. Kaada liivate ohuena nauhana rahkaseokseen samalla sekoittaen. Sekoita rouhittu suklaa rahkaseokseen. Vaahdota kerma ja lisää vaahto kolmessa erässä rahkaseokseen. Kaada täyte keksipohjalle. Peitä vuoka ja nosta kakku jääkaappiin hyytymään yön yli. Irrota kakku vetämällä veitsellä vuoan reunoja pitkin ja avaa vuoan reunus. Nosta kakku varovasti lastojen avulla tarjoiluastiaan. Päällystä kakku suklaarusinoilla ennen tarjoilua.

Ohje ja kuva Mervi Sandbacka.


Aiheet: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kirjoita kommentti